ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πίσω από τα πανηγύρια... περνά την αντιασφαλιστική επίθεση στην επόμενη πίστα!

Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα, οι συνταξιούχοι έδωσαν μαζική απάντηση με το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο, βροντοφωνάζοντας: «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!»
Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα, οι συνταξιούχοι έδωσαν μαζική απάντηση με το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο, βροντοφωνάζοντας: «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!»
Παρουσιάζοντας με διθυραμβικούς τόνους την ψήφιση της διάταξης για μη εφαρμογή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», περικοπή που η ίδια νομοθέτησε το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να κλείσει το 2018 και να μπει στο 2019 συγκαλύπτοντας την αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμάκωσε στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής της, ακριβώς στα χνάρια του αντιλαϊκού έργου των προκατόχων της.

Επιχειρεί να «κουκουλώσει» την αντιασφαλιστική της πολιτική, η οποία με κορωνίδα το νόμο Κατρούγκαλου, τον περιβόητο νόμο - λαιμητόμο, όχι μόνο διατήρησε όλα τα προηγούμενα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά φόρτωσε και φορτώνει νέες περικοπές και βάρη σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να στήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με άλλα αστικά κόμματα, με τη ΝΔ και με άλλες δυνάμεις που προβάλλουν ανοιχτά το αντιδραστικό μοντέλο των «3 πυλώνων», της μετατροπής της επικουρικής ασφάλισης σε αμιγώς ιδιωτική κ.ο.κ., όταν είναι οι ίδιες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που πρόσθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτές που δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για να προχωρήσουν τα επόμενα χτυπήματα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση και την κοροϊδία που την συνοδεύει, την απάντηση δίνουν οι μαζικές και αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί», τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις.

Μονιμοποίηση και συνεχές βάθεμα των τεράστιων περικοπών και των μειώσεων

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα περί «διάσωσης των συντάξεων», με τη διάταξη για τη μη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» μένει ανέγγιχτο όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο: Επιβεβαιώθηκαν και παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούνται οι τεράστιες μειώσεις στις νέες συντάξεις που φέρνει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια οι συντάξεις θα παραμείνουν «στον πάγο», χωρίς να προβλέπεται ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εργασίας δεν ανάρτησε τα ποσά των «παλιών» συντάξεων (για το Γενάρη του 2019), μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, και παρέπεμψε στο μέλλον, όταν, όπως ανακοίνωσε, «ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», ακριβώς γιατί μέσα από τον επανυπολογισμό που έγινε - έστω και χωρίς να καταργηθεί σε αυτήν τη φάση η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» - αναδεικνύεται ο πραγματικός χαρακτήρας του νόμου αυτού.

Στην πράξη, με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, η κυβέρνηση θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο (4387/2016), τον κρατά σε απόλυτη ισχύ στο διηνεκές. Οπως επισημαίνει η κυβέρνηση ήδη από την πρώτη γραμμή της Αιτιολογικής Εκθεσης της διάταξης για την «προσωπική διαφορά», με τον νόμο Κατρούγκαλου «επιτεύχθηκε η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Βέβαια, αυτό που «επιτεύχθηκε» ήταν η πλήρης ενσωμάτωση και «νομιμοποίηση» όλων των προηγούμενων περικοπών, όπως και η κατρακύλα σε συντάξεις πτωχοκομείου για τις νέες γενιές, με ορίζοντα μισό αιώνα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το σε ποια βάση τεκμηριώνει η κυβέρνηση τη «μη αναγκαιότητα» της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς»: Οπως αναφέρεται στην ίδια Αιτιολογική Εκθεση, «σήμερα μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (...) αποδείχθηκε πλήρως ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να επιτύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων...».

Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ομολογεί ξεδιάντροπα πως συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και εφαρμόζοντας κατά γράμμα και τα τρία μνημόνια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, «έγδαρε» σε τέτοιο βαθμό συνταξιούχους και εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, με τις τεράστιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, την αντιλαϊκή φοροληστεία κ.ο.κ., πετυχαίνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους και τα ματωμένα πλεονάσματα, που σήμερα... «δεν χρειάζεται» και η νέα περικοπή στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων.

Τέσσερις στους δέκα με σύνταξη κάτω από 600 ευρώ

Πίσω βέβαια από τα προπαγανδιστικά πανηγύρια της κυβέρνησης, η θέση των συνταξιούχων κάθε μέρα χειροτερεύει. Οσο μάλιστα σε αυτούς προστίθενται νέοι συνταξιούχοι η κατάσταση θα γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους λαμβάνει ακόμα μικρότερες συντάξεις.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δείχνουν και τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το επίπεδο των συντάξεων από το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» (Ιούλης 2018): Περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (985.843), δηλαδή το 38,4% του συνόλου των συνταξιούχων, είχαν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 600 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, 127.557 συνταξιούχοι (ή δικαιούχοι σύνταξης) λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις μέχρι 300 ευρώ μεικτά, 243.010 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από 301 έως 400 ευρώ, 315.148 συνταξιούχοι από 401 έως 500 ευρώ και 300.128 συνταξιούχοι λαμβάνουν εισόδημα από 501 έως 600 ευρώ μεικτά.

Από όλα τα παραπάνω ποσά θα πρέπει να αφαιρεθούν η εισφορά 6% για την Υγεία, καθώς και ο τυχόν φόρος που αναλογεί.

Επιπλέον 277.537 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις 601 - 700 ευρώ μεικτά, ενώ ακόμα 174.921 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 701 έως 800 ευρώ μεικτά.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως 1.388.301 συνταξιούχοι, δηλαδή το 54% του συνόλου των συνταξιούχων, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ μεικτά.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προθάλαμος των νέων χτυπημάτων

Τα όσα αποτυπώνονται στα παραπάνω στοιχεία αλλά και οι ακόμα χαμηλότερες συντάξεις που αποδίδονται στους νέους συνταξιούχους, είναι αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης διαρκείας, στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόσθεσε νέα «κατορθώματα», συνεχίζοντας και βαθαίνοντας παραπέρα το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οσο και αν τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν προκλητικά ότι... η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έκανε μειώσεις στις συντάξεις (!), η πραγματικότητα τους διαψεύδει πανηγυρικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, και τον νόμο 4336, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέβαλε μια σειρά από περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Μεταξύ αυτών την αύξηση της παρακράτησης για τον κλάδο Υγείας στις κύριες (από 4% στο 6%) και στις επικουρικές συντάξεις (από 0% σε 6%).
  • Νομιμοποιώντας όλες τις προηγούμενες περικοπές και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά και διαμόρφωσε το 67ο έτος ηλικίας ως το απαιτούμενο όριο, εγκλωβίζοντας σε επιπλέον χρόνια δουλειάς χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.
  • Εφαρμόζοντας διάταξη του 2ου μνημονίου, μείωσε κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος.
  • Με το νόμο 4387, που ψήφισε το Μάη του 2016, τον οποίο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι εύστοχα αποκάλεσαν «νόμο - λαιμητόμο», επέβαλε νέο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, που μόνο για την τετραετία 2016 - 2019 «υψώθηκε» στα 8,2 δισ. ευρώ.
  • Μεταξύ των ανατροπών που επέβαλε ήταν και η σταδιακή πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μέσα στην πρώτη τετραετία της σταδιακής μείωσής του, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν 2,9 δισ. ευρώ...
  • Ακόμα, με τον νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Μόνο στη συγκεκριμένη τετραετία οι απώλειες υπολογίζονται στα 1,026 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται στα 832 εκατ. ευρώ, ενώ στους εργαζόμενους επιβλήθηκε πρόσθετη εισφορά για την επικουρική σύνταξη, η οποία μόνο μέσα στα πρώτα 4 χρόνια εφαρμογής της θα αφαιρέσει από τους μισθούς τους 1,251 δισ. ευρώ.
  • Οσο για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κυβέρνηση θα τους αφαιρέσει 689 εκατ. ευρώ μόλις την πρώτη τετραετία, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ενώ ακόμα 369 εκατ. ευρώ θα αφαιρέσει με την καρατόμηση των νέων συντάξεων χηρείας.

Ακριβώς αυτή η διαρκής περικοπή των συντάξεων, συνολικά η διαρκής μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να την ρίξει από το 17,1% πέρυσι, στο 12,7% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, όπως και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που καμαρώνει ότι θα την περιορίσει στο 4,8% του ΑΕΠ, με την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, η εφαρμογή στην πράξη του «σπασίματος» της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», είναι οι προϋποθέσεις που διαμορφώνουν τους όρους για τον επόμενο γύρο της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενισχύοντας και τη σχετική προπαγάνδα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, μαζί με τμήματα του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική ασφάλιση, ήδη «τροχίζουν τα μαχαίρια» και συγκλίνουν στη δημιουργία ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», το οποίο θα απορροφήσει τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως αποδείχτηκε ο πιο επιτήδειος εκτελεστής της αντιασφαλιστικής διαθήκης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εφαρμόζοντας στο ακέραιο όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν μέχρι το 2014, με την κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αυτός που «στρώνει» το δρόμο και για τις νέες αξιώσεις του κεφαλαίου σε βάρος εργαζομένων και ασφαλισμένων...


Γ. Ζαχ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ