ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενέπνευσε τους καταπιεσμένους, έδωσε απάντηση στο συμβιβασμό με τον καπιταλισμό

Μήνυμα της ΚΕ για τα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης

Στις 16 Απρίλη 1961, ο Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης

Fernando Garcia - Oscar Sola

Στις 16 Απρίλη 1961, ο Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας το ακόλουθο μήνυμα για την 60ή επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ σας απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό με την ευκαιρία της 60ής επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, την 1η Γενάρη 1959.

Η Κουβανική Επανάσταση, η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο, μια ανάσα από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.

Επιβεβαίωσε τη ζωτικότητα του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Πρόσθεσε στο πάνθεον των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματος προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Καμίλο Σιενφουέγκος, η Βίλμα Εσπίν, ο Φρανκ Πάις και άλλοι. Ενέπνευσε την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων σε όλο τον κόσμο, έδωσε απάντηση στη μοιρολατρία, στο συμβιβασμό με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.

Δημιούργησε έναν νέο τύπο κράτους, το κράτος των εργατών και αγροτών, που όχι μόνο κατάφερε να αποκρούσει νικηφόρα τις απόπειρες της αντεπανάστασης, αλλά έθεσε τα θεμέλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, για κοινωνικά δικαιώματα που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι στην ήπειρό σας. Στήριξε με ανιδιοτέλεια και θυσίες τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σε μια περίοδο που σημαδεύεται από τα σημάδια της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, όπου το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δέχεται ισχυρή πίεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό, η Κουβανική Επανάσταση είναι ένα από τα ορόσημα που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την υπεράσπιση της ιστορίας και της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την πάλη για το σοσιαλισμό.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Ινδονησίας

Μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και το λαό της Ινδονησίας εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με επιστολή του προς τη συνδικαλιστική οργάνωση KASBI.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με λύπη παρακολουθούμε τις συνέπειες του πρόσφατου τσουνάμι στα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα της Ινδονησίας με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ακόμη περισσότερο, προκαλούν οργή οι αποκαλύψεις ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν λειτουργούσε το σύστημα ειδοποίησης για την έγκαιρη απομάκρυνση του κόσμου. Δυστυχώς αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους οι ζωές των ανθρώπων έχουν μικρότερη αξία από τα κέρδη των λίγων. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη χώρα μας, την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού και των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, σας εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του τσουνάμι και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού της Ινδονησίας».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «HUERTA DE PERALTA» - ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
Απεργία ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Huerta de Peralta» στη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία (που παράγει κηπευτικά προϊόντα), στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Μαρόκο, αντιμετωπίζοντας και την ωμή καταστολή της αστυνομίας.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με μήνυμά του προς το συνδικάτο LAB, που έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς του εργοστασίου "Huerta de Peralta" στη Χώρα των Βάσκων και στο συνδικάτο LAB για την απεργία που πραγματοποιούν ενάντια στις απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ξεκίνησαν απεργία στις 26 Δεκέμβρη ενάντια στις απολύσεις 4 συναδέλφων τους. Στο εργοστάσιο απασχολούνται κυρίως μετανάστες εργαζόμενοι σε πολύ άσχημες συνθήκες. Η εργοδοσία προχώρησε στις απολύσεις για να χτυπήσει τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, ενώ αξιοποίησε και τις δυνάμεις της αστυνομίας που επιτέθηκαν στους απεργούς τη δεύτερη μέρα της απεργίας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς του εργοστασίου "Huerta de Peralta" στη Χώρα των Βάσκων και στο συνδικάτο LAB. Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις αστυνομίας και εργοδοσίας εναντίον των απεργών εργαζομένων. Απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων και την ελευθερία των εργαζομένων στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση».

ΓΑΛΛΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε λαϊκή συνοικία του Παρισιού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Σεν Σεν Ντενί του Παρισιού, σε μια 18ώροφη πολυκατοικία στη λαϊκή συνοικία Πωλ Ελυάρ του Μπομπινί. Στα θύματα περιλαμβάνονται μια 20χρονη και δύο κορίτσια ηλικίας 3 ετών το ένα και «μεταξύ 5 και 7 ετών» το δεύτερο. Επίσης, δύο ακόμα άτομα βρίσκονταν σε κώμα και τουλάχιστον τρεις έφηβοι 11, 13 και 17 ετών είχαν τραυματιστεί, σχετικά πιο ελαφρά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο του κτιρίου ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα τρία από τα θύματα βρέθηκαν «κοντά ή μέσα στον ανελκυστήρα» και εκτιμάται ότι πέθαναν «δηλητηριασμένες από τους καπνούς».

Η συνοικία Πωλ Ελυάρ έχει πολλές τέτοιες πολυώροφες πολυκατοικίες ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται πολύνεκρες πυρκαγιές. Η «Παριζιέν» έγραψε ότι αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε ξανά την τελευταία βδομάδα, προκαλώντας το θάνατο δύο ακόμα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 13. Τον Ιούνη του 2016 είχαν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα σε αντίστοιχο περιστατικό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέχιση αντιπαραθέσεων για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit) εντείνουν τις αντιδράσεις στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ο σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, κάλεσε την Παρασκευή την πρωθυπουργό να συγκαλέσει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά τη Βουλή των Κοινοτήτων διακόπτοντας τις διακοπές στις συνεδριάσεις του Σώματος λόγω εορταστικής περιόδου που έχουν αποφασιστεί έως τις 7 Γενάρη, κατηγορώντας την πως επιχειρεί «κυνικούς ελιγμούς» για να εξαντλήσει τον χρόνο και να εξαναγκάσει τους βουλευτές να διαλέξουν «ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη». Παίζοντας το χαρτί των πρόωρων εκλογών, ο Κόρμπιν τόνισε ότι το θέμα δεν είναι «εάν, αλλά πότε» το κόμμα του θα πιέσει για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, αρνήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσο μία κυβέρνηση Εργατικών θα επιχειρήσει την παράταση του άρθρου 50 (για ανάκληση της εξόδου) δεδομένου ότι μόλις λίγες βδομάδες απομένουν για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ. Η ενδοαστική αντιπαράθεση που παρατηρείται και στα δύο παραδοσιακά κόμματα του κεφαλαίου, Συντηρητικούς και Εργατικούς, αφορά τα ανταλλάγματα που θα αποσπάσουν οι καπιταλιστές με δεδομένη τη συνέχιση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Πάντως, πριν από τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει για τις 14 Γενάρη την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ, ενώ και οι μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις καλούν να υπερψηφιστεί η συμφωνία που προτείνει η Μέι, στο όνομα της προστασίας της «εθνικής οικονομίας».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην τελική ευθεία η σιδηροδρομική επανασύνδεση των δύο πλευρών

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι ηγεσίες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας εγκαινίασαν την Τετάρτη το έργο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει τις δύο χώρες, με εκδήλωση που έγινε στο σταθμό Πανμούν στη συνοριακή πόλη Κεσόνγκ της Βόρειας Κορέας, την περιοχή όπου βρίσκεται και το μεγάλο «βιομηχανικό πάρκο», που οι δύο πλευρές θεμελίωσαν πριν χρόνια και πλέον αναμένεται να εξελιχθεί σε κεντρικό σύμβολο της διμερούς τους οικονομικής συνεργασίας.

Ενα τρένο με συνολικά 9 βαγόνια ξεκίνησε από τη Σεούλ και έφτασε στην Πανμούν περίπου δύο ώρες μετά, μεταφέροντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο πλευρών. Η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι είναι σημαντικές η «πολιτική» διάσταση των εγκαινίων και η ώθηση που θα δοθεί στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Οι πρεσβείες της Ρωσίας και στις δύο χώρες - πρόσθεσε - είναι έτοιμες να «συνεργαστούν ενεργά για να διασφαλιστεί ότι το εντυπωσιακό αυτό έργο στις υποδομές θα ολοκληρωθεί τάχιστα», ώστε να «δώσει ώθηση στην αμοιβαία κατανόηση, στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Χερσόνησο».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ χαρακτήρισε την εξέλιξη «καλά νέα για τις δύο πλευρές και θετικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Χερσόνησο». Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση για επίσημα κείμενα της Νότιας Κορέας όπου η Σεούλ εξακολουθεί να εντάσσει την Πιονγιάνγκ στους βασικούς της εχθρούς, δήλωσε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες που οι δύο πλευρές καταβάλλουν για να σταθεροποιήσουμε την τρέχουσα σημαντική ορμή (για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων)».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ