ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Ποια «διαπραγμάτευση»;

Η φιλολογία για τον κατώτερο μισθό δεν περιέχει ένα στοιχείο: Οτι ο κατώτερος μισθός, ως ελάχιστη κατοχύρωση του εργάτη, τώρα πια απλά δεν υπάρχει. Η αυξομείωση του ποσού, που θα καθορίζεται σαν κατώτερος μισθός από την κυβέρνηση, θα εκφράζει μόνο την κάθε φορά εκτίμηση των καπιταλιστών για το όριο πέρα από το οποίο οι εργάτες τινάζουν τα πέταλα.

***

Τι πάθανε εκεί στα «Νέα»; Διαβάζεις τα πανικόβλητα άρθρα τους για τη Γερμανία και νομίζεις ότι διαβάζεις «Αυγή» (η «Αυγή», βέβαια, είναι ήδη σε άλλο μήκος κύματος: Πληθαίνουν τα άρθρα που μιλάνε για την «Ευρώπη των λαών» - αυτήν, ντε, που οι καπιταλιστές θα έχουν την εξουσία, και οι λαοί θα είναι Ευρωπαίοι - και βεβαίως καλούν σε υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές. Είναι σίγουροι ότι θα φτάσουμε στις εκλογές με τέτοιο δίλημμα;).

***

Αλήθεια είναι πως όχι μόνο στα «Νέα», αλλά στο σύνολο του αστικού Τύπου δεν πρόλαβαν να πάρουν στα χέρια τους τα άρθρα - βάση των διεθνών «δεξαμενών σκέψης» για τον κίνδυνο που συνιστούν πλέον τα γερμανικά μονοπώλια για τους άλλους καπιταλιστές και άρχισαν οι αναλύσεις που επαυξάνουν.

Με μια μικρή λεπτομέρεια: Ενώ ζητάνε έως και πολεμική αντιμετώπιση της Γερμανίας δεν αναφέρονται στα οικονομικά στοιχεία που δίνουν βάση σ' ένα τέτοιο αίτημα. Ο λόγος: Σφάζονται για το ίδιο πράγμα - την ενέργεια - και καμιά από τις πλευρές που ανταγωνίζονται δεν μπαίνει σε παζάρι. Μιλάνε για το «φύλλο των αγγέλων», τον εύκολο στόχο την «κακιά Μέρκελ» και δε λένε λέξη για το γεγονός ότι απέναντι στα μονοπώλια που στηρίζει η Μέρκελ βρίσκονται τα μονοπώλια του Ομπάμα, του Ολάντ, του Πούτιν και πάει λέγοντας. Λέξη για το γεγονός ότι η άγρια κόντρα είναι αναγκαστική:

Εχουν ήδη επιβάλει στη μία μετά την άλλη τις χώρες μειώσεις μισθών, τσάκισμα συντάξεων, κόψιμο Υγείας, Πρόνοιας. Προωθούνται τάχιστα συνολικότερα οι αναδιαρθρώσεις. Σ' αυτό το ασφυκτικό για την εργατική τάξη πλαίσιο, τα μονοπώλια προσπαθούν να πάρουν θέση όσο το δυνατόν πιο καλή στη σκακιέρα για να ξεκινήσει το καινούριο κυνήγι της βασίλισσας. Σ' αυτό το κυνήγι η κάθε αστική τάξη προσπαθεί να στρατέψει υπέρ της τους εργάτες στο όνομα του έθνους.

***

Εκπληκτοι δήλωναν διάφοροι με τις χτεσινές απαιτήσεις Νταβούτογλου για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κοινοποιήσει το άρθρο των «New York Times» που έδινε τις ανάλογες εντολές.

Στο κενό είναι οι εκπλήξεις για έναν ακόμα λόγο: Ολοι γνωρίζουν ότι δίπλα στα κυπριακά οικόπεδα υπάρχουν τα ισραηλινά. Και για ένα από αυτά, το Tamar, ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης με τη Ρωσία. Κάλπικα, λοιπόν, τα κλάματα.

***

Λείπει κάτι ακόμα, κάθε μέρα λείπει - και σωστά - από την αστική αρθρογραφία: Ενα διά ταύτα για την εργατική τάξη. Υπάρχει όμως στον «Ριζοσπάστη», κάθε μέρα (κι αυτό συνιστά πρόβλημα για διάφορους που θα 'θελαν την εφημερίδα του ΚΚΕ να κολυμπάει στη θολούρα).

Παραθέτουμε από το χτεσινό κύριο άρθρο: «Στο έδαφος της αστικής διαχείρισης της κρίσης, καμιά μανούβρα, καμιά διαπραγμάτευση και καμιά συμμαχία με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα υπέρ του λαού. Για να πιάσει τόπο ένα "όχι", πρέπει να ειπωθεί με τη στεντόρεια φωνή ενός λαού που αρνείται να θυσιαστεί για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση. Πρέπει να έχει περιεχόμενο ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλιά της, να ακυρώνει ελιγμούς των αστών και τερτίπια του τύπου "έξω από το ευρώ, αλλά μέσα στην ΕΕ", αυταπάτες και κοροϊδία για καλύτερη διαπραγμάτευση. Το "όχι" που μπορεί να βγάλει νικητή το λαό θα είναι γέννημα της πάλης του για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία».


ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ: «Κριτήρια που μετατρέπουν σε "ασανσέρ" τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, νομοθετεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας (...) Στην πράξη, ο μισθός των 586 ευρώ θα μπορεί να πέφτει όχι μόνο αν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά και όσο δεν ανακάμπτει η οικονομία» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΑΝΙΚΟΣ: «Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει πλέον να ηττηθεί η Γερμανία (...) Είναι θεμελιώδες και επείγον να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή πανευρωπαϊκή συμμαχία εναντίον τους (...) Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιέλθει σε κατάσταση εμφυλίου» (στα ΝΕΑ).

ΣΦΑΓΗ: «Η αρχή Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει ότι, όταν καταθέτεις χρήματα σε μια τράπεζα, τα δανείζεις σε μια "οντότητα", η οποία πιθανόν να μη σου τα επιστρέψει. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρείται πιθανότερο σήμερα να αφεθούν να καταρρεύσουν. Αυτό που περιμένουμε είναι αυξημένες ροές καταθέσεων από την περιφέρεια προς το κέντρο της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει περαιτέρω πιέσεις στις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες στην πιο δύσκολη ώρα τους» (από ανάλυση σε Reuters / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: «Την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η Κύπρος στην εξόρυξη φυσικού αερίου και να συνεργαστεί με την Τουρκία, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times (...) Με την οικονομία της διαλυμένη, αναφέρει το άρθρο των New York Times, το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ θα υποχρεωθεί "να φρεσκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες με το αέριο" (...) Αναφέρει πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ (...) Οι τελευταίες εξελίξεις "θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού", εκτιμά το άρθρο, οι οποίοι, συνεχίζει, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία (...) "Η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να ενώσει την Κύπρο και την Τουρκία όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά τον πόλεμο" αναφέρει το άρθρο» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ σήμερα σε όλη τη χώρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο για μισθούς χωρίς τριετίες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο τεστ για τις τράπεζες στην Κύπρο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Στο βαγόνι του ευρωτρόμου

ΤΑ ΝΕΑ: Κύπρος αγωνία, Ελλάδα ψυχραιμία, Ευρώπη διχασμός

ΕΘΝΟΣ: Σε ρυθμούς Αργεντινής η Κύπρος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ευρωζώνη στο απόσπασμα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η Κύπρος ανάβει το φιτίλι

Η ΕΛΛΑΔΑ: Τρία κοράκια τζογάρουν την Κύπρο

Η ΑΥΓΗ: Ευρώπη των λαών ή αυλή της Γερμανίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Το πακέτο της Κύπρου τρομάζει την Ευρωζώνη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυπριακός ιός πλήττει τις μετοχές στο ΧΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κουβάρι

«"Η διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο επηρεάζεται και από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και για το ποιοι θα ωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η προσφυγή για βοήθεια πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκει περισσότερο, όπως αποδείχτηκε με τις αυταπάτες για την αξιοποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, από την αστική κυβέρνηση της Κύπρου". Αυτά αναφέρονταν στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η κρίση στην Κύπρο συνδέθηκε με τους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο της Κύπρου αλλά γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου και τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, BRICS γενικότερα, για το μοίρασμά τους. Σ' αυτό έχουν εμπλακεί το Ισραήλ, η Τουρκία, ενώ επηρεάζει και την Ελλάδα. Η Ρωσία έκανε ενεργειακή συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογης συνεργασίας με την Τουρκία. Δε βοήθησε την Κύπρο.

Η κατάσταση χειροτερεύει

Μετά τη "συγγνώμη" του Ισραήλ στην Τουρκία και το άνοιγμα του δρόμου για συνεργασία, την παρέμβαση της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, έχουμε νέο βήμα που περιπλέκει την κατάσταση, την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τα σχέδια συνεργασίας με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI λόγω της συμμετοχής της στα προγράμματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Ολα δε αυτά μετά και την επίσκεψη των Ομπάμα και Κέρι στην περιοχή. Η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι με τους υδρογονάνθρακες θα έρθουν καλύτερες μέρες, αλλά η κατάσταση για το λαό της Κύπρου, για τους λαούς της περιοχής χειροτερεύει επικίνδυνα» (το πρωτοσέλιδο σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ