ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Εμείς κάνουμε μομφή στην κυβέρνηση κάθε μέρα, κάθε ώρα. Μομφή στη στρατηγική και όχι μόνο σε θέματα διαχειριστικά και τακτικής, τόνισε χτες το βράδυ στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα, στο κλείσιμο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ για μια πολιτική που και το ίδιο ακολούθησε πιστά και την αναπαράγει μέσα από την αντιπολίτευση που ασκεί, ενώ ο ΣΥΝ παίζει σε δύο ταμπλό, το ένα, το πραγματικό, που είναι η ενσωμάτωση και η συμμετοχή στο σύστημα και το άλλο, το ψευδεπίγραφο, της αντίστασης που δε χτυπάει το θηρίο στην καρδιά του.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την αντιδραστική πολιτική των μεταρρυθμίσεων και απέδωσε την πρόταση δυσπιστίας στον ανταγωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίστηκαν στην προσπάθεια να αποδείξουν ποιος από τους δύο ασκεί αντιπολίτευση - που είναι όμως ψευδεπίγραφη, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απέδειξε ότι έχει αναλάβει εργολαβικά την επίθεση λάσπης κατά του ΚΚΕ.


ΒΟΥΛΗ
Αγώνας ενάντια στις αντιλαϊκές - ευρωενωσιακές πολιτικές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών

Eurokinissi

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν ενάντια στην ουσία των αντιλαϊκών - ευρωενωσιακών πολιτικών που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μακριά από τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με την πρόταση δυσπιστίας που συζητείται στη Βουλή, επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ως μία «ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του δικομματισμού, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», προκειμένου «να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από τα πραγματικά προβλήματα», σχολίασε για τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Οπως είπε, πρόκειται για «τα κόμματα που έχουν ακέραια και διαχρονικά την ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι φτωχές λαϊκές οικογένειες».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αγροτική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «στην ουσία δεν έχετε διαφορές», αφού «εφαρμόσατε με ζήλο τις εντολές της ΕΕ, που στόχευαν στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού στο 5 με 6%, που βάζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «η πολιτική τους εξαφάνισε δυναμικές καλλιέργειες, ερήμωσε την ύπαιθρο, έφερε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους και τους οδηγεί σε αφανισμό».

Οσον αφορά στην ασφάλιση των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «δεκάδες χιλιάδες αγρότες και επί το πλείστον αγρότισσες είναι χωρίς βιβλιάρια υγείας γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές του ΟΓΑ», ενώ «πληρώνουν για 44 χρόνια για να πάρουν συντάξεις πείνας στα 65». Παράλληλα έκανε λόγο για «πλήρη υποβάθμιση» και «απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας στην ύπαιθρο, όπου τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, υπάρχει διάλυση των κέντρων υγείας», ενώ «μονάδες εντατικής θεραπείας και αξονικοί τομογράφοι δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά στην επαρχία». Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να «εξανεμίζεται το πενιχρό εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου στην ιδιωτική υγεία. Εχουν υγεία όσο αντέχει η τσέπη τους». Τέλος, έκανε λόγο για «δασοκτόνα πολιτική» που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «ακολούθησαν χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες. Τα αφήσατε στις ορέξεις των εμπρηστών και των καταπατητών».

Η στρατηγική της ΝΔ εναρμονίζεται με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει σχεδιασμό και στρατηγική σχολίασε με την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής κάνοντας λόγο για προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στρατηγική, έχει σχέδιο και στόχους τους οποίους προωθεί, στόχους οι οποίοι εναρμονίζονται με τις επιλογές και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που θέλουν να υπηρετήσουν, όπως την ίδια ακριβώς πολιτική έχει και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι άλλο ζήτημα ότι προσπαθούν να κρύψουν την ταξική ουσία αυτής της πολιτικής, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα από τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να κερδίσουν χρόνο».

Επίσης ο Αχιλλέας Κανταρτζής αναφερόμενος στις «κινήσεις εντυπωσιασμού σαν αυτές που προβάλλονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ» αναρωτήθηκε ρητορικά αν «είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα σταματήσουν τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα; Στην πραγματικότητα είναι κινήσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Θέλουν το λαό σε ρόλο θεατή ή στην καλύτερη περίπτωση σε ρόλο χειροκροτητή αυτών των πρωτοβουλιών». Συνέχισε τονίζοντας πως «για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής χρειάζεται η αναγέννηση του εργατικού κινήματος, χρειάζεται η μαζικοποίηση των σωματείων, ο συντονισμός δράσης της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα». Κατέληξε τονίζοντας ότι «η ανεργία, η λιτότητα, η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες κινήσεις. Καθορίζονται από τη στάση απέναντι στις κεντρικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Μάαστριχτ, της Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Η φτώχεια «σπάει κόκαλα»

Στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας σύμφωνα με τις οποίες έχουμε άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και ανάπτυξη της οικονομίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, μιλώντας για «πολιτικό θράσος» από την πλευρά του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Γκατζής ανέφερε πως τέτοιες εκτιμήσεις «είναι πρόκληση όταν ξέρουμε ότι η φτώχεια "σπάει κόκαλα" σε εκατομμύρια κόσμο» και «η ανεργία έχει καταλήξει σύμφορα», όταν ξέρουμε πως «τα χρέη των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τον κρατικό προϋπολογισμό», ενώ την ίδια στιγμή έρχεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που «μειώνει συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας και οδηγεί την κοινωνική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα», ενώ συνολικά «το δικαίωμα στην υγεία και στην πρόνοια έχει γίνει προνόμιο για λίγους».

Απαντώντας στο γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα περί μη αντοχής της οικονομίας για παροχές, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «από το 1995, που το ΑΕΠ ήταν 85 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα είναι στα 235 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλαδή υπάρχει «αύξηση 80% στον παραγόμενο πλούτο» αναρωτώμενος «τι πήραν από αυτό οι εργαζόμενοι;»... Πρόσθεσε ότι με βάση τον παραγόμενο πλούτο «υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε δωρεάν Υγεία και Παιδεία», ακόμη και «να πάρει ο εργαζόμενους 1.400 ευρώ» και «ο άνεργος επίδομα 1.100 ευρώ». Ομως - σημείωσε - «200 μόνο επιχειρήσεις στη χώρα ελέγχουν το 50% του παραγόμενου πλούτου»! Ο Νίκος Γκατζής έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν παραδείγματα και να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους τη ζωή και να χτυπήσουν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής που είναι η οικονομία της αγοράς και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κυβερνητική συναίνεση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια

Εξι μήνες μετά τις εκλογές τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελούν ορθάνοιχτες πληγές, ανέφερε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και τόνισε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια να κρυφτούν από τους λαούς των Βαλκανίων οι αντιλαϊκές επιλογές που σχεδιάζονται.

Σχολιάζοντας την άποψη που ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, ότι δόθηκε τέλος στο φαινόμενο του χουλιγκανισμού, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα της πρώτης κατηγορίας στις συνοικίες υπάρχουν επεισόδια χουλιγκανισμού που οδηγούν ακόμα και σε μαχαιρώματα. Εγινε εδώ ό,τι έγινε και στην Αγγλία, τόνισε, όπου στις πάνω κατηγορίες επικρατεί η καθώς πρέπει βιτρίνα και στις κάτω πολλαπλασιάζονται οι λούμπεν καταστάσεις.

Η Λ. Καννέλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αρκούντως συναινετική με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και εμπλέκεται σε αυτά, αφού διαθέτει την αμερικάνικη βάση στη Σούδα. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε ως «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ, εξυπηρετώντας τα σχέδιά της για τη δημιουργία στα Βαλκάνια μικρών ιμπεριαλιστών προτεκτοράτων. Κατήγγειλε ότι οι εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δε γίνονται για να ενισχυθεί η εθνική άμυνα, αλλά για να εξυπηρετηθεί ο διεθνής ιμπεριαλισμός και τα σχέδιά του. Η βουλευτής υπογράμμισε ότι η ανεργία στη χώρα μας καλπάζει και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών στο στρατό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ