ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
Κοίτα το δάσος, όχι το δέντρο

Προς τι ο πανικός; Αυτό που παθαίνει το ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωση του ονόματος του υπουργού του που εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ, συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών. Σε είδους «οικογένειες» των αστών. Σιγά μην περίμενε κάποιος στην ...Ελευσίνα τη λίστα Λαγκάρντ για να μάθει...

Στην ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ (έχει εκδοθεί από τη «Σύγχρονη Εποχή») ανάμεσα στ' άλλα περιέχονται και μερικές λεπτομέρειες για το πώς έγιναν μεγάλοι και τρανοί διάφοροι καπιταλιστές. Οταν θα γραφτεί και η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος κάποιες σελίδες θα πρέπει να αφιερωθούν και στα ονόματα διαφόρων που με το αζημίωτο είτε ως κυβέρνηση είτε ως συνδικαλιστές της κυβέρνησης συνέβαλαν τα μέγιστα στο τσάκισμα των εργατών, για να γίνουν μεγάλοι και τρανοί ορισμένοι εκ των καπιταλιστών.

Το πρόβλημα, όμως, παραμένει. Οχι στο σκάνδαλο, αλλά στο ίδιο το σύστημα. Οσο ο εργάτης θα ψάχνει ποιος πολιτικός είναι επίορκος, τόσο θα αυξάνει ο βαθμός εκμετάλλευσής του. Το σύστημα διαθέτει βαλβίδες εκτόνωσης. Οι νομικίστικου τύπου επιχειρήσεις «καθαρά χέρια» δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Με μια τέτοια επιχείρηση «καθάρισε» ο καπιταλισμός στη γειτονική Ιταλία. Κι έτσι σήμερα αδιάφθορος μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός ότι οι Ιταλοί εφοπλιστές - για παράδειγμα - έχουν εξασφαλίσει μισθούς ναυτεργατών στην Αδριατική που λίγο διαφέρουν από μισθούς Κίνας. Κι από πάνω να καταγγέλλουν οι Ιταλοί εφοπλιστές ότι στην Ελλάδα όπου επενδύουν, υπάρχει πρόβλημα καθώς επιβιώνει - λένε - ακόμα το «σοβιετικό μοντέλο» - δηλαδή υπάρχουν ταξικά συνδικάτα που με την πάλη τους δεν επιτρέπουν στην κερδοφορία του κεφαλαίου να ανθίσει.

Διά ταύτα: Αντί να ψάχνεις για τον πολιτικό που τα πήρε, κοίτα να οργανωθείς για να ανατρέψεις το σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και για να συντηρείται έχει ανάγκη και τέτοιους πολιτικούς.

***

Για τα λοιπά της ειδησεογραφίας:

-- Δεν είναι φούσκες οι ΜΚΟ. Είναι εργαλείο για να αυξάνει το ποσοστό της απλήρωτης εργασίας.

-- Από το άρθρο για τη χρεοκοπία κράτα το δεδομένο που παρουσιάζει ο αναλυτής: «Είναι πλέον αργά» για την Ελλάδα, είναι ήδη χρεοκοπημένη. Το γνωρίζεις, εξάλλου, από την ίδια τη ζωή σου. Αρα, κάθε θυσία για την πλουτοκρατία μόνο να σε βυθίσει περισσότερο μπορεί. Αρα; Ε, βάλε και λίγο το μυαλό σου να σκεφτεί, κι αν δεν τα καταφέρνει, ψάξε να βρεις τους συντρόφους του αγώνα που μαζί θα κάνετε το αναγκαίο άλμα συνείδησης και κατά συνέπεια το αναγκαίο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή.

-- Αυτοί που απορούν γιατί δεν επενδύουν οι καπιταλιστές που και ρευστότητα διαθέτουν και κέρδη έχουν, απλά βάζουν το κεφάλι στην άμμο. Δε θέλουν να δεχτούν ότι στην καρδιά μιας καπιταλιστικής κρίσης ο καπιταλιστής δεν επενδύει αν δεν έχει εξασφαλίσει ότι θα έχει αυξανόμενο ποσοστό κέρδους. Περιμένει να καταστραφούν τα κεφάλαια των ανταγωνιστών του για να επενδύσει. Το πρόβλημα σ' αυτήν την ιστορία δεν είναι τι κάνει ο καπιταλιστής, αλλά τι κάνει ο εργάτης. Οι κομμουνιστές έχουν δείξει ήδη τον αντίπαλο: Το κεφάλαιο η εξουσία του οποίου πρέπει να ανατραπεί.

-- Η ιστορία με το μεταλλαγμένο σολομό (όσο κι αν είναι αδιάφορη για τα εργατόσπιτα που δεν ξέρουν καν τι είναι ο σολομός) είναι αποκαλυπτική για το μέλλον της ίδιας της ζωής όσο το καπιταλιστικό κέρδος θα είναι αυτό που θα καθορίζει την εξέλιξη. Για να κερδίσουν τώρα (και πάντα με όρους «τώρα» λειτουργεί το κεφάλαιο) οι καπιταλιστές δε διστάζουν να καταστρέψουν την ίδια τη ζωή.


ΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πρωτοφανή αμηχανία αφού η ίδια μεν δεν έχει τίποτα να κρύψει, αλλά μια ενδεχόμενη εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ εμπεριέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας» (στα ΝΕΑ).

ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Νέο κρούσμα με ΜΚΟ φούσκες απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (...) χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 εργαζόμενους παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους τρείς μήνες» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ»: «Προκειμένου ν΄ αρθεί η απειλή χρεοκοπίας για την Ιταλία και την Ισπανία -για την Ελλάδα είναι πλέον αργά- απαιτείται περαιτέρω εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» (από άρθρο σε Bloomperg / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: «Νεκρό γράμμα παραμένουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες (...) εγείροντας τεράστιες ανησυχίες για την ανάκαμψη (...) σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της McKinsey Global Institute έως το 2011 οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ (2007) είχαν υποχωρήσει κατά 3,4% στις ΗΠΑ, κατά 3,8% στην Ιαπωνία και κατά 2,9% στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) στην ΕΕ οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα 15% χαμηλότερες σε σχέση με το 2007 (...) η απροθυμία των ιδιωτών να επενδύσουν πονοκεφαλιάζει αρκετούς αφού οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τεράστια ρευστότητα διαθέτουν και τα κέρδη τους ως ποσοστό του ΑΕΠ αύξησαν» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ: «Σε εξήντα μέρες θα αρχίσει η διάθεση του γενετικά μεταλλαγμένου σολομού στην αμερικανική αγορά (...) ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων των ΗΠΑ χαρακτηρίζει το νέο είδος "ασφαλές" (...) ο σολομός του Ατλαντικού ενισχύθηκε με ένα γονίδιο ενός άλλου είδους σολομού που ονομάζεται Σινούκ και συναντάται στον Ειρηνικό Ωκεανό (...) το συγκεκριμένο γονίδιο είναι διπλά μεταλλαγμένο (...) ο γονιδιακός διακόπτης βρίσκεται στο DNA ενός άλλου ψαριού -πρόκειται για ένα είδος γατόψαρου (...) ο διακόπτης αυτός χρησιμοποιείται για την επίσπευση του χρόνου που απαιτείται για την ανάπτυξή του (...) 16 μήνες είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει ο μεταλλαγμένος σολομός στο ιδανικό για κατανάλωση βάρος ενώ ο κανονικός σολομός χρειάζεται 3 χρόνια (...) σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα εάν 60 μεταλλαγμένοι σολομοί δραπέτευαν σε φυσικό περιβάλλον μέσα σε διάστημα 40 γενεών θα είχαν αφανίσει τους φυσικούς εξαδέλφους τους» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πρώτο σοκ με τα τέλη κυκλοφορίας

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάος, ουρές στις εφορίες για παράδοση πινακίδων

ΕΘΝΟΣ: Το σύστημα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΚΟ - φούσκες ακυρώνουν χιλιάδες προσλήψεις

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Κάλαντα απολύσεων

ΤΑ ΝΕΑ: 3+1 σκιές στη νέα λίστα

Η ΕΛΛΑΔΑ: Με 71 νέα ονόματα η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ

6 ΜΕΡΕΣ: Η μαύρη τρύπα της συγκάλυψης

Η ΑΥΓΗ: Κρεμασμένοι από τη λίστα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 46,8 δισ. ευρώ τα επισφαλή δάνεια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κεφάλαια 40,5 δισ. ευρώ χρειάζονται οι τράπεζες

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τραπεζικό στοίχημα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, όλες οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν την τακτοποίηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η μαύρη προοπτική

«Το 2013 θα κάνει ποδαρικό με νέα μέτρα και χαράτσια στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα. Οι αντιδραστικές ανατροπές που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο προστίθενται σ' αυτές που έχουν ήδη φορτώσει στις πλάτες του λαού οι αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια (...) από το νέο έτος θα ισχύσει το νέο φορολογικό. Οι διαλυτικές συνέπειες που θα έχει για το λαϊκό εισόδημα, δε θα φανούν με τα εκκαθαριστικά, αλλά από τον πρώτο κιόλας μισθό του Γενάρη (...) δίπλα σ' αυτά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 (...) το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού (...) ορίζει μισθό 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (...) από τις αρχές του έτους μπαίνουν σε εφαρμογή μειώσεις από 5% έως 20% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (...) στον αντίποδα, για το μεγάλο κεφάλαιο προβλέπεται μείωση της φορολογίας. Το 2013 φέρνει επίσης 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου και τη συνέχιση του προγράμματος της "διαθεσιμότητας" (...) οι ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν από τη μια σε αύξηση των τιμολογίων και από την άλλη σε συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων (...) αυξημένη φορολογία στο λαό σημαίνει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, χρήμα για το κράτος να δίνει στις επιχειρήσεις. Η φορολογική εξόντωση των μικρών ΕΒΕ, σε συνδυασμό με το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, σημαίνει παραπέρα μονοπώληση, άρα και περισσότερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Το αποφασιστικό βήμα που χρειάζεται

«Κάθε μέτρο της κυβέρνησης συγκλίνει στη χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία της διαχείρισης στον καπιταλισμό, όποια μορφή κι αν πάρει. Τίποτα απ' όσα έχασε ο λαός για χάρη των μονοπωλίων δεν πρόκειται να του δοθεί πίσω, όποιος κι αν πάρει τη σκυτάλη στην κυβέρνηση, ακόμα κι αν έρθει ανάπτυξη.

Το 2013 μπορεί να γίνει έτος ορόσημο για το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του. Αν κάνει αποφασιστικά βήματα στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που με ισχυρό ΚΚΕ θα αντιπαλεύει τα μέτρα, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την αντεπίθεση. Για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής, για τη λαϊκή εξουσία, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού που σάπισε» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ