ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Τα προβλήματα των εργατών μεταναστών αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη

Η Λίνα Κροκίδη
Η Λίνα Κροκίδη
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ιθαγένειας ως μέρος των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας, που στην τεράστια πλειοψηφία τους είναι εργάτες. Τα προβλήματα των εργατών μεταναστών και προσφύγων δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη, την ενότητά της, τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να μαζικοποιηθεί, ανασυνταχθεί και αντεπιτεθεί σε ταξική κατεύθυνση, να απομονώσει και να απαλλαγεί οριστικά από τα ρατσιστικά και φασιστικά τσιράκια του καπιταλιστικού συστήματος, που καλλιεργούν το μίσος απέναντι στον εργάτη με διαφορετικό χρώμα, καταγωγή, γλώσσα και την υποταγή απέναντι στα αφεντικά.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τα Δικαιώματα των Μεταναστών, χτες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ιθαγένεια και γενικότερα για τα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων. Μιλώντας μπρος σε μετανάστες εργάτες, σε εκπροσώπους ταξικών σωματείων, νεολαίων, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα μόνο από τη σκοπιά της αλληλεγγύης. Το αντιμετωπίζει ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα, το αντιμετωπίζει από ταξική σκοπιά. Οι λύσεις που προτείνουμε συνδέονται με το κεντρικό πολιτικό ζήτημα, δηλαδή με την πάλη για την κατάκτηση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σ' αυτήν την πάλη για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, στην πάλη για την εξουσία της αλλά και στην ίδια την εργατική λαϊκή εξουσία οι μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι έχουν και θα έχουν τη δική τους σημαντική συμβολή.


Μετά από προσφυγή κατά του ν. 3838 (για κτήση ιθαγένειας από μεταναστόπουλα κ.λπ.) το 4ο Τμήμα του ΣτΕ έβγαλε πέρσι απόφαση που κυριολεκτικά έσταζε εθνικισμό και ρατσισμό. Στην ουσία, έλεγε ότι μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος πρέπει να χορηγείται η ιθαγένεια (δηλαδή σε ομογενείς) και κατ' εξαίρεση σε όσους αποδείξουν ότι ενστερνίζονται τα ελληνορθόδοξα ιδανικά! Παρόλο που η τελική απόφαση της Ολομέλειας 460/2013 του ΣτΕ (24 δικαστές έναντι 13 της μειοψηφίας) δε συμμερίζεται την εθνικιστική και ρατσιστική λογική της προηγούμενης απόφασης, το γεγονός ότι κρίνει - και αυτή - αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την αυτοδίκαιη ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών, καθώς και αυτές που αφορούν τη συμμετοχή ορισμένων κατηγοριών μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, τροφοδοτεί και πυροδοτεί το κλίμα κατά των μεταναστών, είναι βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής και στα άλλα κατακάθια του συστήματος, διευκολύνει τη ΝΔ να αλλάξει το νόμο σε βάρος των μεταναστών.

Το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ιθαγένεια, όπως και όλα τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, έχει ταξική διάσταση, ότι η απόκτηση της ιθαγένειας δε λύνει από μόνη της τα προβλήματα των μεταναστών, γιατί η αιτία τους είναι ταξική, διεκδικεί σταθερά:

Τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς, λόγω της μακρόχρονης παραμονής και εργασίας τους, της δημιουργίας οικογένειας κ.λπ. Την απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας διαμονής, την κατάργηση των παραβόλων και την αποσύνδεσή τους από ένσημα και συμβάσεις εργασίας. Ισα δικαιώματα στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία και την πρόνοια. Τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ της ΕΕ και της Συνθήκης Σένγκεν. Τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, σε όσους διώκονται από αντιδραστικά καθεστώτα για τις προοδευτικές απόψεις τους, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα για νομιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια και για έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Να μην υπολείπονται σε κανένα δικαίωμα από τα Ελληνόπουλα. Στο βαθμό που θα είναι λυμένα τα προβλήματα νομιμοποίησης και εγγράφων, θα είναι πιο σωστό η ιθαγένεια να χορηγείται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, μόνο εφόσον το ίδιο το παιδί το ζητήσει με την ενηλικίωσή του και όχι εξαναγκαστικά για να απαλλαγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της έλλειψης νομιμοποίησης.

Παλεύει για ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Για τη δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες. Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειες από ενήλικες, μετά από κάποιο διάστημα παραμονής στη χώρα, δηλαδή η πολιτογράφηση πρέπει να εξετάζεται με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα και ψηφοθηρίας. Υποστηρίζει, επίσης, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα παραμονής τους (π.χ. 5 χρόνια) στη χώρα».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Ν. Μπελογιάννη

Στις 7 μ.μ., στο γήπεδο «ΠΛΑΤΩΝ» στη Νίκαια. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για τα 61 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο «ΠΛΑΤΩΝ» στη Νίκαια (Μπροστά από το γήπεδο - στάση Γ' Νεκροταφείο - περνούν τα λεωφορεία: Από Πέραμα, Β18 και Γ18. Από Κερατσίνι, 820. Από Νεάπολη και Σταθμό Αιγάλεω του ΜΕΤΡΟ, 852. Από Πειραιά, 703, 803, 827, 845 και 909. Επίσης, το τρόλεϊ 21 από Νίκαια). Πούλμαν για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν από Δραπετσώνα (6.15 μ.μ., πλατεία Μαρίνου Κοσκινά - τρίγωνο Ευφραιμίδη) και Ευγένια (6 μ.μ., πλατεία Χαραυγής - γαριδάδικα).

Προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη διοργανώνονται, επίσης, οι παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις:

  • Την Κυριακή 31/3, στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Καλλιθέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου (Θησέως 175). Στο χώρο αυτό βρίσκονταν οι φυλακές Καλλιθέας, από όπου την Κυριακή 30 Μάρτη 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι άλλοι τρεις σύντροφοί του μεταφέρθηκαν για εκτέλεση στου Γουδή. Θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Από την ΚΟ Αθήνας και τη ΝΟ Κεντρικού Τομέα της ΚΝΕ, την Κυριακή 31/3, στις 12 μ. στο πάρκο Γουδή, στη Μεσογείων (έναντι «Ερρίκος Ντυνάν»), όπου και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του ο Ν. Μπελογιάννης απ' την αστική τάξη με κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα. Θα μιλήσει ο Θ. Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Το ρομάντζο της πεντάρας» στην τηλεόραση του «902»

Μια ξεχωριστή εκπομπή συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της τηλεόραση του «902» το Σάββατο, 30 Μάρτη, στις 9.15 το βράδυ. Θα προβληθεί μια πρωτότυπη προσέγγιση του μυθιστορήματος του Μπρεχτ, «Το ρομάντζο της πεντάρας», όπως αυτή υλοποιήθηκε από την ομάδα μουσικών ΜΙΤΟΣ και μια ομάδα νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μπέρτολτ Μπρεχτ. Για όλους όσοι δεν μπορέσουν να απολαύσουν την προβολή του Σαββάτου, η εκπομπή θα επαναληφθεί την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ