ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ηχηρό «όχι» στη διάλυση των ΤΕΙ

Μαζικά, δυναμικά συλλαλητήρια, χτες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μ' ένα μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, γεμάτο αγωνιστικό παλμό, οι σπουδαστές έστειλαν μήνυμα πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τη διάλυση των ΤΕΙ και το σχέδιο «Αθηνά». Η δυναμική διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι από την Ομόνοια, όπου συγκεντρώθηκαν σπουδαστές από πολλές γωνιές της χώρας, δηλώνοντας πως παλεύουν για «μόρφωση και τη ζωή τους», όπως έγραφε ένα από τα δεκάδες πολύχρωμα πανό.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ιάσωνας Φανός, απ' το Σύλλογο Σπουδαστών ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας που τόνισε: «Τι να πρωτοπεί κανείς για την κατάσταση στα ΤΕΙ σήμερα: Για τις υποδομές, τα κτίρια και τον εργαστηριακό εξοπλισμό; Για τους προϋπολογισμούς που εγκρίνονται και δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη; Για ένα σωρό αναλώσιμα, υλικά, εξοπλισμό, βιβλία, σημειώσεις που βάζουμε απ' την τσέπη μας, αυτά που τα έχουμε πληρώσει σε φόρους και χαράτσια δέκα φορές το καθένα;

Για τις ελλείψεις σε ώρες και καθηγητές, που σε κάποια τμήματα δε φτάνουν ούτε για το μισό πρόγραμμα σπουδών; Το αποτέλεσμα είναι ή να μην κάνεις καθόλου μάθημα ή να περιμένεις σε λίστα αναμονής λες και είσαι κανένας πλούσιος ή αργόσχολος, που δεν έχει να κάνει τίποτα στη ζωή του και μπήκε στο ΤΕΙ. `Η να πούμε για το δικαίωμα του σπουδαστή στη δωρεάν στέγαση; Στα λόγια μόνο, γιατί στην Αττική δεν έχει ούτε μια εστία για ΤΕΙτζήδες».

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Επίσης, χαιρέτισε ο Αλέκος Περάκης από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι η υποβάθμιση της Παιδείας είναι υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης, γι' αυτό κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενωθούν σε αυτό τον αγώνα.

Η πορεία ξεκίνησε και τον παλμό έδιναν τα τύμπανα στην κεφαλή της συγκέντρωσης. Οι σπουδαστές άρχισαν να φωνάζουν δυνατά συνθήματα: «Οι σπουδαστές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Ακούστε καλά τι λένε οι σπουδαστές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές».

Η πορεία «απλώθηκε» στην οδό Σταδίου και μπορούσε κανείς να δει πολλά πανό με συνθήματα, που μεταξύ άλλων έγραφαν: «Οχι στη διάλυση των ΤΕΙ», «Δε θα γίνουμε σπουδαστές πελάτες και αυριανοί άνεργοι φθηνοί εργάτες». Δεκάδες ήταν οι σημαίες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, αλλά και οι πικέτες στις οποίες μεταξύ άλλων γράφονταν: «Ακούστε καλά τι λένε οι σπουδαστές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές». Οταν η διαδήλωση έφτασε στην πλατεία Συντάγματος, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι μεταλλεργάτες είχαν την απεργιακή τους συγκέντρωση, όλοι μαζί ένωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Η πορεία των σπουδαστών συνέχισε και στάθηκε για αρκετή ώρα μπροστά στη Βουλή. Ανάμεσα στα πολλά καλαίσθητα πανό από διάφορες πόλεις της χώρας (Λάρισα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα κ.ά.) και αυτό του ΤΕΙ Ηρακλείου, στο οποίο μεταξύ άλλων υπήρχαν και οι στίχοι του Μαγιακόφσκι: «Το μέλλον δε θα έρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς». Αντιπροσωπεία των σπουδαστών παρέδωσε ψήφισμα, με τα αιτήματά τους, στον πρόεδρο της Βουλής, για να παραδοθεί σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με σύνθημα «οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά», σπουδαστές των ΤΕΙ, των σχολών μαθητείας των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, διαδήλωσαν χτες και στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συμμετείχαν μαθητές από το 8ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και ΙΕΚ Σίνδου, μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, του ΤΕΙ, σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο, εκπρόσωποι των έκτακτων καθηγητών του ΤΕΙ και συνδικαλιστές εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ και διαδήλωσαν ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και στα προγράμματα ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών με νέους τζάμπα εργάτες. «Στρατόπεδα συγκέντρωσης οι χώροι εργασίας - δούλοι δεν θα γίνουμε της εργοδοσίας», «τσάμπα εργασία για τα αφεντικά - οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά», διαδήλωναν.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τον ΟΑΕΔ της Νεάπολης, το μεγαλύτερο χώρο μαθητείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην κεφαλή της πορείας μπήκαν οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ που κάνουν πρακτική στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» για 18 ευρώ τη μέρα, ενώ τώρα θέλουν να τους το ρίξουν στα 14. Εξω από τον ΟΑΕΔ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος των απεργών εργατών από το χώρο του Μετάλλου, και μίλησαν εκπρόσωποι των σπουδαστών. Κατήγγειλαν τα σχέδια της κυβέρνησης και των αφεντικών και όλους τους μηχανισμούς που έχουν μέσα στους χώρους μαθητείας όπως τις διευθύνσεις, που στην ουσία είναι ντίλερ των εργοδοτών μέσα στις σχολές και εμποδίζουν κάθε μορφή οργάνωσης, συζήτησης και κινητοποίησης του κόσμου αλλά και τα διάφορα τσιράκια τους όπως είναι οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής.

Στην Ξάνθη, οι φοιτητές πραγματοποίησαν επίσης, συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους. Προχτές, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου, απαιτώντας άμεση λύση στο επείγον πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα, Παρασκευή

Οι ΟΒ Φυσικού, στη 1 μ.μ., με θέμα «Ο σύγχρονος μύθος της δημιουργίας του σύμπαντος». Ομιλητής ο Κώστας Αλυσανδράκης, φυσικός, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Η ΟΒ Κοινωνικής Εργασίας και Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, με θέμα «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή». Ομιλητής ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ΟΒ ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας, με θέμα τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Φίλιππο Ακαρέπη, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις κατευθύνσεις

Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκε χτες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι κατευθύνσεις σπουδών θα αναγράφονται στο πτυχίο. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διασφάλιση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Το ΚΚΕ είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας εξηγώντας ότι στόχο έχει να διευκολύνει την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», ενώ παράλληλα ανοίγει δρόμο για μεγαλύτερη «ευλυγισία», «εξατομίκευση» και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών και πτυχίων. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε τελικά χτες, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 148 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά της τροπολογίας ψήφισαν 125 βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξ. Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής, καθώς και 2 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ