ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Σημαντικό βήμα συντονισμού στον κλάδο

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Μέταλλο. Η απεργία έγινε σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στον κλάδο κάνουν επιτακτική την ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση και πάλη όλων των μεταλλεργατών, καθώς η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας συντρίβει τα δικαιώματά τους και για τα κέρδη του κεφαλαίου διαλύει έναν ολόκληρο κλάδο στρατηγικής σημασίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση έδωσαν τη μάχη και οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών, για την επιτυχία της απεργίας αλλά και τη σταθεροποίηση του αγωνιστικού συντονισμού σε όλο τον κλάδο.

Στην Αθήνα, η Επιτροπή καλούσε σε προσυγκέντρωση στο Μοναστηράκι, απ' όπου με πορεία οι απεργοί έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης, στην Ομόνοια. Οι ηρωικοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, εργάτες από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, τη ΛΑΡΚΟ, τη FRIGOGLASS, τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, την ΕΛΒΟ, απήργησαν και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους μεταλλεργάτες να πάρουν αγωνιστική θέση στο συντονισμένο, ταξικό αγώνα. «Σε τέτοιες συνθήκες - υπογράμμισε - δεν μπορεί ο καθένας να παλεύει για τον εαυτό του». Σημείωσε ότι η ανάπτυξη, που θέλει το κεφάλαιο, είναι αυτή που θα έχει εκατομμύρια ανέργους και με εργαζόμενους των 300 - 400 ευρώ, καλώντας τους εργάτες σε πλαίσιο διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν, επίσης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ, οι οποίοι περιορίστηκαν στην απαρίθμηση των προβλημάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο σπουδαστής των ΤΕΙ Ιάσων Φανού, ο οποίος επισήμανε τη σημασία του κοινού αγώνα νεολαίας - εργατών. Την ίδια ώρα στην Αθήνα ξεκινούσε και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΜΑΣ ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ. Μάλιστα, αργότερα, συναντήθηκαν οι δυο πορείες, μεταλλεργάτες και φοιτητές με «μια φωνή», διατράνωσαν: «Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε μαζική και μαχητική πορεία προς το Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομικών. Με συνθήματα όπως «Στις λίστες του ΟΑΕΔ είναι οι εργάτες, στις λίστες της Λαγκάρντ οι κεφαλαιοκράτες», «Φτιάχνετε καράβια στην Ασία και μας καταδικάζετε στην ανεργία» και «Οι μεταλλεργάτες δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν το στίγμα στη διάρκεια της πορείας με τα μαζικά και συγκροτημένα μπλοκ τους. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους απεργούς μεταλλεργάτες εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης.

Σε συναντήσεις που ακολούθησαν στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αμυνας, η κυβέρνηση κάλεσε τους εργάτες να... ρίξουν νερό στο κρασί τους, αν θέλουν να μείνουν ανοιχτά τα ναυπηγεία της χώρας, λες και κλείνουν οι εργάτες τα εργοστάσια. Κι αυτό όταν, χτες, στη διάρκεια της απεργίας τα αραβογερμανικά μονοπώλια που λυμαίνονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανακοίνωναν την παράταση για άλλους τρεις μήνες του επαίσχυντου μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα! Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας ειπώθηκε πως θα υπάρξει λογιστική - τεχνική εταιρεία, η οποία θα κρίνει το έργο των ναυπηγείων. Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται να ξαναπάρει εμπορικά πλοία - όταν την ίδια ώρα το σύνολο του ελληνόκτητου στόλου κατασκευάζεται σε ναυπηγεία της Απω Ανατολής.

Υπονόμευση της απεργίας

Το ρόλο τους επιβεβαίωσαν ακόμα μια φορά οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Ενώ στην ΠΟΕΜ είχαν υπερψηφίσει την πραγματοποίηση της απεργίας, σε μεγάλους χώρους δουλειάς την υπονόμευσαν ανοιχτά. Σε ΠΙΤΣΟΣ (ΠΑΣΚΕ) και ΕΛΣΑ (ΔΑΚΕ) πήραν απόφαση μη συμμετοχής στην απεργία, ενώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση,» ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Ανεξάρτητοι») πήραν απόφαση για... 4ωρη στάση εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η πλειοψηφία του σωματείου στο «Χαλυβουργείο» («Hellenic Steel»), μέχρι και προχτές, οπότε έγινε ΓΣ, δεν είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους για την απεργία και από το βήμα της συνέλευσης καλούσε μόνο τους εργαζόμενους της απογευματινής και βραδινής βάρδιας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, ενώ το ΔΣ αποφάσισε να κατέβει στη συγκέντρωση της Αθήνας μόνο το ίδιο. Στην ΕΛΒΟ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πήραν απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας.

Στο Βόλο, μέλη των διοικήσεων των σωματείων στη ΜΕΤΚΑ και στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ καλούσαν τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν!

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, απεργοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εργατών Μετάλλου, έκαναν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ενώθηκαν με τους φοιτητές και σπουδαστές των ΤΕΙ, των ΙΕΚ και των σχολών μαθητείας.

Στο Βόλο, επιτυχία είχε η απεργία στα εργοστάσια και στις βιοτεχνίες όπου δόθηκε η μάχη της προετοιμασίας μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» (καθολική η συμμετοχή σε ΒΕΜΕΚΕΠ, ΓΑΛΑΝΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ κ.α.), ενώ χαμηλά ήταν τα ποσοστά της συμμετοχής στις επιχειρήσεις όπου κυριαρχούν συνδικαλιστικά οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στη συγκέντρωση, στην πλατεία Πανεπιστημίου, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Κώστας Στεργίου, και κάλεσε μεταξύ άλλων τους μεταλλεργάτες να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης κι εργοδοσίας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου τέθηκαν διεκδικήσεις που αφορούν στην προστασία των ανέργων και των απλήρωτων μεταλλεργατών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κλπ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ»
Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας

Αποκαλυπτική η στάση της ΠΑΣΚΕ

Σε κινητοποίηση έξω απ' τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας προχώρησαν, χτες, οι εργάτες της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στις απολύσεις». Η εργοδοσία από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε συνολικά 60 απολύσεις με τη μορφή των «οικειοθελών αποχωρήσεων». Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία των μεταλλεργατών, ενώ σήμερα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με δίωρη στάση εργασίας.

Στόχος της εταιρείας είναι οι απολύσεις να φτάσουν συνολικά τις 170, μειώνοντας το σύνολο των εργαζομένων από 420 που ήταν πριν τις απολύσεις σε 250. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι η παραγωγή μπορεί να «βγαίνει» με 120 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά τις 170 απολύσεις η επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η διοίκηση ξεκαθάρισε και χτες στους εργαζόμενους ότι θα συνεχιστεί το σχέδιο απολύσεων και ότι αν όσοι δεχθούν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» δε συμπληρώνουν τους 170, τότε οι απολύσεις θα συνεχιστούν χρησιμοποιώντας το νόμο για το 5%.

Αποκαλυπτική, όμως, ήταν και η στάση της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου Εργαζομένων. Στο κάλεσμα του εκπροσώπου της «Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης Χαλυβουργικής», η οποία συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, να μην υπογράψει κανείς εργαζόμενος «οικειοθελή αποχώρηση», η διοίκηση του σωματείου ξεκαθάρισε πως... είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να υπογράψει ή όχι την «οικειοθελή», με τη χαρακτηριστική φράση «ο καθένας να κρίνει»! Κατά τ' άλλα κάλεσε τους εργαζόμενους να... μην υποκύψουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ