ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Διανομή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας

Για άλλη μια φορά, ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου βρέθηκαν κοντά στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας μοιράζοντάς τους τρόφιμα κ.λπ. (θυμίζουμε ότι οι πλημμύρες στην περιοχή στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους). Σημειώνεται πως τα ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την καταστροφή και στάθηκαν στο πλευρό όσων επλήγησαν. Μάλιστα, ειδικά η χτεσινή προσφορά αλληλεγγύης λόγω των ημερών των εορτών έχει τη δική της βαρύτητα.

Στους πληγέντες της Μάνδρας μοιράστηκαν είδη πρώτης ανάγκης που είχαν συγκεντρωθεί από προσφορές από την επαρχία, όπως σωματεία από την Καβάλα και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Στη βοήθεια που μοιράστηκε περιλαμβάνονταν τρόφιμα και φρούτα, είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα αλλά και οι ιδιαίτερα αναγκαίες αυτή την εποχή κουβέρτες. Η πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων έτυχε θερμής υποδοχής και αρκετοί ήταν αυτοί που κατά την παραλαβή των ειδών εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους εκπροσώπους των σωματείων και φορέων για τη χτεσινή προσφορά αλληλεγγύης αλλά και γενικότερα για όλη την παρουσία και βοήθεια μέχρι σήμερα.

Ακόμα, χτες, μοιράστηκαν είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία των δήμων Πάτρας και Καισαριανής.

Από τη χτεσινή διανομή βοήθειας των ταξικών σωματείων και φορέων του Θριασίου στους πληγέντες της Μάνδρας
Από τη χτεσινή διανομή βοήθειας των ταξικών σωματείων και φορέων του Θριασίου στους πληγέντες της Μάνδρας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Χριστουγεννιάτικο «δώρο» οι αναγκαστικές εισπράξεις οφελών!

Ακολουθώντας κατά γράμμα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η δημοτική αρχή Βόλου προχώρησε μέσα στα Χριστούγεννα στο μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών παρελθόντων ετών, ακόμη και από το 1995, με τις σχετικές ογκώδεις προσαυξήσεις, για οφειλές ανταποδοτικών τελών και για πρόστιμα από κυκλοφοριακές παραβάσεις, με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δημοτική αρχή προχωρά σε τέτοιου είδους μέτρα: Κόβει την παροχή νερού για οφειλές μόλις 70 ευρώ, ενώ σχεδιάζει νέες αυξήσεις στο νερό εφαρμόζοντας τον νέο τρόπο τιμολόγησής του με υπολογισμό του χρηματοοικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους, απαιτεί εκατοντάδες ευρώ για σύνδεση στην αποχέτευση στις περιφερειακές τοπικές ενότητες και απειλεί με πρόστιμα όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου:

-- Να προχωρήσει στη διαγραφή όλων των μικροφειλών για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

-- Να ανακαλέσει, να σταματήσει και να μην εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών.

-- Να περιφρουρήσει θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.

-- Να απαιτήσει τώρα από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη «σέντρα» της εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες. Να ενισχύσει με τη δράση και τη στάση του την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση με αφορμή τις οικολογικές «ευαισθησίες» του αντιπεριφερειάρχη

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε ο Σύλλογος που περιείχε άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Γ. Καραμέρου, με τίτλο: «Επιτέλους τέλος στην πλαστική σακούλα, τη θανάσιμη απειλή για το οικοσύστημα», στο οποίο παρουσιάζει το πόσο σημαντικός είναι ο πρόσφατος νόμος για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Γενάρη 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν τέλος 0,03 ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα - αυτές που χρησιμοποιούμε κυρίως στα σούπερ μάρκετ - ενώ η επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ από την 1η Γενάρη 2019. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει στόχο τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα επειδή είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος, με αφορμή το άρθρο του αντιπεριφερειάρχη, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα πως:

«Πρόκειται για την ενεργητική στήριξη που παρέχει ο κ. αντιπεριφερειάρχης στην κυβερνητική πολιτική, που με τον ν. 4496/2017 του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο κατευθύνσεις της ΕΕ. (...) Γι' αυτό δεν βρήκε να πει κουβέντα για σημαντικές πλευρές του συγκεκριμένου νόμου, για:

-- την επιβολή υπέρογκων κεφαλικών προστίμων από 200 ευρώ έως 500 ευρώ που θα επιβάλλονται από τον οικείο δήμο για όσους δημότες δεν συμμορφώνονται στον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου,

-- την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων (γίνεται λόγος για ανάκτηση Ενέργειας, που σημαίνει θερμική επεξεργασία απορριμμάτων),

-- τη γενικευμένη εισπρακτική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, στο όνομα του "πληρώνω όσο πετάω", της πιο ακραίας εκδοχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", χειρότερη και από τη λογική του κεφαλικού φόρου, που όχι μόνο δεν σταματάει τη ρύπανση, αλλά φορτώνει περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού».

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας

Πέθανε χτες, σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας. Γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης και σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εργάστηκε ως συντάκτης σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και παράλληλα ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Εργάστηκε ως συντάκτης και πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ενώ από το 1986 διετέλεσε και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας κ.ά. Από το 1981 έως το 1989 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ-1, περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων. Ο ίδιος ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ' ανοιχτά χαρτιά». Συνέγραψε, επίσης, πολλά βιβλία.

Πακέτο με σφαίρα στον πρόεδρο της ΕΠΟ

Απειλητική επιστολή που συνοδευόταν και από μία σφαίρα εστάλη από αγνώστους χτες το μεσημέρι στα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), με αποδέκτη του πακέτου τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένο. Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι αρμόδιες Αρχές και συγκεκριμένα το Τμήμα Εκβιαστών της Αστυνομίας και η Αντιτρομοκρατική Μονάδα.

Συνεχίζεται από το δήμο Πάτρας η φιλοξενία των αστέγων

Συνεχίζεται από το δήμο Πάτρας και τον Κοινωνικό Οργανισμό από το Σάββατο 30 Δεκέμβρη και έως 1η Γενάρη η φιλοξενία των αστέγων στο Ατυπο Υπνωτήριο στο Παλαιό Αρσάκειο Πατρών. Η λειτουργία του Ατυπου Υπνωτηρίου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση για την φιλοξενία των αστέγων ξεκινά από τις 8 μ.μ. έως και τις 8 π.μ. Η προσέλευση στο χώρο θα γίνεται κατά τις ώρες 8 με 10 μ.μ. Ο χώρος παρέχει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης, φαγητού και ζεστού μπάνιου.

Για τους πολίτες και τις υπηρεσίες που θέλουν να επικοινωνήσουν με το δήμο Πάτρας και τον Κοινωνικό Οργανισμό δίνονται τα παρακάτω τηλέφωνα (αν είναι εφικτό να επικοινωνούν σε ώρες εργασίας και σε έκτακτη περίπτωση ψύχους εκτός ωρών εργασίας έως τις 10.00 μ.μ.): 2620.390.972 - 698.4617.546. 2610.390.963 - 697.7752.762. 2610.390.968 - 698.4617.545.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Πολλά προβλήματα υπήρξαν από χτες το πρωί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έφθαναν μέχρι και τα 9 μποφόρ. Οι δυσκολίες εντοπίζονταν στο Ιόνιο, καθώς δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Ληξούρι - Αργοστόλι και Πόρος Κεφαλληνίας - Κυλλήνη, ενώ το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν και τα δρομολόγια των πλοίων ανοιχτού τύπου στη γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας. Επίσης, κλειστή ήταν και η πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου Θάσου, ενώ τα δρομολόγια από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό με τα «δελφίνια» πραγματοποιούνται με δυσκολία.

Μέχρι χτες, κανονικά διεξάγονταν τα δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Ωστόσο, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Γενικότερα, υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, από προχτές Τετάρτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ