ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Αλλο γειτονιά, άλλο «εφημερίδα»

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Μπλέξαν οι γραμμές τους; Οι του ΣΥΝ διαμαρτύρονται για τις μετοχές του Βγενόπουλου και περίπου κηρύσσουν νέο πελοποννησιακό πόλεμο. Η εφημερίδα του Μπόμπολα, όμως, καταγγέλλει ότι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που τα έχουν βάλει με τις μετοχές του Βγενόπουλου. Ξέρει κάτι παραπάνω, που μας διαφεύγει;

Ευτυχώς που το ΚΚΕ είναι απομονωμένο. Κι έτσι οι δυνάμεις του μπόρεσαν να οργανώσουν το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο 3 απεργίες και 3 συλλαλητήρια σε πάνω από 60 πόλεις σε κάθε μία από τις 6 διοργανώσεις. Φαντάζεσαι να έβγαινε κι από την απομόνωση;

Οταν ψηφίζανε τη Λευκή Βίβλο για την ανατροπή του οχτάωρου και την προώθηση της απασχολησιμότητας, λέγανε πως είναι προοδευτικό κείμενο ενάντια σε συντηρητικές προτάσεις. Οταν ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, είδανε τη νίκη της δημοκρατίας. Με ανάλογο πνεύμα πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις Παπαδημούλη για τους δεξιόστροφους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ΠΑΣΟΚ, άστα καλύτερα. Πάνω που ξεκίνησαν την επίθεση, έπιασε μπόρα.

Αυτό το «Τζεϊχαρισπαϊτεν», που φόρτωσε στον Τσίπρα ο Λιακόπουλος, κάτι σε γερμανικό φέρνει. Το παιδί είναι κοσμοπολίτης, δεν μπορεί να πάει μπροστά με τέτοιο παρατσούκλι, δεν το λυπάται;

Το ρίχνουμε στην πλάκα; Τι να κάνουμε; Τους λες ότι κάνουν ανώδυνη αντιπολίτευση, γιατί απλά συμφωνούν με τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και σου απαντούν ότι καταφεύγεις σε βρισιές. Κι όμως, μία προς μία, οι δράσεις τους οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Μόλις προχτές επανεμφανίστηκαν οι «1.000» - που είναι 400 - καθηγητές του κλίματος ΣΥΝ, για να προάγουν, λέει, το διάλογο στην Εκπαίδευση. Είναι αυτοί που έχουν χειροκροτήσει το νόμο - πλαίσιο. Προχτές το υπουργείο υπέγραψε το μνημόνιο, που παραδίδει σε οκτώ εταιρείες εκπαιδευτικό έργο. Μούγκα από τον ΣΥΝ και τους υπόλοιπους. Στις επικοινωνίες γίνεται χαμός με τα ευρυζωνικά, ο καυγάς, δηλαδή, γίνεται για τη συγκέντρωση της τεράστιας αγοράς που ανοίγεται και ο ΣΥΝ ψάχνει να βρει γιατί κάτι δικοί του δεν πήραν έγκαιρα χαμπάρι το παιχνίδι με τη μετοχή κι έμειναν απέξω...

Αγορά! Ιερό πράγμα. Δίνει περιεχόμενο στις λέξεις, καθαγιάζει τα πάντα. Δείτε τι κομψά παρουσιάζεται ο θάνατος: «Απασχόληση», «εξυπηρέτηση», «εμπορία», «διακίνηση», «ανάγκες χρηστών», «πωλητής». Αθώες λέξεις. Μέσα στο κλίμα της αγοράς. Την έρευνα την έκανε, λέει, μια «εταιρεία ανάπτυξης».

Μεγάλο πράγμα οι λέξεις. Σύμφωνα με αυτές, όταν δουλεύεις, δεν σου αρπάζει τον πλούτο που παράγεις ο κεφαλαιοκράτης. Οχι. Αφαιρείς χρήματα από το αφεντικό σου: «χρήματα που θα δώσουν οι επιχειρήσεις» είναι το ένα ευρώ στους μισθούς. Και τι είναι η σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ; Ενα χαρτί που καλύπτει «ανάγκες των μεν και των δε». Μη σε ξανακούσω να λες «πουλημένη ΓΣΕΕ». Για την ανάγκη σου παλεύει.

Λένε κι αλήθειες οι λέξεις. Οπως αυτό το «κοινοί τόποι». Πράγματι, σε κοινούς τόπους ζουν και βασιλεύουν οι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Γι' αυτό πρέπει να τους πάρεις παραμάζεμα μαζί, ταυτόχρονα...

Ακου, απορία: Γιατί δεν τα βρίσκουνε στο πολιτικό σκηνικό; Μαζί δεν υπογράψανε τη σύμβαση; Μαζί δεν εφαρμόζουνε εναλλάξ κάθε αντεργατική διάταξη; Μαζί δεν εξαγγέλλουν προγράμματα λιτότητας; Μαζί δε σακατεύουν τα παιδιά στα σχολεία; Μαζί δε χώνουν τους ιδιώτες στην Υγεία; Πού δεν είναι μαζί;

Βγες απ' το κάδρο! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ο ΣΥΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ: «Λέξεις όπως "ανατροπή", "μεταρρύθμιση", "υπέρβαση" αποτέλεσαν επωδό στην έναρξη του συνεδρίου που διοργανώνει το "Παρατηρητήριο Ερευνας και Διαλόγου για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια" ένας φορέας που δημιουργήθηκε για την "ενίσχυση του διαλόγου" σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές» (για τους 400 που στηρίζουν το νόμο - πλαίσιο, το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΣΥΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ: «Η μετοχή του κ. Βγενόπουλου είχε στο χρηματιστήριο 18 ευρώ και την πουλάνε 26 ευρώ. Γιατί; Θα δώσουμε όλοι τη μάχη για να ξεσκεπάσουμε την απάτη» (ο Τσίπρας για τον ΟΤΕ / ΑΥΓΗ).

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ...ΠΑΣΟΚ: «Πολύ εύκολα "τσίμπησαν" διάφοροι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ στην εύκολη και ρηχή δαιμονοποίηση του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου σχετικά με τον ΟΤΕ. Εντύπωση μας κάνει...» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΚΚΕ: «Στο περιθώριο των αγώνων κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που διεξάγουν κόμματα και συνδικάτα βρίσκεται το ΚΚΕ» (το σχόλιο στην ΑΥΓΗ).

ΚΑΙ Ο ΤΖΕΪΧΑΡΙΣΠΑΪΤΕΝ: «Ο Ιαν Φλέμινγκ δημιούργησε τον Τζέιμς Μποντ. Η Τζόαν Ρόουλινγκ τον Χάρι Πότερ. Ο Σταν Λι τον Σπάιντερμαν, ο Ερζέ τον Τεν Τεν. Ο Αλαβάνος δημιούργησε τον Τσίπρα που είναι λίγο από όλα αυτά» (ο Γιώργος Λακόπουλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ: «Εκπροσωπούν το δεξιόστροφο πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, νιώθουν μια δυσάρεστη έκπληξη, μια δυσφορία, για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σταθερή ανοδική πορεία» (οι εχθροί του ΣΥΝ κατά τον αριστερό Δ. Παπαδημούλη / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΟΤΕ; «Το ΠΑΣΟΚ περνά σε επίθεση διαρκείας» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ μέσα στο λαό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα κόμματα ξαναβγαίνουν στους δρόμους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα πρόταση μέχρι τη Δευτέρα ή βέτο την Τετάρτη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Καραμανλή για όλα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οπισθεν ολοταχώς το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 8 ΣΤΟΥΣ 10 λένε «πάρτε το πίσω»

Η ΑΥΓΗ: Το 80% των πολιτών κατά του ασφαλιστικού

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλό έμφραγμα στην αγορά

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφό καπέλο σε 2.000.000 δάνεια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ οι Πανελλαδικές;

Η ΧΩΡΑ: Ανάσα σε 150.000 οικογένειες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίδομα σε 232.000 φτωχές οικογένειες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πού είναι το περίεργο;

«Κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ. Ενώ βλέπουμε το πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει φωτιά, με δημοψηφίσματα και προτάσεις δυσπιστίας, με μομφές για ουρές και υψηλούς τόνους, στην πραγματική κοινωνία επικρατεί ειρήνη. Αθόρυβα οι κοινωνικοί εταίροι "τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε" λες και ζούνε σε άλλη χώρα, από αυτές που θαυμάζουμε της Δύσης (...) ΄Η μήπως πραγματικά ζούνε σε άλλη χώρα από αυτή που το μιντιακό σκηνικό παρουσιάζει και ίσως δημιουργεί; Η συμφωνία του ΣΕΒ με τη ΓΣΕΕ αφορά την πραγματική οικονομία. Αφορά πραγματικά χρήματα που θα δώσουν οι επιχειρήσεις και θα πάρουν οι εργαζόμενοι. Δεν έχει να κάνει με μεγάλα λόγια περί πλούτου και φτώχειας, περί ανάλγητων κι ευαίσθητων, περί καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Εχει να κάνει με ανάγκες των μεν και των δε και κοινούς τόπους που βρέθηκαν με λίγη καλή θέληση. Γιατί να μην μπορούν να βρεθούν στο πολιτικό σκηνικό;» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Στην αγορά όλοι οι καλοί χωράνε

«Για τη διακίνηση ενός κιλού κοκαΐνης μεσολαβούν 100 άτομα, ενώ για να φθάσει ένα κιλό ηρωίνης από τον πωλητή στον ενδιαφερόμενο χρειάζεται να απασχοληθούν 300 άνθρωποι (...) υπολογίζεται ότι εάν σήμερα ριχθούν στην αγορά 60 κιλά ηρωίνης μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες 4.000 χρηστών για έναν μήνα και να παραχθούν σε μία ημέρα 240.000 δόσεις. Σε περίπτωση δε που η ποσότητα αυτή νοθευτεί, οι δόσεις διπλασιάζονται, φθάνοντας στις 480.000 ενώ τελικά θα εξυπηρετηθούν 8.000 εξαρτημένοι. Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του συστήματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών» (το ρεπορτάζ στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ