ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Μεγάλη συγκέντρωση που πήρε το χαρακτήρα αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το ματοκύλισμα του λαού της. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης με δύο μαχητικές πορείες που ξεκίνησαν από τις προσυγκεντρώσεις στο Βαρδάρη και στο Αγαλμα Βενιζέλου. Χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν το χώρο μπροστά από την κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του λιμανιού που το 1999 αποτέλεσε το ορμητήριο των ΝΑΤΟικών για το μακέλεμα του γιουγκοσλάβικου λαού, καθώς χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικές μηχανές μεταφέρονταν στη Θεσσαλονίκη με τα πλοία και στη συνέχεια οδικώς προωθούνταν στο Κόσσοβο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συναυλία από τους καλλιτέχνες Γιώργο Αετόπουλο, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλη Κασούρα, Σοφία Νάτσιου, Δημήτρη Νικολούδη, Ανθή Τατσιούλη και το συγκρότημα ΚΚΕ - ΚΝΕ, ενώ μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησε μαχητική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Γραπτό χαιρετισμό στη συγκέντρωση απέστειλε το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο μεταξύ άλλων στάθηκε στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ΗΠΑ - Γερμανίας - ΕΕ, βάσει του οποίου εκτυλίχθηκε ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στην πολύμορφη αντίσταση του λαού της και τη σημασία που είχε η διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 1999. Αναφερόμενο στους σημερινούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι «ο μόνος παράγοντας που μπορεί να τους εμποδίσει, να τους περιορίσει και τελικά να τους ανατρέψει είναι η ενότητα της παγκόσμιας εργατικής τάξης», ο προλεταριακός διεθνισμός και η ταξική αλληλεγγύη, η πάλη «για την ανατροπή της κυριαρχίας της αστικής τάξης σε κάθε έθνος και σε κάθε χώρα».

Η ηρωική αντίσταση στη μηχανή του θανάτου

Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώθηκε σε 16 μεγάλες επιφάνειες και «απλώθηκε» στα κάγκελα του Λιμανιού, ζωντάνεψαν οι μνήμες της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών που την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1999, για 78 μέρες και νύχτες, όρθωσαν το ανάστημά τους και έστησαν εμπόδια στη διέλευση της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από τις άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Και τότε οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά, συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να εκφραστεί δυναμικά η αντίσταση του λαού μας στο σφαγιασμό του γιουγκοσλάβικου λαού. Πολύμορφα, αψηφώντας τον κίνδυνο, έστηναν μπλόκα στις ΝΑΤΟικές φάλαγγες, στα τρένα, στα λιμάνια.

Στην έκθεση φωτογραφίας, περιλαμβάνονταν εικόνες από τον πόλεμο και τα σημάδια που άφησαν οι βομβαρδισμοί στις υποδομές και τις ζωές του γειτονικού λαού. Εικόνες από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τότε στο Βελιγράδι, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη, από τις αποστολές αλληλεγγύης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην εμπόλεμη ζώνη, στο Νις και το Βελιγράδι.

Εικόνες από την απόβαση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο Λιτόχωρο και τη Γρίτσα, αλλά και την πολύμορφη και ευρηματική αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στιγμιότυπα όπως το σταμάτημα του τρένου με τα γερμανικά στρατεύματα, η «έφοδος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 25 Μάρτη, τα δεκάδες μπλόκα στις φάλαγγες ΝΑΤΟικών οχημάτων σε Θεσσαλονίκη, Πολύκαστρο, και αλλού, η ολονύχτια κινητοποίηση στην παραλία της Γρίτσας ενάντια στην απόβαση των Αμερικανών, οι δεκάδες πορείες, η μεγάλη συναυλία που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους και πολλές άλλες κινητοποιήσεις.

Αντίστοιχο περιεχόμενο με την έκθεση, είχε και το σύντομο βίντεο που επιμελήθηκε η ΚΟ Κ. Μακεδονίας και το οποίο προβλήθηκε χτες, πριν από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

ΕΕΔΥΕ
Συνώνυμο του πολέμου ο καπιταλισμός, δεν παίρνει γιατρειά μόνο ανατροπή

Ανακοίνωση με αφορμή τα 15 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

«Δεκαπέντε χρόνια μετά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, η ΝΑΤΟική κατοχή που έφερε η "ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο" συνεχίζεται στα Βαλκάνια... ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές δυνάμεις έχουν μετατρέψει το Κόσσοβο σε προτεκτοράτο. 2.000 στρατιώτες της ΕΕ ελέγχουν ακόμα Βοσνία-Ερζεγοβίνη. ΠΓΔΜ και Αλβανία βρίσκονται κι αυτές σε παρόμοιες καταστάσεις...». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τα 15 χρόνια απ' την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, απ' την οποία δεν έλειπε, φυσικά, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Οπως καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ: «Συναίνεσαν στους βομβαρδισμούς με μια σειρά προκλητικών δηλώσεων τόσο το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στην κυβέρνηση όσο και η ΝΔ που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ενώ ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ τηρούσαν σιγήν ιχθύος, υπερασπίζοντας τις κατάπτυστες συμφωνίες που είχαν επιβάλει κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο στη Γιουγκοσλαβία οι ιμπεριαλιστές, σύμφωνα με τις οποίες δινόταν το "πράσινο φως" για αποστολή αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου».

Συμμετείχαν μάλιστα ενεργά, σημειώνει, με το αντιτορπιλικό «ΚΙΜΩΝ», στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που βρισκόταν στην Αδριατική, συμβάλλοντας μαζί με άλλα, στην κάλυψη των αμερικανικών πλοίων που εξαπέλυαν πυραύλους κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στη Βοσνία στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής συμμετείχε και ελληνικό τάγμα με δύναμη 250 ανδρών. Στην Αλβανία παρέμενε δύναμη τάγματος 250 ανδρών, με αποστολή τη συμβολή στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού.

Υπήρχε, τονίζει η ανακοίνωση, «παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης στις δυνάμεις των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία. Στρατηγικής σημασίας ήταν ο ρόλος της βάσης στο Ακτιο (...) Ανάλογο ρόλο είχε και η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη που βρισκόταν σε πολεμική ετοιμότητα».

Την ίδια ώρα, σημειώνει, το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα η Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε το μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ.

«Μάρτης 2014: 15 ολόκληρα χρόνια μετά και τα Βαλκάνια μυρίζουν ξανά αίμα» προειδοποιεί η ΕΕΔΥΕ. «Η γενικευμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση γονατίζει τους λαούς. Πείνα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και αυταρχισμός είναι οι συνέπειες της "ανάπτυξης" της ΕΕ, που αποτυπώνονται σε κάθε λαϊκό σπίτι καθημερινά (...) σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών να οξύνονται (...) γεννιέται ο πόλεμος για να συνεχίσει με άλλα βίαια μέσα όσα δεν κατάφερε η πολιτική».

Η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο λαός της οποίας «ζει στο πετσί του τον καυγά της Σκύλλας και της Χάρυβδης για το ποια θα τον καταπιεί».

«Οι λαοί - καταλήγει η ανακοίνωση - έχουμε εμπειρία: Ο καπιταλισμός γεννά τις κρίσεις κι αυτές με τη σειρά τους γεννούν τους πολέμους. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός, δεν παίρνει από γιατρειά. Εχθρεύεται τους λαούς και την ειρήνη γιατί περικλείει την εκμετάλλευση, την καταπίεση της εργατικής τάξης, που παράγει τον πλούτο με τον ιδρώτα και το αίμα της, από την αστική τάξη που παρασιτεί πάνω της και καρπώνεται σαν κηφήνας αυτόν τον πλούτο. Μοναδική διέξοδος για να ξεμπερδεύουν μια για πάντα οι λαοί από αυτή τη γάγγραινα, που μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει, είναι η πάλη για αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, η πάλη για να γίνει ο ίδιος ο λαός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αγώνας για το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά για όλους

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους άλλων κλάδων στη Θεσσαλονίκη

Τους σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους άλλων κλάδων (καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί, απολυμένοι ΕΡΤ), που έχουν στήσει ένα μόνιμο κιόσκι ενημέρωσης του λαού της Θεσσαλονίκης για την επίθεση στο δικαίωμά τους στη δουλειά, επισκέφθηκε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν τον αγώνα ενωμένοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Τους ενημέρωσε για την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ στη Βουλή προκειμένου να αποκατασταθούν και να επιστρέψουν στην εργασία τους, την οποία καταψήφισαν τα άλλα κόμματα. Σημείωσε ότι αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων προσφέρουν κοινωνικό έργο.

Αναφερόμενος συνολικά στα μέτρα που παίρνονται και αυτά που φέρνει τώρα η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι δεν αποφασίζονται εξαιτίας της κρίσης, απλά η κρίση έδωσε την ευκαιρία να τα επιταχύνουν. Τα μέτρα αυτά τα είχαν δρομολογημένα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Αντίστοιχα μέτρα παίρνονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, σημείωσε και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα είναι πιο σκληρά και προωθούνται ταχύτατα καθώς πατάνε πάνω στην αδυναμία του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να ενισχύσουν τις δυνάμεις που στέκονται στο μετερίζι του αγώνα για να εμποδίσουν να περάσουν τα μέτρα, που παλεύουν για να ανατραπούν τα μονοπώλια και η εξουσία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ