ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανοιχτή παρέμβαση των επιχειρηματιών στην Εκπαίδευση

Motion Team

Με ...ανοιχτές αγκάλες το υπουργείο Παιδείας υποδέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης την πρωτοβουλία 8 επιχειρηματικών ομίλων να εισβάλουν στα σχολεία με καινοτόμα προγράμματα εφαρμογής των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της «Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας» και του υπουργείου, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους επιχειρηματίες να εντείνουν την παρέμβασή τους: «Σ' αυτήν την Παιδεία καλούμε τους πάντες να επενδύσουν: Πολιτεία και πολίτες, κοινωνία και αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την εν λόγω Πρωτοβουλία συγκροτούν τα ιδρύματα Ευγενίδου, Κωστόπουλου, Λαμπράκη, Λεβέντη, Μποδοσάκη, Νιάρχου, Ωνάση και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και αυτοπροσδιορίζεται ως «μια προσφορά, ανοιχτή σε όλους, η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην Παιδεία και εντέλει την Απασχόληση των νέων, ενισχύοντας το έργο του υπουργείου Παιδείας και των δημοσίων φορέων της Εκπαίδευσης». Στην ουσία, πρόκειται για ανοιχτή παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο με μία ακόμα «ευγενική χορηγία» επιχειρεί να φέρει στα μέτρα του την Παιδεία, μία τακτική που εφαρμόζει άλλωστε και σε άλλους χώρους. Το όλο πνεύμα συμβαδίζει με την πολιτική της ΕΕ για την εκγύμναση δεξιοτήτων μέσα από το σχολείο και για σύνδεση της Παιδείας με την «αγορά». Οι προθέσεις αυτές εξειδικεύονται μέσα από τα προγράμματα του λεγόμενου «Δικτύου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας», το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του σε 55 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πριν την εφαρμογή του μνημονίου, με τη στήριξη του διοικητικού μηχανισμού της Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνεται, η Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία έχει «Μορφωτικό» και «Αναπτυξιακό» Σκέλος. Το πρώτο περιλαμβάνει μια σειρά καινοτόμες δράσεις, οι οποίες στόχο έχουν να κάνουν πιο ελκυστική την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το Αναπτυξιακό σκέλος είναι αυτό που ασχολείται με τη «σύνδεση» της Εκπαίδευσης με την απασχόληση, με τους όρους, βέβαια, του μεγάλου κεφαλαίου.

«Οι επιχειρήσεις έξω από τα σχολεία!»

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε αντίσταση για να σταματήσει η διείσδυση των επιχειρήσεων στα σχολεία

Στους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων, τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τις μαθητικές κοινότητες απευθύνεται το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τους καλεί να αντισταθούν μαζικά να δώσουν συντονισμένα τη μάχη για να σταματήσει η διείσδυση των επιχειρήσεων στα σχολεία. Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και 8 ιδρυμάτων που αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δηλώνει: «Κανένας χορηγός στην εκπαίδευση - οι επιχειρήσεις έξω από τα σχολεία. Η μάχη αυτή είναι κομμάτι για την ανατροπή των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και του αγώνα για ενιαία λαϊκή Παιδεία, πλήρη και σταθερή εργασία, ζωή με δικαιώματα και νόημα».

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το μνημόνιο συνεργασίας σηματοδοτεί:

  • «Τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε προνομιακό χώρο κερδοσκοπίας για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις στοχεύσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι να γίνει η εκπαίδευση της ΕΕ η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο και πιο κερδοφόρα για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
  • Την άμεση συμβολή και έλεγχο του κεφαλαίου στις διαδικασίες διαμόρφωσης του ευέλικτου και πιο άγρια εκμεταλλεύσιμου εργαζόμενου, το οποίο καθορίζει από πρώτο χέρι πια τα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη στροφή του στη ρηχή κατάρτιση και στις δεξιότητες που επιζητά η αγορά και την εξάλειψη των τελευταίων ψηγμάτων γενικής παιδείας.
  • Την ανάληψη ελκυστικών πρωτοβουλιών και δράσεων των ομίλων (όπως επισκέψεις σε μουσεία, σχολικές βιβλιοθήκες, εκδρομές στην Ευρώπη) με επιδίωξη να γίνει πιο δελεαστική και να συγκαλυφτεί η πρωτοφανής αμορφωσιά που φέρνει η αντιδραστική αναδιάρθρωση των σχολικών προγραμμάτων και της εκπαίδευσης.
  • Το άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς στα προϊόντα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών από τους συγκεκριμένους ομίλους, μέσα από την ανάπτυξη δικτύου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και δήθεν εκπαιδευτικών παιχνιδιών και ρόλων με πολλαπλές συμμετοχές για παιδιά ηλικίας 10 ως 15 ετών. Με άλλα λόγια ασύλληπτη κερδοσκοπία και έντονη ιδεολογική χειραγώγηση, συμμόρφωση και αυστηρό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Τη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης, τη διόγκωση των ταξικών φραγμών και χασμάτων με τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων και των σχολείων που θα επισφραγίσει η αποκέντρωση και ο "Καποδίστριας 2".
  • Τη συγκρότηση ενός πρώτου πυρήνα αξιολογητών, αφού ήδη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο σχολικής καινοτομίας που καθοδηγούν τα ευαγή ιδρύματα 145 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα. Ο πυρήνας αυτός θα υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες και μορφές αξιολόγησης (εσωτερική - εξωτερική) και θα ενισχύει την αποκέντρωσή τους, την πιο στενή δηλαδή πρόσβασή τους στις τοπικές επιχειρήσεις - αγορές και τις ανάγκες τους».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αποκάλυψε και κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την παρέμβαση των επιχειρήσεων απαιτώντας από τις παρατάξεις στα συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν θέση. Ωστόσο, όπως σημειώνει: «Σε γενικές γραμμές οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ θεωρούν θετική τη δράση των επιχειρηματιών στα σχολεία και τάσσονται ανοιχτά υπέρ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, απαιτώντας μόνο έναν τυπικό έλεγχο από την πολιτεία γι' αυτά, στο όνομα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων αγνοώντας προκλητικά τις προδιαγραφές και τους αντιεκπαιδευτικούς στόχους. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πάλι στα εκπαιδευτικά συνδικάτα πρωτοστατούν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνεργάζονται με τους οκτώ επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τις ομάδες επιστημονικής στήριξης της πιλοτικής εφαρμογής του δικτύου σχολικής καινοτομίας»...

ΜΑΘΗΤΕΣ
Πολύμορφες δραστηριότητες των Συντονιστικών
  • Συναυλία διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την εγκύκλιο «αναπλήρωσης» των ωρών που «χάθηκαν» στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και για όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας.
  • Δίνοντας μια πρώτη απάντηση σε όσους «κόβουν και ράβουν κράτη στα Βαλκάνια για να κάνουν καλύτερα τις μπίζνες τους», το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης διοργανώνει ημέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο, την Κυριακή 30 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα γήπεδα του Γρηγορίου, τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
Σύσκεψη Ενώσεων Γονέων

Αύριο, Κυριακή, θα γίνει παναττική σύσκεψη Ενώσεων Γονέων, στις 10 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα τις «Εξελίξεις στην εκπαίδευση. Συντονισμός και δράση για το επόμενο διάστημα».

Το μονοπωλιακό κεφάλαιο «οδηγός» των εξελίξεων στην εκπαίδευση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με οκτώ επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνονται τα εξής:

«Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και οκτώ επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί συνέχεια της πιο ωμής παρέμβασης του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην εκπαίδευση με πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία της κυβέρνησης με το μονοπώλιο της "Microsoft". Αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας για την επέμβαση των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση, με στόχο να γίνει αυτή πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Η συμφωνία αυτή αναγορεύει τις επιχειρήσεις σε επίσημους συνεργάτες - συνεταίρους της κυβέρνησης στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής και καθιστά το μονοπωλιακό κεφάλαιο "οδηγό" των εξελίξεων στην εκπαίδευση και μοχλό πίεσης για την παραπέρα αντιδραστική προσαρμογή της Παιδείας στις δικές τους ανάγκες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι επιχειρήσεις βρίσκουν ένα νέο χώρο κερδοσκοπίας, αλλά και καθορίζουν από πρώτο χέρι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη στροφή της εκπαίδευσης προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που περισσότερο από ποτέ έχει καταστήσει την εκπαίδευση "υπηρέτη των αφεντάδων" του κεφαλαίου και συνθλίβει τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα της νεολαίας, το ΚΚΕ καλεί το λαό να ορθώσει εμπόδια με την πάλη του στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, διεκδικώντας μια πραγματικά λαϊκή και ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ