ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητικές δηλώσεις περί προσφύγων - «επενδυτών»

Την προκλητική και απάνθρωπη δήλωση ότι όποιος πρόσφυγας από αυτούς που ζουν επί μήνες μέσα στο βούρκο και τα κέντρα κράτησης επενδύσει ποσό από 250.000 ευρώ στη χώρα, θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, έκανε την περασμένη Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. Πιο αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι: «Η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε ή να γίνει μια καινούργια ρύθμιση. Αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα, τότε έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά μιας κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα».

Πρόσθεσε ότι «αν κάποιος επιχειρηματίας Σύρος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, τότε μπορεί πρώτα - πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και τα χρήματα τα παίρνουμε από δυο φορείς και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει, αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια κάποιων κινήτρων που εντάσσονται είτε στον επενδυτικό μας νόμο, είτε σε κάποιο άλλο νόμο που θα βρούμε».

Είπε πως η εισήγηση για το σχέδιο θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών και η κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού και οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν κατόπιν να αποφασίσουν, επιβεβαιώνοντας και εμμέσως ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ που συνυπέγραψε η κυβέρνηση, θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε χτεσινές πρωινές του δηλώσεις, ο Δ. Μάρδας εκτίμησε ότι ανάμεσα στους άμαχους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία, υπάρχουν και εύπορα πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, που όμως δεν κατόρθωσαν να φτάσουν εύκολα στη Βόρεια Ευρώπη, επειδή δεν τους δόθηκε βίζα και συνεπώς υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω Τουρκίας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ετοιμάζει σχετική εισήγηση, προσθέτοντας ότι τέτοιες ιδέες δεν κατατίθενται χωρίς προεργασία. Προέτρεψε δε τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν σχετικά στοιχεία στη Google.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμα ότι οι επενδύσεις των προσφύγων δεν θα αφορούν μόνο αγορές ακινήτων, οδός που μπορεί να διασφαλίσει στους αγοραστές διαμονή στην Ελλάδα, αλλά επενδύσεις χρημάτων σε διάφορα είδη δραστηριότητας. Ο Δ. Μάρδας απέρριψε κάθε σύγκριση της πρότασής του με την πολιτική που έχει εφαρμόσει η Δανία, η οποία έχει συγκεντρώσει τιμαλφή που έχουν στην κατοχή τους οι πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφός της.

Μετά την κατακραυγή για τις δηλώσεις Μάρδα, κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν να παίρνουν αποστάσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, τόνισε ότι δυνατότητες επενδύσεων δεν μπορούν να αναζητηθούν σε πρόσφυγες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Δ. Βίτσας, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια γενικότερη τοποθέτηση», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε αυτήν».

Κυβερνητική σύσκεψη

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή. Βασικά θέματα ήταν το Προσφυγικό και η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο θα διευθετούνται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας σε 20 μέρες. Την ίδια ώρα, διερμηνείς και μεταφραστές θα πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να ενημερώσουν τους 12.000 πρόσφυγες που παραμένουν στον καταυλισμό και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργο Κυρίτση, το κλιμάκιο των διερμηνέων θα ενημερώσει τους πρόσφυγες για τα ...οφέλη της μετεγκατάστασής τους σε κέντρα υποδοχής, ώστε να αποφευχθούν άλλα περιστατικά παραπληροφόρησης που προκαλούν αναστάτωση και αναταραχές.

«Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει, καθώς ο κόσμος σταδιακά συνειδητοποιεί ότι είναι απολύτως αδιέξοδο το να παραμένει στην Ειδομένη και στα κλειστά σύνορα», είπε ο Γ. Κυρίτσης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ». Σε σχέση με τη μείωση των ροών που παρατηρείται, ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι αυτός είναι ο όρος για να λειτουργήσει η συμφωνία με την Τουρκία. «Θέλουμε να δούμε αν η μείωση των ροών είναι αποτέλεσμα συμμόρφωσης της τουρκικής πλευράς». Επίσης, αύριο αναμένεται συνεργείο Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που με μηχανήματα καταγραφής της ίριδας των ματιών θα «φακελώνει» πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Απάντηση στα ψεύδη του Ιάσονα Φωτήλα

Ανακοίνωση - απάντηση στον βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα, που κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «(...) στην Πάτρα, για παράδειγμα, ο δήμαρχος είναι αριστερός και πάρα ταύτα βγήκε και είπε ότι εμείς εδώ δεν τους δεχόμαστε, θα τους δώσουμε δυο κουβέρτες, θα τους δώσουμε και λίγο φαΐ, και θα τους στείλουμε στην Ειδομένη (...)», εξέδωσε ο Δήμος Πάτρας.

Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «το ότι ψεύδεται ο κ. Φωτήλας είναι το λιγότερο που μπορούμε να του καταλογίσουμε! Είναι γνωστή και κρυστάλλινη η θέση του Δήμου Πατρέων, που αποτελεί και απόφαση πρόσφατα του Δημοτικού Συμβουλίου μας και στην οποία σας παραπέμπουμε. Ο εν λόγω βουλευτής γνωρίζει καλά τις θέσεις μας. Ισως έχει πληροφορηθεί και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει ο δήμος και ο λαός της Πάτρας σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διαχρονικά υποδαυλίζουν και ξεδιπλώνουν ΝΑΤΟ και ΕΕ, ακρογωνιαίοι πυλώνες "της εθνικής γραμμής", την οποία και υποστηρίζει. Σαν βουλευτής της ''εθνικής γραμμής" για το Προσφυγικό προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο».

Στη συνέχεια, ο δήμος ξαναδίνει στη δημοσιότητα μέρος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα, που αποδεικνύει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Ι. Φωτήλα. Το απόσπασμα της απόφασης έχει ως εξής: «(...) Η θέση μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ανοιχτών και δημόσιων, προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτές τις δράσεις να μην υπάρχει καμία εμπλοκή ΜΚΟ, που και ο ρόλος μερικών είναι τουλάχιστον ύποπτος. Δημιουργεί ερωτηματικά το τελεσίγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ζητά από τους δήμους να καταγράψουν και να αποστείλουν τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους.

Σε αυτά τα κέντρα, να παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, εγκύους, ΑμεΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (...)

Για τον σκοπό της προσωρινής φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν υποδομές του κράτους, του δημοσίου, του υπουργείου Αμύνης και άλλων οργανισμών, όπως π.χ. αχρησιμοποίητα κτίρια του Δημοσίου, ξενοδοχεία, ανενεργά στρατόπεδα, κατασκηνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται, με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Με έναν τέτοιο προσανατολισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή μας, ώστε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια (...)».

Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά παρά τις μειωμένες ροές προσφύγων. Στο λιμάνι παραμένουν 5.450 πρόσφυγες και οι σκηνές έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες, με το συνολικό αριθμό των καταμετρημένων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας να φτάνει τους 50.146. Χτες, το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Στο λιμάνι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, κυρίως σε βρεφικό γάλα, ενώ πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από γαστρεντερίτιδα και υψηλό πυρετό. Η «επιλογή» που έχουν οι πρόσφυγες είναι να διαλέξουν ή τις βρεγμένες σκηνές τους ή τα στεγασμένα, αλλά ασφυκτικά κτίρια του λιμανιού. Η βροχόπτωση της Κυριακής αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα έκαναν δύσκολες τις συνθήκες των ανθρώπων που μένουν στις σκηνές. Παράλληλα, αρνούνται να μεταφερθούν στις δομές που έχουν κατασκευαστεί, αφού όσοι πήγαν σε κάποιες από αυτές, επέστρεψαν πίσω, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες και παρουσία Αστυνομίας και Στρατού. Υπό περιορισμό στα «hot spots» των τριών νησιών, αφού μπήκαν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, παραμένουν στη Μόρια στη Λέσβο 1.382, στη Χίο 1.342 και στη Σάμο 318 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, πλοιάρια με 350 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ σταμάτησε η τουρκική Aκτοφυλακή. Ενα σκάφος της εντόπισε την Κυριακή τα πέντε πλοιάρια σε απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων από τον κόλπο του Ντικιλί, στην επαρχία της Σμύρνης. Οι πρόσφυγες, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατάγονταν από τη Μιανμάρ. Ολοι τους αποβιβάστηκαν στα τουρκικά παράλια και μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα. «Στη χώρα μας γίνονται οργανωμένες σφαγές των μουσουλμάνων. Από τη μια πλευρά οι πιέσεις, ο κίνδυνος για τη ζωή μου, από την άλλη η φτώχεια, όλα αυτά με ώθησαν να φύγω», δήλωσε ένας από αυτούς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Δ. Μάρδα:

«Οι δηλώσεις Μάρδα για πρόσφυγες - επενδυτές δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά η απανθρωπιά και ο κυνισμός σε όλο τους το "μεγαλείο", συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που "κοιτάζουν στην τσέπη" τους πρόσφυγες.

Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν τόσο τους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και τον ελληνικό λαό που, όλο αυτό το διάστημα, εκδηλώνει την αλληλεγγύη του. Δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που κάνουν κατάσχεση στα τιμαλφή και τις οικονομίες των προσφύγων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ