ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Εβδομήντα έως 140 φορές περισσότερο εξασθενές χρώμιο

Τρομακτικά τα στοιχεία από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών

Θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των βιομηχάνων γίνεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον Ασωπό, όπως δείχνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που δείχνουν ότι οι βιομηχανίες έχουν επιδοθεί σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, φορτώνοντας ασταμάτητα όχι μόνο τον Ασωπό, αλλά και ολόκληρο τον υδάτινο ορίζοντα της περιοχής με βαριά μέταλλα και κυρίως με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάστηκαν από επιστήμονες της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τους οποίους διενεργήθηκε και μελέτη στην περιοχή, εντοπίστηκαν από 3.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο εξασθενούς χρωμίου ως και 7.000 σε ορισμένες περιοχές της λεκάνης του Ασωπού, όταν το όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο!

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο χημικός μηχανικός Θ. Παντελόγλου: «Μιλάμε, σημείωσε, για μία τραγωδία. Είναι υπόθεση καταστροφής της ατομικής και της δημόσιας υγείας», ενώ επισήμανε ότι «η άναρχη βιομηχανία στην περιοχή» παίρνει «κρατική αδειοδότηση», χωρίς να προβλέπεται καμία υποχρέωση «στον ρυπαίνοντα με βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα».

Αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης όσο και αν προσπάθησε να στρογγυλέψει την εικόνα, ανέφερε ότι η τελευταία μέτρηση από τις υπηρεσίες της περιφέρειας στον Ασωπό έγινε στις 20 Μάρτη του 2014, δηλαδή πριν λίγες μέρες. «Βρέθηκαν - σημείωσε 5.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο όταν το 2011 ήταν 3.500»!

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Πολ. Νικολοπούλου, καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Δεν είναι μόνο το χρώμιο, σημείωσε, αλλά υπάρχουν και τα βαριά μέταλλα και υπάρχει συνέργεια», που σημαίνει ότι «το θέμα είναι πολύπλοκο. Το θέμα, δηλαδή, της υγείας δε σταματάει στον καρκίνο, ο οποίος είναι διαπιστωμένος, το θέμα είναι οι συγγενείς ανωμαλίες». Οπως εξήγησε, το χρώμιο είναι «ορμονικός διαταράχτης για τον ανθρώπινο οργανισμό και τι σημαίνει αυτό για το έμβρυο;». Ενώ εξέφρασε την ανησυχία της και για «λύσεις» που προβάλλονται για τον καθαρισμό του Ασωπού όπως είναι η αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές που υποτίθεται ότι δεν είναι τόσο βλαβερό, με τη διάχυση νανοσωματιδίων σιδήρου. Σημειώνοντας ότι τέτοιες «λύσεις» χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις που είχαν εξίσου τραγικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Από τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν αναφέρθηκε ούτε καν ότι υπάρχει πρόθεση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ίδιας της ζωής των κατοίκων. Πέρα από κάποιες υπουργικές αποφάσεις για την αδειοδότηση των βιομηχανιών, που, όπως αποδείχθηκε, ούτε αυτές εφαρμόζονται.

Από το ΚΚΕ, η Δ. Μανωλάκου τόνισε «είναι καθαρό ότι η βιομηχανία ρυπαίνει και ότι είναι πολιτική επιλογή αν η κυβέρνηση θα πάρει το μέρος της προστασίας της κερδοφορίας της βιομηχανίας ή της προστασίας της υγείας και της ζωής των κατοίκων». Ανέφερε ότι το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει φέρει το θέμα στη Βουλή με Ερωτήσεις, αλλά το 2005 το ανέδειξε και στην Ευρωβουλή παίρνοντας «απαντήσεις που ήταν κοροϊδία, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Οπως σημείωσε «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι είναι εγκληματική αυτή η πολιτική γιατί το μόνο που θέλει είναι να καλύπτει, να στηρίζει την κερδοφορία των βιομηχάνων».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Εγγυάται νέα θύματα η πολιτική της ΕΕ

Σχόλιο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με απάντηση που έδωσε η επίτροπος Μάλμστρομ για το θάνατο των μεταναστών

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχόλιό της σχετικά με την απάντηση της επιτρόπου Μάλμστρομ στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα για τον τραγικό θάνατο των μεταναστών στο Φαρμακονήσι, τονίζει:

«Την ένταση της καταστολής και της βίας των μηχανισμών της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων ενάντια σε εξαθλιωμένους μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους, επιβεβαιώνει η επίτροπος Μάλμστρομ σε απάντησή της στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, για τον τραγικό θάνατο δώδεκα μεταναστών κοντά στο Φαρμακονήσι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των λιμενικών αρχών να τους εκδιώξουν από το θαλάσσιο χώρο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναδείκνυε με την Ερώτησή του τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ασκώντας την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, με επιχειρήσεις άγριας καταστολής και κυνηγητού των υπηρεσιών ακτοφυλακής των κρατών - μελών της ΕΕ, σε στενή συνεργασία με τον FRONTEX, ενάντια σε απελπισμένους μετανάστες.

Η επίτροπος της ΕΕ, στην απάντησή της, δεν βρίσκει να πει ούτε μία λέξη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο παρόμοιων τραγωδιών - εγκλημάτων ουσιαστικά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Υπερασπίζεται την ένταση της καταστολής, με την "ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", ... "του κεκτημένου του Σένγκεν", "τις θαλάσσιες επιχειρήσεις υπό τον συντονισμό του FRONTEX". Τη δημιουργία της ειδικής ομάδας για τη Μεσόγειο που είναι επιφορτισμένη με την άγρια καταδίωξη μεταναστών και προσφύγων που προσεγγίζουν τα νότια σύνορα της ΕΕ.

Η βάρβαρη αυτή πολιτική της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες εκατόμβες αθώων θυμάτων, που καταδιωγμένα από την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ και των συμμάχων της βρίσκουν το θάνατο αντιμέτωποι με την άλλη όψη της ίδιας αυτής πολιτικής. Αποκαλύπτει το αποκρουστικό, απάνθρωπο πρόσωπο της ευρωένωσης του κεφαλαίου, εχθρικό για τους λαούς της και τους λαούς όλου του κόσμου».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΛΙ ΚΑΡΕΛΙ
Τον χτύπησαν στο Μαλανδρίνο, πέθανε στη Νιγρίτα

Νεκρός βρέθηκε ο βαρυποινίτης που φέρεται να σκότωσε σωφρονιστικό υπάλληλο

Νεκρός στο κελί του βρέθηκε προχτές το βράδυ ο κρατούμενος Ιλί Καρέλι, που είχε κατηγορηθεί ότι με αυτοσχέδιο μαχαίρι επιτέθηκε και σκότωσε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο κρατούμενος είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Νιγρίτας το απόγευμα της Πέμπτης και κρατούνταν στην απομόνωση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χ. Κονσολίδη, που μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κρατούμενος όταν έφθασε στις φυλακές ήταν ήδη χτυπημένος σε όλο του το σώμα και τον τράβηξαν φωτογραφίες. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι κάμερες των φυλακών έχουν καταγράψει τον κρατούμενο να μπαίνει στο κελί του, να κοιμάται και αργότερα ο αρχιφύλακας υπηρεσίας να διαπιστώνει ότι ο κρατούμενος ήταν ακίνητος στο κρεβάτι του. Ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας και μετέπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Το πτώμα του μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι στο νεκροτομείο των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου οι ιατροδικαστές Μ. Γεωργιάδη και Ελ. Ζαγγελίδου διαπίστωσαν ότι ο 40χρονος έφερε εκτεταμένα τραύματα σε όλο το σώμα που προήλθαν από όργανα (όχι με τα χέρια, πιθανότατα γκλομπς). Οι δυο ιατροδικαστές κάνουν λόγο για πολλαπλές εκχυμωτικές θλαστικές κακώσεις σώματος και κατάγματα στην περιοχή του στέρνου που προκλήθηκαν πριν περίπου τρία 24ωρα, όταν δηλαδή ήταν ακόμα στις φυλακές Μαλανδρίνου. Παραγγέλθηκαν, επίσης, ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, τα ευρήματα των οποίων θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα μόλις ολοκληρωθούν. Η σορός του επέστρεψε στις Σέρρες όπου θα φυλαχθεί για να παραδοθεί στους συγγενείς τις επόμενες μέρες. Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα διατάχθηκε από το υπουργείο για να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του κρατούμενου.

  • Το μεσημέρι χτες έγινε γνωστό ότι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, Τρικάλων, Μαλανδρίνου, Δομοκού και Πάτρας αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του βαρυποινίτη.
Αλλάζει η ώρα

Eurokinissi

Αλλάζει η ώρα από αύριο. Στις 3.00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4.00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας.

Προσφορές στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Η αλληλεγγύη των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων στο «ΣΠΙΤΙ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ», στη δύσκολη περίοδο που περνάμε, συνεχίζεται σταθερά. Πρόσφατη εκδήλωση κοινωνικής συντροφικής συμπαράστασης έλαβε χώρα επανειλημμένα με αποστολή τροφίμων (κρέατα, λαχανικά κ.λπ.) από τους συντρόφους Σπαρτάκο Παν. και Σαββίδη Δημ., στη μνήμη των συναγωνιστών και συντρόφων ΧΑΡΗ ΚΑΣΑΠΙΔΗ, ΤΑΣΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ και ΕΡΡΙΚΟΥ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ. Οι σύντροφοι και φίλοι είναι μόνιμοι ενισχυτές του Ιδρύματος και το παράδειγμά τους αφορά ΟΛΟΥΣ μας!

* Οι αδερφές Ευσεβία και Ελένη Κεφαλογιάννη προσφέρουν 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» για τη γιορτή της αδερφής τους Ευαγγελίας Μουρτζίκου, που φιλοξενείται εδώ και 8 μήνες στο Ιδρυμα.

Απάτη με τροχαία

Δικηγόροι, αστυνομικοί, επιχειρηματίες και δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται στο κύκλωμα πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Οι απάτες γίνονταν μέσω εικονικών τροχαίων ατυχημάτων και υλικών ζημιών οχημάτων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα αρχηγικά μέλη, δηλαδή ένας 44χρονος επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία και η 37χρονη σύζυγός του. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη τέσσερις αστυνομικοί, μία υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών, δύο δικηγόροι και ένας πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών.

Αναβλήθηκε η δίκη για τα διόδια

Αναβλήθηκε για τις 20 Φλεβάρη του 2015 η προγραμματισμένη για χτες δίκη των 7 κατοίκων της Πιερίας, που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Γενάρη 2012 στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, ενάντια στα δυσβάσταχτα χαράτσια των διοδίων. Ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκονται και στελέχη του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση για τα φωτοβολταϊκά

Συγκέντρωση για τα φωτοβολταϊκά στο ΥΠΕΚΑ έγινε, χτες, στη λεωφόρο Μεσογείων. Ενταση επικράτησε όταν στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις που είχαν εντολή να ανοίξουν το δρόμο. Περίπου 500 ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς αντιτίθενται στην πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου που μειώνει δραστικά την τιμή στην οποία αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα που παράγεται.

Κλειστά τα Τέμπη

Κλειστά θα είναι τα Τέμπη, την Τρίτη 1 Απρίλη και την Τετάρτη 2 Απρίλη, από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 8 το βράδυ, καθώς η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην κοιλάδα, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ