ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Μαζικό φαινόμενο η κατάθεση πινακίδων

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Phasma

Το τέλος κυκλοφορίας οχημάτων έρχεται να συμπληρώσει το κοκτέιλ με τους ασήκωτους φόρους και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλει η συγκυβέρνηση πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα.

Μαζικές διαστάσεις, ενόψει λήξης της προθεσμίας, παίρνει τις μέρες αυτές το φαινόμενο κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας στις Εφορίες από λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι για το έτος 2013. Σε περίπου 492.000 φτάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην τριετία 2009 - 2011, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε αριθμό που διαμορφώνεται στο 10% των καταγεγραμμένων οχημάτων. Δεκάδες χιλιάδες συνεχίζουν να προστρέχουν και φέτος στις Εφορίες προκειμένου να «απαλλαγούν» από το συγκεκριμένο χαράτσι, να πάρουν μια μικροανάσα από τη συντελούμενη ληστεία με τις βενζίνες και τα καύσιμα κίνησης, διόδια, ασφάλιστρα οχημάτων, έξοδα συντήρησης κ.ά.

Μόνο από το τέλος κυκλοφορίας οχημάτων η συγκυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συνολική μάζα με τους κάθε είδους έμμεσους φόρους (κατανάλωσης, ΦΠΑ) φτάνει για το 2013 στα 24,5 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα και παράλληλα με όλα τα «προηγούμενα» χαράτσια πάνω στα λαϊκά νοικοκυριά, τις δόσεις που τρέχουν στην Εφορία, διαμορφώνοντας κατάσταση απελπισίας για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Η κατάθεση πινακίδων στις Εφορίες, προκειμένου να μην πληρωθεί το χαράτσι για το έτος 2013, μπορεί να γίνει μέχρι και την προβλεπόμενη προθεσμία για την πληρωμή του, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκέμβρη. Η περίπτωση παράτασης - εφόσον δοθεί θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα - συμπαρασύρει αντίστοιχα και την προθεσμία για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Για να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες του «Ρ» σημειώνουμε ότι από φέτος αλλάζει το σύστημα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Τα ειδοποιητήρια του υπουργείου δε στέλνονται πλέον μέσω ΕΛΤΑ, αλλά έχουν «φορτωθεί» σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του υπουργείου «Taxisnet», στη διεύθυνση http://www.taxisnet.gr/

Οι ενδιαφερόμενοι, επισκεπτόμενοι τη σελίδα αυτή, έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν το έντυπο πληρωμής, με το οποίο στη συνέχεια πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια τράπεζα για να πληρώσουν το τέλος. Η απόδειξη που θα πάρουν από την τράπεζα θα λειτουργεί και ως αποδεικτικό της πληρωμής των τελών, αφού από φέτος δε θα δίνεται το γνωστό αυτοκόλλητο.

Τα τέλη ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μέχρι 300 κυβικά εκατοστά: 22 ευρώ,
  • 301 - 785 κ.ε.: 55 ευρώ
  • 786 - 1.071 κ.ε.: 120 ευρώ
  • 1.072 - 1.357 κ.ε.: 135 ευρώ
  • 1.358 - 1.548 κ.ε.: 240 ευρώ
  • 1.549 - 1.738 κ.ε.: 265 ευρώ
  • 1.739 - 1.928 κ.ε.: 300 ευρώ
  • 1.929 - 2.357 κ.ε.: 660 ευρώ.

Για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοέμβρη 2010 τα τέλη κυκλοφορίας προκύπτουν ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Ρήτρες «αυτόματης διόρθωσης» για «αποκλίσεις»

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης μέσα από την ολοσχερή διάλυση των δαπανών το κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα με θέμα τους «δημοσιονομικούς κανόνες και πρακτικές», που θα εφαρμόσουν τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς.

Οι αντιλαϊκές εξειδικεύσεις έρχονται να στρώσουν το χαλί στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ειδικότερα:

-- Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα θα αποστείλουν, το αργότερο μέχρι 15 Φλεβάρη, το μηνιαίο προγραμματισμό τους μαζί με τους τριμηνιαίους στόχους των προγραμματισμένων δαπανών.

-- Ολοι οι εποπτευόμενοι φορείς, σε περίπτωση που διαπιστωθεί «υπέρβαση» πάνω από 10%, συντάσσουν «έκθεση αιτιολόγησης της απόκλισης» την οποία αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

-- Ταυτόχρονα περιγράφουν τα «μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή σχεδιάζεται να ληφθούν για τη διόρθωση της απόκλισης».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση στη συνέχεια ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα, για κάθε εμφανιζόμενη «αρνητική απόκλιση» πάνω από 10% περικόπτονται οι οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ποσό της εμφανιζόμενης «υπέρβασης». Σε περίπτωση που για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, και για οποιοδήποτε φορέα, διαπιστώσουν «απόκλιση» πάνω από 10%, το υπουργείο Οικονομικών διορίζει Επόπτη - τοποτηρητή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση των δαπανών μόνον σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Οι ΟΤΑ, που θα υπαχθούν στο «πρόγραμμα», υποχρεώνονται να απογειώσουν σε νέα ύψη τα δημοτικά χαράτσια.

ΟΑΕΕ
Από... Γενάρη τα επιδόματα ανεργίας

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταβληθεί από τα προβλεπόμενα από τον ΟΑΕΕ επιδόματα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά που συγκεντρώθηκαν από την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του Οργανισμού από το 2011, κατά περίπου 10 ευρώ το μήνα, κατευθύνθηκαν για την πληρωμή συντάξεων.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι σε τρόικα και κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα υπογραφεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή των επιδομάτων από το Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκκρεμεί η αποσαφήνιση των κριτηρίων για το ποιοι είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος, το ύψος του, καθώς και τη διάρκεια καταβολής του.

Ο Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε την εγκύκλιο, ο ΟΑΕΕ ξεπέρασε τα αιώνια προβλήματα ρευστότητας και από την Πρωτοχρονιά οι άνεργοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα εισπράττουν ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας της τάξης των 250 ευρώ το μήνα.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις κρατήσεις των μισθών όλων όσοι έχουν ακόμη δουλειά οι οποίοι πληρώνουν την περίφημη «εισφορά αλληλεγγύης εδώ και 2 χρόνια, από την 1/1/2011. Τώρα έχουν μαζευτεί κάποια χρήματα που μπορούν να ανακουφίσουν τους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους με ένα ποσό της τάξης των 3.000 ευρώ ετησίως.

Tο επίδομα ανεργίας αυτής της κατηγορίας δηλαδή, είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο επίδομα ανεργίας των μισθωτών...

Κανένα εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλεί η προαναγγελία του υπουργού Εργασίας ότι από Γενάρη θα καταβληθούν τα επιδόματα στους άνεργους επαγγελματίες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συμπληρώνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των κριτηρίων που θα καθιερωθούν.

Το ΕΕΑ ζητάει η καταβολή του επιδόματος να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2012, απ' όταν θα έπρεπε να καταβάλλεται. Παράλληλα, ζητάει να ενημερωθούν με ακρίβεια οι επαγγελματίες για το ποσό που έχει μέχρι τώρα συγκεντρωθεί από την εισφορά των 10 ευρώ/μήνα στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, και για το ποιο ακριβώς τμήμα αυτού του ποσού δόθηκε για την πληρωμή συντάξεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν οι εξοντωτικοί φόροι

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα τέλη κυκλοφορίας τονίζει:

«Η κατάθεση πινακίδων έχει εξελιχθεί σε μαζικό φαινόμενο, καθώς είναι φανερή η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώνουν ακριβά καύσιμα και τέλη κυκλοφορίας την ώρα που πνίγονται από την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την εξοντωτική φορολογία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταργηθούν οι εξοντωτικοί φόροι στα καύσιμα, η ληστεία των διοδίων και τα τέλη κυκλοφορίας για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και τους άνεργους, που μέσα στις σημερινές ζοφερές συνθήκες της φτώχειας μπορεί να τους έχει απομείνει ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ