ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Κλείνουν» την πώληση μονάδων της ΔΕΗ...

...και ζητάνε από το λαό να «επιλέξει» μορφή ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Eurokinissi

«Σημαντικά βήματα» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα Ενεργειακά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» η άρση της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα, όπως προβλέπει και η σχετική πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, αλλά και συνολικά η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα, με όσα επίσημα ανακοινώνονται, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη «ανοιχτές», ωστόσο ταυτόχρονα υπάρχουν «διαρροές» περί συμφωνίας που προβλέπει πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ, με τη διαδικασία να ξεκινά το ερχόμενο φθινόπωρο όπου θα αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πώληση του 17% της επιχείρησης σε «στρατηγικό επενδυτή»...

Κι ενώ η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμη βήμα την «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας, τα στελέχη της επιδίδονται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των όσων συναποφασίζονται κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, με απλά λόγια, δηλαδή, να «χρυσώσουν το χάπι» στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στο λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο χτες, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης συναντήθηκε στην έδρα του υπουργείου στην Αθήνα με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κοζάνη όπου θα προβεί σε ανακοινώσεις. Νωρίτερα το πρωί, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίστηκε στοχοπροσηλωμένος στην ανάγκη «μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα», στο πλαίσιο πάντα της «απελευθέρωσης», οι οποίες, όπως είπε, «είναι καταδικασμένες να πετύχουν». Στην ομιλία του, αν και δεν υπήρξαν ειδικές αναφορές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αναφέρθηκε στο θέμα των «ενεργειακών συνεταιρισμών» - για το οποίο το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο - σημειώνοντας ότι οι συνεταιρισμοί αυτού του τύπου σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία «έχουν 20% μερίδιο και αποτελούν νέο πεδίο αλλαγών στον ενεργειακό τομέα».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωνε ότι η κυβέρνηση «υπερασπίζει τον δημόσιο χαρακτήρα» της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι τα όσα τελικά συμφωνηθούν θα πρέπει να συγκριθούν «με τα όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ, με τα όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και με τις προγραμματικές θέσεις της ίδιας της κυβέρνησης», ουσιαστικά δηλαδή, καλώντας το λαό να επιλέξει το «καλύτερο» σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας! Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ρ. Σβίγκου, ο Γ. Κατρούγκαλος, κ.ά.

Την ίδια στιγμή χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ήρθε να δώσει συνέχεια στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα, πάνω βέβαια στο κοινό έδαφος της συμφωνίας για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Οπως είπε «...η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα. Η κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η ΔΕΗ έχει απολέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Καθησυχάζει την αστική τάξη, παραμυθιάζει το λαό

Να καθησυχάσει το εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση πασχίζει και θα κλείσει την «αξιολόγηση», εξασφαλίζοντάς του ευνοϊκότερους όρους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και, ταυτόχρονα, να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στο λαό ότι η αντιλαϊκή συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά δεν θα τον επιβαρύνει με νέα μέτρα γιατί τάχα η κυβέρνηση δίνει «μάχη» για τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στο «κακό» ΔΝΤ και μαζί με την «καλή» ΕΕ, επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί «απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων» στο κεφάλαιο, αλλά συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωσή τους, χρεώνοντας στο ΔΝΤ την ευθύνη της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων, ζητώντας «να υποχωρήσει σε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που κάνει και να πάρει επιτέλους μια απόφαση, από την οποία ξέρετε ότι εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», θέτοντας ως ορόσημο την εαρινή συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ, «όπου (...) ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί η απόφαση του ΔΝΤ - σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, δίχως να τον κατονομάσει, χρέωσε στον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, «αναπαραγωγή κινδυνολογικών σεναρίων» για την πορεία της οικονομίας «καθ' υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου», καλώντας τον να απαντήσει μεταξύ άλλων στο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην «αναπτυξιακή προοπτική» της ελληνικής οικονομίας αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, σε μια έμμεση παραδοχή ότι τα σκληρά παζάρια γίνονται για την «αναπτυξιακή προοπτική» του εγχώριου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο δε του ανταγωνισμού τους ενώπιον του κεφαλαίου, κάλεσε τη ΝΔ να πει αν προτίθεται να καταργήσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι, «βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο καταστροφολογίας στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση».

Ο Δ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί απ' τους βουλευτές της συμπολίτευσης ως συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα απ' την κρίση και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας προσπάθεια να παρουσιάσει τις «μάχες» που η κυβέρνηση δίνει για λογαριασμό του κεφαλαίου ως «μάχες» για τα λαϊκά συμφέροντα, δεν δίστασε να φέρει στα μέτρα των αναγκών της κυβερνητικής προπαγάνδας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειες του πρωθυπουργού «διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη» και καταλήγοντας στον έωλο ισχυρισμό ότι «η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι κομβικής σημασίας αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας»!

Αυτά, όταν μια σειρά από δηλώσεις, όπως του Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπενθύμιζαν στον Αλ. Τσίπρα τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, επιβεβαιώνοντας το ενιαίο της αντεργατικής επίθεσης, ενώ και στη Διακήρυξη της Ρώμης αυτό που αποτυπώνεται είναι η δίχως τέλος επίθεση στα δικαιώματα των λαών, αλλά και η ενίσχυση των μηχανισμών του «κοινωνικού εταιρισμού» (αυτό άλλωστε αφορά και η πρεμούρα για τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις») για να θωρακιστεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά κλείσιμο της «αξιολόγησης», δίνει διαβεβαιώσεις και «εγγυήσεις»

Κριτική στην κυβέρνηση ότι «σκότωσε την ανάπτυξη» και «υπονόμευσε το κλίμα εμπιστοσύνης» και ταυτόχρονα στήριξη στο στόχο της αστικής τάξης για γρήγορο κλείσιμο της «αξιολόγησης», υπό την απειλή ότι αλλιώς «οδηγούμαστε σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες», άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στους τομεάρχες του κόμματός του.

Σημείωσε ακόμα ότι «η αγορά έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί, μπήκαμε πάλι σε ύφεση», προσθέτοντας πως «αν η οικονομία δεν αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική, δεν θα βγούμε στις αγορές το 2018 και το τέταρτο μνημόνιο θα γίνει μονόδρομος», κάνοντας ειδική αναφορά στην εκροή καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο και των διαβεβαιώσεων που ζητούνται από τη ΝΔ για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που τώρα συμφωνούνται, υπενθύμισε με νόημα πως η ΝΔ «εγγυήθηκε την ασφαλή διέλευση της χώρας μέσα από νερά ταραγμένα και εποχές τρικυμίας» (βλ. υπερψήφιση 3ου μνημονίου), συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη παραμένει η σταθερή πυξίδα μας».

Αργότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η μείωση των καταθέσεων, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και οι εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζουν ότι «στο τετ α τετ των δυο ανδρών επιβεβαιώθηκε πως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, η οικονομία καταρρέει».

Σήμερα και αύριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Μάλτα, συμμετέχοντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι να μην εγκλωβιστούν στην επιλογή του τρόπου ιδιωτικοποίησης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ:

«Η νέα μορφή ιδιωτικοποίησης με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που απαιτούν από κοινού η ΕΕ, το ΔΝΤ και η αστική τάξη.

Κερδισμένοι θα βγουν, για άλλη μια φορά, οι ενεργειακοί όμιλοι και τα μονοπώλια της μεγάλης κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι λαϊκές οικογένειες θα υποστούν νέες απώλειες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνένοχη, γιατί προωθεί συγκεκριμένη πολιτική, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση μέσα στη ζούγκλα της "απελευθερωμένης" αγοράς.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην επιλογή του τρόπου ιδιωτικοποίησης, δηλαδή του τρόπου σφαγής των δικαιωμάτων τους. Μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή προώθησης της πολιτικής της "απελευθέρωσης". Να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο για ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, το δρόμο για την εργατική εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ