ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Ο λαός να ξεμπερδεύει με τους εκμεταλλευτές του

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο, μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης

«Ο λαός να βάλει πλώρη, να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με τους εκμεταλλευτές του, να παλέψει για τη δική του εξουσία», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Τομεακής Οργάνωσης Πολυτεχνείου Αθήνας της ΚΝΕ και θέμα: «Με ισχυρό ΚΚΕ και εσένα στον αγώνα υπάρχει λύση».

Αναφερόμενος στη νεολαία, και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, επισήμανε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. «Θα χρειαστεί, είπε, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια ιδιαίτερα μέσα στα πανεπιστήμια. Η διαπάλη πρέπει να οξυνθεί, καθώς τα τρομοκρατικά διλήμματα και οι αυταπάτες, λόγω της κατάστασης του φοιτητικού κινήματος, είναι πιο εύκολο να πιάσουν τόπο. Η απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και συμμετοχής στον αγώνα. Ο αντίπαλος δεν χάνει και δε χαρίζει χρόνο, θέτει το δίλημμα ή ΕΕ και ευρώ ή χάος. Το χάος είναι αυτό που ζούμε καθημερινά και το επόμενο διάστημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο και χειρότερο για τις ζωές μας. Είναι χάος να δουλεύεις για 400 ευρώ. Είναι χάος: Οι παππούδες μας να παίρνουν σύνταξη 300 ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να μην ξέρουν τι θα πάρουν τον επόμενο μήνα γιατί πλέον καθορίζεται τι θα έχει μέσα το ασφαλιστικό ταμείο. Είναι χάος που έχουν κουρέψει τα αποθεματικά των νοσοκομείων και θα λειτουργούν σε συνθήκες με ήδη χτυπημένο το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Κούρεψαν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων και υπάρχουν ιδρύματα που δεν ξέρουν τον επόμενο μήνα πώς θα λειτουργήσουν.


Οι εκβιασμοί να πέσουν στο κενό. Να γίνουν κριτήριο ψήφου, να εκμηδενιστεί η πολιτική δύναμη των κομμάτων του κεφαλαίου, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, την επόμενη μέρα από καλύτερους όρους να οργανώνεται η αντεπίθεση, να μπαίνουν εμπόδια ανοίγοντας δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η επίθεση είναι ολομέτωπη και ολομέτωπη πρέπει να είναι και η αντεπίθεση. Η νεανική ψήφος πρέπει να είναι ανυπότακτη, να φοβίσει τους τρομοκράτες του λαού, αποδυναμώνοντας τους νυν αλλά και τους επίδοξους σωτήρες που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Τέτοια ψήφος είναι κόκκινη και αγωνιστική, είναι ψήφος στο ΚΚΕ για να χάσουν τον ύπνο τους τα κόμματα του κεφαλαίου, τα επιτελεία της ΕΕ».

Να αξιοποιηθεί η πείρα

Σχετικά με την επίθεση που δέχεται η νεολαία, ο Γραμματέας της ΚΝΕ τόνισε: «Πρέπει να προβληματίσει όμως το ότι επιλέγουν τη νεολαία για να γενικεύσουν την επίθεση. Πέρα από τους αντικειμενικούς λόγους υπάρχουν κι άλλοι. Παίζει ή δεν παίζει ρόλο ότι είναι ανοργάνωτη, χωρίς πείρα από την οργάνωση και τη διεξαγωγή αγώνων; Δε χρειάζονται ξεσπάσματα, αλλά σταθερή οργάνωση και μόνιμος αγώνας. Ο ταξικός αντίπαλος δουλεύει με σχέδιο και μεθοδικότητα ξεκινώντας από μικρές ηλικίες, για να καλλιεργεί τις δικές του αξίες, να μεθοδεύει τα αυθόρμητα ξεσπάσματα ή να τα ελέγχει. Υπάρχει πλέον πείρα που πρέπει να αξιοποιήσετε. Τα αυθόρμητα, τα ακηδεμόνευτα, το "μακριά τα συνδικάτα και τα κόμματα" είναι στοιχεία της μάχης που τα αξιοποιεί ο αντίπαλος, ξεκινώντας από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ, τις σχολές μαθητείας ώστε οι νέοι που βγαίνουν τελικά στην παραγωγή ή στην αναζήτηση δουλειάς να είναι ανοργάνωτοι και ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επίθεση, πολύ περισσότερο να ενταχθούν και να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα.

Το μέτρο για τους νέους το κάνουν, λένε, για την ανεργία. Η ανεργία όμως είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ανάπτυξης, της καπιταλιστικής αξιοποίησης της τεχνολογίας, των νέων μέσων παραγωγής και της επιστήμης, που σε συνθήκες κρίσης οξύνεται.

Αν τα μέσα παραγωγής τα είχε στα χέρια της η εργατική τάξη, εργατικά χέρια όχι απλά δε θα περίσσευαν αλλά δε θα έφταναν. Σκεφτείτε αυτήν την αντίφαση. Από τη μια, εργατικά χέρια έξω από την παραγωγή και ταυτόχρονα να μην καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, στον κλάδο των κατασκευών να έχει φτάσει η ανεργία στα ύψη και οι φοιτητές να μην έχουν εστίες, λέσχες, εργαστήρια. Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και του πολυτεχνείου να μένουν άνεργοι και να λείπουν έργα που καλύπτουν λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, να πλημμυρίζει ο Εβρος και η Ηλεία, να καταστρέφονται παραγωγές και τόσα άλλα. Αυτά μόνο στον καπιταλισμό συμβαίνουν».

Δε θα γίνουμε το φιλολαϊκό άλλοθι

«Τώρα ότι μας τσουβαλιάζουν με αυτό που λένε αριστερά είναι ένα θέμα που μπερδεύει τα πράγματα και βέβαια το κάνουν συνειδητά, με στόχο το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αξιοποιούν τις αντιφάσεις και τις κωλοτούμπες του συνονθυλεύματος που αυτοαποκαλούνται αριστερά. Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτό το πράγμα, είμαστε κομμουνιστές.(...) Πολλοί λένε να φύγουν αυτοί, να έρθουν άλλοι, θα είναι σίγουρα καλύτεροι. Μας καλούν να πάμε κι εμείς να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Οχι δηλαδή να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, αλλά να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση, όπως αυτή που λέει και θέλει να στρογγυλοκαθήσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση όμως είναι το πολιτικό πρόσωπο του κράτους και μάλιστα της τάξης που έχει την εξουσία. Τι να κάνεις σε μια τέτοια κυβέρνηση; Να είσαι το φιλολαϊκό άλλοθι; Στα πλαίσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και μέσα στην ΕΕ θα δεχτούν να δώσουν αυξήσεις οι βιομήχανοι; Να αποδεχτούν συλλογικές συμβάσεις; (...)Δεν έχει ανάγκη ο λαός από το να γίνουν οι κομμουνιστές πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας. Γιατί αυτό είναι η κυβέρνηση. Υπάρχουν άλλοι να το παίξουν το έργο αυτό. Οι αντικατοχικές, αντιμνημονιακές ή αριστερές κυβερνήσεις είναι αξιοποιήσιμες για να βγει από τα σκούρα το σύστημα. Από τη μια, εμποδίζουν να δουν και να πεισθούν οι εργαζόμενοι ότι τους ανήκει ο πλούτος που παράγουν και γι' αυτό πρέπει να τον πάρουν στα χέρια τους μαζί με τη διεύθυνση της παραγωγής κι από την άλλη εγκλωβίζουν τη συνείδηση στο έδαφος που πιάνουν οι εκβιασμοί», σημείωσε.

Τέλος, κάλεσε τους φοιτητές «να μη σκέφτεστε πως θα την βολέψω, πως θα μάθω να ζω με μειωμένες απαιτήσεις. Γύρω από τις μειωμένες απαιτήσεις προβάλλονται διάφορα ακόμη και με αγωνιστική προβιά, όπως τα περίφημα της αυτοοργάνωσης, των ανταλλακτηρίων, δηλαδή να φυτοζωείς ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας τη φτώχεια σου. Το θέμα δεν είναι πώς θα μάθουμε να ζούμε με λίγα, να πήξουμε στην πατάτα. Δεν είναι να καλμάρει η οργή, δεν είναι να χάσεις χρόνο για να δεις αν θα έχεις μια τύχη στο εξωτερικό. Οι λαοί χρεοκοπούν παντού ακόμα και στις χώρες που ονόμαζαν θαύματα ανάπτυξης. Το θέμα είναι να σκεφτείτε. Μας αξίζει μια τέτοια ζωή; Μια ζωή με σκυμμένο το κεφάλι; Μια ζωή φόβου και τρομοκρατίας; Οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων, οι φοιτητές δεν έχετε κανένα συμφέρον από αυτά. Να κοιτάτε μπροστά(...) Ισχυροποιήστε το ΚΚΕ. Ετσι μπορεί να δοθεί ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Το να μην ψηφίσεις τα κόμματα που ψηφίζουν οι εκμεταλλευτές της εργατικής τάξης, αλλά το Κόμμα που βλέπουν ως καθαρό αντίπαλό τους, το ΚΚΕ, είναι αλάνθαστο κριτήριο των παλιών εργατών».


Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Πέμπτη
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Υγείας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με ισχυρό ΚΚΕ και σένα στον αγώνα υπάρχει λύση», στη 1 μ.μ., αμφιθέατρο ΠΑΘΑΝ. Ομιλητής Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 2 μ.μ., αμφιθέατρο Αντωνιάδου. Ομιλητής Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Tομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», στις 12 το μεσημέρι, στο νέο αμφιθέατρο της ΣΕΥΠ. Ομιλητής Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», στη 1 μ.μ., Μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πάτρας. Ομιλήτρια Ελένη Μπιρλή, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ-ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Εστία του Πανεπιστημίου Πάτρας προβάλλουν την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Νίκου Τζίμα, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα βίντεο.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Ηράκλειο Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του δεύτερου τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, στο πανεπιστήμιο (Βούτες), στις 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο φοιτητικού κέντρου. Ομιλητής Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ