ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
«Ρύθμιση» με πολλαπλούς «κόφτες», στο φόντο της απογείωσης των κατασχέσεων

Η πραγματική ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών περνάει μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Η πραγματική ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών περνάει μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Με αυστηρές εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις που πετάνε εκτός μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών εμπόρων και των μικρομεσαίων αγροτών με οφειλές προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφαλισης (ΦΚΑ).

Επιπλέον, η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους που εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και να κλείσουν τα βιβλία τους, ούτε και τους αυτοαπασχολούμενους που αν και έχουν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν λαμβάνουν σύνταξη, επειδή οι οφειλές τους ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Η πείρα εξάλλου και όλων των προηγούμενων αντίστοιχων ρυθμίσεων επιβεβαιώνει ότι ακόμα και όσοι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες καταφέρουν να περάσουν τους πολλαπλούς «κόφτες», να ενταχθούν στη ρύθμιση και να μην αποβληθούν από αυτή (για την παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων), θα έχουν μόνο μια προσωρινή ανακούφιση, αφού θα εξακολουθήσουν να είναι αντιμέτωποι με το σύνολο της πολιτικής που τους οδήγησε στη συσσώρευση χρεών.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω ρύθμιση, στο όνομα των δόσεων και της διαγραφής ενός τμήματος των τεράστιων προσαυξήσεων, έρχεται να «κουμπώσει» με την απογείωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, προκειμένου να αναγκάσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες να κόψουν ακόμα και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους για να πληρώσουν τις «οφειλές» που συσσώρευσαν λόγω της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η ρύθμιση αφορά:

«Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, ή (β) οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που "γεννήθηκαν" έως τις 31/12/2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018, ηλεκτρονικά προς το ΚΕΑΟ.

Για την αξιολόγηση του εισοδήματος του οφειλέτη λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης».

Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, μέσα από τα οποία αποκλείεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτοαπασχολούμενων και φτωχών εμπόρων, είναι τα εξής:

«Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Για οφειλές 20.000 - 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους προς το εισόδημα, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής».

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 - 50.000 ευρώ είναι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ.

Για ρύθμιση οφειλών 3.000 - 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Μόνο με την εκπλήρωση όλων των παραπάνω προϋποθέσεων θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση, χορήγησης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και αναστολής των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεων και πλειστηριασμών), που τον τελευταίο καιρό έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση μέσω του ΚΕΑΟ, ακόμα και για ποσά οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠαΓΝΗ
Κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη διοίκηση του ΠαΓΝΗ και την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, με αφορμή τα αποτελέσματα της προκήρυξης και τις νέες προσωρινές ατομικές συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν στην καθαριότητα και τη σίτιση. Στις αγωνιστικές παρεμβάσεις συμμετείχαν τόσο εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν, όσο και εργαζόμενοι που μένουν χωρίς δουλειά μετά από χρόνια εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους είναι 20 στο ΠαΓΝΗ και 20 στο Βενιζέλειο, ενώ το Γενάρη απολύεται και μια νοσηλεύτρια της Παιδοψυχιατρικής που δουλεύει με «μπλοκάκι».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για «εκδίωξη των εργολάβων» και για «οριστική λύση από τα νοσοκομεία», ωστόσο αποκρύπτει το γεγονός ότι «η ομηρία και η ανακύκλωση της εργασίας δεν καταργούνται με τις συμβάσεις έργου, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις». «Οποια κριτήρια κι αν επελέγησαν σε αυτή τη προκήρυξη», επισημαίνει το σωματείο, «δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει μειωμένος για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Οσοι παραμείνουν καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά (...) αφού οι συμβάσεις ντροπής ορίζουν σαφώς ότι "δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία πέραν τις 31/12/2019", παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων».

Το Σωματείο υπογραμμίζει επίσης ότι «η σύμβαση χωρίζει το χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό», προβλέπει «οι εργαζόμενες στην καθαριότητα να εκτελούν και χρέη βοηθού θαλάμου», συνεχίζοντας την εντατικοποίηση στη λογική της εξοικονόμησης δαπανών. Αναφέρει ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ωρα επίσημα, όμως με δόλωμα την ενισχυμένη υπερωρία θα δουλεύουν 16 ώρες χωρίς ρεπό (για να αυξήσουν το μισθό των 500 ευρώ)».

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε να δικαιολογήσει τις απολύσεις, με πρόσχημα τη «διαφάνεια», τους νόμους και τη μοριοδότηση, ενώ πρότεινε την παράταση της εργασίας για τους απολυόμενους μέχρι να συμπληρώσουν 24 μήνες, δηλαδή μέχρι το αργότερο τον Αύγουστο του 2018.

«Η "λύση" που δίνεται είναι στη κατεύθυνση διαιώνισης του προβλήματος», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για μαζικές προσλήψεις για την απορρόφηση όλων των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ακόμη: Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία. Ενταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που θα εργάζονται τη μέρα της Πρωτοχρονιάς σε εορταστικό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εστιατορίου.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμπόδια στην εφαρμογή ΣΣΕ σε φορείς υπαγόμενους στη Γενική Κυβέρνηση

Εγκύκλιο για τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4484/2017 οι οποίες αφορούν τον τρόπο εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφουν φορείς υπαγόμενοι στη Γενική Κυβέρνηση και προβλέπουν τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Πρακτικά το συγκεκριμένο άρθρο βάζει προσκόμματα στην εφαρμογή τέτοιων ΣΣΕ, ενώ καταργεί παροχές που αφορούν κάλυψη αναγκών των εργαζομένων, χωρίς παράλληλα να προβλέπει την αναπλήρωσή τους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Συγκεκριμένα, το άρθρο προβλέπει ότι κάθε ΣΣΕ που αφορά μη μισθολογικές παροχές από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης «συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών όταν η δαπάνη είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ ετησίως. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, σε κάθε Συλλογική Σύμβαση, που αφορά στη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών επισυνάπτεται - ως παράρτημα και αναπόσπαστο μέρος αυτής - μελέτη με τον αριθμό των εργαζομένων που αφορά η παροχή, την προκαλούμενη δαπάνη καθώς και τον τρόπο κάλυψης η οποία εγκρίνεται από τον γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο κάθε φορά Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Ετσι, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μπορεί να μπλοκάρει την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, με βασικό κριτήριο το αν αυτές συμφωνούν ή όχι με το πλαίσιο που ορίζει κάθε φορά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Επίσης, είναι ασαφές τι θεωρείται μισθολογική ή μη μισθολογική παροχή, ανοίγοντας το δρόμο για περικοπή παροχών, ενώ δημιουργούνται εμπόδια ακόμα και στο στάδιο της διαμόρφωσης της ΣΣΕ (π.χ. δεν ξεκαθαρίζεται ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη της προβλεπόμενης μελέτης).

Επιπλέον, το άρθρο ορίζει την κατάργηση κάθε είδους ασφαλιστήριων συμβολαίων ή προγραμμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα οποία όμως δημιουργήθηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση δύο ασφαλιστήριων συμβολαίων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που αφορούν το εφάπαξ και την κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Η κατάργησή τους αφήνει τους εργαζόμενους ξεκρέμαστους σε ένα χώρο δουλειάς ιδιαίτερα επιβαρυμένο από παράγοντες πολύ επικίνδυνους για την υγεία τους. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμιά κάλυψη των αναγκών που αφορούν την υγεία και τις συντάξεις των εργαζομένων, κάτι που θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Στοιχεία για την ιλαρά

871 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στη χώρα μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα. Στους δύο παραμένουν οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από ιλαρά. Στη μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων, πρόκειται για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 - 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ