ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι παρενέργειες των κομματικών διορισμών

Ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση αποτέλεσε για δεκαετίες βασικό στοιχείο της πολιτικής των κυβερνήσεων. Εξαίρεση, βέβαια, δε θα μπορούσε να αποτελέσει ο χώρος της κοινωνικής ασφάλισης, με την πληθώρα των ασφαλιστικών ταμείων, αφού σ' αυτά ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό να διορίζει τα Διοικητικά τους Συμβούλια με θητεία τριών χρόνων.

Ετσι, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, σε κάθε κυβερνητική αλλαγή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προχωρούσαν στην αντικατάσταση των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, διορίζοντας ημετέρους προέδρους, προφανώς για να ασκήσουν έτσι την "καλύτερη" κοινωνική πολιτική, που είχαν προεκλογικά υποσχεθεί τα κόμματά τους. Τα πρόσωπα αυτά, στην πλειοψηφία τους, είναι σχεδόν εντελώς άσχετα με το χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, παρόλο ότι ο νόμος και τα καταστατικά των Ταμείων προβλέπουν για τη θέση αυτή "ειδικούς στα ασφαλιστικά". Είναι πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού και αρκετές φορές αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές.

Με βάση, λοιπόν, το νόμο, αλλαγές στις διοικήσεις των Ταμείων είχαμε μέχρι τώρα κάθε φορά που έληγε η θητεία τους ή όταν υπήρχαν παραιτήσεις των προέδρων, συνήθως με αλλαγή των κυβερνήσεων. Στις μέρες μας, όμως, όπου πέρα από την κομματική εκδηλώνεται και η εσωκομματική αντιπαράθεση, έμελλε να δούμε και αυτό: Ο Στ. Τζουμάκας, μόλις ορκίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζήτησε τις παραιτήσεις των διορισμένων απ' την κυβέρνηση μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων, τα οποία είχε διορίσει πριν ένα χρόνο ο προκάτοχός του, Φ. Ιωαννίδης.

Βρέθηκαν, όμως, κάποιοι πρόεδροι διοικήσεων οι οποίοι αρνήθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, στηριζόμενοι στο νόμο που ορίζει ότι η θητεία πρέπει να είναι τριετής. Ομως, ο υπουργός προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές σε 80 Ταμεία.

Ο Στ. Τζουμάκας, μάλιστα, για να δικαιολογήσει τις επιλογές του, υποστήριξε δημοσίως ότι οι αντικατασταθέντες πρόεδροι είναι αποτυχημένοι, πολυθεσίτες ή τα Ταμεία που διοικούσαν δεν είχαν συντάξει τους απολογισμούς τους.

Ολα αυτά, βέβαια, για λαϊκή κατανάλωση, αφού:

  • Κάποιοι πρόεδροι που αντικαταστάθηκαν ως αποτυχημένοι διορίστηκαν πρόεδροι σε άλλα Ταμεία.
  • Κάποιοι άλλοι, που θεωρήθηκαν επιτυχημένοι και δεν αντικαταστάθηκαν, είχαν κάμποσα χρόνια να υποβάλουν απολογισμό.

Μερικοί πρόεδροι, που αντικαταστάθηκαν χωρίς να έχουν παραιτηθεί, προχώρησαν σε εξώδικα, με τα οποία αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης, αφού ένας υπουργός δεν μπορεί να καταστρατηγήσει το νόμο. Υπήρξε, δηλαδή, κυρίως το πρώτο χρονικό διάστημα, μια τραγελαφική κατάσταση, αφού α) ορισμένα Ταμεία είχαν διπλούς προέδρους γιατί οι αντικατασταθέντες υποστήριξαν ότι αυτοί είναι οι νόμιμοι πρόεδροι και β) άλλα Ταμεία δεν είχαν κανένα πρόεδρο γιατί οι διορισθέντες σ' αυτά δεν αποδέχτηκαν το διορισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΑΙΣΥΤ, όπου:

  • Ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε ως αποτυχών και στη θέση του διορίστηκε ο αποτυχών πρόεδρος του ΤΕΑΠΕΤ. Ο αντικατασταθείς όμως πρόεδρος με εξώδικό του αμφισβητεί τη νομιμότητα της απομάκρυνσής του και κατέθεσε προσφυγή σε βάρος της απόφασης του υπουργού που τον απομάκρυνε.
  • Πέντε μέλη του ΔΣ του Ταμείου δεν αποδέχονται το νέο πρόεδρο και αρνούνται να συνεδριάσουν μαζί του, ενώ ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η νομική υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας αποφαίνονται ότι δεν είναι νόμιμη η υπογραφή του νέου προέδρου στα χρηματικά εντάλματα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πληρωμές του Ταμείου.
  • Το Ταμείο άρχισε ήδη να υπολογίζει τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσει στο δημόσιο και αλλού, αφού δεν εκδίδονται εντάλματα και κατά συνέπεια δεν αποδίδονται μέσα στις προθεσμίες οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν,

Επιπλέον, φαίνεται να προκύπτει ζήτημα νομιμότητας για τη συγκρότηση πολλών Διοικητικών Συμβουλίων, στα οποία έγιναν αλλαγές και είναι βέβαιο ότι, αν υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια, θα ακυρωθούν.

Η τραγική αυτή κατάσταση είναι από την πρώτη μέρα γνωστή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόσο στην παλιά, όσο και στη νέα. Ο συνήθως λαλίστατος περί τα νομικά Ε. Γιαννόπουλος, όμως, αποφεύγει ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παρότι είχε υποσχεθεί ότι θα το λύσει άμεσα.Το πρόβλημα αυτό είναι εύκολο να λυθεί, με απόφαση του υπουργού που θα ακυρώνει τις αποφάσεις του προκατόχου του και θα επαναφέρει τις παλιές διοικήσεις. Σ' αυτήν την περίπτωση, όμως, θα δημιουργηθεί νέο κομφούζιο, αφού αρκετοί από τους αντικατασταθέντες προέδρους δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχτούν να επιστρέψουν. Υπάρχει ακόμα η λύση της νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, μέχρι τότε, όμως, κάποια ασφαλιστικά ταμεία θα υπολειτουργούν.

Γ.

1ο Κλειστά τα φαρμακεία

Εικοσιτετράωρη απεργία των φαρμακοποιών στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα Γιάννενα

Κλείνουν σήμερα τα φαρμακεία της Αθήνας, του Πειραιά και των Ιωαννίνων μετά από αποφάσεις των συλλόγων τους για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Στην Αθήνα και στον Πειραιά θα μείνουν ανοιχτά τα ολικώς διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ) καλούν τα μέλη τους στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα, ώρα 10 π.μ., έξω από το υπουργείο Εμπορίου απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή. Επίσης οι δύο σύλλογοι καλούν τα μέλη τους σε από κοινού Γενική Συνέλευση στις 4 του Μάρτη 1996 στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν" για την εκτίμηση της κατάστασης και την πιθανή προκήρυξη νέων κινητοποιήσεων. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη αναμένεται να γίνει Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη "λίστα" οποιασδήποτε μορφής, ενώ ο ΦΣΑ επανέφερε την πρότασή του για Εθνικό Συνταγολόγιο.

Πλαγιοκόπημα επιχειρείτο υπουργείο

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη, είχε χτες το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, χτες αργά το απόγευμα, αρνήθηκε να μας πει τι ειπώθηκε στη συνάντηση.

Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες, ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρότεινε στους φαρμακοποιούς μείωση κατά 1% του ποσοστού, που προστίθεται απ' τους φαρμακοποιούς πάνω στη χονδρική τιμή των φαρμάκων. Μείωση, δηλαδή, από 35% που είναι σήμερα σε 34%.

Η πρόταση αυτή, όπως υπογράμμιζαν φαρμακοποιοί στο "Ρ" αποσκοπεί στο πλαγιοκόπημα των φαρμακοποιών και να "σπάσει" τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα καθώς φαίνεται η πρόταση αυτή διαπνέεται από τη φιλοσοφία του "δούναι" και "λαβείν", καθώς ο Μ. Χρυσοχοϊδης είπε πως αυτό το 1% θα τους επιστραφεί σε δύο χρόνια και ότι θα το εντάξει στην αγορανομική διάταξη. Τέτοιοι βέβαια χειρισμοί έχουν ως απώτερο στόχο την αποδοχή της λίστας απ' τους φαρμακοποιούς.

1ο "Δαμόκλειος σπάθη" για τα νοσοκομεία

Αντίθετες η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ με τη δανειοδότηση των ιδρυμάτων για την εξόφληση των χρεών τους

"Δαμόκλειος σπάθη" πάνω από τα νοσοκομεία είναι κάθε μορφής δανειοδότηση, προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη τους προς τους προμηθευτές, τονίστηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της ΕΙΝΑΠ.

Τα χρέη των νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης.Κανένα πρόβλημα, πρόσθεσε, των νοσοκομείων και ειδικότερα των νοσοκομειακών γιατρών δε λύθηκε και τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση έχουν στενέψει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν απ' το υπουργείο Υγείας να τους απαντήσει μέχρι τις 15 Μάρτη 1996.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Δ. Κρεμαστινού ο Β. Λαοπόδης είπε ότι η ΟΕΝΓΕ δε γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πως θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου επί των βασικών αρχών του νομοσχεδίου, που αφορούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου επισήμανε ότι εκτός από τα χρέη των νοσοκομείων υπήρξε ταυτόχρονα καθήλωση των δαπανών για την υγεία και εξακολουθούν να διαρρέουν κεφάλαια του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα λόγω της μη είσπραξης αμοιβών απ' τις ιδιωτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία. Είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες καρπούνται 80 δισ. το χρόνο εκμεταλλευόμενες το χαμηλό νοσήλιο.

  • Στις 15 Μάρτη θα γίνει εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑ και η ΣΕΑ - Συνταξιούχων για το κράτος Πρόνοιας.
Στάση εργασίας στο υπουργείο Υγείας

Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν χτες οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Ζητούν την καταβολή του επιδόματος παραγωγικότητας, που παίρνουν οι συνάδελφοί τους σε όλα τα υπουργεία και του υπολοίπου ποσού (45%) των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών. Ακόμη, ζητούν να καταρτισθεί νέος οργανισμός και να υπάρξει μηχανοργάνωση στην Κεντρική Υπηρεσία.

Ενθετο στο 2ο Αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση

Στην έκδοση αγορανομικής διάταξης για την κοστολόγηση των φαρμάκων προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Το παραπάνω προκύπτει απ' τη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδη, με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων. Οπως είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών Κ. Γενεράκης, ο υφυπουργός τους δήλωσε ότι η αγορανομική διάταξη θα προβλέπει τα εξής:

  • Τα εισαγόμενα σκευάσματα θα κοστολογούνται με βάση τη χαμηλότερη χονδρική τιμή που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Τα ξένα εγχωρίως παραγόμενα, θα τιμολογούνται με βάση τα κοστολογικά τους στοιχεία, πράγμα το οποίο γίνεται και σήμερα.
  • Τα εγχωρίως παραγόμενα αντίγραφα, θα τιμολογούνται στο 86% της τιμής των πρωτοτύπων.

Ερωτηθείς για το θέμα της ενιαίας λίστας για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Κ. Γενεράκης δήλωσε ότι "θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί" αποφεύγοντας να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Πάντως, από τη μεριά τους οι φαρμακοβιομήχανοι διαφωνούν με μια ενδεχόμενη τιμολόγηση με βάση τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέτρα για την κοστολόγηση αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα απ' τον Μ. Χρυσοχοϊδη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
Αντιεπιστημονική η λίστα

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ στις 21 Μάρτη 1996 θα κάνουν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Επίσης θα κάνουν στάσεις εργασίας δυόμισι ωρών πριν την έναρξη κάθε ωραρίου (πρωινού και απογευματινού) στις 4, 12 και 18 Μάρτη 1996.

Με ανακοίνωσή της, η "Πανεπιστημονική Κίνηση" γιατρών του ΙΚΑ δηλώνει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, "πιστεύοντας ότι τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους γιατρούς δεν πρέπει να περάσουν" και τονίζει: "Είμαστε ενάντια στην αντιεπιστημονική εφαρμογή της λίστας των φαρμάκων στο ΙΚΑ. Αγωνιζόμαστε για να εφαρμοστεί το Εθνικό Συνταγολόγιο με αντίστοιχη ανάπτυξη της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας". Η "Πανεπιστημονική" ζητά τη μονιμοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ και να μην υπάρχει ο διαχωρισμός μονίμων και αορίστου χρόνου γιατρών και για τη χορήγηση των επιδομάτων σε όλους τους γιατρούς.

Λεζάντα 1ου θεματος σελ. 19

Λεζάντα 1ου θεματος σελ. 18

Κανένα από τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών δε λύθηκε



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ