ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Προαναγγέλλουν «διαφάνεια» τύπου ... «Ζήμενς»

Νέα προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός από την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνυπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου

Τεράστιες μίζες - όπως όλα δείχνουν - συνοδεύουν τις παραγγελίες των υποβρυχίων στη γερμανική πολυεθνική
Τεράστιες μίζες - όπως όλα δείχνουν - συνοδεύουν τις παραγγελίες των υποβρυχίων στη γερμανική πολυεθνική
Νέο πεδίο δικομματικής ψευτοαντιπαράθεσης, μακριά και ενάντια στην ουσία των σκανδάλων και της σύμφυσης του κεφαλαίου με τα κόμματά του, που αναπαράγει χρηματισμό, διαπλοκή και μίζες, ανακάλυψαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, στην υπόθεση της αγοράς υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού από τη Γερμανία. Η σχετική δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση για απευθείας ανάθεση του έργου της κατασκευής των υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό σε γερμανικό όμιλο, δηλαδή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Εκτός από δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως να εμπλέκονται όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, καθώς την περίοδο 1999 - 2002 ενέκριναν τις απευθείας αναθέσεις των επίμαχων συμβάσεων.

Το έγγραφο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου, που στάλθηκε στον Αρειο Πάγο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονομάζει τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ «φωτογραφίζει» και τον Γ. Παπαντωνίου. Βέβαια, όλα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, εκτός από το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επί ημερών του Α. Τσοχατζόπουλου (11-12-1998) φέρεται να υπογράφηκε με απευθείας ανάθεση στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal η σύμβαση παραγγελίας τριών υποβρυχίων και ενός option (σύμβαση «Αρχιμήδης») ύψους 1,4 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε λίγο αργότερα (26-2-1999) από το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, επί ημερών του Γ. Παπαντωνίου υπογράφηκε από τον τότε διευθυντή εξοπλισμών η σύμβαση για τον εκσυχρονισμό τριών υποβρυχίων και την ενεργοποίηση του option συνολικής αξίας 826 εκατ. ευρώ.

Στις προμήθειες των τεσσάρων υποβρυχίων, φέρεται να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Ηδη 37 εμπλεκόμενοι (μέλη αρμοδίων επιτροπών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας) έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, για τη διάπραξη τριών κακουργημάτων (απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί «καταχραστών του Δημοσίου).

Ανούσιος ψευτοκαυγάς

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει πολιτικά το υπαρκτό σκάνδαλο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στη διερεύνηση της υπόθεσης και προανήγγειλε πρωτοβουλία της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ενδεχομένως Προανακριτικής. Απαντώντας χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι η δικογραφία δεν έχει ακόμη περιέλθει στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη, προαναγγέλλοντας εξελίξεις όταν η δικογραφία έρθει στη Βουλή.

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα που σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens και του Βατοπεδίου έχουν «κάτσει στο ράφι», ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτεργάτης στη διαφάνεια και στην αυτοκάθαρση του συστήματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η έρευνα για τα υποβρύχια ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με ξεκάθαρες στοχεύσεις και με σκοπό να έρθουν όλα στο φως».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσουμε απευθείας σε Προανακριτική». Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί γίνονται «για ιδιοτελή (...) συμφέροντα επιχειρηματικά, πολιτικά και ατομικά», ενώ ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Ν. Τσούκαλης πρότεινε απευθείας σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στη Βουλή τα ελικόπτερα

Στο μεταξύ, διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή από την εισαγγελία, με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών», η δικογραφία σχετικά με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων της ΝΔ, Χ. Μαρκογιαννάκη. Η υπόθεση αφορά την ενοικίαση και τη συντήρηση το 2009 από το υπουργείο πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Στο συνοδευτικό έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι πρόκειται για δικογραφία «που σχηματίστηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου περί μη χρηστής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων μίσθωσης των ελικοπτέρων SIRORSKY-64E μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του πυροσβεστικού σώματος αφενός και της εταιρείας ΙCSS ΑΕ».

Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», οι σχετικές διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή πρέπει να κινηθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη (όταν λήγει η δεύτερη σύνοδος της Βουλής) γιατί αλλιώς θα επέλθει παραγραφή.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εμπλουτίζει τις προτάσεις για μερεμέτισμα της κρίσης

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να «υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης» ζήτησε χτες ο Α. Τσίπρας

Με σημαία μια πρόταση καραμπινάτης διαχείρισης του καπιταλισμού, την οποία μάλιστα συμπεριέλαβε και αυτή για «αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου» για να υπάρξει «χρηματοδότηση της ανάπτυξης», ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ζήτησε χτες εκλογές, καλώντας το λαό να αναδείξει ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας», που θα αναλάβει να μερεμετίσει τον καπιταλισμό με μέτρα που σήμερα απολαμβάνουν τη στήριξη ακόμα και ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προανήγγειλε πρωτοβουλία για δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και συγχρόνως ζήτησε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης, αφού, όπως είπε, «αυτή η Βουλή δε νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων».

Ανακυκλώνοντας αυταπάτες, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται προ της κατάρρευσής της και ότι οι εκλογές μπορεί να δώσουν λύση αν αναδείξουν «ένα νέο συνασπισμό εξουσίας». Ενα «συνασπισμό» που θα διαχειριστεί την εξουσία των μονοπωλίων, με στόχους όπως «απεμπλοκή από το μνημόνιο (...) άμεσο έλεγχο και εν τέλει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους (...) κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», αλλά και «αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου» (!) για να «υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης»! Δηλαδή, ο δημόσιος πλούτος προσφορά στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης ή αλλιώς των κερδών της πλουτοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας αθώωσε τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των ευρωενωσιακών κυβερνήσεων, καθώς διέγνωσε «αδυναμία των ηγετών της ΕΕ να προστατέψουν στοιχειωδώς τους λαούς τους»! Επίσης, αδυναμία αντίληψης στον Ελληνα πρωθυπουργό «που φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι του γίνεται» και στην κυβέρνηση «αλλεπάλληλες αποτυχίες» και «κατάσταση αποσύνθεσης»... Επιβεβαιώνοντας ότι κινούνται στην ίδια στρατηγική γραμμή πλεύσης με το ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε δε πως «αν έχει το θάρρος ας υποστηρίξει την πολιτική της η κυβέρνηση και ας εξηγήσει πού διαφωνεί με την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, με την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΕΕ και προανήγγειλε ότι η ηγεσία του ΚΕΑ τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί «με την Ευρωπαϊκή Ενωση Συνδικάτων για να ανταλλάξουμε ιδέες, σκέψεις, προτάσεις και να τους προτείνουμε να συντονίσουν ακόμα περισσότερο τις δράσεις τους». Δείχνοντας, τέλος, ότι το κόμμα του επιδιώκει μερεμέτια στον καπιταλισμό και μαζί με τα άλλα αστικά κόμμα εχθρεύεται την προοπτική να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, είπε ότι «δεν θεωρούμε ότι η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί όταν και αν κάποτε πέσει από τον ουρανό η προοπτική της λαϊκής εξουσίας».

Περιοδεία στα εργοστάσια Ζάχαρης

Διήμερη περιοδεία σε Ημαθία και Σέρρες, με θέμα τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την πρόταση του ΚΚΕ για μία αγροτική οικονομία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 31 Μάρτη, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες. Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ. Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας. Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημάδι συγκάλυψης παλιών και νέων σκανδάλων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει: «Ο καυγάς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Καρατζαφέρη, για το ποιος είναι περισσότερο υπέρ της διαλεύκανσης ενός σκανδάλου και της τιμωρίας των ενόχων, δεν είναι σημάδι μόνο συγκάλυψης του συγκεκριμένου, αλλά συγκάλυψης και νέων μεγάλων σκανδάλων (ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) που ετοιμάζονται σε βάρος των εργαζομένων».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org