ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα με συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

Τα ζητήματα των ανέργων και των Συλλογικών Συμβάσεων αποτελούν βασικές αιχμές στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα σωματεία
Τα ζητήματα των ανέργων και των Συλλογικών Συμβάσεων αποτελούν βασικές αιχμές στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα σωματεία
«Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!»: Με το σύνθημα αυτό, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, την Παρασκευή 7 Απρίλη, τη μέρα που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Με τα συλλαλητήρια αυτά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απαντούν στο νέο αντεργατικό πακέτο που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, αλλά και στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν τους εργαζόμενους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των πόλεων στις οποίες ανακοινώνεται η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων την ίδια μέρα. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί συλλαλητήρια σε Πειραιά (6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), Πάτρα (7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λαύριο (7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων), Μυτιλήνη (7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Χαλκίδα (7 μ.μ., πλατεία Αγοράς), Χίο (6.30 μ.μ., Απλωταριά), Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία, Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης, Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ, Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών, Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία, Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., παλιό πάρκο, Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία, Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο, Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία, Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Στην Αρτα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο το Σάββατο 8/3, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 5/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 7/4 στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την ανεργία

Παράλληλα με την προετοιμασία των συλλαλητηρίων, το ζήτημα της προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, κόντρα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου, αποτελεί βασική αιχμή των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνονται ενόψει της 7ης Απρίλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ για την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το ισχνό επίδομα ανεργίας σε επιδότηση του εργοδότη θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους να απαντήσουν αγωνιστικά στο ροκάνισμα του επιδόματος ανεργίας, να δυναμώσουν τους αγώνες που βάζουν σε πρώτο πλάνο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ουσιαστική προστασία των ανέργων. Να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση του ΕΚΛ στις 7 Απρίλη.

Αγωνιστική παρέμβαση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. και το Συνδικάτο Μετάλλου ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση των άνεργων μεταλλεργατών, μπροστά στο Πάσχα, καθώς και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους στα 600 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας τους.

Σήμερα, επίσης, στις 12 το μεσημέρι, το Συνδικάτο Μετάλλου καθώς και τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών ν. Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους

Να πουν «φτάνει πια» καλούν τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επισημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει η ανάπτυξη για την οποία τους μιλάνε: Απλήρωτη δουλειά, ανεργία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, δουλεμπορικά γραφεία και «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι. «Ανάπτυξη είναι οι αξιολογήσεις και οι εσωτερικοί κανονισμοί όλων των μεγάλων εταιρειών, των σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών του κλάδου που εντατικοποιούν την εργασία, τρομοκρατούν τους συναδέλφους», προσθέτει.

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να τους βάλουμε εμπόδια», υπογραμμίζει, «έχουμε τη δύναμη, αν πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, την απόφαση να αγωνιστούμε αποφασιστικά, μαζικά, συλλογικά με τα κλαδικά μας σωματεία».

Με αυτό το περιεχόμενο έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συσκέψεις με εργαζόμενους.

«Τόσα χρόνια έχουμε βαρεθεί να ακούμε για νέα μέτρα, να βλέπουμε τον μισθό όλο και λιγότερο, να ζούμε με την αβεβαιότητα αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Οι συνάδελφοι που ψάχνουμε δουλειά έχουμε χορτάσει να ακούμε: "Θα σε προσλάβω με τα νόμιμα (582 ευρώ) και άντε να σου δώσω και 100 ευρώ μαύρα", "Εδώ δεν έχουμε ωράριο, όσο υπάρχει δουλειά καθόμαστε" και άλλα πολλά», αναφέρει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Και συνεχίζει: «Πρέπει να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια! `Η θα ζούμε για πάντα έτσι, ή μέσα από την οργάνωσή μας και δράση μέσα από το σωματείο θα ξεσηκωθούμε και θα απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας (...) Οργανωμένα παλεύουμε για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας, που να καλύπτει τις ανάγκες μας, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για ανάκτηση των απωλειών μας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δεν χαραμίζουμε τη ζωή μας περιμένοντας νέες συμφωνίες - λεηλασίες!

Κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

Πλατύ κάλεσμα σε φοιτητές και σπουδαστές να διαδηλώσουν για «να μείνει στα χαρτιά η νέα συμφωνία», απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καλώντας στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη.

Το ΜΑΣ μεταξύ άλλων τονίζει:

«Οι φοιτητές και σπουδαστές, σε κάθε σχολή, έτος και αμφιθέατρο, δεν σκύβουμε το κεφάλι! Ξεσηκωνόμαστε τώρα! Να μείνει στα χαρτιά η νέα συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ! (...)

Να δυναμώσουμε την επίθεση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας για το λαό και τη νεολαία μπροστά στο κλείσιμο της δεύτερης "αξιολόγησης":

-- Μειώνει και άλλο το εισόδημα των οικογενειών μας. Αυξάνει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

-- Επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει αύριο. Εδραιώνει την ελαστική, εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία, προωθεί τον υποκατώτατο μισθό.

-- Απελευθερώνει ακόμα περισσότερο τις ομαδικές απολύσεις. Δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες να απολύουν κατά δεκάδες σε μια νύχτα και να αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα για να πιέσουν τους μισθούς ακόμα πιο κάτω.

-- Προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις ενισχύοντας και με αυτό τον τρόπο την ανάγκη για κερδοφορία των μονοπωλίων».

Υπογραμμίζοντας ότι δεν πιάνουν τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης, όπως τα περί «αντισταθμιστικών», ή ότι «θα βγούμε κερδισμένοι από την ανάπτυξη της οικονομίας», το ΜΑΣ τονίζει:

«Δεν χαραμίζουμε τη ζωή μας περιμένοντας νέες συμφωνίες - λεηλασίες!

Διεκδικούμε: Να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Δωρεάν μετακίνηση, σίτιση, βιβλία, φωτοτυπίες, αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές».

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

-- Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Λάρισας, σήμερα Τετάρτη σε εργασιακούς χώρους (9.00 - 17.00) και αύριο Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο (12.00 - 18.00).

-- Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη, τα Παραρτήματα Βορείων - Βορειοανατολικών (6.30 μ.μ., Τήνου 17, Παλλήνη), Ηλιούπολης - Μπραχαμίου (6.30 μ.μ., Στ. Σαράφη 40) και Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου (6.30 μ.μ., Νισύρου 20). Την Παρασκευή 31/3, το Παράρτημα Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Ελλης και Ανδριανουπόλεως). Την Κυριακή 2/4, το Παράρτημα Περιστερίου (10 π.μ., Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20).

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού. Οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (4ος όροφος) τις παρακάτω μέρες και ώρες: Σάββατο 1/4 (11.00 - 17.00), Κυριακή 2/4 (10.00 - 16.00), Σάββατο 8/4 (11.00 - 17.00) και Κυριακή 9/4 (10.00 - 16.00).

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» καλεί στην ετήσια τακτική Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 2/4, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου Θηβών (Λ. Μπέλλου 1).

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Αττικής και περιχώρων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/4, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Εβρου διοργανώνει γενική συνέλευση την Κυριακή 2/4, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ