ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επικίνδυνα παιγνίδια για την υγεία τους

Επικίνδυνα παιγνίδια με την υγεία των ασφαλισμένων του Δημοσίου και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων παίζει η κυβέρνηση με την τακτική της απέναντι στα χρέη στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς.

Αντί δηλαδή να τους αποπληρώσει, τρενάρει την κατάσταση με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους να συνωστίζονται σε ουρές στα έξι φαρμακεία του ΙΚΑ ή να τρέχουν για δανεικά, ώστε να εξασφαλίσουν τα πανάκριβα φάρμακά τους. Μάλιστα επιδίδεται και σε επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις με ανοιχτές ακροάσεις υπουργών και τη συμμετοχή των φαρμακευτικών συλλόγων ώστε να φανεί ότι την ευθύνη την έχουν οι φαρμακοποιοί και όχι η ίδια. Βέβαια, μερίδιο της ευθύνης έχουν και οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων -και πρωτίστως του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)- που δεν αγωνίζονται ώστε το φάρμακο να γίνει κοινωνικό αγαθό.

Από χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με δηλώσεις του δεξιά και αριστερά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς αναγνώριζε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο, αλλά ταυτόχρονα έλεγε ότι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) είναι όμηροι των φαρμακοποιών... Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την πρακτική των φαρμακοποιών, καθώς, όπως είπε, «οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί γνωρίζουν ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, έχουμε πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών μας, τον Απρίλη θα έχουν πληρωθεί το 80% των υποχρεώσεων και του ΟΠΑΔ».

Χτες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Μ. Τιμοσίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχε τηλεφωνικά, σε ανοιχτή ακρόαση, και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, η κυβέρνηση ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

Υπέγραψε χρηματικά εντάλματα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους λογαριασμούς του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2011. Λόγω της μετατροπής του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό Ταμείο, η πληρωμή των φαρμακείων θα γίνεται εφ' εξής απ' ευθείας από τις περιφερειακές υπηρεσίες, με την όλη διαδικασία να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Οργανισμού μέχρι τις 31/12/2010, υλοποιείται άμεσα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και, στη βάση αυτής, θα καταβληθούν οφειλές που αντιστοιχούν σε λογαριασμούς μέχρι και τον Οκτώβρη του 2010 (υποβολές Νοέμβρη 2010), τον Απρίλη του 2011. Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2010 θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου του 2011.

Η ηγεσία του ΠΦΣ κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να αναστείλουν την κινητοποίηση μόλις ξεκινήσει η ροή των πληρωμών.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών διαφώνησε με τη μορφή πάλης, τονίζοντας όμως ότι ο αγώνας για δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να συνεχιστεί. Και για να έχει αποτελεσματική συνέχεια αυτός ο αγώνας πρέπει να εξασφαλίσει κοινωνικές συμμαχίες και να μην επιλέγονται εκείνες οι μορφές του αγώνα που διασπούν την κοινωνική συμμαχία.

«Πλημμύρισε» ράντζα ο «Ευαγγελισμός»

Εκτός απ' τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προοιωνίζεται και μεγαλύτερη αθλιότητα απ' τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

«Η αθλιότητα δεν αντέχεται», έλεγαν οι ασθενείς στο σαλονάκι της Παθολογικής Κλινικής
«Η αθλιότητα δεν αντέχεται», έλεγαν οι ασθενείς στο σαλονάκι της Παθολογικής Κλινικής
Ξεχείλισε από ράντζα ο «Ευαγγελισμός» το Σαββατοκύριακο και εκτός απ' τους διαδρόμους τα ράντζα έφτασαν μέχρι και το σαλόνι κάποιων κλινικών. Η πλημμυρίδα των ράντζων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας αποτυπώνει, για μια ακόμα φορά, τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και προοιωνίζεται μεγαλύτερη αθλιότητα με τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Το περασμένο Σάββατο, ο «Ευαγγελισμός» είχε γενική εφημερία και οι αθρόες εισαγωγές στην Α' Παθολογική Κλινική με δύναμη 30 κλινών οδήγησαν άλλους 30 ασθενείς σε ράντζα. Μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι είχαν γεμίσει με ράντζα ο διάδρομος και το μικρό σαλονάκι της κλινικής στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου. «Η αρρώστια αντέχεται. Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η αθλιότητα», είπε ένας απ' τους ασθενείς που νοσηλευόταν στο σαλόνι.

Χτες στον «Ευαγγελισμό» εφημέρευε η ψυχιατρική κλινική - έχει 20 κλίνες - και επαναλήφθηκε το συχνό φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας: Να νοσηλεύει και άλλους 20 ασθενείς σε ράντζα.

Η υπερπληρότητα της ψυχιατρικής κλινικής, εκτός απ' τις γενικότερες ελλείψεις, αποτυπώνει και την κατάληξη της βεβιασμένης αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την παρουσιάζουν ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οδήγησε στην αύξηση των κλινών των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών - στη Θεσσαλονίκη λόγου χάρη διπλασιάστηκαν - άνοιξαν καινούργιες κλινικές, ενώ επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ενδιάμεσες δομές όπως είναι το νοσοκομείο ημέρας ή η επείγουσα παρέμβαση. Ετσι, οι άρρωστοι είτε εισάγονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα ψυχιατρεία ή νοσηλεύονται σε ράντζα όπως στην ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού».

Η Διοίκηση, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής και το Σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στους εισαγγελείς να μη φορτώνεται η κλινική με τόσο βάρος, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά ελάφρυνση.

Ψάχνει συνενόχους για τις συγχωνεύσεις

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, όπου τίθεται και το αίτημα να μη γίνουν συγχωνεύσεις υποστήριξε («Βήμα» FM 99,5): «Εδώ δεν το καταλαβαίνω και καλά γιατί είναι υπέρ των συνενώσεων και αυτοί». Ψάχνει, δηλαδή, να βρει συνενόχους ανάμεσα στο προσωπικό των νοσοκομείων που βρίσκεται σε αναβρασμό. Βέβαια, πάτημα σε αυτό δίνουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία που με τις θέσεις τους στηρίζουν στην ουσία την κυβερνητική πολιτική και επιτρέπουν στον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει «δεν έχω ακούσει από κανέναν να λέει όχι σε αυτό, απλά και μόνο ποια είναι η κατάλληλη συγχώνευση, ή η κατάλληλη συνεργασία», (τηλεόραση του «Αντέννα»).

Ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε ότι οι συγχωνεύσεις οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση όταν ήδη ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος έχει δηλώσει (στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) ότι «ήδη, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις ανάμεσα στον ΟΠΑΔ και στις ΥΠΕ και το ίδιο θα ακολουθήσει και με τα άλλα ταμεία (σ.σ. για την ολοήμερη λειτουργία). Προσδοκούμε, αν αποκτήσουμε όρους ανταγωνισμού το επόμενο 6μηνο - και θα ήταν μεγάλη επιτυχία για το ΕΣΥ - να γίνει το ίδιο πράγμα και για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Μ' άλλα λόγια, οι συγχωνεύσεις είναι άμεσες συνδεμένες με την εκχώρηση των φιλέτων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σταματούν τα υλικά

Καινούργια προβλήματα αναμένονται στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών ανακοίνωσε την επ' αόριστον αναστολή παραδόσεων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (γάζες, σύριγγες μ. χρ., γάντια κ.λπ.), προς όλα τα δημόσια νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, από τις 28/3/2011 και μέχρι εξόφλησης των τιμολογίων του 2010.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαράτσια στο λαό, χρήμα στους επιχειρηματίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τον ΟΠΑΔ και τις δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει:

«Ενώ χιλιάδες άνθρωποι με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας και συνολικά οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει άμεσα το πρόβλημα, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους φαρμακοποιούς και στους γιατρούς, στους οποίους χρωστάει εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα που αφήνει εκατοντάδες φάρμακα και εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις εκτός ασφαλιστικής κάλυψης, δίνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, δεκάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά της Λιβύης, δεκάδες εκατομμύρια για το Μέγαρο Μουσικής».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την Υγεία

Σήμερα, πραγματοποιείται η σύσκεψη - συγκέντρωση για την ενημέρωση και την οργάνωση της δράσης των συνταξιούχων μπροστά στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα «ΓΚΙΝΗ» του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους συνταξιούχους και τα διοικητικά συμβούλια των συνταξιουχικών σωματείων.

Κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα»

Κινητοποίηση και αποκλεισμό του ταμείου του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», ενάντια στα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, για το δικαίωμα στην Υγεία, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, πραγματοποιούν σήμερα στις 8 π.μ. το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι της Νέας Ιωνίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Συνέλευση αύριο για την υπογραφή ΣΣΕ

Γενική Συνέλευση με θέμα «Σχεδιασμός και οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010 και το 2011 που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας», πραγματοποιεί την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 6.00 μ.μ. το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής - Πειραιά στην αίθουσα των Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ