ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
350.000 μικροεπενδυτές πληρώνουν για να σωθεί η Bankia!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η αστική διαχείριση φορτώνει στο λαό την κρίση του καπιταλισμού

Η ισπανική κυβέρνηση κρατικοποίησε την Bankia, την μπούκωσε με χρήμα, έγδυσε τους μικροεπενδυτές και την ετοιμάζει ξανά για πεσκέσι στους ιδιώτες
Η ισπανική κυβέρνηση κρατικοποίησε την Bankia, την μπούκωσε με χρήμα, έγδυσε τους μικροεπενδυτές και την ετοιμάζει ξανά για πεσκέσι στους ιδιώτες
Μια ακόμη πλευρά για το πώς η κρίση του καπιταλισμού φορτώνεται από τις αστικές κυβερνήσεις στο λαό, είναι αυτή που αναδεικνύει η περίπτωση της ισπανικής τράπεζας Bankia. Σύμφωνα με χτεσινές διαρροές, η τράπεζα θα εξανεμίσει τις επενδύσεις 350.000 μετόχων της, πολλοί εκ των οποίων είναι μικροκαταθέτες και συνταξιούχοι, μετά τη διαπίστωση πως οι απώλειες από τα «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα κατασκευαστικά και στεγαστικά) δάνεια στο υπό χρεοκοπία ίδρυμα είναι πολύ χειρότερες απ' όσο είχαν προϋπολογισθεί.

Τα μέτρα «εξυγίανσης», όπως τα ονομάζουν, θα πλήξουν τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε η Bankia μετά τη δημιουργία της από τη συγχώνευση πολλών περιφερειακών ταμιευτηρίων. Στόχος της αφαίμαξης που θα υποστούν αυτοί οι μικροεπενδυτές, είναι να επιστρέψει η κερδοφορία στον όμιλο, που κρατικοποιήθηκε τον περασμένο Μάη για να μπορέσει να μεταπωληθεί σε ικανοποιητικό τίμημα. Να επιστρέψει, δηλαδή, χωρίς ζημιές ξανά στους ιδιώτες, έχοντας ενισχυθεί και με 18 δισ. ευρώ από δάνεια της ΕΕ, τα οποία επίσης θα πληρώσει ο ισπανικός λαός!

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι (οι μικροεπενδυτές) θα χάσουν και τα παντελόνια τους», ήταν η κυνική δήλωση στελέχους της τράπεζας. Η Bankia έχει αρνητικό ισολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η μητρική της εταιρεία BFA έχει αρνητικό ισολογισμό 10,4 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μεγαλώνουν τα ζόρια για τη γαλλική οικονομία, καθώς επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και παγκόσμια. Η στατιστική υπηρεσία (Insee) αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για το γ' τρίμηνο του 2012, στο 0,1%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,2%, καθώς υποχώρησαν κι άλλο οι επενδύσεις σωρευμένων κεφαλαίων. Στο β' τρίμηνο, το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της γαλλικής οικονομίας, η επίσημη ανεργία αυξήθηκε κατά 0,9% το Νοέμβρη, στο 10,3% του εργατικού δυναμικού, ακολουθώντας σταθερή ανοδική πορεία για 19 συνεχόμενους μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο της τελευταίας 15ετίας και ο καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων ο υψηλότερος από το 1988.

Σύμφωνα με τη γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία, η ανεργία θα αυξηθεί έως τα μέσα του 2013 στα υψηλότερα επίπεδα της 15ετίας, στο 10,9%. Αξιοποιώντας τις αρνητικές προβλέψεις, η κυβέρνηση Ολάντ προπαγανδίζει ήδη την παραπέρα κατακρήμνιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, στο όνομα του να αναθερμανθεί η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν τάχα θέσεις εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ
Υμνοι στην αργεντίνικη συνταγή εξαθλίωσης του λαού

Την αντιπαραβάλλει στη διαχείριση που ασκείται στην Ελλάδα και η οποία -κατά τον Αλ. Τσίπρα- δε βοηθάει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας!

Για σύσφιξη των σχέσεων των καπιταλιστικών οικονομιών Ελλάδας και Αργεντινής στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση, δεσμεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, για την οποία ισχυρίστηκε ότι «πηγαίνει κόντρα στις αγορές»!

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή έχει συνάψει δυο συμφωνίες με τους δανειστές της για τη διαχείριση του χρέους, ενώ όσοι δε συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση, ζητάνε τώρα δικαστικά τα λεφτά τους. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής προσπαθεί με τα ίδια μέσα να αποφύγει να τους πληρώσει, σημαίνει για το ΣΥΡΙΖΑ ότι πάει κόντρα στις αγορές.

Σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε το θαυμασμό του για τη διαχείριση στην Αργεντινή, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το ντόπιο πολιτικό προσωπικό των αστών «δεν πετυχαίνει κανένα στόχο στο επίπεδο της διαχείρισης του χρέους και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας»! Αρα, στόχος της όποιας διαχείρισης ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, θα είναι να πιαστούν οι στόχοι (προφανώς οι δημοσιονομικοί, αφού μιλάει για το χρέος) και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο,τι προσπαθεί τώρα και η συγκυβέρνηση, με άλλο όμως μείγμα.

Προσπερνώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο λαός της Αργεντινής, σε αντίθεση με τα μονοπώλια της χώρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε την κυβέρνησή της λέγοντας ότι «θέλουμε να δούμε πώς υπερβαίνετε τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που έλαβε χώρα στη χώρα σας».

Ο υπουργός, με τη σειρά του, έδωσε σε αδρές γραμμές τους άξονες του μείγματος αστικής διαχείρισης που εφαρμόζεται στην Αργεντινή. Μίλησε για κρατικές πιστώσεις στην παραγωγή, δανειοδότηση επιχειρήσεων από τις τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις, δημόσιες επενδύσεις, δημιουργία μεικτών βιομηχανιών (συμπράξεις). Πρόκειται για στοιχεία της διαχείρισης που προπαγανδίζει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συνίσταται σε κρατικό χρήμα και στήριξη στους καπιταλιστές να κάνουν επενδύσεις.

Σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και κάποια συμπεράσματα από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του με την Εθνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, που επιβεβαιώνουν το χρήσιμο ρόλο που παίζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στην άμβλυνση των λαϊκών αντιδράσεων και στην ενσωμάτωση του λαού.

Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «στην εποχή των Κίρχνερ» επήλθε διάσπαση στο συνδικαλιστικό κίνημα «ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίζουν την αλλαγή και σε αυτούς που δεν την αναγνωρίζουν», διαμορφώθηκε δηλαδή ένας νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός στα μέτρα αυτή τη φορά της κυβέρνησης Κίρχνερ.

Αλλα στοιχεία που περιέχει το non paper, διαψεύδουν τις διαπιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «εναλλακτικού δρόμου» που δήθεν ακολουθεί η Αργεντινή, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει καθολικό επίδομα ανεργίας, δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια που να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού.

«Εφυγε» ο Μάνος Χαριτάτος

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο

Eurokinissi

Την Πέμπτη το απόγευμα έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών - ύστερα από δύσκολη μάχη με την επάρατο νόσο - ο Μάνος Χαριτάτος, ιδρυτής του Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), ενός εκ των σημαντικότερων ιδρυμάτων διάσωσης της ελληνικής ιστορίας, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ο Μάνος Χαριτάτος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944, και ήρθε στην Ελλάδα το 1953. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Κολέγιο Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1980-1989).

Το 1965, με τον ιστορικό και φίλο του Δημήτρη Πόρτολο, ίδρυσε ένα πολιτιστικό σωματείο, το ΕΛΙΑ. Σταθερή ενασχόληση, πάθος και μεράκι του Μάνου Χαριτάτου ήταν από την αρχή όχι μόνο η συλλογή εκδόσεων και αρχείων, αλλά και στη συνέχεια η διάσωσή τους με την αξιοποίηση των μέσων που παρέχει η τεχνολογία. Υπήρξε ως το τέλος στυλοβάτης του ΕΛΙΑ.

Καλλιεργημένος, λόγιος, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, αλλά και προικισμένος με εξαίρετες διοικητικές ικανότητες. Ποτέ δεν αρνιόταν τη βοήθειά του σε όποιον του το ζητούσε και είχε καταστήσει το ΕΛΙΑ ένα χώρο ανοικτό και ελεύθερο για τους ερευνητές και τους απλούς πολίτες, μια θάλασσα γνώσης για όποιον ήθελε να κολυμπήσει στα νερά της, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Ισως κάποια στιγμή για το έργο του να αναγνωριστεί ως ο «Βλαχογιάννης της σύγχρονης Ιστορίας μας».

Ο Μάνος Χαριτάτος είχε στενή συνεργασία με το ΚΚΕ στο ζήτημα της αξιοποίησης των αρχείων Τύπου της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, ενώ είχε παραδώσει στο Κόμμα το υλικό της έκδοσης του «Ριζοσπάστη» της Κατοχής και του Δεκέμβρη του 1944. Ο ίδιος, εκφραζόταν πάντοτε με σεβασμό και εκτίμηση για το ΚΚΕ και την Ιστορία του και ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή των τεκμηρίων της.

Η κηδεία του Μάνου Χαριτάτου θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο. Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε ευαγή ιδρύματα.

Καλό ταξίδι Μάνο!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ