ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις

Από την κινητοποίηση στην Καλλιθέα Αττικής την περασμένη Πέμπτη
Από την κινητοποίηση στην Καλλιθέα Αττικής την περασμένη Πέμπτη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας σε Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, προχώρησε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Νομού Ηρακλείου.

Ο γονείς δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αντιδρούν συνολικά στο «νέο σχολείο» και «στη συνένωση των συστεγαζόμενων σχολείων και στη δημιουργία Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων, στο αντιπαιδαγωγικό όριο των 25 και 30 μαθητών ανά τάξη, στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντίστοιχα. Στην πολιτική των συγχωνεύσεων δεν προβλέπονται δαπάνες για νέα σχολικά κτίρια και υλικοτεχνικές υποδομές, δεν υπάρχει πουθενά η ευθύνη του κράτους για τη μεταφορά των μαθητών και την ευθύνη για τη "συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής" έχουν αναλάβει οι δήμοι, οι οποίοι έχουν περικόψει τις επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές. Αντιδρούμε στην αναδιοργάνωση της εκπαιδευτικής δομής που αντικειμενικά προμηνύει τα χειρότερα στη μόρφωση των παιδιών μας».

Βόρεια Ελλάδα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς προχώρησαν, χτες το πρωί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στη συγχώνευση των δημοτικών σχολείων Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας. Το Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου είναι εξαθέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας είναι πενταθέσιο. Το κτίριο του σχολείου της Νέας Φιλαδέλφειας στο οποίο προτείνεται να μεταφερθούν οι μαθητές είναι ακατάλληλο καθώς μπορεί να στεγάσει μόλις 80 από τα 120 παιδιά, ενώ και οι βοηθητικοί χώροι είναι ακατάλληλοι, καταγγέλλουν οι γονείς. Και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, οι μαθητές δύο γυμνασίων του Δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη απείχαν από την παρέλαση για το γιορτασμό της 25ης Μαρτίου, αντιδρώντας στη συγχώνευση των γυμνασίων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας, με τα γυμνάσια Ανατολικού και Εμπορίου αντίστοιχα.

Στην Αττική

Την ανησυχία τους εκφράζουν εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι) με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο σχολείο περιλαμβάνεται στη λίστα των καταργηθέντων σχολικών μονάδων στην Αττική. Αν και από διασταύρωση με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το σχολείο δε συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν με υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς να μάθουν το μέλλον του συγκεκριμένου σχολείου. Να σημειωθεί ότι για κωφούς και βαρήκοους υπάρχουν μόνο τρία Ειδικά Δημοτικά Σχολεία σ' όλη την Αττική. «Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας, που είναι ιστορικής σημασίας σχολείο και κέντρο αναφοράς για την Κοινότητα των Κωφών, πρέπει να συνεχίσει και να υποστηριχτεί στο τόσο σημαντικό έργο του στην εκπαίδευση των Κωφών & Βαρήκοων, όπως και να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Την ανάγκη οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, οι οποίες συνεχίζονται με τις συγχωνεύσεις σχολείων, να αποτελέσουν υπόθεση όλων των εργαζομένων, τόνισε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, με την κινητοποίηση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη. Εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στον πεζόδρομο έξω από το Δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια έκαναν πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες ενάντια στα νέα μέτρα στην Παιδεία. Τόσο μέσα από την ομιλία που έγινε στη συγκέντρωση, όσο και με τα υλικά με τα οποία απευθύνονταν στους περαστικούς, μέλη σωματείων και φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή αποκάλυπταν τον πραγματικό στόχο των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων ως κομμάτι των γενικότερων αλλαγών που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλο κεφάλαιο στην Παιδεία, επιφυλάσσοντας αμορφωσιά για τους πολλούς και ένα σχολείο πλήρως παραδομένο στην αγορά.

Οι εταιρείες μπαίνουν στα σχολεία - το σχολείο της αγοράς είναι σε εξέλιξη

Οι χορηγοί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ετοιμάζονται να εισβάλουν (ολοκληρωτικά πια) στο δημόσιο σχολείο. Μόνο τις τελευταίες μέρες έχουμε αλλεπάλληλες περιπτώσεις εισβολής επιχειρήσεων στα σχολεία του Πειραιά.

Συγκεκριμένα:

  • Το φροντιστήριο «Σύζευξης», με έδρα τον Πειραιά και η εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού «orientum» διοργάνωσαν την Κυριακή 27/3, «σεμινάριο» για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, την ώρα του «σεμιναρίου», έξω από το σχολείο. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αποκαλύφθηκε πως την εκδήλωση διοργάνωνε το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) του σχολείου, σε συνεργασία με το φροντιστήριο! Δηλαδή, το ΓΡΑΣΕΠ έπαιξε το ρόλο του μεσάζοντα, ώστε να «επιμορφώσει» ο ιδιώτης μαθητές και γονείς. Ολες τις προηγούμενες μέρες μοιράζονταν στους μαθητές των σχολείων της Καλλίπολης διαφημιστικά του φροντιστηρίου και της «εκδήλωσης», πάντα ... για το καλό των μαθητών.
  • Η εταιρεία CONNECT, με έδρα τον Πειραιά διαφημίζει πως μπορεί να αναλάβει ορισμένα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (πετρέλαιο, μικροεπισκευές κλπ...), με αντάλλαγμα, το 10% της επιφάνειας του σχολείου, να διατίθεται για τη διαφήμιση χορηγών. Εκμεταλλεύεται την άθλια οικονομική κατάσταση των σχολείων, την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (μείωση περίπου 50% το 2010 σε σχέση με το 2009), για να μετατρέψει τα σχολεία σε διαφημιστικές πινακίδες. Σε παρέμβαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Γονέων στον Πειραιά αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία στεγαζόταν σε ένα υπόγειο και έχει σαν αντικείμενο το μοίρασμα φυλλαδίων και την τοποθέτηση χαρτονιών στις κολώνες. Ο ιδιοκτήτης αποκάλυψε πως το «πρόγραμμα των σχολείων» δεν προχώρησε, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις.
  • Ο ραδιοσταθμός musicvoice.gr διοργάνωσε τα Χριστούγεννα «ραδιομαραθώνιο αγάπης», προκειμένου να μαζευτούν έσοδα για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν και διάφορες εταιρείες, όπως η pizza fun. Στη διάρκεια εκδήλωσης, οι δάσκαλοι του σχολείου (στην πλειοψηφία τους νέοι συνάδελφοι και συμβασιούχοι) υποχρεώθηκαν να μοιράζουν σε γονείς και παιδιά ΑμΕΑ εκπτωτικά κουπόνια της pizza fun.
  • Σε δημοτικά της Σαλαμίνας, η εταιρεία «Χρυσομηλιά» αναλαμβάνει με το αζημείωτο (6 ευρώ από το κάθε παιδί) να «διδάξει» τα παιδιά γύρω από την ανακύκλωση του νερού.

Είναι φανερό, πως η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, που συμφωνούν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. δίνει το πράσινο φως για τα παραπάνω. Αυτό είναι το σχολείο της αγοράς, με σάρκα και οστά. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια του κεφαλαίου, η επιβίωση ενός σχολείου θα εξαρτάται από τη σύμπραξή του με τους χορηγούς. Αυτό εννοούν, όταν λένε σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία.

Το ίδιο το περιεχόμενο της «μάθησης» θα καθορίζεται από αυτούς. Αυτό εννοούν όταν λένε πως «η σχολική μονάδα πρέπει να είναι αυτόνομη και να καθορίζει τα του οίκου της, ακόμα και το αναλυτικό πρόγραμμα» (βλ. ν. 3848/2010).

Και ο μισθός του εκπαιδευτικού θα καθορίζεται από το αν προσαρμόζεται, αν είναι ικανός να εφαρμόζει «καινοτόμες δράσεις». Αυτό εννοούν όταν λένε «σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα» στο δημόσιο τομέα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πρέπει να πουν με μια φωνή: ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.


Ηλίας ΠΑΤΙΔΗΣ
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας των Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά

Εκδήλωση για τον Βάρναλη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, διοργανώνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Πιερίας του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη στις 8.30 μ.μ., στους Πότες της Στρογγυλής Τραπέζης.

Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Φθιώτιδας διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του ΤΕΕ (πλατεία Ελευθερίας), εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία - ενάντια στο σχολείο της αγοράς και το Πανεπιστήμιο ΑΕ - οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στο μεταξύ, σε παρόμοια εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες το βράδυ από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εύβοιας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα, με τη συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, σπουδαστών και εργαζομένων από άλλους κλάδους, μίλησε η Αννα Γαλανού, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δ - Ν Χαλκίδας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org