ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με μέτρα σε βάθος χρόνου

Οι «επεξηγήσεις» του υπουργού Οικονομικών στους εταίρους του κεφαλαίου κλιμακώνουν και τη συζήτηση για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Οι «επεξηγήσεις» του υπουργού Οικονομικών στους εταίρους του κεφαλαίου κλιμακώνουν και τη συζήτηση για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Η κατοχύρωση των αιματοβαμμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» με βάθος χρόνου που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 2028, η χρονική επέκταση και «αναβάθμιση» του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη», η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους με ορίζοντα το 2060 κ.ά. αποτελούν ορισμένες από τις «νέες» αντιλαϊκές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης και των συνεννοήσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο. Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Γιούρογκρουπ (στις 5/12), σε αυτήν τη φάση, «η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις».

Την ίδια ώρα, οι νέες έγγραφες διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης, που απεστάλησαν στους «θεσμούς» της Ευρωζώνης, έρχονται να άρουν τις όποιες «παρεξηγήσεις» σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα και τους «αστερίσκους» στις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος». Αυτό, με τη σειρά του, αποτέλεσε την αφορμή και το άλλοθι για τη νέα κυβερνητική δήλωση «αφοσίωσης» στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα σε βάθος χρόνου και ανεξάρτητα από το τρέχον μνημόνιο.

«Πλήρης αφοσίωση» στην αντιλαϊκή πολιτική

«Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Γιούρογκρουπ στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου», τονίζεται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, μέσω της οποίας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέχει στους «θεσμούς» της Ευρωζώνης πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση του 3ου μνημονίου και των κάθε είδους συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων και συμφωνιών. Η εν λόγω έγγραφη διαβεβαίωση αναμένεται να επαναφέρει σε τροχιά τις «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», προετοιμάζοντας το έδαφος και για το επόμενο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή Τσακαλώτου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), μεταξύ άλλων, εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

  • «Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή».

Ουσιαστικά, ομολογούν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενη απόδοση. Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει ούτε καν η «πρόθεση» παρέκκλισης από τις αντιλαϊκές συμφωνίες.

  • «Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017».
  • «Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (...) σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Γιούροστατ δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί».

Πρόκειται για την ενεργοποίηση των εφεδρειών του «δημοσιονομικού κόφτη» και χαρακτηριστικά τονίζεται: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Ο Σόρος, ο Σημίτης και ο «ζουρλομανδύας»

Στο μεταξύ, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της επιστολής με τις πρόσθετες «μνημονιακές» διαβεβαιώσεις στην Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών επαναφέρει το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα των «συσχετισμών» και των «εναλλακτικών δρόμων» εντός της ευρωένωσης, ανάμεσα σε εκείνες τις δυνάμεις που προκρίνουν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και «ζεστό» χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους των χωρών τους και στη Γερμανία και σε όσους ζητάνε συνέχιση της «αυστηρής» δημοσιονομικής πολιτικής.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας», αναφέρει ο Ευ. Τσακαλώτος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε προχτές στο «Οpen Democracy», χορηγός του οποίου είναι το ίδρυμα «Open Society Foundation», του γνωστού «επενδυτή» των χρηματαγορών Τζ. Σόρος.

Ο Ευ. Τσακαλώτος αποδίδει την ενίσχυση των «φυγόκεντρων δυνάμεων» στην ΕΕ στην ασύμμετρη επιβάρυνση του νότου και επιρρίπτει «ευθύνες» στους «θεσμούς» για την ασκούμενη πολιτική σε μία Ευρώπη «χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας». Οπως σημειώνει ο ίδιος, «το "κοινωνικό αφήγημα" καταλήγει ότι χωρίς μια τέτοια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος καθώς απηχούν στις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς».

Σύμφωνα με τον Τσακαλώτο, διαφορετική είναι η οπτική του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες», όπως δηλαδή υποστηρίζει η πλευρά της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι το αφήγημα αυτό εμφανίζεται κυρίως στο Βορρά και στις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες της «κεντροαριστεράς που σκέφτεται ακόμα με το πλαίσιο του Μπλερ, του Σρέντερ και του Σημίτη», σε μια εμφανή προσπάθεια να ξεπλύνει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, διαχωρίζοντάς την σε τάχα καλή και κακή.

Κλυδωνισμοί και κόντρες σε ιταλικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, φαίνεται να επιβεβαιώνονται μια σειρά από «ανησυχίες» και «φόβοι» των αστικών επιτελείων για τις ιταλικές τράπεζες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα «κεφαλαιακής ανεπάρκειας» αλλά και με μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων κι ενώ βρίσκεται «στα σκαριά» το κρατικό πακέτο διάσωσής τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής Monte dei Paschi di Siena θα απαιτηθούν «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να διοχετεύσει την απαραίτητη κεφαλαιακή στήριξη καθώς ήδη έχει εγκριθεί «πακέτο» συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, τόσο για τη συγκεκριμένη τράπεζα, όσο και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Rai, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των μικροκαταθετών, ενώ παράλληλα εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ότι η ΕΚΤ στην άσκηση προσομοίωσης που έγινε για την Monte dei Paschi εφάρμοσε τα ίδια κριτήρια με αυτά που ίσχυσαν για τις ελληνικές τράπεζες. Φαίνεται επίσης ότι δεν θα αποφευχθεί και το «κούρεμα» καταθέσεων.

Να σημειωθεί ότι εποπτικοί έλεγχοι της ΕΚΤ συνήθως εστιάζουν στην «ποιότητα» των χαρτοφυλακίων, με επίκεντρο τα προβληματικά δάνεια, καθώς και σε άλλα στοιχεία που εμφανίζονται στους ισολογισμούς, ενώ στα επιλεγόμενα κριτήρια περιλαμβάνονται οι πιστωτικοί κίνδυνοι, οι ειδικοί κίνδυνοι για κάθε ξεχωριστή χώρα, «ακραία» σενάρια ως προς τους ρυθμούς πτώσης του ΑΕΠ για κάθε χώρα κ.ά.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατυπώνει «ανησυχίες» σχετικά με το κρατικό πακέτο διάσωσης: «Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνουν ελέγχους και να εγγυηθούν πως οι ιταλικές αρχές τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο «Ρόιτερς», επισημαίνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος από το κράτος μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους. Ταυτόχρονα, «υπενθυμίζοντας» την κοινοτική Οδηγία για τη διάσωση των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in), πρόσθεσε πως οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών αυτών πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα υποστούν τις ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ