ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στα χέρια των εργαζομένων ο αγώνας κόντρα στη συνδικαλιστική μαφία!

Μαζικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως, με την απαίτηση για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών

Τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσουν τη μάχη, για να απαλλαγούν οι εργατικές οργανώσεις από την παρέμβαση της εργοδοσίας, από τις εκφυλιστικές πρακτικές των εργατοπατέρων, που διαμορφώνουν νόθους συσχετισμούς, για να κρατούν τα συνδικάτα δεμένα στο άρμα της εργοδοσίας, έστειλαν ομοσπονδίες και σωματεία, με το μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσαν χτες το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως, έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ.

«Εξω η εργοδοσία από τα Συνδικάτα. Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών». Με το σύνθημα αυτό, η εξέδρα της συγκέντρωσης στήθηκε έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, στα οποία η πλειοψηφία της ηγεσίας της έβαλε χτες λουκέτο... Εκεί έφτασαν οι εργαζόμενοι πίσω από τα πανό των σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά, με προσυγκεντρώσεις και πορεία από τις πλατείες Κάνιγγος και Βικτώριας.

«Εχουμε μια ξεκάθαρη απαίτηση: Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ, συνέδριο πραγματικά εργατικό, χωρίς νόθους και εργοδότες», τόνισαν οι διοργανωτές από τα μεγάφωνα, ενώ υπενθύμισαν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκλέγουν 52 φανερά νόθους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. «Το απόστημα των νόθων, των εργοδοτών και των ανύπαρκτων σωματείων θα σπάσει με τη μόνη καθαρή λύση που φοβούνται, τη μαζική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων παντού. Σε κάθε συνέλευση, σε κάθε συνέδριο, σε κάθε κινητοποίηση», ξεκαθάρισαν.


«Στων εργατών τις πλάτες χτίζετε καριέρες, έξω τώρα οι εργατοπατέρες», φώναξαν οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για συνδικάτα στα χέρια των εργατών.

«Οπου κι αν πάτε θα είμαστε εκεί!»

«Πάρτε το απόφαση. Δεν πρόκειται να ξεμπλέξετε από το ταξικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Οπου και αν πάτε, όπου και αν βρεθείτε για να επιχειρήσετε να εμφανιστείτε ως "εκπρόσωποι των εργαζομένων", για να εκλεγείτε, εμείς θα είμαστε εκεί»: Το μήνυμα των εργαζομένων προς την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μετέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εργατοπατέρες ετοιμάζουν «συνέδριο» σε θέρετρο της Ρόδου, σπαταλώντας, για μια ακόμα φορά, χρήματα των εργαζομένων, ξεκαθάρισε ότι τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία θα είναι εκεί, με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο που θα επιλέξουν.

«Μιλήσαμε το τελευταίο διάστημα με πολλούς, που μέχρι πριν από λίγο καιρό μας κοίταζαν με σκεπτικισμό, που ακόμα ακόμα διαφωνούσαν μαζί μας, με αντιπροσώπους από τις άλλες δυνάμεις. Μιλήσαμε με πολλούς εργαζόμενους στις περιοδείες που έγιναν. Κανείς δεν συμφωνεί με την απροσχημάτιστη παρέμβαση των ίδιων των εργοδοτών σε όλες τις βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος. Κανείς δεν είπε αυτά που επαναλαμβάνει η ηγετική σαπίλα της Πατησίων 69. Πολλοί μάλιστα μας είπαν προχωρήστε! Να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία! Να φύγουν οι εργοδότες από τα Συνδικάτα!», τόνισε μεταξύ άλλων.


«Ομως πρέπει να γνωρίζουμε ότι από αυτούς δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η διαπάλη ανάμεσα στις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, καθώς «πρόκειται για πόλεμο που δεν τελειώνει σε ένα συνέδριο, όπως κι αν αυτό καταλήξει».

«Απέναντι σε όσα εξελίσσονται αυτήν την περίοδο, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να αψηφήσουν απειλές και εκβιασμούς, με κάθε μέσο να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να έχουν οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους! Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά του ΠΑΜΕ στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, που την άλλη βδομάδα κλείνει 20 χρόνια ζωής και δράσης», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος και κατέληξε: «Αυτή μας τη συνεισφορά θα τη σφραγίσουμε και στην επόμενή τους προσπάθεια να επιβάλουν το γνωστό "συνέδριο" - παρωδία, για μια ακόμη φορά μακριά από τους εργαζόμενους και αγκαλιά με την εργοδοσία».

Μέτωπο καθημερινής πάλης ο αγώνας ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία

Στη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Ο δικός μας δρόμος, όσες δυσκολίες κι αν έχει, όσα εμπόδια κι αν παρουσιάζονται, είναι η μόνη επιλογή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να γίνουν οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να πετύχουν νικηφόρα αποτελέσματα, ακόμη και τις μεγαλύτερες νίκες», υπογράμμισε. «Μόνο οι ίδιοι οι εργάτες μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, να παλέψουν για τις ανάγκες τους. Κανένας εργοδότης, κανένας πρόεδρος ΑΕ, κανένα "golden boy", κανένας χορτάτος δεν μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες μας, να παλέψει για τα προβλήματά μας. Ολοι αυτοί τρυπώσανε μέσα στα συνδικάτα για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα», σημείωσε.


Τη στάση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε μια σειρά από ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους υπενθύμισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Ηταν και είναι παρόντες στα στρογγυλά τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου και στις χαιρετούρες, αλλά από τις αγωνίες και την πάλη των εργατών ήταν και είναι απόντες», τόνισε. Ανάμεσα στα έργα και τις ημέρες τους ξεχώρισε την υπογραφή τους, μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στο αίσχος του κατώτατου μισθού που διαμορφώθηκε και διατηρήθηκε για χρόνια για την υπηρέτηση του κεφαλαίου, την προωθούμενη ίδρυση «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», την υπονόμευση των αγώνων για Συλλογικές Συμβάσεις, την απεργοσπασία τους στο μέτωπο που σήκωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην απεργία από την απεργοκτόνο διάταξη Αχτσιόγλου.

Τα διαπιστευτήρια της συνδικαλιστικής μαφίας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων συνόψισε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Οσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, όσα έχουμε συμβάλει με τις δυνάμεις μας να αναδειχθούν για τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας στην ΟΙΥΕ, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις αθλιότητες και τις μεθόδους που έχουν αξιοποιήσει για να μπει μέσα στα σωματεία η εργοδοσία», σημείωσε. Υπενθύμισε χαρακτηριστικά παραδείγματα από σωματεία που φτιάχνονται μέσα στα γραφεία των επιχειρήσεων και υπογράμμισε πως η μάχη για τον εξοστρακισμό της εργοδοσίας από τα σωματεία δεν έχει ημερομηνία λήξης αλλά δίνεται καθημερινά μέσα στους εργαζόμενους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γ. Πέρρος
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γ. Πέρρος
Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μίλησε για την πρόταση της ΔΕΣΚ να γίνει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ στον Πειραιά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, χωρίς να ξοδευτούν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την άρνηση των άλλων παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΕΚΠ να στηρίξουν αυτήν την πρόταση. Οπως εξήγησε, η στάση τους και η ευθυγράμμιση πίσω από την ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι συνέχεια της στάσης τους όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς βρέθηκαν μακριά από τη δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων, υπονόμευσαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και είχαν κύριο μέλημά τους το μέτωπο ενάντια στο ΠΑΜΕ.

«Κύριοι εργατοπατέρες, σήμερα βρέχει. Αυτό που σας ερχόταν όμως τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν βροχή», είπε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως επισήμανε, το κλείδωμα των γραφείων της ΓΣΕΕ έρχεται μετά την αντίστοιχη πρακτική της ηγεσίας της στο συνεδριακό κέντρο στην Καλαμάτα, από το οποίο επίσης εξαφανίστηκε...«Κατέβασαν ρολά» οι εργατοπατέρες...

Μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκλεγμένα με τη ΔΑΣ, κατήγγειλαν το πρωτάκουστο λουκέτο
Μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκλεγμένα με τη ΔΑΣ, κατήγγειλαν το πρωτάκουστο λουκέτο
Οταν έρχονται τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι... οι εργατοπατέρες την κοπανάνε! Κάπως έτσι, όπως προανήγγειλε από το βράδυ της Τετάρτης, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «σφράγισε» χτες το κτίριο της Συνομοσπονδίας και εξαφανίστηκε, με πρόσχημα το μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωναν το απόγευμα Ομοσπονδίες και συνδικάτα στο Πεδίον του Αρεως, για να καταγγείλουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της.

Εξω από το «σφραγισμένο» κτίριο βρέθηκαν το πρωί μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ, καταγγέλλοντας το πρωτάκουστο γεγονός. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η κίνηση αυτή των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ μόνο έκπληξη δεν προκαλεί. Ετσι κι αλλιώς, όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν εξαφανισμένη. Τα ίδια έκαναν και στο συνέδριο στην Καλαμάτα, όταν σφράγισαν το χώρο όπου θα γινόταν το συνέδριο... Κρύβονται από τους εργάτες, κατήγγειλε η συνδικαλίστρια, προσθέτοντας ωστόσο ότι και όταν τα γραφεία της ΓΣΕΕ λειτουργούν, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι έτσι και αλλιώς απόντες: Απόντες από τους αγώνες, απόντες από τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων.


Συνεχείς πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων

Από τη σύσκεψη σωματείων στην Καλαμάτα
Από τη σύσκεψη σωματείων στην Καλαμάτα
Με πρωτοβουλίες συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για τις αθλιότητες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και η συζήτηση για την ανάγκη να πεταχτούν έξω από τα συνδικάτα οι εργοδότες και τα τσιράκια τους.

Σύσκεψη σωματείων στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων στην Καλαμάτα, με μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων, δυο βδομάδες μετά τη σημαντική μάχη που έδωσαν στην πόλη της Καλαμάτας συνδικάτα και εργαζόμενοι ενάντια στις μεθοδεύσεις εργατοπατέρων και εργοδοσίας για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Θα είμαστε παρόντες όπου και να γίνει το συνέδριο», τόνισε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Η ηγεσία της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ», υπογράμμισε, «όντας απούσα αυτά τα χρόνια από τους αγώνες των εργαζομένων, σήμερα "δίνει τα ρέστα της" με βασικό στόχο να επιβάλει τη φυσική παρουσία της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, ακόμα και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, καθώς και νόθων, δηλαδή ψεύτικων αντιπροσώπων, έτσι ώστε να διατηρήσει ακέραιη τη δυνατότητά της να εμποδίζει τους αγώνες των εργαζομένων και να δίνει στήριξη στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που τόσο καλά υπηρέτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πείρα από τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε χώρους δουλειάς, πριν και μετά από το συνέδριο στην Καλαμάτα. Οπως σημείωσε, «το κλίμα που εισπράττουμε επισκεπτόμενοι τους εργασιακούς χώρους είναι αρνητικό για τη ΓΣΕΕ, και μάλιστα στους νέους η ΓΣΕΕ είναι άγνωστη». Στις περιοδείες και στις συζητήσεις οι συνδικαλιστές ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο της συλλογικής δράσης μέσα στα σωματεία και τη διαπάλη των δύο γραμμών που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι «νόθοι και εργοδότες δεν έχουν θέση στα σωματεία».

Εργατικές συγκεντρώσεις σε Αγρίνιο και Βόλο

Με το σύνθημα «Εξω η εργοδοσία από τα συνδικάτα. Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση στο Αγρίνιο, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τη μάχη για να απαλλαγούν οι εργατικές οργανώσεις από τη νοθεία, τον εκφυλισμό και την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας.

Δυναμική κινητοποίηση οργάνωσε χτες το απόγευμα και η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που συμμετείχαν, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία με ρεσιτάλ μεθοδεύσεων επιχειρεί «να επιβάλει με το "έτσι θέλω" τους εργοδότες, τους νόθους και τους μπράβους μέσα στα συνδικάτα και τη λειτουργία τους».

Συνελεύσεις σωματείων

Συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και το σχεδιασμό της δράσης τους οργανώνουν:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 31/3, στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στον 2ο όροφο.

-- Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Τύπου (Αριστοτέλους 11-15, πλατεία Βάθης, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) τη Δευτέρα 1/4, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org