ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πολεοδομία για τουριστικές επενδύσεις - εξπρές

Η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα, καθιερώνει διαδικασίες "μιας στάσης". Ετσι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση όλων των τουριστικών εγκαταστάσεων παύουν να την έχουν οι πολεοδομίες και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αυτή ανατίθεται αποκλειστικά στο πολεοδομικό γραφείο του ΕΟΤ και ειδικότερα στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του ΕΟΤ!

Ειδικότερα, με το άρθρο 149 η Πολεοδομία του ΕΟΤ, που προέβλεπε ο ν. 4002/2011, αποκτά ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες, σαν αυτές που έχει αντίστοιχα η περιβόητη Ναοδομία της Εκκλησίας. Ειδικότερα, η υπηρεσία αυτή θα γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα γηπέδων και οικοπέδων, προκειμένου να ιδρυθούν και κατασκευαστούν τουριστικά καταλύματα ή άλλες τουριστικές υποδομές, όπως γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα κ.ά. Επίσης, θα έχει την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας, αφού αυτή θα ελέγχει τις μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές κ.λπ.) και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και θα χορηγεί τις βεβαιώσεις σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, θα επεξεργάζεται σχέδια γενικών οδηγιών, εγκυκλίων και αποφάσεων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των τουριστικών εγκαταστάσεων!

Παράλληλα, με το άρθρο 148 του ίδιου νομοσχεδίου, παρέχει νέες δυνατότητες κερδοφορίας στους επενδυτές τουριστικών εγκαταστάσεων σε βάρος του περιβάλλοντος. Ειδικότερα:

  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη σύνθετων μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες, και σε νησιά με επιφάνεια από 70 έως 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε επιφάνεια που θα μπορεί να καταλαμβάνει το 1% της έκτασής τους.
  • Καταργείται ακόμη και η τήρηση απόστασης 50 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων (παρά τη νομολογία του ΣτΕ που θεωρεί νόμιμη την απόσταση άνω των 100 μέτρων), ώστε να μπορούν να χτιστούν αυτές ακόμη και «πάνω στο κύμα»!
  • Οσον αφορά τις τουριστικές κατοικίες στα σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, προβλέπεται ότι όταν αυτά διαθέτουν γήπεδο γκολφ 18 οπών, τότε θα μπορεί να πουληθεί ή ενοικιαστεί το 75% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας, αντί του 20% που πρόβλεπε το ισχύον Χωροταξικό για τον Τουρισμό και 30% που προβλέπει ο νόμος 4002/2011.
  • Με άλλα άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου επιτρέπεται η παραχώρηση δημόσιων παραθαλάσσιων εκτάσεων για 99 χρόνια, προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικούς λιμένες (μαρίνες), ενώ θα μπορούν να χτίσουν εγκαταστάσεις ακόμη και πάνω στην ακτογραμμή.
ΣτΕ ΓΙΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Αναγκαστική απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή

Το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε συνεταιρισμούς αλλά επί σχεδόν 40 χρόνια είχε «μπλοκάρει» η αξιοποίησή τους, ή σε ανταλλαγή τους με άλλες ανάλογης αξίας, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η απόφαση αυτή, βέβαια, αναδεικνύει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δεκαετιών, που με την πολιτική τους δεν προστατεύουν δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ δεν έχουν καν καταρτίσει τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο, «κλείνοντας το μάτι» στα μέλη δεκάδων οικοδομικών συνεταιρισμών ότι μπορούν να χτίσουν ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Το ΣτΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος δεν επιτρεπόταν η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών. Η άρνηση, όμως, του ελληνικού Δημοσίου έκτοτε να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 998/1979, που προβλέπουν ότι τέτοιου είδους εκτάσεις απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του Δημοσίου ή ανταλλάσσονται με ίσης αξίας δημόσιες εκτάσεις, έφερε σε αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι αν και κατέβαλαν φόρους μεταβίβασης και ακίνητης περιουσίας δεν είχαν το δικαίωμα ν' αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Η απόφαση αποδέχεται εν μέρει την προσφυγή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Νομού Αττικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Την προσπάθεια του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Λάρισας (ΦΟΔΣΑ) και των δημάρχων που συμμετέχουν σ' αυτόν να περάσουν σε ιδιώτη τη διαχείριση των απορριμάτων, προχωρώντας σε δημοπράτηση του συνόλου των υπηρεσιών στο ΧΥΤΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Λάρισας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απόφαση που ανοίγει το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι είχε, έγκαιρα, προειδοποιήσει πως ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση κι ότι μέσα από τους δήμους και την Περιφέρεια θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του λαού, όπως φόροι, τέλη, χαράτσια, ελαστικές μορφές εργασίας, εφεδρείες, εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δραστηριοτήτων κ.λπ.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα και απαιτεί: Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία δημοπράτησης των υπηρεσιών. Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες. Ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες των δήμων, με ταυτόχρονη κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής, την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Από κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων
Από κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων
ΑΙΓΑΛΕΩ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

Σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ προχώρησαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, διαμαρτυρόμενοι για το τσεκούρι στα επιδόματα των ανέργων, που εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Τα μέλη της επιτροπής συνάντησαν τη διευθύντρια του υποκαταστήματος. Επίσης συζήτησαν με τον κόσμο που εκείνη την ώρα βρέθηκε στον ΟΑΕΔ για την ανάγκη που υπάρχει σήμερα να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι γυναίκας συνταξιούχου πέτυχαν χτες οι φορείς του 2ου διαμερίσματος και μέλη της Επιτροπής Ανέργων της περιοχής μετά από παρέμβαση στη ΔΕΗ Παγκρατίου. Η γυναίκα καθυστέρησε να πληρώσει το ρεύμα επειδή δεν είχε να καταβάλει άμεσα το ποσό του λογαριασμού, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή. Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν το λαό της περιοχής να οργανωθεί και συλλογικά να δηλώσει άρνηση πληρωμής στα χαράτσια και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που παίρνει σε βάρος του.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την αγωνία τους για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών εξέφρασαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ν. Ιωνίας, σε επίσκεψή τους χτες στο Διαπολιτισμικό Σχολείο της Αλσούπολης. Τα μέλη της Επιτροπής συνάντησαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που μίλησαν για τη συζήτηση (που έχει μείνει ανοιχτή στο υπουργείο Παιδείας) σχετικά με το μέλλον των διαπολιτισμικών σχολείων, ενώ συζητώντας για την οικονομική κατάσταση των οικογενειών και των παιδιών τόνισαν ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υποσιτισμού των παιδιών. Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους για την εκπαίδευση που δικαιούνται τα μεταναστόπουλα, καθώς το θέμα αυτό σχετίζεται με το επίπεδο ζωής των μεταναστών που είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και μάλιστα της πιο εκμεταλλευόμενης.

Νέες Κινητοποιήσεις

ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Σήμερα, στις 8.30 π.μ., συγκέντρωση στη ΔΕΗ Παγκρατίου διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Βύρωνα και Καισαριανής.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ: Στις 9 π.μ., συγκέντρωση στη ΔΕΗ διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Στις 9 π.μ., συγκέντρωση στη ΔΕΗ διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Μελισσίων.

ΛΑΡΙΣΑ: Στις 9 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ (οδός Καρδίτσης) πραγματοποιεί η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαλανδρίου διοργανώνει εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη, που εκτελέστηκαν, για τις ιδέες τους, από το αιματοβαμμένο μετεμφυλιακό μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 1η Απρίλη 2012 και ώρα 11 το πρωί, στο Παλαιό Δημαρχείο Γρηγ. Γυφτόπουλου στο Χαλάνδρι.
  • Το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ, την Κυριακή 1η Απριλίου και ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - ΑΛΕΞ), όπου θα γίνει η κατάθεση στεφάνων, εκδήλωση τιμής και μνήμης των Πέντε Κρεμασμένων Αγωνιστών και όλων των Ηρώων της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Μνημείο Ηρώων Ζωγράφου απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο της Θυσίας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ