ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παραδόθηκε σε ΜΚΟ το κτίριο της δημοτικής αγοράς Κυψέλης

Την παράδοση δημοτικών χώρων και λειτουργιών μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και χορηγών διευρύνει η διοίκηση Γ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων. Με πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκε η πράξη παράδοσης του ιστορικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς Κυψέλης σε ΜΚΟ, η οποία είχε ξεκινήσει το Μάη του 2015 με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος για τη διαχείριση του χώρου. Η επιτροπή που είχε συσταθεί (αποτελούμενη από τους Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο του Ομίλου «FOURLIS», Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα, Αρη Καλαντίδη, πολεοδόμο και διευθυντή του Institute of Place Management, και Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων) κατέληξε ομοφώνως στην επιλογή της ΜΚΟ «Impact HUB» να διαχειριστεί το χώρο.

Με πρόσχημα την οικονομική αδυναμία διαχείρισης του χώρου, ουσιαστικά ο Δήμος παραδίδει τη δημοτική αγορά Κυψέλης στις ορέξεις της εν λόγω ΜΚΟ, δωρεάν, για μια πενταετία. Η «Impact HuB Labs», όπως σημειώνεται στο καταστατικό της, έχει τη μορφή αστικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Κοινωνικής Οικονομίας. Στους σκοπούς της αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, «η βελτίωση των υποδομών Παιδείας σχετικά με τον πολιτισμό, την κοινωνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την οικο-ανάπτυξη, πρωτίστως στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάδειξη και την εκπαίδευση ενεργών πολιτών, που με υπεύθυνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εμπλέκονται σε μια συστημική και συστηματική αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι». Με λίγα λόγια, ένας σημαντικός δημοτικός χώρος παραδίδεται βορά και μάλιστα δωρεάν σε μια ΜΚΟ, που προάγει ενέργειες και πολιτικές σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στο καταστατικό της, η «Impact Hub» αναλαμβάνει διεθνή πρωτοβουλία και συνεργασία με διάφορους φορείς, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, ΟΤΑ, Συνεταιρισμούς, Επιμελητήρια και κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας για την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Γνωστή είναι, άλλωστε, η συνεργασία της εν λόγω ΜΚΟ με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για την προώθηση των... ευαγών στόχων τους. Ηδη, η εν λόγω ΜΚΟ διατηρεί χώρο στου Ψυρρή, όπου αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, προγραμμάτων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση Καμίνη ισχυρίζεται ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να λειτουργήσει ο Δήμος το χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε με χρήματα από το ΕΣΠΑ και τώρα παραχωρείται έτοιμος στη ΜΚΟ. Την επιλογή της διοίκησης στηλίτευσε έντονα, στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, κατήγγειλε την επιλογή του Δήμου να κάνει πολιτική με τις ΜΚΟ και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος τον εν λόγω χώρο, όταν οι κάτοικοί του πληρώνουν τόσα λεφτά. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι κανείς αφελής αν θεωρεί ότι η ΜΚΟ θα λειτουργήσει το χώρο χωρίς κανένα κέρδος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ολη η αλήθεια για το περιστατικό στο ΚΕΠ

Την αλήθεια σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την πτώση κομματιών της ψευδοροφής στο ΚΕΠ του λιμανιού της Πάτρας, αποκαθιστά με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, απαντά στις άμεσες και κοινές «επιθέσεις» εναντίον του Δήμου μέσω ανακοινώσεων των παρατάξεων «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» (ΡΑΠ - ΠΑΠ) και «Νέα Πόλη», του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη «λόγω των ισχυρών ανέμων, είχαμε πτώση ελαφρών κομματιών τύπου φελιζόλ (ορυκτές ίνες - συμπιεσμένο χαρτί) της ψευδοροφής», διεκόπη η λειτουργία της υπηρεσίας, κλήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία για αυτοψία και το ΚΕΠ παρέμεινε κλειστό.

Η δημοτική αρχή, λοιπόν, απαντώντας, σημειώνει πως «για άλλη μια φορά συναντώνται οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για να συκοφαντήσουν το έργο της δημοτικής αρχής. Το ίδιο κάνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, η μεν ΡΑΠ - ΠΑΠ συμπεριφερόμενη σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η δε "Νέα Πόλη" σαν εκπρόσωπος του κόμματός της. Είναι λογική η σύμπλευσή τους, αφού η ΝΔ, μαζί με το αδερφάκι της, τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν χέρι - χέρι τον ενιαίο δρόμο τους. Μαζί ψήφισαν τα μνημόνια, μαζί βάζουν πλάτη στο κυρίαρχο σύστημα, μαζί υπηρετούν την πολιτική που στερεί από το Δήμο χρηματοδότηση και προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που χέρι - χέρι και στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψήφισαν την απόφαση για την πορεία ενάντια στην ανεργία από την Πάτρα στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο που από κοινού δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις του λαού της Πάτρας για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου. Μαζί δεν στήριξαν τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, που προβλέπει διεύρυνση των κριτηρίων για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και έργα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

Μάλιστα, επισημαίνεται πως «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν σε τέτοιο σημείο παραποίησης της αλήθειας, που αναφέρουν μέσω μίας από τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στο Δήμο πως ''η δημοτική αρχή υπαινίχθηκε ότι μπορεί να είναι η ζημιά (στην ψευδοροφή του ΚΕΠ) αποτέλεσμα δολιοφθοράς (!!!) των ίδιων των εργαζομένων''».

Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά γεγονότα, αναφέρει πως την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη «λόγω των ισχυρών ανέμων, είχαμε πτώση ελαφρών κομματιών τύπου φελιζόλ (ορυκτές ίνες - συμπιεσμένο χαρτί) της ψευδοροφής» διεκόπη η λειτουργία της υπηρεσίας, κλήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία για αυτοψία και το ΚΕΠ παρέμεινε κλειστό. «Δεν έπεσε ούτε η στέγη, ούτε η οροφή του κτιρίου, ούτε κατέρρευσε το ταβάνι. Η δε ψευδοροφή είχε πρόσφατα αλλαχθεί». Σημειώνει, επίσης, ότι πριν ένα μήνα περίπου, «έγινε έλεγχος στο κτίριο του ΚΕΠ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, όπου δεν εγγράφηκε καμία ουσιαστική παρατήρηση».

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, που προβλέπει τη μεταφορά του ΚΕΠ στο κέντρο, δίπλα στις άλλες υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το ρόλο της ΡΑΠ - ΠΑΠ «στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έχει κάνει το ψέμα πολιτική. Πρόσφατο παράδειγμα οι κορόνες της στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14-12-16 και όχι μόνο, όπου πουλώντας φρούδες ελπίδες στους ανέργους της πόλης μας, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό στις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Η ίδια η κυβέρνηση τους ''αδειάζει'', μέσω της υπουργού Κα Γεροβασίλη, που με πρόσχημα αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνταγματικές διατάξεις, προβάλλει ως "ανυπέρβλητο εμπόδιο" να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ στην καθαριότητα τη δουλειά τους και θα απολυθούν μετά τη λήξη της 24μηνης παράτασης των συμβάσεών τους».

Οσο για τη «Νέα Πόλη», η δημοτική αρχή επισημαίνει πως έχει παρόμοια «επιλεκτική» μνήμη, «που κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως ''μετατρέπεται σε σκληρό εργοδότη όταν αναλαμβάνει θέση εξουσίας'', ενώ δεν αναφέρει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματός της δηλαδή, θα απέλυε εργαζομένους ΙΔΟΧ σε όλη τη χώρα με εργαλείο τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Να έχει καθαρό ο πατραϊκός λαός πως όταν η "Νέα Πόλη" αναφέρει στην ανακοίνωσή της '''στρατηγική και οργάνωση της δημοτικής περιουσίας", εννοεί το ξεπούλημά της στο βωμό του κεφαλαίου. Αυτός είναι άλλωστε ο βωμός που υπηρετεί».

ΠΑΤΡΑ
Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων κατέθεσαν ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για το μεγάλο έργο που περιλαμβάνει κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και την επέκταση του ΧΥΤΑ Φλόκα, καθώς και τις αναγκαίες μελέτες, ύψους 24 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόταση που, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φλέγοντος αυτού ζητήματος.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων σημειώνεται σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης της πρότασης: «Οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου μας, οι οποίες, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, έφεραν σε πέρας μια ακόμα δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου, καθώς και η λειτουργία του, είναι εντελώς απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Θερμαινόμενες αίθουσες για αστέγους και ευπαθείς ομάδες

Ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες για αστέγους και ευπαθείς ομάδες ενόψει της κακοκαιρίας διαθέτουν δήμοι της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χαϊδαρίου θα διαθέσει δύο αίθουσες, στο 1ο ΚΑΠΗ (Καρδίτσης 5, τηλ. 210.5812.080) και την αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου (Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως 2, 213.2047.200).

Επίσης, ο Δήμος Πειραιά θα ανοίξει αίθουσες έως την ερχόμενη Παρασκευή. Ειδικότερα, στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 9 -11. από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ 210.4134.130, 210.4134.052) και στη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς, Λιμάνι Αλληλεγγύης» (Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος Πύργος Πειραιά, 216.8003.076, 216.8003.077).

Παράλληλα, οι θερμαινόμενες αίθουσες που διαθέτει ο Δήμος Αθήνας είναι η Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28, τηλ. 210.9232.044) και αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ στο Παγκράτι (Φορμίωνος 12, τηλ. 210.7222.590, 210.7216.707).

Επίσης, ανακοινώθηκε πως το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα εφοδιάζουν τους αστέγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα, ενώ σε λειτουργία τίθενται οι τηλεφωνικές γραμμές: 210.5246.515 - 210.5246.516, καθώς και ο τετραψήφιος αριθμός 1595.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org