ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ανακοίνωσε κέντρα κράτησης προσφύγων στα νησιά

Eurokinissi

Σε δημιουργία «φυλακών» - κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Αυτά θα έχουν χωρητικότητα έως 200 άτομα, και όπως είπε ο Γ. Μουζάλας, οι χώροι αυτοί «είναι απαραίτητοι και για την παραβατικότητα, η οποία αναπτύσσεται μέσα σε κάθε προσφυγικό - μεταναστευτικό κύμα σαν αυτό που έχουμε, αλλά και για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου».

Παράλληλα, σημείωσε πως η κατάσταση που επικρατεί στα «hot spots» «δεν είναι καλή. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί στερούνται βασικών πραγμάτων. Προτιθέμεθα στα νησιά να δημιουργήσουμε μικρούς χώρους καινούριους, είτε βάζοντας σπιτάκια ώστε να αδειάσουμε τις σκηνές, είτε βρίσκοντας έναν άλλο χώρο να επεκτείνουμε όχι τον αριθμό, αλλά τις συνθήκες που ο υπάρχον πληθυσμός ζει». Ωστόσο, δεν δίστασε να πει - ως επίτευγμα - πως «δεν υπάρχει κανείς ο οποίος είναι σε σκηνή χωρίς θέρμανση, εκτεθειμένος στον κακό καιρό». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού πολλοί καταυλισμοί μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν είχαν θέρμανση, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση σωματείων και συλλόγων, ώστε να βρεθεί - προσωρινός - τρόπος για να ζεσταθούν μανάδες και μικρά παιδιά σε χώρους ακατάλληλους. Οσο για την περίθαλψη, αυτή είτε έχει πάει ...περίπατο, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν ώρες ένα ασθενοφόρο, είτε έχει παραδοθεί σε ΜΚΟ.

Σε αυτές στάθηκε ο Γ. Μουζάλας, όπου και επιβεβαίωσε την έλλειψη ελέγχου που υπάρχει στο «μπάσιμο» των ΜΚΟ στους χώρους «φιλοξενίας», καθώς τώρα θα θεσπιστεί Μητρώο ΜΚΟ, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιες θα δραστηριοποιούνται ...νόμιμα. Βέβαια, αυτό συμβαίνει με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενισχύει το ρόλο των ΜΚΟ σε τέτοιους χώρους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ειδικότερα, ανέφερε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος αντικατάστασης καταυλισμών με διαμερίσματα, που στηρίζεται από την Τοπική Διοίκηση με κρατική εποπτεία, την αντικατάσταση του συσσιτίου και των παροχών («αν όχι συνολικά, τουλάχιστον στα περισσότερα camp») με το ποσό των 400 ευρώ - με τη συνδρομή της ΕΕ - μέχρι το Μάρτη, καθώς επίσης και ηλεκτρονική άδεια διαμονής μέσα σε δύο μήνες για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη.

Στα παραπάνω πρόσθεσε τη σύσταση υπουργείου Μετανάστευσης μέχρι τον Απρίλη, προσλήψεις στην υπηρεσία Ασύλου, μετάθεση της έκδοσης αδειών παραμονής στις περιφέρειες, καθώς επίσης και τη λύση στο πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά (που φτάνουν τα 2.500) έως το Πάσχα.

Τέλος, στάθηκε στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου που παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντάς τες ως αχίλλειο πτέρνα του Προσφυγικού, αφού η χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαχειρίζεται τέτοιες αιτήσεις, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη υπηρεσία υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του '50.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Στιγμές χαράς για τα προσφυγόπουλα
Στιγμές χαράς για τα προσφυγόπουλα
Μια ζεστή εκδήλωση για τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους, που διαμένουν στην περιοχή του Ρίου, διοργάνωσε χτες ο Δήμος Πατρέων, συνέχεια των ενεργειών αλληλεγγύης που έχει αναλάβει. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς, το Χορευτικό Τμήμα του δήμου και το μουσικό σχήμα του έδωσαν χαρά και κέφι στις οικογένειες που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διανεμήθηκε στους πρόσφυγες επιστολή του δημάρχου Πατρέων, μεταφρασμένη στα Συριακά, που αναφέρει τα εξής:

«Απευθυνόμαστε σε εσένα που έφτασες στην πόλη μας μέσα από τη φωτιά του πολέμου.

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ο νέος χρόνος να βρει τον καθένα σας μαζί με την οικογένειά του. Με ασφάλεια στις χώρες που έχετε επιλέξει.

Θέλουμε να ξέρετε πως είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση που στηρίζει το δίκαιο αίτημά σας να φύγετε άμεσα για τις χώρες προορισμού σας. Γι' αυτό το σκοπό, έχουμε κάνει ήδη συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Η γνώμη μας είναι πως οι πρόσφυγες που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας είναι θύματα των συγκρούσεων που γίνονται ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το μοίρασμα της "λείας" τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό έχει για τους λαούς. Οι πόλεμοι και η προσφυγιά γεννιούνται από το ίδιο το σύστημα στο οποίο σήμερα ζούμε, τον καπιταλισμό. Κανένας λαός δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όσο διαφεντεύουν τις τύχες του, χαράζουν τα σύνορα τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, γιατί:

-- Στηρίζουν και συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που σκορπάει το θάνατο στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και αλλού.

-- Εχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και η επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και έχουν μετατρέψει τα νησιά σε τεράστιες "αποθήκες" απελπισμένων ανθρώπων.

-- Εχει εγκαταστήσει τους πρόσφυγες σε ακατάλληλους καταυλισμούς, χωρίς εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με ανεπαρκείς παροχές σίτισης, υγιεινής, Υγείας και Πρόνοιας, παραδομένες στις ΜΚΟ.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την καταγραφή και τη μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμεί ο καθένας σας, με διαδικασίες που δεν θα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς μήνες αναμονής.

Ο Δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται αλληλέγγυος και θα σας στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει. Ηδη έχει γίνει προσφορά παιδικών ρούχων και βρεφικών ειδών. Με πρωτοβουλία του Δήμου έγινε επίσκεψη γιατρού.

Ο λαός της Πάτρας θα συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στηρίζει τον αγώνα σας για μια καλύτερη ζωή.

Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξάρτητα από φυλή - χρώμα - θρησκεία, έχουμε κοινά συμφέροντα.

Να παλέψουμε ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, που δεν διστάζουν να τσακίσουν χώρες και λαούς με στόχο να ελέγξουν αγορές, δρόμους Ενέργειας και πρώτες ύλες. Να αντιπαλέψουν τις αποφάσεις Τουρκίας, ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ, που οδηγούν στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτισης, υγείας, σε όλους τους χώρους και τις δομές όπου στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα.

Για την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Για να μπορούν οι λαοί να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, νοικοκύρηδες στον τόπο τους».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Συναυλία για τους πρόσφυγες

Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να ζήσουν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά διοργάνωσε, χτες, ο Δήμος Χαϊδαρίου. Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν συναυλία με τραγούδια από τις πατρίδες τους, χόρεψαν και διασκέδασαν, «σπάζοντας» έτσι τη σκληρή καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ειδικά χτες, που το κρύο ήταν τσουχτερό.

Μιλώντας στους πρόσφυγες και μετανάστες, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, είπε: «Γνωρίζουμε πως δεν ήταν επιλογή σας να ξενιτευτείτε από τον τόπο σας και να ακολουθήσετε το δρόμο της προσφυγιάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των πολέμων, των διώξεων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης που υπάρχουν στις χώρες σας. Να ξέρετε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ανοίξει την αγκαλιά της και σας νιώθει σαν αδέλφια του. Θέλουμε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωσή σας εδώ και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να πάτε στον τόπο του τελικού προορισμού σας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ