ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Λουτρό αίματος» σε κεντρικό πάρκο της Λαχόρης

Πάνω από 70 νεκροί, μετά από έκρηξη δίπλα σε παιδική χαρά

Ο μικρός επέζησε από το μακελειό, όχι όμως και ο ξάδελφός του, που έπαιζαν μαζί
Ο μικρός επέζησε από το μακελειό, όχι όμως και ο ξάδελφός του, που έπαιζαν μαζί
ΛΑΧΟΡΗ.--

Ηταν ακόμα μια φορά η σειρά του πακιστανικού λαού να υποστεί τα οδυνηρά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών και ενδοαστικών ανταγωνισμών, που «αραδιάζουν» οργανώσεις τύπου «Ταλιμπάν» για να τρομοκρατούν μεροκαματιάρηδες και να προωθούν τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι πακιστανικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 72 νεκρούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες, ως απολογισμό της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε προχτές, Κυριακή, δίπλα στο κεντρικό πάρκο Γκουλσάν-ι-ικμπάλ, της Λαχόρης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Πακιστάν, στα βορειοανατολικά.

Οι αρχές προς το παρόν μιλούν για ένα βομβιστή αυτοκτονίας και 15 - 20 κιλά εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις κεντρικές εισόδους του πάρκου, δίπλα ακριβώς σε παιδική χαρά και ενώ υπήρχαν πολλοί επισκέπτες, αφού ήταν Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς. Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι μετά την έκρηξη ο χώρος γέμισε ανθρώπινα μέλη και αίμα, γονείς πανικόβλητους που έψαχναν τα παιδιά τους.

Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ», που θεωρείται παρακλάδι των Πακιστανών «Ταλιμπάν». Εκπρόσωπός τους ανέφερε σε μήνυμά του ότι «ο στόχος ήταν οι χριστιανοί» και ότι «θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ ότι μπήκαμε στη Λαχόρη. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να μας σταματήσει...».

Η τοπική κυβέρνηση της πολιτείας Πουντζάμπ κήρυξε τριήμερο πένθος.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ συγκάλεσε, χτες, στη Λαχόρη, έκτακτο υψηλόβαθμο συμβούλιο για την ασφάλεια, ζητώντας καλύτερο «αντιτρομοκρατικό» συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών. Στέλεχος του στρατού δήλωσε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» πως θα δοθούν έκτακτες αρμοδιότητες και σε παραστρατιωτικές ομάδες (με τις οποίες οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται κανονικά) για τη διεξαγωγή ερευνών για να εντοπιστούν «τρομοκράτες».

Η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» αποτελεί πεδίο προώθησης πυκνών διεργασιών, που αφορούν τη διασταύρωση ιμπεριαλιστικών και αστικών συμφερόντων σε Κεντρική Ασία και όχι μόνο.

Στο Πακιστάν ο Ροχανί

Στο μεταξύ, στις 25 και 26 του μήνα έκανε επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί. Στο επίκεντρο των διμερών επαφών βρέθηκε η σύσφιξη της συνεργασίας ειδικά στους τομείς του εμπορίου και της Ενέργειας. Μεταξύ άλλων τέθηκε στόχος τα επόμενα χρόνια να πενταπλασιαστεί ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών.

Το ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ μετέδωσε ότι ο Ροχανί μεταξύ άλλων επισήμανε πως έγιναν συζητήσεις ειδικά για την εξαγωγή ηλεκτρισμού και αερίου, για την καλύτερη σύνδεση με το πακιστανικό λιμάνι Γκουαντάρ, στα νοτιοδυτικά (το οποίο έχει κεντρική θέση και στην υλοποίηση ευρύτερων σχεδιασμών, ενταγμένων στους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού»). Ακόμη, υπογράφτηκαν συμφωνία 5χρονης εμπορικής συνεργασίας και πέντε μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως και η Ασφάλεια.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέα επιδρομή Αμερικανών με πρόσχημα την «Αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑΑ.--

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Κυριακή ακόμη μία αεροπορική πυραυλική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, με αφορμή τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» στη νότια Υεμένη και απώτερο στόχο τη συνέχιση ιμπεριαλιστικών πολιτικών που ασκούν στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων.

Οι βόμβες των αμερικανικών αεροσκαφών φέρεται πως έπεσαν σε κτίρια που χρησιμοποιούσε η «Αλ Κάιντα» στη νότια παραθαλάσσια περιφέρεια Αμπιάν και κατέστρεψαν το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές και χρησιμοποιούσαν ως βάση.

Την περασμένη βδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει ανάλογη επίθεση κατά των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» σε ορεινή περιοχή της Υεμένης, με αποτέλεσμα το θάνατο 50 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 30.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιεί στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία με την υποστήριξη σουνιτικών και δυτικών χωρών εδώ και έναν χρόνο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι σαουδαραβικές αρχές αντάλλαξαν 109 Υεμενίτες αιχμαλώτους πολέμου με εννιά Σαουδάραβες που είχαν αιχμαλωτιστεί από σιίτες «Χούτι».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στο Κοινοβούλιο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, στο χώρο του Κοινοβουλίου. Η μία έπληξε το νέο κτίριο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, οι άλλες τρεις έγιναν στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Την περασμένη Παρασκευή, είχε γίνει ξανά επίθεση στην Καμπούλ, στη συνοικία Μακροραγιάν, πολύ κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, μετά από έκρηξη μιας μοτοσικλέτας παγιδευμένης με εκρηκτικά. Ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής δεν είχε αναλάβει κάποια οργάνωση.

Τον τελευταίο καιρό, τη δράση του διευρύνει στη χώρα και το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»). Σε πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Αμυνας, τονίζεται ότι το τελευταίο 6μηνο έχουν σκοτωθεί 600 άμαχοι από επιθέσεις του «ΙΚ».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Αραβες επενδυτές ψάχνει ο Πρόεδρος Ζούμα

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Περιοδεία σε δύο χώρες της Αραβικής Χερσονήσου με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών για την τόνωση της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, που πλήττεται μεταξύ άλλων από το αδύναμο νοτιοαφρικανικό νόμισμα (Ραντ), την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που πλήττει χώρες της ευρύτερης περιοχής και τα συχνά μπλακάουτ που προκαλούν οι αδυναμίες της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού ESKOM, πραγματοποιεί από το απόγευμα του Σαββάτου ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, συνοδεία σημαντικών υπουργών της κυβέρνησής του και επιχειρηματιών.

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον βασιλιά Σαλμάν και συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων. Υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της εξόρυξης και αξιοποίησης ορυκτών πόρων και φυσικού αερίου, αλλά και της ενίσχυσης εναλλακτικών πηγών Ενέργειας. Ο Τζέικομπ Ζούμα επισήμανε στον Σαουδάραβα μονάρχη τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νοτιοαφρικανικής οικονομίας σαν «πύλη εισόδου» στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Απηύθυνε πρόσκληση σε Σαουδάραβες μεγαλοκεφαλαιούχους επενδυτές για μπίζνες ειδικά στους τομείς της εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και της Ενέργειας.

Χτες το πρωί, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης μετέβη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακντούμ, και απηύθυνε ομιλία σε επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, προτείνοντάς τους να συμπεριλάβουν τη Νότια Αφρική στην ατζέντα μελλοντικών επενδυτικών σχεδιασμών. Υποσχέθηκε ακόμη την κατάργηση βίζας για τους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει μεγαλύτερο ρεύμα τουριστών από την Αραβική Χερσόνησο προς τη Ν. Αφρική. Σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, σημειώνοντας τη σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες από 1,8 δισ. δολάρια που ήταν το 2011, έφτασαν πέρσι τα 2,2 δισ. δολάρια.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του Κόμματος προς το λαό της χώρας αλλά και τον αγώνα που διεξάγει το ΚΚ Πακιστάν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συνάντηση στρατιωτικών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

ΡΙΑΝΤ.--

Τις οικονομικές, στρατιωτικές, αλλά και επικοινωνιακές πλευρές της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» στο πλαίσιο της νεοσύστατης 34μελούς «ισλαμικής συμμαχίας», που συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη με πρωτοβουλία της σαουδαραβικής μοναρχίας, συζήτησαν την Κυριακή σε συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των χωρών - μελών και πέντε χωρών - παρατηρητών.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμεντ Ασίρι σημείωσε πως η συνάντηση των αρχηγών ΓΕΣ επικεντρώθηκε στον αγώνα κατά του τζιχαντισμού σε ιδεολογικό επίπεδο, σε επίπεδο πληροφόρησης, την εξάρθρωση των δικτύων χρηματοδότησης και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Σημείωσε ότι το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων της συμμαχίας θα έχει έδρα το Ριάντ, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ήδη προσφέρει το κτίριο και τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία του κέντρου αυτού, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών της συμμαχίας, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ