ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Σε τροχιά αγωνιστικής κλιμάκωσης με συσκέψεις και αποφάσεις για απεργία

Δική τους υπόθεση κάνουν οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ την προετοιμασία της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, με αιχμή το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος. Χωρίς καμία επανάπαυση, και μέσα στις μέρες των γιορτών, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνουν αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης για τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, προχωρούν σε συσκέψεις για την οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ), επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, το ρόλο τους στην προώθηση της αντεργατικής επίθεσης, απέρριψαν την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα "χωρίς να βραχούν" είναι γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουν τη χάρη. Το μαύρο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει θα πάρει την απάντηση που πρέπει από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, από μια σειρά συνδικάτα που παλεύουν με ταξικό προσανατολισμό και δεν υποχωρούν από την ταξική πάλη, όσα εμπόδια κι αν προσπαθούν να τους βάλουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «να ξεφορτωθούν από το σβέρκο τους και να απομονώσουν ακόμα παραπάνω αυτήν τη γραφειοκρατική ελίτ στο συνδικαλιστικό κίνημα. (...) Να αλλάξουν τους συσχετισμούς, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις».

Αντίστοιχα, η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) καλεί με ανακοίνωσή της τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του Δημοσίου να απαντήσουν στο νέο βάρβαρο πολυνομοσχέδιο, παίρνοντας αποφάσεις για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση το φέρει για ψήφιση. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που αρνείται την κήρυξη της απεργίας και τις δύο φορές που έχει θέσει το ζήτημα η ΔΑΣ.

Ανάλογες προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε μια σειρά από Ομοσπονδίες κλάδων όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ), καθώς και στην ΟΤΟΕ.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα

Ομόφωνη απόφαση για την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου έλαβαν τα Εργατικά Κέντρα Αρτας και Ζακύνθου.

Απεργιακή απόφαση πήρε και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο καλεί σε σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων την Τετάρτη 3 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (πλατεία Διάκου).

Αντίστοιχη απόφαση για απεργία πήρε και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καλώντας τα σωματεία να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους για την καλύτερη οργάνωσή της.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έχει αποφασίσει να προτείνει προς τη ΓΣΕΕ και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την προκήρυξη νέας 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο. Στη σύσκεψη σωματείων που οργάνωσε την Πέμπτη 21/12 αποφάσισε πρόγραμμα για τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης, με σειρά κινητοποιήσεων.

Στα σωματεία που αποφασίζουν απεργία προστέθηκαν ακόμα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας.

COSCO - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΥΛΕ
Υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με μειώσεις μισθών κατά 25%!

Με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου της COSCO, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ) στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) υπέγραψε την απαράδεκτη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων του ΟΛΠ, επιφέροντας νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα μισθολογικά δικαιώματά τους.

Η νέα ΣΣΕ συμπληρώνει τις ανατροπές που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, τον οποίο από κοινού προετοίμασαν το προηγούμενο διάστημα η COSCO και η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τους εργαζόμενους στην ΟΛΠ ΑΕ.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» κατήγγειλε και καταψήφισε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους του κλάδου να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις για την κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην επίθεση που είναι σε εξέλιξη από κυβέρνηση, εργοδοσία, με τις πλάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, διεκδικώντας υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργατοϋπαλλήλους του ΟΛΠ, που θα προβλέπει την κάλυψη όλων των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των αντεργατικών νόμων, πρόσληψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερό 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο κ.ά.

Τι προβλέπει η απαράδεκτη συμφωνία

Στη ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ με την COSCO, προβλέπονται μειώσεις μισθών περίπου κατά 25%.

Εισάγεται, μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει κατά την υπογραφή της ΣΣΕ 27 έτη εργασίας, η καταβολή προσωποπαγούς επιδόματος Ευδόκιμης Υπηρεσίας, ύψους 225 ευρώ το μήνα, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ΟΛΠ, ενώ υποθηκεύει το εργασιακό μέλλον των επόμενων υπαλλήλων και παγιδεύει τους παλιότερους εργαζόμενους για να μην αντιδράσουν. Ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εργολαβικούς υπαλλήλους.

Η μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του ωραρίου (το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο που ίσχυε έγινε 8ωρο - 40ωρο), στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας και την εισαγωγή ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, στη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς να θεωρείται το Σαββατοκύριακο αργία, συνολικά σε όλες τις αντεργατικές προβλέψεις του νέου Κανονισμού Προσωπικού.

Την υπογραφή της ΣΣΕ ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου η ΟΛΠ ΑΕ. Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος, Fu Chengqiu, αναφέρει ότι «η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε συνδυασμό με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού διασφαλίζουν τις αποδοχές και συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων συμβάλλοντας θετικά στη μετάβαση του ΟΛΠ σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας». Περιέχεται ακόμα και σχετική φωτογραφία, όπου παρέα τα διευθυντικά στελέχη του ΟΛΠ και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, υπογράφουν την απαράδεκτη ΣΣΕ...

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και κάλεσμα για αγωνιστική ετοιμότητα

Εν αναμονή της υλοποίησης της απόφασης για επιστροφή στην εργασία και καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων βρίσκονται οι απολυμένοι εργαζόμενοι των «Λιπασμάτων Καβάλας».

Στην τριμερή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, συμφωνήθηκε η άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις μέχρι και τις 22/1/2018, η άμεση καταβολή ποσού 2.000 ευρώ ως έναντι των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και η καταβολή έντεκα ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων. Οι δόσεις θα καταβάλλονται μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Λιπάσματα Καβάλας» με ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η επιστροφή των απολυμένων του εργοστασίου των «Λιπασμάτων» στην εργασία τους είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου, δύσκολου δρόμου του αγώνα που επέλεξαν, της αλληλεγγύης που έδειξαν δεκάδες σωματεία από το νομό και από όλη την Ελλάδα, παρά τα εμπόδια που έβαλε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι χρειάζεται από όλους τους εργαζόμενους «επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την τήρηση της συμφωνίας και την αποφυγή των οποιωνδήποτε παγίδων μπορεί να σκέφτεται να βάλει η εργοδοσία».

Καλούν, παράλληλα, σε αγώνα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για την υπογραφή νέας ΣΣΕ στο ύψος του Οργανισμού για όλους τους εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Παλέψαμε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, τη βιομηχανία ψευτομηνύσεων εναντίον μας, τις δυνάμεις καταστολής με τα ΜΑΤ στην πύλη του εργοστασίου, όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων που αξιοποίησε η εργοδοσία σε βάρος μας.

(...) Μέσα από τους αγώνες που δώσαμε, σημαντικό όπλο είναι η πείρα που αποκτήσαμε, τα συμπεράσματα που βγαίνουν και πρέπει να αξιοποιηθούν για τη συνέχεια:

-- Η εργοδοσία, σε κάθε φάση, χρησιμοποιεί ως όπλο της τη διάσπαση των εργαζομένων. (...) Απέναντι στο όπλο της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους ενότητα. Στο εργοστάσιο πρέπει να υπάρχει ένα σωματείο για όλους τους εργαζόμενους, μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες όλων μας.

-- Τα συμφέροντα των αφεντικών είναι σε τροχιά σύγκρουσης με αυτά των εργαζομένων. (...) Σε μια στιγμή καταπατήθηκαν κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών. Ο,τι κερδήθηκε ως τώρα κερδήθηκε μέσα από τη σύγκρουση με την εργοδοσία.

Καμία εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που διατηρεί και εφαρμόζει όλους τους αντεργατικούς νόμους που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και ετοιμάζεται να φέρει νόμο - χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας. (...) Επίσης δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε διαφημιζόμενο νέο επενδυτή.

(...) Η επίθεση στην εργατική τάξη δεν έχει σταματημό και οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ δεν πρόκειται να μείνουμε στο απυρόβλητο. Οπλισμένοι με τα συμπεράσματα του αγώνα μας πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζονται οι γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά τις οποίες διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς:

-- Σήμερα, Παρασκευή, η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας διοργανώνει γιορτή, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Α. Σαμαράκης» (Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Ταμπούρια).

-- Αύριο, Σάββατο, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποιεί γιορτή στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Δανουκαρά 7), με τη συντροφιά του μάγου Πρωτέα και κατασκευές με χαρτιά, μπαλόνια και χρυσόσκονες.

Κινητοποίηση συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Προσφέροντας για κέρασμα λίγο κρασί και γλυκά, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ