ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δικάζονται τη Δευτέρα επειδή έφτιαξαν ένα πάρκο που απολαμβάνει ο λαός της πόλης

Σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 1η Απρίλη στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας

Από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση διεκδίκησης του Νότιου Πάρκου
Από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση διεκδίκησης του Νότιου Πάρκου
Την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Απρίλη, δικάζονται για μία ακόμη φορά, ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και η δημοτική αρχή, για το «έγκλημα» που διέπραξαν, αυτό της δημιουργίας του Νότιου Πάρκου, υλοποιώντας το πολιτικό πρόγραμμα (να παίρνει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών) και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από 1/4/2015. Συγκατηγορούμενός του είναι ο αντιδήμαρχος έργων, Χρήστος Κορδάς.

Από την ανάληψη της δημοτικής αρχής το 2014, οι αγωνιστικές της πρωτοβουλίες, η κινητοποίησή της μαζί με το λαό της πόλης, για τη διασφάλιση του χώρου στον δήμο έφεραν αποτελέσματα. Το θέμα μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου, μεταξύ άλλων, στη σχετική ομόφωνη απόφαση της 1ης Απρίλη 2015, τονίζεται:

«Η λιμενική ζώνη όπως και το παραλιακό μέτωπο αποτελούν ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το υγρό στοιχείο του λαού και της νεολαίας. Αποτελούν το φυσικό περιβάλλον που πρέπει να υπερασπιστούμε από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και του ΤΑΙΠΕΔ (...) το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό (...) στηρίζει τη λειτουργία του νέου κοινόχρηστου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων...».

Ο χώρος αγκαλιάστηκε από τον λαό της πόλης. Από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια, χιλιάδες Πατρινοί καθημερινά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο πάρκο. Εγιναν εκατοντάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, άλλες δράσεις. Ολόκληρες γειτονιές, ειδικά της Νότιας Πάτρας, που δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους, απέκτησαν τον δικό τους καθημερινό πολυχώρο. Βοηθούν γι' αυτό, η λειτουργία των παιδικών χαρών, των ποδηλατοδρόμων, των υπαίθριων χώρων γυμναστικής, οι δεντροφυτεύσεις που έδωσαν μια άλλη όψη.

Εκείνο που δεν άλλαξε ήταν η στάση των κυβερνώντων και τα απανωτά δικαστήρια κατά της δημοτικής αρχής, με αστείες δικαιολογίες όπως ότι τα έργα παρεμποδίζουν τις λιμενικές λειτουργίες. Είναι τέτοιος ο ζήλος τους, που δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών από τις 25 Αυγούστου 2014, η οποία αποφάνθηκε υπέρ της νομιμοποίησης του δήμου να εκμεταλλεύεται και να διαχειρίζεται τα παραχωρηθέντα τμήματα της παραλιακής ζώνης.

Ο λαός της πόλης υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή και το συγκεκριμένο έργο της δημοτικής του αρχής. Η μαζική του κινητοποίηση το απέδειξε από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του. Δεκάδες ήταν τα εργατικά συνδικάτα, οι σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς που συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του Νότιου Πάρκου, αλλά και για την υπεράσπιση της δημοτικής αρχής στη συνέχεια, ενώ στόχος, που τίθεται από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους φορείς της Πάτρας, είναι η συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης προς όφελος του λαού της πόλης.

Κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Κινητοποίηση συμπαράστασης στη δημοτική αρχή οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας τη Δευτέρα 1η Απρίλη στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια. Με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα πως η διοίκηση του δήμου «παρανόμησε» «γιατί διαμόρφωσε, χωρίς κανένα κόστος για τον λαό της Πάτρας, ένα μεγάλο πάρκο που αποτελεί πραγματικό στολίδι για την πόλη μας, με παιδική χαρά, ποδηλατόδρομο, όργανα γυμναστικής, που καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους».

Και συνεχίζει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία της πόλης μας, να στηρίξουν έμπρακτα και να υπερασπιστούν με τη μαζική, αγωνιστική παρουσία τους στα δικαστήρια την 1η Απρίλη, το δικαίωμά τους στην ξεκούραση και αναψυχή σε χώρους πρασίνου και πάρκα.

Ολοι και όλες τη Δευτέρα 1η Απρίλη, 9.00 π.μ. έξω από τα δικαστήρια. Το Νότιο Πάρκο ανήκει στον πατραϊκό λαό».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μέτρα τώρα για την ασφάλεια των εργαζομένων!

Στο αμαξοστάσιο του δήμου περιόδευσε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καΐκης

Ενα μήνα μετά τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου του δήμου Τρικκαίων εν ώρα εργασίας, αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες που οδηγούν στα εργατικά «ατυχήματα» ζουν και βασιλεύουν στο αμαξοστάσιο και στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.

Το πρόβλημα έλλειψης μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι μεγίστης σημασίας και το αναδεικνύει διαρκώς, διαπιστώθηκε, για μια ακόμα φορά, στη συζήτηση που είχε ο Γιώργος Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στους χώρους του αμαξοστασίου του δήμου. Συγκεκριμένα, όπως είπαν οι εργαζόμενοι:

Οι υποδομές στο αμαξοστάσιο είναι επικίνδυνες, καθώς τα κτίρια δεν έχουν πολεοδομική άδεια, η πυρασφάλεια, ο εξαερισμός και η θέρμανση είναι ανεπαρκείς. Το κτίριο του σιδηρουργείου - μηχανουργείου έχει ψευδοροφή από φελιζόλ, ενώ μέσα γίνονται εργασίες που προκαλούν σπινθήρες και κίνδυνο πυρκαγιάς. Δεν υπάρχει βιομηχανικό δάπεδο στο γκαράζ, ενώ εκτεθειμένα είναι και ηλεκτρικά καλώδια.

Τα απορριμματοφόρα είναι παμπάλαια (το πιο νέο είναι 15ετίας) και μόνο 4-5 από αυτά πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να κυκλοφορούν. Δέκα από αυτά τουλάχιστον κυκλοφορούν με βλάβες, ενώ σε ένα έχει κοπεί το σασί και αντί να αποσυρθεί, απλώς συγκολλήθηκε! Η συντήρηση (service) αφορά μόνο σε αλλαγή λαδιών και κάποια αναλώσιμα...

Παντελής είναι η έλλειψη προληπτικών εξετάσεων σ' ένα μολυσματικό περιβάλλον εργασίας. Εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει ποτέ και η δημοτική αρχή λέει στους εργαζόμενους ότι αν θέλουν εμβόλια να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Γιατρός δεν υπάρχει στο χώρο σε μόνιμη βάση. Περιστατικά, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, ηπατίτιδα, τενοντίτιδες, καρκίνος, δεν καταγράφονται πουθενά, αφού δεν υπάρχουν φάκελοι του προσωπικού για να διαπιστωθεί η επαγγελματικότητα της νόσου. Ο χώρος πλύσης των απορριμματοφόρων είναι ακατάλληλος, γεμάτος λάσπες και χώματα και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, οπότε τα λύματα πέφτουν στο νερό.

Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ανύπαρκτη, κάτι που επιβαρύνεται και από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίες γενικεύονται στους ΟΤΑ. Οι συμβασιούχοι υποχρεώνονται να οδηγούν τα επικίνδυνα οχήματα, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Αλλωστε, οι περισσότεροι εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν στο αντικείμενό τους. Μάλιστα, το γραφείο προσωπικού δεν ξέρει καν ποιοι είναι οι συμβασιούχοι - δεν προλαβαίνει να τους γνωρίσει - ειδικά με τα δίμηνα. Στο χώρο δουλεύουν εργαζόμενοι από μαθητεία ΕΠΑΛ και ΟΑΕΔ - συνήθως μικρών ηλικιών με 17 και 19 ευρώ μεροκάματο αντίστοιχα - οι οποίοι ήταν απλήρωτοι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη και μόλις τώρα πληρώθηκαν για αυτούς τους μήνες. Τέλος, τα μέσα ατομικής προστασίας είναι λειψά έως ανύπαρκτα.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Γ. Καΐκης σημείωσε: «Η βελτίωση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σκοντάφτει στην παντελή έλλειψη πολιτικών μέτρων από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις κι αυτήν τη λογική υπηρέτησαν όλοι οι δήμαρχοι στα Τρίκαλα. Τη λογική που θέλει τον εργαζόμενο αναλώσιμο εξάρτημα στην παραγωγική διαδικασία και βάζει σε αντιπαράθεση τη ζωή του εργαζόμενου με το οικονομικό κόστος των μέτρων. Αυτή είναι η "καινοτόμα - έξυπνη πόλη" της δημοτικής αρχής, που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών. Φτάνει πια μπροστά στη λογική του κόστους να υποτιμάται η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων. Για μας πόλη είναι οι άνθρωποί της και σημαντική θέση σ' αυτήν έχουν οι άνθρωποι που την συντηρούν, την καθαρίζουν, οι άνθρωποι που τη χτίζουν!».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΤΡΑΣ
Καθημερινή δραστηριότητα

Στο μεταξύ χτες, στο κέντρο της Πάτρας οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνα Γεροπαναγιώτη (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Παναγιώτης Μελάς (αντιδήμαρχος), Βίβιαν Σαμούρη (δημοτική σύμβουλος), Ηρα Κουρή (πρόεδρος φορέα Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων), Μανώλης Σπανός (έμπορος), Γιώργος Μαγιάκης (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς) και Σταυρούλα Ζαρνάβαλου (νηπιαγωγός), ενημέρωσαν τους δημότες για τη δίκη του δημάρχου, τη Δευτέρα 1η Απρίλη. Σήμερα Παρασκευή 29 Μάρτη, στις 7.30 το πρωί, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα συναντηθεί και θα μιλήσει στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ. Επίσης, το απόγευμα στις 7 μ.μ., θα μιλήσει στο καφενείο «Ρεσιτάλ», που βρίσκεται επί της Ελληνος Στρατιώτου (κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ