ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Σταθερά μαζί ενάντια στους εργάτες

Νέα χαριστική ρύθμιση υπέρ των μεγαλοοφειλετών και σε βάρος των Ταμείων. Καλύπτει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης η ΓΣΕΕ

Motion Team

Τη συμφωνία και την ικανοποίησή τους για τη νέα χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης προς τους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τη στήριξή τους στα προγράμματα της κοινωνικής οικονομίας που ανακυκλώνουν τους ανέργους, επιβεβαίωσαν στη χτεσινή συνάντησή τους οι κοινωνικοί εταίροι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συμφωνία και στήριξη που δόθηκε και εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με πρόσχημα την κρίση.

«Για πλεονεκτήματα που έχει η νέα ρύθμιση οφειλών» έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης των οφειλετών «έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση αφού αυτή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά...».

Η ληστεία των Ταμείων συνεχίζεται

Σημειώνεται ότι με τη νέα ρύθμιση, η κυβέρνηση αναστέλλει μέχρι το 2013 τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων σε βάρος οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, με μόνη προϋπόθεση την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών και την καταβολή μιας μικρής δόσης έναντι των παλιών συσσωρευμένων χρεών προς τα Ταμεία. Ετσι και με αυτή την παρέμβαση η κυβέρνηση διαιωνίζει την εισφοροδιαφυγή, νομιμοποιεί το έγκλημα καταλήστευσης των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή που επιβάλλει σκληρές περικοπές στις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν τα τελευταία χρόνια. Για ρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στη «δύσκολη περίοδο» μίλησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και Β. Κορκίδης, ενώ με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων συμπαρατάχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος θέλοντας να υποβαθμίσει τη στήριξη που παρέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο μέτρο, εξέφρασε την ελπίδα «να είναι η τελευταία φορά»! Μόνο που πάντα οι κυβερνήσεις, όταν έθεταν σε εφαρμογή τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις, υπόσχονταν ότι ήταν «η τελευταία»... Με αυτό τον τρόπο οι μπαταχτσήδες έμεναν στο απυρόβλητο, η εισφοροδιαφυγή συνεχιζόταν, το ίδιο και η ληστεία των Ταμείων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε αλληλέγγυος στα προγράμματα κοροϊδίας της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, τα οποία όπως είπε «θα δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις απασχόλησης», αναπαράγοντας έτσι όλη την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή άφησε στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, χρεώνοντας την επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια στις κλαδικές συμβάσεις μόνο στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά, όταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί με τους εργοδότες συμμετέχει σε όλη αυτή την επιχείρηση κωλυσιεργίας με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να μη θέσει σε ισχύ και να μην κάνει υποχρεωτικές σε όλο τον κλάδο κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί.

Ντελάλης της κυβέρνησης η ΓΣΕΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται στα χέρια της υπουργού Εργασίας και δεν τις κηρύσσει υποχρεωτικές, για άλλη μια φορά ως καλός ντελάλης της κυβερνητικής πολιτικής κάλυψε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έριξε την ευθύνη στην Τρόικα.

Αποτελεί κοροϊδία προς τους εργαζόμενους, αφού είναι γνωστή η κοινή επιδίωξη των κυβέρνησης - ΕΕ - Τρόικας για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, η ΓΣΕΕ πρόσφερε τη συναίνεσή της για μια εκ νέου χαριστική ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών στους μεγαλοοφειλέτες που έχουν καταληστεύσει τα Ταμεία.

Οσον αφορά τις δηλώσεις περί κοινωνικής οικονομίας και της αλληλεγγύης της ΓΣΕΕ σε τέτοιες προσπάθειες, κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί. Αποτελεί πεδίο εγκλωβισμού ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, που η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Είναι μοχλός πίεσης προς τα κάτω των αποδοχών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, χτυπάει συνολικά την εργατική τάξη. Είναι επιπλέον δώρο στην εργοδοσία, αποτελεί ένα από τα όπλα τους για την επέκταση της μερικής, ελαστικής, ωρομίσθιας απασχόλησης.

Καμία αυταπάτη, καμιά αναμονή.

Καμιά εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Να δυναμώσουμε τη λαϊκή πάλη και αντεπίθεση.

Συγκροτούμε πυρήνες του ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Υποχρέωση της εργατικής τάξης να διεκδικεί τον πλούτο που παράγει

Περιοδεία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, σε εργοστάσια των Οινοφύτων

Κλιμάκιο της ΚΟ Χαλκίδας - Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε χθες στη Βιομηχανική Ζώνη, επισκέφτηκε τα εργοστάσια ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ΤΟΠ ΕΛΕΜΕΝΤ και ΣΝΑΙΤΕΡ και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, που είναι απλήρωτοι 8 μήνες, για τις παρεμβάσεις του Κόμματος και εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και το δικαίωμα στη δουλειά. Ο Γ. Μαρίνος στην ομιλία του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα δικαιώματά τους και να στραφούν τόσο προς την εργοδοσία, όσο και προς την κυβέρνηση βγάζοντας συμπεράσματα από την πρακτική του κεφαλαίου, που αύξησε τα κέρδη του για μια μεγάλη περίοδο, εντείνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τώρα αντιμετωπίζει τους εργάτες και τις εργάτριες σαν «στυμμένες λεμονόκουπες».

Απλήρωτοι για δύο μήνες είναι και οι εργάτες στην επιχείρηση ΤΟΠ ΕΛΕΜΕΝΤ, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους με επίσχεση εργασίας, στην οποία συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Πλούσια συζήτηση έγινε και στη γαλλική βιομηχανία ΣΝΑΙΤΕΡ, που παράγει μετασχηματιστές και υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία των εξελίξεων, αφού η ΔΕΗ, που αποτελούσε για χρόνια το βασικό πελάτη του εργοστασίου, με τη μετατροπή της σε ΑΕ και την απελευθέρωση της ενέργειας, πραγματοποιεί διεθνείς διαγωνισμούς και προμηθεύεται μετασχηματιστές από την ινδική αγορά.

Το ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε περίπτωση απόλυσης εργαζομένων και κατάργηση δικαιωμάτων. Στις ομιλίες του ο Γ. Μαρίνος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Η επίθεση των καπιταλιστών, η κρίση και οι βαριές συνέπειες σε βάρος της εργατικής τάξης, η ανεργία που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και η άθλια κατάσταση που επικρατεί σε καθοριστικούς τομείς που αφορούν την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία, οδηγούν σε ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα. Ο καπιταλισμός, αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, έχει βρωμίσει, γίνεται και θα γίνεται πιο επιθετικός και επικίνδυνος και αυτό το στοιχείο θα εκδηλώνεται στην πολιτική των διαχειριστών του, όπως αποδεικνύεται από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σκεφτείτε καλά τις προχθεσινές αποφάσεις της ΕΕ. Αποτελούν ένα μελετημένο σχέδιο δράσης των καπιταλιστών για να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, για να φορτώσουν τα βάρη της δικής τους κρίσης, των ελλειμμάτων και του χρέους στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα.

Μισθοί πείνας και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τους οικονομικούς ομίλους της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας και άλλων κρατών, όπου οι μισθοί και τα μεροκάματα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ολα αυτά τα εργοστάσια, όλος αυτός ο πλούτος που υπάρχει γύρω μας είναι δημιούργημα της εργατικής τάξης, που έχει ιερή υποχρέωση να τον διεκδικήσει, οργανώνοντας τις δυνάμεις της, ενισχύοντας το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αποδυναμώνοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλάζοντας ριζικά το συσχετισμό δύναμης.

Από τη θέση της στην παραγωγή, η εργατική τάξη έχει την κύρια ευθύνη για να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία με τη μικρή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, που στενάζουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, κοινωνική συμμαχία σε γερές βάσεις, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στη σκληρή σύγκρουση με σκοπό την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

Η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τις προϋποθέσεις για την αλλαγή της κατάστασης, για την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτό το κρίσιμο ζήτημα πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά, προχωρώντας μπροστά, ξεπερνώντας συνήθειες περασμένων χρόνων».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΟ

Με μια μεγάλη συγκέντρωση θα γίνει το «άνοιγμα» του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στις 6 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο. Το συνέδριο θα λήξει στις 10 Απρίλη. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 802 αντιπρόσωποι από 106 χώρες, αριθμός ρεκόρ για την ΠΣΟ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΟ η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η ταξική αλληλεγγύη όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης» στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Πατησίων και Κοδριγκτώνος) αύριο στις 9 μ.μ. με παρουσίαση του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» και προβολή της ταινίας του G. W. Pabst «Συντροφικότητα». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΣΟ. Γενική είσοδος 3 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ