ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
Σελ. /28
Βάλε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Γιατί το λένε «μαύρο χρήμα»; Με τους δικούς τους νόμους δε γίνονται όλες αυτές οι συναλλαγές;

Ασε που η λύση είναι απλή: Ενας νέος θεσμός για να ελέγξει τους ήδη θεσμούς.

Μεγάλο πράγμα η αγορά, ως και οι τοκογλύφοι ονομάζονται πλέον πωλητές προϊόντων. Ανεβαίνουμε!

Ωραιότεροι όλων στο «Βήμα» - όχι λόγω Πρετεντέρη, αυτός είναι άλλο ανέκδοτο... Ανακάλυψαν, ξάφνου, ότι ιδιωτικοποιούνται Υγεία, Παιδεία, δημόσια περιουσία και ότι η πολιτική είναι μέσον πλουτισμού! Είδες τι παθαίνεις άμα έχεις πιστέψει ότι επί ΠΑΣΟΚ είχαμε σοσιαλισμό;

Κάτσε εσύ τώρα να τρελαίνεσαι με το χορό των δισ. γύρω σου. Ανακάλυψαν, λέει, χτες, ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα, είναι πιο ακριβές από τις ευρωπαϊκές. Ποιο είναι το πρόβλημα; Τα 30 ευρώ που σου παίρνουν για ένα έμβασμα, ή, το γεγονός ότι για κάθε τι πλέον πρέπει να βάζεις υποθήκη τους μισθούς δεκαετίας χωρίς να ξέρεις καν αν θα δουλεύεις αύριο; Που πάει να πει ότι δε χρειάζεται να στριμωχτεί ο κόμπος στο χτένι για να το πάρεις αλλιώς. Θα 'ναι αργά τότε. Αυτοί σε αντιμετωπίζουν ξανά και ξανά σαν «κοινωνική συμμαχία τους» και σου ζητάνε όχι μόνο να τους ξαναψηφίσεις, αλλά να τους δώσεις και έναν θρίαμβο επιβράβευσης.

Ασχετο: Δεν πρόλαβε να δώσει γραμμή ο Συνασπισμός για δήθεν «ενιαία στάση εκκλησίας - ΚΚΕ» απέναντι στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού και το έκανε πρωτοσέλιδο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «διμέτωπος για την Ιστορία, Ιερά Σύνοδος και ΚΚΕ ζητούν να αποσυρθεί το βιβλίο», έγραψαν. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση; Καταλαβαίνουν και γι' αυτό προβοκάρουν. Είναι μεγάλο το γραμμάτιο που έχει αναλάβει ο ΣΥΝ και καθώς ζορίζεται σπεύδουν για στήριξη όσοι μετέχουν στην εργολαβία. Γιατί γνωρίζουν ότι η θέση που διατύπωσε το ΚΚΕ βρίσκει πλατιά απήχηση, βάζοντας στη θέση τους και διάφορους «Χριστόδουλους». Την επαναλαμβάνουμε:

«Οι εργαζόμενοι γονείς, μέχρι να μπορέσει ο λαός με την πάλη του να το αποσύρει, πρέπει να το απορρίψουν και με τη βοήθεια των προοδευτικών εκπαιδευτικών να το εκμηδενίσουν στη συνείδηση των μαθητών. Το βιβλίο δεν είναι αντικειμενικό, παραποιεί πολλά γεγονότα και αποσιωπά άλλα. Οι εθνικιστικές κραυγές πρέπει να απομονωθούν, μαζί με εκείνες της δήθεν σύγχρονης προσέγγισης που επιχειρεί το βιβλίο. Εθνικισμός και "εκσυγχρονισμός" συμπλέουν στο κύριο και βασικό: Στον εξοβελισμό της ταξικής πάλης ως κινητήριας δύναμης της κοινωνικής εξέλιξης, στον εξοβελισμό των ιστορικών νομοτελειών, που το βιβλίο έχει προμετωπίδα του».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΙΤΟΥΡΑ, ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΕΡΑ

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: «Η λεηλασία των Ταμείων είναι η τελευταία πράξη μιας επιχείρησης που άρχισε την επαύριο της κατάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ. Απαξίωση των επιχειρήσεων του Δημοσίου, ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, λεηλασία των ταμείων, είμαστε θεατές μιας μετάλλαξης του κράτους σε κερδοσκοπική εταιρία και της πολιτικής σε μέσον πλουτισμού» (ο Β. Μουλόπουλος στο «ΒΗΜΑ»).

ΕΝΑ ΘΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την άριστη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, καθώς το ισχύον σήμερα καθεστώς παρουσιάζει χρόνιες αδυναμίες» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟ: «Ο Καραμανλής, παρά τις όποιες φθορές έχει, φθάνει προς το τέλος της διαδρομής με δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Η κοινωνική συμμαχία στην οποία βάσισε την άνοδό του στην εξουσία υπάρχει. Από τη διαχείριση της διακυβέρνησης είχε ρωγμές, όχι όμως μεγάλα ρήγματα. Οι πολίτες δε νοστάλγησαν τόσο γρήγορα το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο είναι ότι δεν εφθάρη ο ίδιος, καθώς και ότι η αξιοπιστία του είναι σε υψηλά επίπεδα. Και τα δύο του αρκούν για να κερδίσει. Ο στόχος του όμως δεν είναι μία νίκη αλλά μια καθαρή πλειοψηφία» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

«ΠΡΟΪΟΝ» Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ: «Το κόστος των τραπεζικών προϊόντων μαζί με την ιλιγγιώδη κερδοφορία που παρουσιάζουν οι πωλητές των είναι ο καπνός που δείχνει ότι στην αγορά σιγοκαίει κάποιο καρτέλ. Η δε μακρόχρονη επιβίωσή του σημαίνει ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθεύδει. Η αγορά μπορεί να κάνει τα τραπεζικά προϊόντα φθηνότερα. Αρκεί να μην εναρμονίζουν πρακτικές οι πωλητές» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαχρονικό ΓΑΛΑΖΟ - ΠΡΑΣΙΝΟ χαράτσι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο κ. Ζορμπάς επί τα ίχνη του μαύρου χρήματος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ με αριθμό πρωτοκόλλου

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΑΠΕΖΑ πλυντήριο για τα ομόλογα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η «Ακρόπολις» διοικούσε το ΤΕΑΔΥ

ΑΥΡΙΑΝΗ: «... ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΔΕΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ευθύνονται για το σκάνδαλο με τα ομόλογα...»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΥΘΥΝΗ στους χρηματιστές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η διαδρομή και τα δίκτυα της μίζας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΟΡΓΙΟ ψευδών και παραπληροφόρησης

Η ΧΩΡΑ: Αυστηρότερες κυρώσεις για όσους εξαπατούν τον πολίτη

Η ΑΥΓΗ: Ξεκίνημα με τη νεολαία και την Αριστερά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.500 ευκαιρίες στο Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εσβησαν... τα κέρδη της ΔΕΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συμβαίνει και εις τας Ευρώπας

«Κορυφαίο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μεγαλύτερου μηχανολογικού ομίλου της Ευρώπης συνελήφθη από τις εισαγγελικές αρχές με την κατηγορία της απιστίας (...) ο Γιοχάνες Φελντμάγιερ κρατείται από τις αρχές προκειμένου να ανακαλύψουν αν η Siemens χρηματοδότησε παράνομα συνδικαλιστικά στελέχη πιο φιλικά προσκείμενα στην εταιρεία σε σχέση με το κύριο εργατικό συνδικάτο της (...) το σκάνδαλο ξύπνησε μνήμες των πρόσφατων γεγονότων που σημειώθηκαν στην Volkswagen. Ο Πέτερ Χαρτζ τιμωρήθηκε με επιβολή προστίμου όταν ομολόγησε ότι εξαγόρασε κορυφαίο εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας καταβάλλοντάς του 2,5 εκατ. ευρώ» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«Ευκαιρίες διασκέδασης»

«Πιθανόν να συμφωνούσαμε ότι πέρασαν σαν πασάδες οι Ελληνες στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως εύκολα διαπιστώνεις από τη σειρά λιθογραφιών του σχετικού κεφαλαίου του βιβλίου. Μήπως όμως διέφυγε την προσοχή των συγγραφέων η (στα όρια του γελοίου) ερώτηση που ακολουθεί απευθυνόμενη στους μικρούς μαθητές (σελ. 25) "ποιες ευκαιρίες διασκέδασης έχουν οι ελληνικοί πληθυσμοί κατά την οθωμανική κυριαρχία" (το μυαλό των μαθητών μάλλον θα πάει στη Γιουροβίζιον ή σε φεστιβάλ σκέιτ μπορντ...); Τελικά όμως είναι λυπηρό που ούτε η συγγραφέας του βιβλίου έχει το σθένος να υπερασπίσει το βιβλίο της. Και προσπαθεί να εμφανίσει τις δικές της "αλήθειες" σαν πολλά μικρά λάθη, απλώς για να το διασώσει» (ο Νίκος Μελέτης στο ΕΘΝΟΣ).

Βάσανα πούχει... ο έρωτας

«Περίπου πενήντα άτομα εισέβαλαν χθες στα γραφεία της "Ελευθεροτυπίας" με πανό "ελευθεροτυπία ή λογοκρισία" και αξίωσαν (...) τη δημοσίευση κειμένου (...) επειδή (...) λογοκρισία είναι η απαγόρευση δημοσίευσης αλλά και η υποχρέωση δημοσίευσης (...) η "Ελευθεροτυπία" αρνείται και τη δεύτερη μορφή λογοκρισίας (...) και δε δέχεται μαθήματα δεοντολογίας από κανέναν» (από σημείωμα της Διεύθυνσης της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ