ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντείνεται το κυνηγητό των μεταναστών

Επιχειρήσεις - σκούπα και συλλήψεις με κράτηση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών έως ότου ετοιμαστούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Eurokinissi

Συσκέψεις υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, διεξάγονται τις τελευταίες μέρες με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ξεκινήσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα νέες επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την καταστολή και τις συλλήψεις μεταναστών. Οι επιχειρήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν 600 αστυνομικοί, θα διεξάγονται όλη την μέρα και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται σε πρώτη φάση στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και όπου υπάρχουν κρατητήρια έως ότου ετοιμαστούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Οι αστυνομικές δράσεις δεν θα αφορούν μόνο τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, αλλά το παρεμπόριο κ.ά. Τέτοιες επιχειρήσεις στα πλαίσια των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των μεταναστών που εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούνη, έγιναν χτες έξω από την Νομική, αλλά και σε πολυκατοικίες στις οδούς Γερανίου, Μάρνη και Ακομινάτου.

Χτες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε μια ακόμη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεχείς είναι και οι σχετικές συναντήσεις στο υπουργείο. Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να διαμορφωθούν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, παρότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κάθε φορά που προτείνεται μια νέα περιοχή. Ακόμα, χτες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη και τον εκπρόσωπο της περιφερειακής ένωσης δήμων Αττικής, Β. Γιαννακόπουλο.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπεύθυνου του τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θ. Νάκου, αναφέρεται πως «σήμερα, έστω και υπό την πίεση της προεκλογικής συγκυρίας, το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί στην πρότασή μας. (...)Η λύση που πρότεινε η ΝΔ ήταν καθαρή από τότε. Σήμερα αποτελεί πιεστική ανάγκη».

Χτες ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Ν. Σαράντη, από τον οποίο ζητά να υποβάλει μέχρι αύριο τους πιθανούς χώρους όπου θα χωροθετηθούν τα στρατόπεδα κράτησης των μεταναστών. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη ΓΣ της ΠΕΔΑ.

Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» «καταδικάζει απερίφραστα το βάρβαρο σχέδιο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, να γεμίσει τη χώρα με δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς χαρτιά και αιτούντων άσυλο».

Και σημειώνει: «Στόχος τους είναι να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες των υπαρκτών προβλημάτων, να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν συνολικά τα δικαιώματα τόσο των ξένων όσο και των ντόπιων εργαζόμενων, ξεκινώντας από το πιο αδύναμο κομμάτι τους.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί σε ενωμένο αγώνα Ελληνες και μετανάστες, για να εμποδιστεί η δημιουργία των απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Να ιδρυθούν ανοιχτά δημόσια κέντρα προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις δυνάμεις κατοχής ξένων χωρών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οδηγούν σε κλείσιμο τα δημοτικά ιατρεία

Περιοδεία χτες του Νίκου Σοφιανού

Από την περιοδεία στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο
Από την περιοδεία στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο
Στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθήνας στο κέντρο και στον Κολωνό περιόδευσε χτες ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Στην περιοδεία αναδείχτηκε η μεθόδευση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να απαξιώσουν και να κλείσουν την κρίσιμη αυτή υποδομή σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας και φτώχειας.

Από τη συζήτηση με τους γιατρούς, το προσωπικό, τους προϊσταμένους, προέκυψε ότι: Σήμερα, από τον αρχικό σχεδιασμό για 7 δημοτικά ιατρεία λειτουργούν μόνο 5, καθώς αυτά του 5ου και του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος που εξυπηρετούν περιοχές όπως τα Πατήσια και την Κυψέλη είναι χρόνια κλειστά με ευθύνη των δημοτικών αρχών Κακλαμάνη και Καμίνη τάχα «για ανακαίνιση». Στα δημοτικά ιατρεία προσέρχονται για να λάβουν βασικές υπηρεσίες υγείας δεκάδες χιλιάδες κόσμου, άποροι, άστεγοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μετανάστες, που δεν έχουν ούτε καν το πέντε ευρώ να καταβάλουν ως εισιτήριο για να γίνουν δεκτοί στα δημόσια νοσοκομεία. Παρ' όλα αυτά, και οι εναπομείνασες σε λειτουργία υποδομές είναι λειψές. Το προσωπικό δε φτάνει (π.χ. Τρεις παιδίατροι όλοι κι όλοι και για τα πέντε δημοτικά ιατρεία), δε γίνεται προμήθεια αναλώσιμων (αποτέλεσμα π.χ. μικροβιολογικές εξετάσεις να γίνονται μόνο οι στοιχειώδεις), δεν έχουν ενταχθεί τα δημοτικά ιατρεία στο νέο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω ΕΟΠΥ και επομένως δεν μπορούν οι εργαζόμενοι εκεί γιατροί να συνταγογραφήσουν για τους ασφαλισμένους τους (κυρίως δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΓΑ) γεγονός που διώχνει κόσμο από τα Δ.Ι. συνωστίζοντάς τον στους διαδρόμους των ιδιωτών γιατρών που έχουν τέτοια σύμβαση συνταγογράφησης.

Μετά την περιοδεία, ο Ν. Σοφιανός δήλωσε: «Φαίνεται καθαρά, αποτυπώνεται η εγκατάλειψη, η πορεία συρρίκνωσης και ουσιαστικά κλεισίματος μιας κοινωνικής υποδομής του δήμου η οποία σ' αυτές τις συνθήκες της κρίσης δίνει μια διέξοδο σε χιλιάδες ανασφάλιστους, άνεργους, άπορους, μετανάστες. Θεωρούμε ότι αυτή η υποδομή πρέπει να στηριχτεί, ότι πρέπει να ενταθεί η πάλη ώστε όχι μόνο να ανοίξουν τα δύο ιατρεία που είναι κλειστά εδώ και τρία χρόνια αλλά οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα δημοτικά ιατρεία, που μας κατέθεσαν έναν όγκο προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όπου χιλιάδες εργαζόμενοι του λαού μας είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης, να μπορέσουν να δώσουν αυτή την ανάσα, αυτή τη δυνατότητα μιας πρώτης φροντίδας σε όλον αυτό τον κόσμο τον ανασφάλιστο, τον φτωχό που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική για την οποία δεν φταίει. Η δική μας η προσπάθεια είναι να στηριχτεί, να πιέσουμε τη δημοτική αρχή και ταυτόχρονα να αναδείξουμε την ευθύνη και των εργαζομένων και του λαού μας να αντεπιτεθεί σ' αυτή την εξαθλίωση, να διεκδικήσει σύγχρονα δικαιώματα και στην υγεία».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να καταργηθούν όλα τα διόδια

Να καταργηθούν όλα τα διόδια ζήτησαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Παρουσία κατοίκων της βορειανατολικής Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά μεν την κατάργηση των διοδίων περιορίζοντας, όμως, το αίτημα στα γεωγραφικά όρια της Αττικής. Ζητά επίσης να αποσυρθούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής σε βάρος των κατοίκων της βορειανατολικής Αττικής και να αρθεί η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στα διόδια.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επέμειναν ότι δεν πρέπει να περιοριστεί η απόφαση του Συμβουλίου στην Αττική, αλλά αντίθετα να αφορά τα διόδια όλης της χώρας. Θυμίζουμε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές των διοδίων έχουν αυξηθεί πάνω από 400% και σε μερικές περιπτώσεις πάνω και από 500%!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΣΙΑ - ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ
Καταψήφισε το ΚΚΕ το πολυνομοσχέδιο

Καταψήφισε χτες το ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών όπου θεσμοθετείται το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη) μέσω του οποίου επιχειρείται το μοίρασμα της φτώχειας με τη λεγόμενη αυτεπιστασία, ενώ ρυθμίζονται ζητήματα της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ και επιφέρονται αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ειδικότερα, μέσω της αυτεπιστασίας επιχειρείται το μοίρασμα της φτώχειας σε περισσότερους εργαζόμενους αφού πρόκειται για προγράμματα απασχόλησης σε έργα των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές, έργα υποδομής και συντήρησης) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή διακεκομμένης απασχόλησης που δε θα υπερβαίνουν τις 135 ημέρες το χρόνο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου, τόνισε ότι αυτό έρχεται «να δώσει χέρι βοήθειας στην πολιτική που ασκείται», ενώ παρουσιάζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως «δήθεν μοχλό κοινωνικής αλληλεγγύης». Αναφερόμενος στα προγράμματα αυτεπιστασίας, τα χαρακτήρισε «προγράμματα μισθωτών δούλων», ενώ συνολικά για το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ ανέφερε ότι «πρόκειται για πρόγραμμα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και η σύμφυσή τους με τη διοίκηση», προσθέτοντας ότι «δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική οι απόψεις περί άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων που αποτελούν νόμο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης».

Το νομοσχέδιο «με την εμπειρία ενός χρόνου από τη λειτουργία του "Καλλικράτη" επιχειρεί να λύσει λειτουργικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκε και η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Γ. Αποστολάκο. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ καταψήφισαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ