ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΚΚΕ
Πάρτε θέση για τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Να πάρουν θέση ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό, καλεί με χτεσινή της ανακοίνωση το μαζικό λαϊκό κίνημα, το νομαρχιακό συμβούλιο, τα δημοτικά συμβούλια και τα εργατικά σωματεία η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση σαν την κύρια υπεύθυνη του κλίματος τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού που καλλιεργείται στο νομό μας.

Από τη μια μεριά το δικαστήριο της Αμαλιάδας καταδικάζει σε πέντε μήνες φυλάκιση 19 αγρότες (μεταξύ των οποίων και τους Χρ. Γιαννόπουλο και Γιώργ. Γκρουμούτη, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ), οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τα χωράφια τους και την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Από την άλλη μεριά, το δικαστήριο του Πύργου, αναβάλλοντας την αυτόφωρο διαδικασία, αφήνει ελεύθερους τους παρακρατικούς που επιτέθηκαν σε στελέχη του ΚΚΕ και τραυμάτισαν σοβαρά το γραμματέα της ΝΕ Ηλείας Α. Μπούζη.

Καλούμε το μαζικό λαϊκό κίνημα, το νομαρχιακό συμβούλιο, τα εργατικά σωματεία και γενικότερα τους λαϊκούς φορείς να πάρουν θέση ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό.

Τα μέτρα αυτά δε θα περάσουν. Ο ελληνικός λαός θα τα αποκρούσει. Καταδικάζοντας μαζικά στις εννέα Απρίλη και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλαδή, τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που λειτουργούν σαν ανάχωμα καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις μέσα από μετεκλογικές κυβερνητικές λύσεις («προοδευτικές» ή κεντροαριστερές) μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Στις εννέα Απρίλη ο ελληνικός λαός έχει μια μεγάλη ευκαιρία, μπορεί με την ψήφο του να ανοίξει το δρόμο δυναμώνοντας το αντίπαλο δέος στην πλουτοκρατία και τους ευρωΝΑΤΟικούς οργανισμούς, υπερψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ για τη δημιουργία ισχυρού λαϊκού μετώπου, το οποίο θα στοχεύει στην ανάδειξη μιας λαϊκής εξουσίας, προς όφελος του λαού και του τόπου».


ΔΙΩΞΗ «Ρ»
Εξακολουθούν οι αντιδράσεις

Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η πολιτική δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το αίτημα για άμεση παύση της δίωξης συνεχίζει να ακούγεται παρά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη μέρα που εκδηλώθηκε η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, με τον υπουργό τότε Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, να αναγγέλλει από τηλεοπτικό «παράθυρο» ότι άσκησε μήνυση και αγωγή στο «Ριζοσπάστη».

Η μήνυση και η αγωγή, που περικλείουν όλο τον αυταρχισμό που διέπει συνολικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία όχι μόνο κάλυψε αλλά και στήριξε τον υπουργό Δικαιοσύνης, αποτελούν ευθεία βολή εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, του δικαιώματος να ασκεί κανείς πολιτική κριτική. Οι ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου - που αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την κυβέρνηση - αποτέλεσαν βάναυση πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος τις καταδίκασε χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει αμαχητί δημοκρατικά του δικαιώματα και ελευθερίες.

Προμηνύει δεινά

Με ανακοίνωσή τους εφτά δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων καταδικάζουν τη δίωξη της εφημερίδας ως πράξη «αντίθετη στο θεμελιώδες για τη δημοκρατία δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, ως προσπάθεια περιορισμού της απρόσκοπτης πολιτικής έκφρασης και φίμωσης κάθε φωνής που αντιστέκεται στη συντήρηση και αρνείται τις μεθόδους αποκλεισμού».

Επίσης, υπογραμμίζουν πως «αποδοκιμάζουμε την ενέργεια αυτή και ως συστατικό στοιχείο μιας διαδικασίας ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και των κατακτημένων με θυσίες και αίμα δικαιωμάτων του λαού μας. Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη την τακτική αυτή απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και εκφράζουμε το φόβο ότι προμηνύει δεινά που ο λαός μας έχει γνωρίσει σε άλλες μαύρες εποχές».

Τέλος, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα, αλλά και σε οποιονδήποτε διώκεται για τις ιδέες, την κριτική του στάση και τους αγώνες τους.

Καταδικαστέα κάθε τέτοια ενέργεια

Επίσης η «Ανεξάρτητη Δημοτική Παρέμβαση Αγίων Αναργύρων» σε ανακοίνωσή της εκφράζει θλίψη και ανησυχία για τις ζοφερές καταστάσεις που προοιωνίζεται η δίωξη κατά της εφημερίδας.

«Φρονούμε - σημειώνεται - ότι και τα πλέον άδικα δημοσιεύματα θα πρέπει να απαντώνται από τα θιγόμενα πολιτικά πρόσωπα, ώστε ο τελικός κριτής να είναι ο λαός, στο όνομα του οποίου άλλωστε λειτουργεί και η συντεταγμένη Δικαιοσύνη. Οι μηνύσεις από πρόσωπα που ασκούν εξουσία εύκολα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες που σταδιακά και κατά τις πολιτικές μεταβολές θα δώσουν την ευκαιρία να "νομιμοποιηθούν" αυταρχικές αντιλήψεις για την άσκηση της εξουσίας. Αντιλήψεις που κατά το παρελθόν έχουν δημιουργήσει θύματα».

Καταλήγοντας η δημοτική κίνηση τονίζει: «Οι πολιτικοί δοκιμάζονται και από την αντοχή τους απέναντι στην κριτική που υφίστανται, όσο σκληρή κι αν είναι. Η εξόντωση του αντιπάλου λόγου με διοικητικά μέτρα δεν προοιωνίζεται θετικές πολιτικές προοπτικές. Για την "Ανεξάρτητη Δημοτική Παρέμβαση" είναι καταδικαστέα κάθε προκλητική δικαστική δίωξη σε βάρος δημοσιευμάτων».

Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση

Με ομόφωνο ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης το παράρτημα Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την επίθεση, σημειώνοντας ότι αυτή βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση και αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, ενώ ευθυγραμμίζεται με την έντονη αντικομμουνιστική προεκλογική επίθεση της κυβέρνησης.

Το παράρτημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα, ζητά να σταματήσει η δίωξη και υπογραμμίζει πως ο «Ρ» δεν κάμφθηκε ποτέ και θα μείνει και αυτή τη φορά όρθιος.

Την επίθεση κατά του «Ρ» καταδικάζει και καταγγέλλει και το παράρτημα Σκοπέλου της ΠΕΑΕΑ, εκφράζοντας την ολόψυχη συμπαράστασή του στην εφημερίδα και το προσωπικό της.


ΕΒΡΟΣ
Οι αγώνες και το δίκιο δε δικάζονται

Αθωώθηκαν οι 10 αγωνιστές αντιιμπεριαλιστές, που δικάζονταν χτες στην Αλεξανδρούπολη. Κατέρρευσε το σαθρό κατηγορητήριο, ενώπιον των δεκάδων πολιτών, που βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων κομμουνιστών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.-

Μετά από πρόταση της εισαγγελέα και αφού οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις τους να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της «απείθειας», αθωώθηκαν οι 10 κομμουνιστές, που σύρθηκαν χτες σε δίκη, επειδή πέρσι, την 25η Μάρτη, μαζί με δεκάδες συμπολίτες τους, επιχείρησαν πριν την παρέλαση να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών και να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Δρυ, που βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από το χώρο. Ακολούθησαν συλλήψεις και μηνύσεις από την Αστυνομία. Ενα χρόνο μετά, χτες το πρωί, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, το σαθρότατο κατηγορητήριο, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. «Ηταν η πρώτη και ελπίζουμε η τελευταία δίκη τέτοιου χαρακτήρα» δήλωσε ο Ορ. Κολοζώφ.

Οι κατηγορούμενοι, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες άλλους αγωνιστές, που κατέκλυσαν την αίθουσα, δήλωσαν περήφανα πως στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο θα συνεχίσουν, αφού θεωρούν χρέος τιμής και αντίστασης, την εναντίωσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ιδιαίτερα μάλιστα, αφού οι εξελίξεις βεβαιώνουν πως και νέος γύρος αίματος σχεδιάζεται σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, και η κυβέρνηση εμπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας σε κίνδυνο.

«Για τους κομμουνιστές ήταν ζήτημα συνέπειας στον πατριωτισμό και το διεθνισμό μας. Ιδιαίτερα όμως ως δάσκαλοι έπρεπε να αποδείξουμε και στην πράξη τα όσα διδάσκουμε για την αντίσταση του λαού ενάντια στον ξένο ζυγό, για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Το αντίστοιχο του σημερινού ΝΑΤΟ, τότε, το 1821, ήταν η Ιερή Συμμαχία. Και εμείς διδάσκουμε ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες διαλύονται μέσα από την πάλη των λαών», είπε απολογούμενη η Νίκη Δραμανίδου, εκπαιδευτικός. Μαζί της στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι: Χ. Τρέλλης, Δ. Κουκουράβας, Α. Βλισίδου, Γ. Φακριάδης, Α. Κρεωνάς, Α. Βλισίδης, Μ. Παπαντή, Ε. Παπαπαναγιώτου και Γ. Βλισίδης.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο νομάρχης Εβρου Γ. Ντόλιος, ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο Δ. Κρεωνάς, γραμματέας περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Συνήγοροι υπεράσπισης παρέστησαν ο Π. Καλεντερίδης και η Γ. Φακιρίδου.

Ο Γ. Ντόλιος δήλωσε πως το γεγονός της δίωξης δεν τιμά την κοινωνία και πως τέτοια θέματα δεν πρέπει να οδηγούνται στα δικαστήρια. Επίσης σημείωσε πως οι διωκόμενοι «πραγματοποίησαν μια εκδήλωση απολύτως συνυφασμένη με το πνεύμα και το κλίμα των ημερών εκείνων που γίνονταν οι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο».

Την αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας πως επρόκειτο για μία «ήρεμη συνάθροιση - διαδήλωση». Με την πρόταση συντάχτηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Η Γ. Φακιρίδου αμέσως μετά το θετικό αποτέλεσμα δήλωσε: «Το αποτέλεσμα της δίκης δικαίωσε τους αγώνες όσων μάχονται για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία. Δεν μπορούν να ποινικοποιούνται οι ελευθερίες που προβλέπει το

Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και να διαδηλώνουν για τις ιδέες τους».

Την προειδοποίηση πως οι προσπάθειες που γίνονται με στόχο τον εκφοβισμό του λαού, δε θα περάσουν, σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ:

«Το κατηγορητήριο κατέρρευσε. Ηταν η πρώτη περίπτωση και ελπίζω να είναι και η μοναδική. Αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μια κατασκευασμένη κατηγορία που δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους που εκείνη την εποχή συνέπιπταν με τα αισθήματα του 98% του ελληνικού λαού.

Οι προσπάθειες που γίνονται για να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό, να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, δεν πρόκειται να περάσουν. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει την αντίστασή του, σ' αυτή την επιδρομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ