ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ»
Θηλιά στο λαό με λιτότητα και μνημόνια διαρκείας

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και ανεξάρτητοι, που κατά τα άλλα δημαγωγούν για «κυριαρχικά δικαιώματα», ενέκριναν χτες την αντιδραστική συμφωνία της ΕΕ

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» συνιστά αντεργατικό τελεσίγραφο της ΕΕ του κεφαλαίου, που πρέπει να απορρίψει ο λαός, μαζί με την πολιτική που το επιβάλλει
Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» συνιστά αντεργατικό τελεσίγραφο της ΕΕ του κεφαλαίου, που πρέπει να απορρίψει ο λαός, μαζί με την πολιτική που το επιβάλλει
Mε τις ψήφους 194 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και ανεξάρτητων, ψηφίστηκαν χτες στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, οι συμφωνίες της ΕΕ για το «Μηχανισμό Σταθερότητας» (το νέο ταμείο δανειοδότησης χωρών της ΕΕ) και το λεγόμενο «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο». Καταψηφίζοντας τις συμφωνίες εκ μέρους του ΚΚΕ, ο εισηγητής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτές αποτελούν ένα ακόμα κρίκο στο να ενισχυθούν τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά χαρακτηριστικά της ΕΕ και επιβεβαιώνουν ότι αυτή αποτελεί μια λυκοσυμμαχία των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών της.

Οι συμφωνίες αυτές, είπε, είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, που έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ήδη εκφράζονται μια σειρά αντιθέσεις, οι οποίες όμως, όπως τόνισε, δεν αντανακλούν ανταγωνισμούς από θέσεις προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων, αλλά επιμέρους διαφοροποιήσεις, που εξυπηρετούν τις ανάγκες τμημάτων του κεφαλαίου. Με τις συμφωνίες, τόνισε, καθορίζεται στην ουσία ένα διαρκές μνημόνιο σε βάρος των λαών, οι οποίοι οδηγούνται στη χρεοκοπία.

Με το «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο», εξάλλου, καταρρίπτεται και η δημαγωγία των αστικών κομμάτων για προάσπιση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων», τα οποία συνειδητά παραχωρεί η αστική τάξη στο πλαίσιο της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύμφωνο προβλέπει εξουσιοδότηση της Κομισιόν να εγκρίνει και να παρακολουθεί τον προϋπολογισμό κάθε κράτους μέλους, όταν αυτό κρίνεται υπότροπο για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το έλλειμμα και το χρέος. Προβλέπει, ακόμα, αλλεπάλληλα μνημόνια με βάρβαρα μέτρα για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κινδυνολογία και απειλές

Επιλέγοντας τη χτεσινή συνεδρίαση για την παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε κινδυνολογικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κινηθεί σε άλλο πλαίσιο «πέραν του ευρωπαϊκού» και ότι δεν υπάρχει άλλη στρατηγική «που να δίνει στους Ελληνες μεγαλύτερες δυνατότητες».

Εχοντας τσακίσει μαζί με την τρόικα μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα, με ταυτόχρονη απογείωση της ανεργίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε να προκαλεί, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος «που να μας επιτρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ως βασική προτεραιότητα να προστατεύσουμε τη σύνταξη και να την αποκαταστήσουμε, να αυξήσουμε το χαμηλό μισθό, να βελτιώσουμε το χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, να μειώσουμε την ανεργία»!

Ο ίδιος αναγόρευσε σε «σύγχρονο εθνικό πατριωτισμό» τη συναίνεση με την πολιτική εξόντωσης του λαού και για να ενισχύσει το ψευτοδίλημμα «ΕΕ ή χάος», αυθαίρετα διαπίστωσε ότι «η αγωνία του ανθρώπου είναι εάν οι θυσίες του θα προστατευθούν ή αν με ανιστόρητο και επιπόλαιο τρόπο θα καταστραφούν όλα». Αντιλαμβανόμενος ωστόσο ότι η ταξική πάλη και αντιπαράθεση οξύνεται αντικειμενικά στην Ελλάδα, είπε ότι «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ξανά το πολιτικό».

Σε μια προσπάθεια να σύρει το λαό στον ευρωμονόδρομο και να καλλιεργήσει αυταπάτες, κάλεσε σε ψήφο «για την προοπτική της Ευρώπης, τους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς για να σταματήσει να είναι συντηρητική η ΕΕ και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί».

Ο λαός να ανοίξει νέους δρόμους

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης χαρακτήρισε την ομιλία του προεκλογική και τόνισε ότι «λέμε ναι, να ψηφίσει ο λαός και με αυτό το κριτήριο, να ψηφίσει όχι μόνο από αυτά που του υπόσχονται, αλλά να επιστρατεύσει την πείρα του και τη μνήμη του». Να θυμηθεί ο λαός, είπε, τι του έταξαν και ποια είναι η σημερινή ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου, του μίσους, της εχθρότητας κατά της εργατικής τάξης.

Εμείς, συνέχισε, περιγράψαμε από την πρώτη στιγμή ότι η ΕΕ είναι μια επιθετική ένωση περιορισμού των δικαιωμάτων των λαών, είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση και δεν είναι ούτε κοινωνική Ευρώπη, ούτε Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Στη θέση του Ευ. Βενιζέλου ότι πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί και ότι φταίει τάχα το σημερινό «νεοφιλελεύθερο μοντέλο», υπενθύμισε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο το 90% των αποφάσεων ψηφίζονται από κοινού από τους σοσιαλιστές, το Λαϊκό Κόμμα, τους «Πράσινους» και άλλα κόμματα. Η σοσιαλδημοκρατία, τόνισε, αποδείχθηκε η καλύτερη εφεδρεία του συστήματος και η ΕΕ ή θα διαλυθεί για να μπουν οι βάσεις για μια Ευρώπη του σοσιαλισμού, ή θα ακολουθείται η σημερινή πολιτική. Ολοι σας, είπε, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ., λέτε ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, αλλά εμείς λέμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι και οι λαοί πρέπει να ανοίξουν νέους δρόμους.

Ολα τα λεφτά στους πιστωτές

Ούτε δεκάρα τσακιστή από τα δάνεια δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες

Ολα τα χρήματα από το υπόλοιπο του πρώτου δανείου των 110 δισ. ευρώ, το σύνολο των χρημάτων του δεύτερου δανείου των 130 δισ. ευρώ, αλλά και οι δαπάνες των κρατικών προϋπολογισμών που αφορούν την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, καταλήγουν στα χέρια των πιστωτών. Αυτό επισημαίνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χτες και προβλέπει την έγκριση του «νέου δημοσιονομικού συμφώνου» και του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Πρόκειται για επιβεβαίωση της θέσης, ότι τα δύο δάνεια - μαμούθ που συνήφθηκαν με την τρόικα και τα οποία θα πληρώσει μέχρι κεραίας ο λαός της χώρας, εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες των εγχώριων και ξένων πιστωτών, αλλά και τις δανείστριες χώρες και το ΔΝΤ, καθώς, μαζί με το κεφάλαιο των δανείων, θα εισπράξουν και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό από τόκους. Ακόμα περισσότερο, τα δάνεια αυτά δόθηκαν μόνο και μόνο για να προστατευτούν οι πιστωτές της χώρας (μεγάλες ελληνικές και ξένες τράπεζες), οι οποίοι, στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπούσε, δε θα έπαιρναν δεκάρα τσακιστή.

Ειδικότερα στην προσθήκη αναφέρεται: «Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο "Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους", που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση του ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους και δε διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό».

Διευκρινίζονται στη συνέχεια ότι οι πληρωμές που διενεργούνται από το διακριτό αυτό λογαριασμό, αφορούν «τις δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και τις λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους». Τα δε έσοδα που θα διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος λογαριασμός, θα προέλθουν «από εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και από χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους», που σημαίνει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και άλλα.

Τι προβλέπει το «δημοσιονομικό σύμφωνο»

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» θα τεθεί σε ισχύ όταν τουλάχιστον 12 χώρες θα το έχουν επικυρώσει, αποκτώντας πρόσβαση σε δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα στις 31 Μάη για την έγκριση του συμφώνου. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Τη θέσπιση στο Σύνταγμα ή με νόμο κανόνων για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» με τη λήψη μέτρων.
  • Την επιβολή κυρώσεων για χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, προβλέπεται παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ, που θα καταβάλλεται στο ESM.
  • Αυτόματη επιβολή «δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων» (μνημόνια) από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε χώρες που το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Η Κομισιόν θα μπορεί να ζητά και αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν (μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ