ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Εκπέμπουν σήμα συμφωνίας για το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» που βέβαια θα συνδυαστεί με τον ορυμαγδό από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία πλέον προαναγγέλλονται και από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου και με την πλευρά του ΔΝΤ, ταυτόχρονα βέβαια με τον «επικαιροποιημένο» μνημόνιο που ετοιμάζεται με την Ευρωζώνη.

Στρώνοντας το χαλί και εν αναμονή των νέων εφαρμοστικών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα, υψηλόβαθμοι παράγοντες της συγκυβέρνησης προαναγγέλλουν το κλείσιμο της «αξιολόγησης» σε «τεχνικό επίπεδο» μέχρι τα τέλη της μεθεπόμενης βδομάδας, ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «ανοικτό» παραμένει ακόμη ένα «μικρό ζήτημα στα Εργασιακά». Με βάση και τα παραπάνω, είναι φανερό το γεγονός ότι το νέο αντιλαϊκό πακέτο θα περιέχει την ομοβροντία από τα μόνιμα, επαναλαμβανόμενης απόδοσης αντιλαϊκά μέτρα «δημοσιονομικού χαρακτήρα» (καρατόμηση αφορολόγητου ορίου - παραπέρα διάλυση των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά της Ενέργειας, με αιχμή τη ΔΕΗ και βέβαια τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες:

  • Το προς υπογραφή μνημόνιο με το ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP) θα έρθει να «κουμπώσει» χρονικά με αυτό της Ευρωζώνης (Memorandum of Understanding - MoU). Είναι βέβαιο ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και νέα μέτρα σε συνδυασμό βέβαια με τις «υποχρεώσεις» και δεσμεύσεις που θα απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί και με την πλευρά του ΔΝΤ.

Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει «δεσμευμένο» με το αντιλαϊκό πρόγραμμα, ωστόσο για την ώρα κρατά «κλειστά χαρτιά» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του και μέσω νέας δανειακής σύμβασης. Να σημειωθεί επίσης ότι παρά τις (ανεπίσημες) κυβερνητικές δηλώσεις, ανοιχτό για την ώρα είναι το ζήτημα της χρονικής διάρκειας του μνημονίου με το ΔΝΤ και για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 και την προγραμματισμένη για τότε τυπική λήξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι και η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε παράταση του τρέχοντος μνημονίου της με το ελληνικό κράτος.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, η πλευρά του ΔΝΤ έχει υποστηρίξει τη θέση πως οι ρυθμίσεις «ελάφρυνσης» μπορεί να είναι συνδεδεμένες και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων.

  • Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» προϋποθέτει την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται παραμένει «ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά». Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ.
  • Ταυτόχρονα, το κλείσιμο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, προδιαγράφεται για το προσεχές συμβούλιο Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη.
«Κλειδώνει» το δημοσιονομικό πακέτο

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Γραφείου Προϋπολογισμού» υπογράμμισε πως«η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα απ' όσο πιστεύετε», λέγοντας ότι το νέο πακέτο θα έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα» καθώς απέναντι στα περιοριστικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ τίθενται «αναπτυξιακά» μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται πλέον το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας» παραμένουν «ακατέβατα» στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και βέβαια τα λεγόμενα περί «αναπτυξιακών μέτρων» συνδυάζονται απόλυτα με την τυχόν υπεραπόδοση των αντιλαϊκών μέτρων και των «πλεονασμάτων», ενώ παράλληλα αφορούν σε κάθε είδους παρεμβάσεις ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου.

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος, στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να «αμπαλάρει» το αντιλαϊκό πακέτο, προανήγγειλε παρεμβάσεις σε ζητήματα επίσημης φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων ανάμεσα στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών. Το σχέδιο αυτό, έχει ετοιμάσει η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού λαϊκών στρωμάτων ενόψει των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Στη Βουλή το ν/σ για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό»

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» τα προαπαιτούμενα της αντιλαϊκής συμφωνίας, καθώς χτες κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων».

Οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις. Μάλιστα, ως πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας» προβλέπεται η ύπαρξη τουλάχιστον μιας κερδοφόρας χρήσης στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, γεγονός βέβαια που αποβάλλει, ευθύς εξαρχής, μια μεγάλη μάζα μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ζήτημα συνδέεται και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται και η διαμόρφωση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων με στόχο βέβαια την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ το κρίσιμο σημείο για την ένταξη των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις είναι η «έκθεση βιωσιμότητας» από αρμόδιους εμπειρογνώμονες.

Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του ν/σ προβλέπουν:

-- Με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των πιστωτών (με βάση το ύψος συνολικών οφειλών) μπορεί να επιτευχθεί «βιώσιμη λύση», η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία (40%) των πιστωτών.

-- Η εκπόνηση έκθεσης για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών του οφειλέτη, που αποτελεί μεγάλη επιχείρηση, ανατίθεται υποχρεωτικά σε εμπειρογνώμονα.

-- Ο εμπειρογνώμονας υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη και, εφόσον του έχει ανατεθεί, σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών εντός 30 εργάσιμων ημερών.

-- Ρητά εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

-- Η μη καταβολή από τον οφειλέτη προς οποιονδήποτε πιστωτή οποιουδήποτε οφειλόμενου ποσού, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, παρέχει στον συγκεκριμένο πιστωτή το δικαίωμα να ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους τους εμπλεκόμενους πιστωτές.

-- Δεν επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής προς την Εφορία για ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους.

-- Δυνατότητα ένταξης έχουν οι επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) πάνω από 20.000 ευρώ.

Προσπάθεια για επιχειρηματικό «ξεσκαρτάρισμα»

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε: «Η αυξημένη παρουσία μη βιώσιμων επιχειρήσεων στην οικονομία εκτοπίζει την ανάπτυξη πιο παραγωγικών επιχειρήσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της κατανομής των κεφαλαίων και προκαλώντας επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το χαμηλότερο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώνει την κατανομή πιστώσεων από μη βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή, προς βιώσιμες επιχειρήσεις», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οταν περισσότερα κεφάλαια απορροφώνται από μη βιώσιμες επιχειρήσεις ("ζόμπι"), η μέση βιώσιμη επιχείρηση αναλαμβάνει λιγότερες επενδύσεις από ό,τι στην αντίθετη περίπτωση». Μάλιστα, ποσοτικοποιώντας τις απώλειες, ο διοικητής της ΤτΕ επικαλέστηκε «προσομοιώσεις του ΟΟΣΑ», σύμφωνα με τις οποίες η μείωση του κεφαλαίου που απορροφούν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στο ελάχιστο επίπεδο που επικρατεί στις χώρες του ΟΟΣΑ, συνδέεται με αύξηση των επενδύσεων για μια τυπική βιώσιμη επιχείρηση κατά 4,7% ετησίως.

Επιπλέον, όπως είπε «η πλήρης εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν ήδη υλοποιηθεί όσο και αυτών που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 13% την επόμενη δεκαετία». Οπως προκύπτει, η ανάκτηση της κατρακύλας του ΑΕΠ που έφτασε στο 26% από το 2008 μέχρι σήμερα θα απαιτήσει τουλάχιστον 20ετή περίοδο, με προϋπόθεση, βέβαια, την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ