ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Η σφαγή συνεχίζεται, τα «μαχαίρια» συμφερόντων βγαίνουν

Σήμερα στο Λονδίνο η διεθνής Σύνοδος για την πορεία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Βελγικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στο μακελειό στη Λιβύη, «ξαποστένουν» στον Αραξο. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση...
Βελγικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στο μακελειό στη Λιβύη, «ξαποστένουν» στον Αραξο. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση...
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Τα επόμενα βήματα της επέμβασης στη Λιβύη θα συζητήσουν, σήμερα, οι συμμετέχοντες στη «Σύνοδο» που διοργανώνει η βρετανική ηγεσία, όπου κάτω από το κλίμα «ομοψυχίας» και δήθεν «ευαισθησίας για το λιβυκό λαό» κρύβονται τα «μαχαίρια» που έχουν βγει για τη λεία του φυσικού πλούτου της Λιβύης και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που συγκρούονται.

Σαράντα αντιπροσωπείες αναμένονται σήμερα στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι και του ΝΑΤΟ, της Αφρικανικής Ενωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, προκειμένου, όπως διακήρυττε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε κοινή ανακοίνωσή του με τον Γάλλο πρόεδρο, «η διεθνής κοινότητα, ενωμένη, να συνεχίσει την επιχείρηση υπέρ του λιβυκού λαού». Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχει, ήδη, τεθεί σε ισχύ. Οι Κάμερον και Σαρκοζί, και πάλι μαζί, κάλεσαν εκ νέου «όσους έχουν πλέον συνειδητοποιήσει» ότι η ηγεσία Καντάφι δεν έχει πολύ μέλλον, να «συμμετάσχουν ενεργά στη μεταβατική περίοδο που έχει, ήδη, αρχίσει και να πάρουν μέρος σε πολιτικό διάλογο και με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης, προκειμένου να δρομολογηθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμαστεί η διενέργεια εκλογών».

Οι δηλώσεις και η κοινή έκκληση Κάμερον και Σαρκοζί έγιναν μία μέρα μετά την επίσημη ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος της Λιβύης από το ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι στο εξής «διασφαλίζεται η ενότητα διοίκησης». Είναι σίγουρο ότι οι ιμπεριαλιστές με τις αεροπορικές επιδρομές ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς, ωστόσο οι διασταυρωμένες πληροφορίες για τις μάχες στη Λιβύη συνεχίζουν να έρχονται με το σταγονόμετρο, οι διαψεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη, και ο ψυχολογικός πόλεμος εκατέρωθεν παραμένει ισχυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας την ανάληψη των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, επέμεινε στην επωδό της «προστασίας των αμάχων» και στα «περί σαφούς επιχείρησης», ενώ με ενδιαφέρον αναμενόταν, αργά χτες, το σχετικό του διάγγελμα.

Η Ρωσία δημόσια διατύπωσε τη διαφωνία της με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Λιβύη. «Θεωρούμε ότι η παρέμβαση του συνασπισμού, στο εσωτερικό, επί της ουσίας, στον εμφύλιο πόλεμο, δεν εγκρίνεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ. Ταυτόχρονα επέμεινε στην ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησής του, να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο, δηλώνοντας πως «η προστασία των αμάχων παραμένει προτεραιότητά μας». Κάτι, όμως, που αποτελεί και το άλλοθι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός και ανάληψη διαμεσολαβητικών πρωτοβουλιών από την Αφρικανική Ενωση.

Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα

Βήματα προς ανατολάς έκαναν, τα τελευταία 24ωρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών των «συμμάχων». Ετσι, κατάφεραν να ανακαταλάβουν τις πόλεις Ρας Λανούφ, Ουκάιλ, Μπρέγκα και Μπιντ Τζαουάλ, αλλά οι πληροφορίες περί κατάληψης της, κομβικού συμβολισμού, πόλης Σύρτης, που είναι γενέτειρα του Καντάφι, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Την ίδια ώρα στη Μιζράτα, αργά χτες βράδυ, οι δυνάμεις του Καντάφι κήρυξαν κατάπαυση του πυρός και διαβεβαίωναν ότι επικρατεί ηρεμία και ότι αποκαθίστανται όλες οι υποδομές (νερό, ηλεκτρισμός). Μάλιστα, μετέφεραν στα περίχωρα ξένους δημοσιογράφους, χωρίς, όμως, να καταστεί δυνατή η είσοδος στην πόλη.

Παράλληλα με τις μάχες, συνεχίστηκε και ο ψυχολογικός πόλεμος, με την Ουάσιγκτον να φαίνεται ότι έχει αναλάβει τα ηνία αυτού του σκέλους της επιχείρησης πλέον. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επανέλαβαν τις εκκλήσεις προς τους «συνεργάτες του Καντάφι» να τον εγκαταλείψουν και «προέβλεψαν» ότι «μπορεί να μην αντέξει πολύ ακόμη», καλλιεργώντας κλίμα...

Την ετοιμότητά της να διαμεσολαβήσει μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών για να «επιτευχθεί κατάπαυση πυρός» επανέλαβε, για άλλη μια φορά, η τουρκική ηγεσία. Ανάλογη προθυμία διατύπωσε και η Αφρικανική Ενωση, που πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία υποστήριξε ότι έχει καταλήξει «σ' ένα γενικό περίγραμμα προτάσεων διά μέσου των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί αποκατάσταση του διαλόγου και δρομολόγηση εκλογής νέων δημοκρατικών θεσμών». Με τις προτάσεις αυτές έχει συμφωνήσει η λιβυκή ηγεσία και η Αφρικανική Ενωση εξέφρασε την πρόθεση να τη συζητήσει με το Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, ενώ αναμενόταν να την παρουσιάσει και στη σημερινή Σύνοδο του Λονδίνου. Στο μεταξύ, το Κατάρ αναγνώρισε χτες το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς να δίνονται όμως άλλες διευκρινήσεις. Πρόκειται για την πρώτη αραβική χώρα που κάνει το συγκεκριμένο βήμα, ενώ αυτό δεν είναι άσχετο με πληροφορίες που υπάρχουν, ότι ήδη οι αντικαθεστωτικοί σε πετρελαϊκούς κόμβους που ελέγχουν πουλάνε το πετρέλαιο στο Κατάρ για να βγει στις αγορές.

Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο

Ακρως αποκαλυπτικός για το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη, ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, με όσα είπε στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, προς τιμή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος το πρωί της ίδιας μέρας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, μετά τη λήξη της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Μπ. Ομπάμα με τη χαρακτηριστική φράση «πολεμάμε μαζί» απένειμε δημόσια εύσημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, μαζί με τις ΗΠΑ, στους πολέμους στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, δείχνοντας πόσο ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, που τους επαναλαμβάνουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. ότι δήθεν ο ρόλος της Ελλάδας είναι βοηθητικός και όχι ουσιαστικός.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 20 λεπτών, που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο Μπ. Ομπάμα σημείωσε με νόημα την «ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή», αναφέρθηκε εκτενώς στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει από θάλασσα, αέρα και έδαφος και συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου «για τη θετική πορεία της χώρας».

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο. Χτες, σε ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονταν 22 «συμμαχικά» μαχητικά αεροσκάφη και ακόμα άλλα 10 μεταγωγικά και άλλων αποστολών. Ειδικά στη βάση της Σούδας είχαν προσγειωθεί: 6 «Μιράζ-2000» του Κατάρ, 4 «Μιράζ-2000» της Γαλλίας και 6 «F-16» της Νορβηγίας. Επίσης, 2 ιπτάμενα ραντάρ «KC-135», 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου «RC-135», των ΗΠΑ και ένα αμερικανικό μεταγωγικό «C-130», καθώς και ένα γαλλικό μεταγωγικό «C-160». Επίσης, στη Σούδα έχει ελλιμενιστεί ένα αμερικανικό υποβρύχιο. Στη βάση του Αράξου παραμένουν τα 6 βελγικά «F-16», τα οποία παίρνουν μέρος στους βομβαρδισμούς λιβυκών στόχων. Χρησιμοποιούνται ακόμα, εκτός από τη Σούδα και τον Αραξο, τα αεροδρόμια της Ανδραβίδας και του Ακτίου και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για χρήση των πολεμικών αεροδρομίων στο Καστέλι της Κρήτης και της Καλαμάτας, πράγμα που επιβεβαιώνει και ο Ε. Βενιζέλος.

«Τώρα, είπε ο υπουργός Αμυνας, που αναπτύσσεται η ΝΑΤΟική επιχείρηση, θα εξετάσουμε και άλλα αιτήματα, μέσα στο πέπλο αυτό το ΝΑΤΟικό, τα οποία θα τα αξιολογήσουμε, πάντα με κριτήριο το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάντα στο πλαίσιο του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος», είπε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε «ήδη η ελληνική φρεγάτα "Λήμνος" έχει αναλάβει αποστολή». Σχετικά με τα ζητήματα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων νότια της Κρήτης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» που είναι τέτοιος που να «διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα», αφού «η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι η περιοχή στην οποία αναπτύσσεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το εμπάργκο όπλων, και αναπτύσσεται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ με Αμερικανό, Καναδό και Ιταλό διοικητές».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκαλυπτικά τα εύσημα Ομπάμα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα εύσημα του Μπ. Ομπάμα προς την κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του το Σάββατο επισημαίνει: «Τα εύσημα που απένειμε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας μαζί με τις ΗΠΑ στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη αποκαλύπτουν πόσο ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και της ΝΔ ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι βοηθητικός και όχι ουσιαστικός. Συμφέρον του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με το συμφέρον της πλουτοκρατίας, είναι η απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οργανισμούς».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ
Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στο Ακτιο

Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας, διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας το Σάββατο 2 Απρίλη και ώρα 7 μ.μ. στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ