ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ
Διώχνουν ψυχικά ασθενείς αν δεν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ

Εξώδικη δήλωση - καταγγελία προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έστειλαν χτες 12 ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές με την οποία αναφέρουν ότι από τις 4 Απρίλη θα διώξουν τους ασφαλισμένους ασθενείς από ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που νοσηλεύονται εκεί επειδή υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη!

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των 12 ψυχιατρικών κλινικών στην εξώδικη δήλωση, αφού επικαλούνται τα ανεξόφλητα χρέη, αναφέρουν: «Σας δηλώνουμε ότι καταγγέλλουμε τις συμβάσεις μας με έκαστο των φορέων τους οποίους έχετε διαδεχθεί... με έναρξη ισχύος της καταγγελίας από 4.4.2012, ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει να έχετε παραλάβει τους ασφαλισμένους ασθενείς σας».

Οι κλινικάρχες δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν νέες εισαγωγές, ούτε θα αντεπεξέλθουν «στην περίθαλψη των ήδη νοσηλευομένων ασφαλιζομένων ασθενών σας (παροχή τροφής, φαρμάκων, ιατρικής περίθαλψης κ.ά.), αφού συνεπεία της ως άνω άκαμπτης συμπεριφοράς σας, μας έχετε οδηγήσει σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο με αμεσότατο κίνδυνο την αναστολή της λειτουργίας μας από την 4.4.2012».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες. Η πολιτική της είναι επικίνδυνη. Ο ΕΟΠΥΥ (σ.σ. στον οποίο όπως προβλέπει πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της πολιτικής των περικοπών για όλους τους, άμεσα και έμμεσα, ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους συνταξιούχους. Και αυτό ακριβώς γίνεται. Κάτι που αποδεικνύεται με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για τον ΕΟΠΥΥ, που θα καλύπτει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν στο ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης.

Τα υποχρηματοδοτούμενα και λεηλατημένα από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία, είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουν και σε νέες πρόσθετες περικοπές παροχών και αύξηση των εισφορών. Επίσης, η καθιέρωση των πανάκριβων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) εξομοιώνει υγειονομικές εργασίες των δημόσιων νοσοκομείων με αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι για το 2012 η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ θα ανερχόταν σε 1,3 δισ. ευρώ και μαζί με τις εισφορές είχαν υπολογιστεί σε 8 δισ. ευρώ - παρότι τα έξοδα είχαν προϋπολογιστεί σε 9,5 δισ. ευρώ. Ομως, τελικά τα έσοδα από τις εισφορές, λόγω ανεργίας και αδυναμίας καταβολής των εισφορών από τους κατεστραμμένους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αγρότες, προϋπολογίστηκαν σε 4,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα η πολιτική, διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και τώρα της συγκυβέρνησής τους για την άκρατη εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας κάνει ακόμη πιο ασύδοτη τη δράση των επιχειρηματιών στην Υγεία να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο κέρδος. Και με ένα ακόμη δεδομένο για την ψυχική υγεία. Οι ψυχικά άρρωστοι αναγκάζονται να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει τις απαραίτητες δομές, ενώ με τα περίφημα προγράμματα αποασυλοποίησης η δραστηριότητα αυτή εκχωρήθηκε σε μη κερδοσκοπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με το αζημίωτο.

Η κυβέρνηση επίσης έφτασε στο αισχρό σημείο να περικόψει μέχρι και 80% των συντάξεων ψυχικά αρρώστων που νοσηλεύονται σε ξενώνες και οικοτροφεία, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» για να καλύψει τις περικοπές της κρατικής επιχορήγησης.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως οι λαϊκοί άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα έχουν υπηρεσίες υγείας, την ώρα που οι επιχειρηματίες θα θησαυρίζουν. Είναι επίσης άλλο ένα τραγικό παράδειγμα που δείχνει την αναγκαιότητα και επιτακτικότητα της πάλης των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΓΑ
Ζητά από γιατρούς να κόβουν φάρμακα αγροτών

Επιστολή στους αγροτικούς γιατρούς έστειλε χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με την οποία ζητά να περιορίσουν κι άλλο τη συνταγογράφηση φαρμάκων, όταν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών - και κυρίως συνταξιούχοι και χρονίως πάσχοντες - σταματούν τη θεραπευτική τους αγωγή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή μέχρι 25% στα φάρμακα. Κι όλα αυτά για να πιάσει η κυβέρνηση το στόχο για φαρμακευτική δαπάνη 240 εκατ. ευρώ το μήνα (ή 2,88 δισ. ευρώ το χρόνο) μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην επιστολή του ο υπουργός, αφού καλεί τους αγροτικούς γιατρούς να γίνουν «κοινωνοί της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο δίμηνο του 2012» επισημαίνει: «...δυστυχώς στο σύνολο των αγροτικών γιατρών, που εξυπηρετούν κυρίως άτομα που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων». Και προσθέτει: «Θα ήθελα να σου γνωρίσω, ότι πέρα από τα τεχνικά μέσα που θα λάβω, όπως καθορισμό συνδυασμένων ορίων (πλαφόν) που θα αφορούν ανώτατο αριθμό ασθενών, ανώτατου μηνιαίου επιτρεπομένου ποσού συνταγογράφησης, ανώτατου επιτρεπομένου μηνιαίου μέσου όρου συνταγής, θα εφαρμοστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση, οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή και αφορούν τις κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών, που παραβιάζουν τους κανόνες της ορθής και χρηστής συνταγογράφησης».

  • Στο ένα μετά το άλλο οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων αρχίζουν επισχέσεις εργασίας για τις δεδουλευμένες εφημερίες και αποφασίζουν κινητοποιήσεις. Χτες οι γιατροί του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στη γενική συνέλευση αποφάσισαν, όπως αποφάσισε και το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων, να κάνουν 24ωρη απεργία στις 4 Απρίλη 2012.
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις

Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις σήμερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διεκδικώντας ταυτόχρονα δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.

Η στάση εργασίας θα γίνει απ' τις 10 πμ - 3 μμ. Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» στις 11 πμ. Θα ακολουθήσει πορεία πορεία προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω της πλατείας Μαβίλη. Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., έξω από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Οι ασθενείς πληρώνουν για να κλείσουν ραντεβού

Νέο χαράτσι έχει επιβληθεί σε όλους τους ασθενείς στο νοσοκομείου «Μεταξά». Με απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, οι ασθενείς που επιθυμούν να εξεταστούν από γιατρούς του Νοσοκομείου στα Εξωτερικά Ιατρεία ή να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο τηλεφωνικά στον αριθμό 14500 και να χρεώνονται σε ιδιωτική εταιρεία 1 ευρώ για κάθε λεπτό συνομιλίας.

Τα ραντεβού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλειστούν με επίσκεψη του ασθενή στο νοσοκομείο. O χρόνος συνομιλίας για να κλειστεί το ραντεβού κυμαίνεται, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ασθενείς, από 3 έως 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Δηλαδή ο ασθενής μόνο για να κλείσει ένα ραντεβού στο νοσοκομείο, πληρώνει από 3-15 ευρώ.

Η επιτροπή αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο, έκανε παράσταση στη Διοίκηση του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενη για το νέο χαράτσι που επιβάλλει στους ασθενείς και ζήτησε να ανακληθεί αυτή η απόφαση αλλά και κάθε άλλη που φέρνει τις ιδιωτικές εταιρείες μέσα στο νοσοκομείο. Τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η στελέχωση του τμήματος με εργαζόμενους που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς, η άμεση πρόσληψη προσωπικού για την εξυπηρέτηση των ασθενών, η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο νοσοκομείο και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

Το «κούρεμα» απογυμνώνει τον ΕΟΦ

Σε αποδυνάμωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε μια κρίσιμη για τη δημόσια υγεία περίοδο, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης του φαρμάκου, οδηγεί η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα, με την ψήφο της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Τούντας, τα αποθεματικά του ΕΟΦ κουρεύτηκαν κατά 30 εκατομμύρια ευρώ - αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη δραματική μείωση του προσωπικού, τους τελευταίους 18 μήνες κατά 110 εργαζόμενους, με το Γ. Τούντα να κάνει λόγο για ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων για να ανταπεξέλθουν στο έργο τους, δηλαδή στους ελέγχους για την ασφάλεια και ποιότητα των φαρμάκων.

Την ανεπάρκεια των κρατικών ελέγχων που συνεπάγεται η αποδυνάμωση του ΕΟΦ, η κυβέρνηση επιχειρεί να την καλύψει με τη μετακύλιση της ευθύνης στους γιατρούς. Ετσι ο πρόεδρος του ΕΟΦ θυμήθηκε την ευαισθητοποίηση του ιατρικού κόσμου για τη χρήση της λεγόμενης κίτρινης κάρτας, στην οποία αναφέρονται οι πιθανές παρενέργειες και αναποτελεσματικότητες των σκευασμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ