ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέτρα για τη θέρμανση στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Εύχομαι το 2013 να υπάρχει ζεστασιά στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων», είναι η μαθητική ευχή στην ευχετήρια κάρτα στην Καστοριά

Phasma

«Εύχομαι το 2013 να υπάρχει ζεστασιά στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων», είναι η μαθητική ευχή στην ευχετήρια κάρτα στην Καστοριά
Να παρθούν μέτρα για την άμεση επίλυση του προβλήματος θέρμανσης στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Οπως εξηγούν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης: «Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία, αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, έπειτα από απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών (Καλλικράτης, Ν. 3852/10, αρθ. 94, παρ. 27).

Αιτία είναι η τεράστια περικοπή της χρηματοδότησης του κράτους στα σχολεία και ιδιαίτερα σε αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, με την παράλληλη αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που επέβαλε η σημερινή συγκυβέρνηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την αρχή της σχολικής χρονιάς μαθητές και εκπαιδευτικοί της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη θέρμανση και με τις σχολικές επιτροπές να αδυνατούν να καλύψουν τις σχετικές δαπάνες, παρ' όλο που σε σχετική ερώτηση του κόμματός μας (3967/14-11-2012) το Υπουργείο Εσωτερικών απαντούσε ότι "...γίνεται προσπάθεια για επιπλέον επιχορήγηση των σχολείων των ψυχρών περιοχών για την αντιμετώπιση των δαπανών θέρμανσης".

Να σημειωθεί επίσης ότι φορείς της ευρύτερης περιοχής έχουν πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις έως σήμερα, διεκδικώντας αποφορολογημένο πετρέλαιο και για τη θέρμανση των σχολείων».

Οι βουλευτές ζητούν:

 • Αμεση επίλυση του προβλήματος θέρμανσης στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα.
 • Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες.
 • Απαλλαγή των σχολείων από τα έξοδα για το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο, το πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γίνει καμιά περικοπή στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΑΠΟΛΙΣ»
Στο όριο η κάλυψη των βασικών αναγκών τους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών

Αντιμέτωποι με μία σειρά προβλήματα βρίσκονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται εδώ και 10 χρόνια στο πρόγραμμα «Διάπολις: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών». Η ομάδα εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ως αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, σε πολύγλωσσους μαθητές και μαθήτριες και έχει μακρά θητεία στο αντικείμενο.

Το ΚΚΕ φέρνει για συζήτηση στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου αλλά και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου και Λιάνα Κανέλλη.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, «οι εργασιακές τους σχέσεις είναι πραγματικά άθλιες. Μέχρι σήμερα, η προϋπηρεσία τους δεν έχει αναγνωριστεί. Αναγκάζονται να δουλεύουν αποσπασματικά, χωρίς προοπτική, μόνο για συγκεκριμένους μήνες και να λαμβάνουν τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Με το νέο φορολογικό νόμο που ετοιμάζεται και τις εισφορές που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν, δε θα είναι σε θέση να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, καθώς η παρακράτηση φόρου θα ανεβεί κατακόρυφα.

Φέτος, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιλέξουν αν θα διδάσκουν σε ένα σχολείο 15 ώρες ή αν θα διδάσκουν 25 ώρες σε δύο σχολεία.

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει και δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε πολύγλωσσους μαθητές. Εχει αποσπασματικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης. Διδασκαλία που πρέπει να είναι ενταγμένη μέσα στα πλαίσια ενός ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και καθολική για όσους το έχουν ανάγκη. Διδασκαλία που θα πραγματοποιείται με ευθύνη των πανεπιστημιακών τμημάτων για τους ενήλικες και με ευθύνη του σχολείου για τους έφηβους.

Η ολόπλευρη ικανοποίηση της ανάγκης αυτής και η ένταξη της διδασκαλίας στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προϋποθέτει εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή εργασία, μαζικούς διορισμούς.

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό ότι οι σκοποί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεν είναι άλλοι από τον κατακερματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την ενσωμάτωση μερίδας των μεταναστών στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Και όχι ασφαλώς η ολόπλευρη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αυτούς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για:

 • Τη μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Διάπολις» και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 • Να παρασχεθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο πρόγραμμα «Διάπολις» και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 • Να δοθεί δωρεάν κάρτα για ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.
 • Να παρασχεθεί πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η ... συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του και οι υποστηρικτές του «διαπρέπουν» στην εφαρμογή των κάθε είδους αντιδραστικών νόμων που εφαρμόζονται στα πανεπιστήμια. Υποψηφιότητες στα Συμβούλια Διοίκησης, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο (με τον οποίο κατά τ' άλλα διαφωνεί...), εκλογή σε Συμβούλιο Διοίκησης, ακόμα και συμμετοχή στην έγκριση για δράση των κατασταλτικών μηχανισμών στα πανεπιστήμια!

Τα παραδείγματα είναι πολλά και αποκαλυπτικά:

 • Ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, είχε θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον περασμένο Μάη.
 • Ο Ν. Θεοτοκάς, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου. Μάλιστα, είχε και ολόκληρη ...θεωρία, αφού με λίγα λόγια έλεγε, σε επιστολή του στην Οργανωτική Επιτροπή, πως βάζει υποψηφιότητα για να ...αλώσει το νόμο - πλαίσιο από τα μέσα!
 • Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Κ. Λαπαβίτσας, που ανήκει στο χώρο, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τελικά, όμως, δεν αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση.
 • Χαρακτηριστική πολιτική στάση για το ΣΥΡΙΖΑ είχε ο αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γ. Παντής, στο θέμα της κλήσης του εισαγγελέα και της εισβολής των ΜΑΤ στο ίδρυμα, για να σπάσουν τις κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζομένων. Συμμετείχε μια χαρά στην κλήση του εισαγγελέα, ως μέλος των πρυτανικών αρχών, αλλά μετά ...διαχώρισε τη θέση του για την εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων στο ΑΠΘ (λες και τον εισαγγελέα τον κάλεσαν για να προσφέρει λουλούδια στους απεργούς)!

Πάντως, να σημειώσουμε πως η συμπεριφορά των στελεχών και των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνέπεια με την ιστορική πορεία και δράση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ΣΥΡΙΖΑίους άλλα να δηλώνουν και άλλα να κάνουν ή να αναπτύσσουν ...θεωρίες άλωσης του συστήματος, συμμετέχοντας στους μηχανισμούς του...


Γ. Χ.

Κάλαντα της ΚΝΕ

Αγωνιστικό κάλεσμα οργάνωσης του λαού και ανατροπής θα απευθύνουν, για άλλη μια φορά, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ψέλνοντας τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς με δικούς τους ευφάνταστους στίχους:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

η κρίση είναι πολύ βαθιά

κι όσο τα μονοπώλια κυβερνάνε

οι εργά- οι εργάτες θα πεινάνε

Να απαιτήσουμε μαζί

του χρέους τη διαγραφή

για να μην, για να μην πληρώσουμε άλλο

το κεφά- το κεφάλαιο το μεγάλο

Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό

πρέπει να βγούμ' απ' το χορό

της ΕΕ που 'ναι λυκοσυμμαχία,

του λαού, του λαού η χρεοκοπία

Μα για να γίνουν όλ' αυτά

όλοι μαζί με μια γροθιά

να χτίσουμε τη συμμαχία

για τη λα- για τη Λαϊκή Εξουσία

Πάρε τη θέση σου κι εσύ

σοσιαλισμός η προοπτική

με το Κου, με το ΚΚΕ μπροστάρη

το κεφά- το κεφάλαιο να σαλτάρει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org