ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Τα χίλια ένα μάτια του «Μεγάλου Αδελφού»

Μια από τις τεχνολογίες που μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη κάποιου ανθρώπου κρυμμένου στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, μετρώντας τη διάχυση των ακτίνων Χ που εκπέμπονται από ειδική συσκευή
Μια από τις τεχνολογίες που μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη κάποιου ανθρώπου κρυμμένου στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, μετρώντας τη διάχυση των ακτίνων Χ που εκπέμπονται από ειδική συσκευή
Ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και ακόμη περισσότερο μετά τα ύποπτα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, η τεχνολογία χρησιμοποιείται σταθερά για την αποσάθρωση της έννοιας της προσωπικής ζωής των πολιτών των ΗΠΑ (και όχι μόνο). Κάμερες παρακολούθησης καταγράφουν κάθε κίνηση μέσα σε σούπερ μάρκετ και δημόσια πάρκα, το περιβόητο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (NSA) κρυφακούει τις ιδιωτικές τηλεφωνικές συζητήσεις κατά βούληση, οι ασφαλιστικές εταιρίες μοιράζονται το ιατρικό ιστορικό των πελατών τους. Τώρα, σειρά έχει η τελική (;) προσβολή της προσωπικής ζωής, κάτι τόσο απίθανο, που μέχρι πρότινος φαινόταν ότι μόνο ο φανταστικός ήρωας Σούπερμαν θα μπορούσε να το διαθέτει: την ικανότητα να βλέπει πίσω από τοίχους και να εντοπίζει ανθρώπους και οτιδήποτε κινείται, ακόμα και την ικανότητα να βλέπει κάτω από τα ρούχα των ανθρώπων!

Οπως και κάθε άλλη επιδρομή κατά των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων στον καιρό της «Νέας Τάξης», έτσι κι η νέα χονδροειδής παραβίαση της προσωπικής ζωής πλασάρεται ως μια γενικά θετική εφαρμογή της τεχνολογίας που έχει βεβαίως και κάποιες αρνητικές παρενέργειες, για τις οποίες τάχα θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Θα μπορεί λέει να χρησιμοποιηθεί από τις μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών για την ανεύρεση ανθρώπων θαμμένων κάτω από ερείπια, για την ανίχνευση κρυμμένων όπλων σε αεροδρόμια και συνοριακά φυλάκια, ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούν να ανιχνεύουν τα φορτηγά και τα άλλα οχήματα για λαθρομετανάστες και για κρυμμένα ναρκωτικά.

Ακτίνες Χ, από την ιατρική στην πολιτική

Η ανακάλυψη των ακτίνων Χ το 1895 από τον Γερμανό φυσικό Ρέντγκεν, αλλά και οι τεχνολογίες παρατήρησης του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος που εφευρέθηκαν τον περασμένο αιώνα (αξονική τομογραφία, υπερηχογραφία, τομογραφία μαγνητικού συντονισμού κτλ.) αφαίρεσαν οποιοδήποτε στοιχείο έκπληξης από τον σύγχρονο άνθρωπο σχετικά με τη δυνατότητα των επιστημόνων να βλέπουν κάτω από το δέρμα του. Οι πιο πρόσφατες συσκευές πηγαίνουν ακόμα παραπέρα και χρησιμοποιούν μικροκύματα, κύματα ραντάρ και ραδιοκύματα για να διεισδύσουν σε μια σειρά από αδιαφανή αντικείμενα, από ξύλο και ύφασμα μέχρι ατσάλι και τσιμέντο.

Αλλά οι ακτίνες Χ δεν έχουν περιπέσει σε αχρηστία. Αντί της ιατρικής μεθόδου που καταγράφει τις ακτίνες Χ που διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα, μια αμερικανική εταιρία κατασκεύασε συσκευή μεγέθους ψυγείου που εκπέμπει λιγότερο ισχυρές ακτίνες Χ και στη συνέχεια καταγράφει το μέρος της ακτινοβολίας που σκεδάζεται όταν πέσει πάνω στον άνθρωπο υπό παρατήρηση. Στην εικόνα που σχηματίζεται σε μια οθόνη φαίνονται όλα τα μεταλλικά αντικείμενα με σκούρο χρώμα, γιατί τα μέταλλα δεν ανακλούν τις ακτίνες Χ. Αντίθετα τα πλαστικά και τα κεραμικά υλικά φαίνονται με έντονο λευκό χρώμα. Το σώμα του ανθρώπου εμφανίζεται με μια απόχρωση του γκρι αφού ανακλά τις ακτίνες Χ λιγότερο από τα πλαστικά αλλά πολύ περισσότερο από τα μέταλλα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η ακτινοβολία από τη συσκευή δεν είναι περισσότερη από εκείνη που γίνεται για να βγει μια οδοντιατρική πλάκα.

Το σύστημα αξίας 130.000 δολαρίων χρησιμοποιείται ήδη για τον έλεγχο των επιβατών σε πολλά αεροδρόμια, αλλά και των φυλακισμένων σε πολλές φυλακές των ΗΠΑ. Φυσικά, δεν έχει ζητηθεί η άδεια των ενδιαφερομένων, ούτε για την παραβίαση της προσωπικής τους ζωής, ούτε και για την ακτινοβόλησή τους που ναι μεν είναι μικρή, αλλά λειτουργεί σωρευτικά κάθε φορά που περνάει ο ανύποπτος πολίτης μπροστά από τη συσκευή. Εδώ πρέπει να προστεθεί φυσικά η ακτινοβολία από τις οδοντιατρικές πλάκες, ή από τις άλλου είδους ακτινογραφίες και σπινθηρογραφήματα που χρειάζεται να βγάλει κάθε άνθρωπος, καθώς και τυχόν παραπέρα επιβάρυνση με φυσική ακτινοβολία λόγω ιδιομορφιών του τόπου κατοικίας του.

Χαφιέδες...«συνεργάτες μου καλοί»

Επειδή αυτή η συσκευή απαιτεί οι παρατηρούμενοι άνθρωποι να μένουν ακίνητοι, μια άλλη εταιρία κατασκεύασε συσκευή που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκος κύματος μερικών χιλιοστών του μέτρου (δηλαδή ραδιοκυμάτων 1000 φορές πιο υψίσυχνων σε σχέση με τα FM). Αυτή η ακτινοβολία διαπερνά ρούχα, συσκευασίες και δομικά υλικά. Επειδή όλα τα αντικείμενα αλλά και οι άνθρωποι εκπέμπουν τέτοια ακτινοβολία, η σχετική συσκευή χρειάζεται απλώς να την καταγράψει για να σχηματίσει μια φωτεινή καρικατούρα, που ωστόσο είναι αρκετά λεπτομερής ώστε να καταλάβει κανείς αν π.χ. πρόκειται για άντρα ή για γυναίκα. Οπλα, βόμβες και τα σχετικά, φαίνονται σαν μαύρες σκιές. Η συσκευή κοστίζει 60.000 δολάρια και ίσως ήδη να είναι διαθέσιμη στο εμπόριο.

Κι αυτή η συσκευή, όμως, δεν μπορεί να δει πίσω από ένα τοίχο. Γι' αυτό η κατασκευάστρια ετοιμάζει τώρα ένα ανιχνευτή που πέρα από την καταγραφή της φυσικής ακτινοβολίας χιλιοστού θα εκπέμπει και μια τεχνητή μορφή της κατάλληλα διαμορφωμένη, που θα επιτρέπει το σχηματισμό της εικόνας των αντικειμένων που βρίσκονται πίσω από τον τοίχο αναλύοντας το μέρος της ακτινοβολίας αυτής που ανακλάται πάνω τους. Η συσκευή στηρίζεται στην ανάλυση της διαφοράς χρόνου που κάνουν τα εκπεμπόμενα ραδιοκύματα για να φτάσουν στο αντικείμενο, να ανακλαστούν και να επιστρέψουν και μπορεί να αποκαλύψει οτιδήποτε και οποιονδήποτε υπάρχει και ιδιαίτερα κινείται πίσω από ένα πέτασμα. Σε δοκιμές μπόρεσε να ανιχνεύσει τερμίτες που κινούνται μέσα σε ένα σάπιο ξύλο. Μια άλλη παραλλαγή αυτής της τεχνικής μπορεί να ανιχνεύσει άνθρωπο μέχρι και 10 μέτρα μακριά, πίσω από ένα τοίχο.

Αλλη εταιρία στις ΗΠΑ ετοιμάζει μια συσκευή αξίας μόλις 1000 δολαρίων που χρησιμοποιώντας ακτινοβολία ραντάρ θα μπορεί να ανιχνεύει οποιαδήποτε κίνηση, ακόμα και το χτύπο της καρδιάς ενός ανθρώπου που στέκει ακίνητος στο βάθος μιας αίθουσας. Το επόμενο καρδιοχτύπι σας για μια κοπέλα να ξέρετε ότι μπορεί να το ακούει και κάποιος άγνωστος στο κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης του κτιρίου.

Η «Οραση του Στρατιώτη»...

Και μετά από όλες τις «αθώες» αν όχι «αγαθοεργές» κατά τους εμπνευστές τους εφαρμογές των νέων τεχνολογιών παραβίασης της προσωπικής ζωής, φτάνουμε και στο ψητό. Η εταιρία Τάιμ Ντομέιν έχει πάρει χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τον στρατό των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της «Ορασης του Στρατιώτη», μιας φορητής συσκευής βάρους 4 κιλών, που θα επιτρέπει σε έναν ανιχνευτή ή ένα μη επανδρωμένο όχημα να ελέγχει κτίρια και περιοχές για δραστηριότητα ζωντανών όντων. Τα πρώτα βήματα για τον «Εξολοθρευτή» των ταινιών επιστημονικής φαντασίας;

Αν σας μαύρισε η καρδιά, ίσως αναρωτηθείτε: μα είναι θέμα αυτό για ένα γιορταστικό φύλλο εφημερίδας, τώρα που οι άνθρωποι ετοιμάζονται να υποδεχτούν το νέο έτος γεμάτοι ελπίδα για ένα ειρηνικό και καλύτερο αύριο; Δυστυχώς, το αύριο αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο. Μέρα και νύχτα, καθημερινές, γιορτές και σκόλες, ο ιμπεριαλισμός βυσσοδομεί σε βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων φροντίζοντας συνήθως να «χρυσώνει το χάπι». Η ενεργητική στάση αντίστασης είναι μονόδρομος για όποιον θέλει να ελπίζει πραγματικά σ' αυτό το καλύτερο αύριο, για τον ίδιο και τα παιδιά του.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ