ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Οι διαρροές εμπλέκουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Τρία ονόματα, που δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της λίστας, συνδέουν με την υπόθεση τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Διαφοροποίηση προκύπτει μεταξύ της νέας και της παλιάς εκδοχής της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ», σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, των οικονομικών εισαγγελέων και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ολοκλήρωσαν τη σχετική έρευνα. Το πόρισμα, που διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή, εντοπίζει τρία επιπλέον άτομα, που δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της λίστας.

Από την ανάλυση των φορολογικών προφίλ των τριών προσώπων και τη διασταύρωση των στοιχείων του taxisnet, προκύπτει - σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του Αρείου Πάγου - η σχέση τους και με τέταρτο άτομο, συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν δύο λογαριασμοί, εκ των οποίων ο πρώτος παρουσιάζει κατάθεση 1.022.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι «κλειστός» και δεν μπορεί να εξακριβωθεί το ποσό που περιέχει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η όποια αλλοίωση της πρώτης λίστας έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς υπήρξε από τις γαλλικές αρχές ρητή διαβεβαίωση πως το δεύτερο αρχείο που εστάλη πρόσφατα, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε σταλεί πριν από δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή της λίστας, υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών τοποθέτησε το δίσκο σε laptop και έδειξε τα αρχεία στην ελληνική αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί εκεί για να την παραλάβει. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που παραδόθηκε στον Ε. Βενιζέλο ήταν «πειραγμένη», ενώ η λίστα που δόθηκε πριν μια βδομάδα από τους Γάλλους, είναι η ίδια με εκείνη που είχε δοθεί και πριν δύο χρόνια περίπου στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο φάκελος με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κατατέθηκε χτες στη Βουλή και δημοσιοποιήθηκε στα κόμματα. Οπως όμως αποδείχτηκε, δεν περιέχει αυτούσιες τις δύο λίστες, αλλά μόνο το διαβιβαστικό με τα τρία επιπλέον ονόματα που περιέχονται στην πρωτότυπη έκδοση.

Κόντρα Παπακωνσταντίνου - ΠΑΣΟΚ

Αντιδρώντας στις διαρροές που εμπλέκουν το όνομά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διένειμε δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για «άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων». Οπως λέει, «καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα. Καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν».

Για τα νέα ονόματα που εμφανίζονται στη λίστα, δηλώνει ότι «αν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα» και πως «είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια». Καταλήγει, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση» και ζητάει «να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Χτες, με απόφαση του Ε. Βενιζέλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η σημερινή ηγεσία και το κόμμα το πολιτικό κόστος της υπόθεσης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται:

«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD. Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ».

Προκαλώντας τη νοημοσύνη του λαού, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του»!

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διένειμε νέα δήλωση, με την οποία ζητάει από τη Δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές «να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου». Αφήνοντας σαφείς αιχμές σε βάρος του Ε. Βενιζέλου, ζητάει να απαντηθεί «γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη "λίστα Λαγκάρντ" από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών».

Καυγάς ενάντια στην ουσία

Παρά το υπαρκτό γεγονός, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης αξιοποίησαν και χτες τη λίστα για να επιδοθούν σ' έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο ικανότερος να καθαρίσει το σάπιο σύστημα, χωρίς να πειράξει τα ιερά και τα όσια, που είναι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και η εγχώρια νομοθεσία για τη διακίνηση του χρήματος που αποθησαυρίζουν οι καπιταλιστές.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον Γ. Παπακωνσταντίνου», ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε ότι «θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών».

Σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον πρώην υπουργών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου προχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος, σε μια προσπάθεια να βγάλει από το κάδρο τη σημερινή ηγεσία του κόμματος και να παρουσιάσει το κόμμα του σαν θιασώτη της κάθαρσης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», έκανε λόγο για παραλείψεις που βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα και ανέφερε: «Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα (...) Δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα (...) και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ (...) οι τυχόν εμπλεκόμενοι έπρεπε να έχουν φύγει ήδη από το ΠΑΣΟΚ».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «γελοία και φαιδρά» όσα είπε ο Λ. Γρηγοράκος, τον οποίο χαρακτηρίζει «στενότατο συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου».

Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους «αλλοίωσαν, απέκρυψαν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη λίστα Λαγκάρντ, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει «όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών». Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα ζητήσουν οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», σύμφωνα με τον βουλευτή τους Ν. Μαριά.

ΝΕΟ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ» ΤΗΣ ΕΕ
Σε ισχύ ένας ακόμα σιδερένιος νόμος του κεφαλαίου

Εγκρίθηκε από 12 χώρες και ενεργοποιείται από την 1η Γενάρη

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», που αποτελεί έναν επιπλέον σιδερένιο μηχανισμό επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου και καθιερώνει ένα διαρκές μνημόνιο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ενεργοποιείται από την 1η Γενάρη 2013. Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, έπρεπε να επικυρωθεί από (τουλάχιστον) 12 κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε, καθώς η Φινλανδία ήταν το 12ο κράτος της Ευρωζώνης που επικύρωσε τη συνθήκη, στις 21 Δεκέμβρη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το νέο ευρωπαϊκό «δημοσιονομικό σύμφωνο» υπογράφτηκε στις 2 Μάρτη στις Βρυξέλλες από 25 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς Βρετανία και Τσεχία αρνήθηκαν να το υπογράψουν. Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο ήταν από τις πρώτες που επικύρωσαν το «δημοσιονομικό σύμφωνο», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Τη θέσπιση στο Σύνταγμα ή με νόμο κανόνων για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα το 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» με τη λήψη μέτρων.
  • Την επιβολή κυρώσεων για χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, προβλέπεται παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ, που θα καταβάλλεται στο ESM.
  • Αυτόματη επιβολή «δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων» (μνημόνια) από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε χώρες που το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Η Κομισιόν θα μπορεί να ζητά και αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν (μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία).
ΚΚΕ
Ολα στο φως, να καταλογιστούν ευθύνες

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις λίστες Λαγκάρντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δύο λίστες Λαγκάρντ, ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται, ενώ τάσσεται υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας, εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

Σε άλλο σχόλιο, για τα έγγραφα που δόθηκαν στα κόμματα σχετικά με τις λίστες Λαγκάρντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Από τα έγγραφα που δόθηκαν στα κόμματα, απουσιάζουν τα πιο ουσιαστικά, που είναι τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νέα και την παλιά λίστα Λαγκάρντ. Το ΚΚΕ εμμένει στη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα στη δημοσιότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ