ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Υποσχέσεις - κοροϊδία με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις

Το «Αττικόν» επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να κρύψει τον ενταφιασμό της δημόσιας Υγείας που επιδιώκουν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Υποσχέσεις - εμπαιγμό για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και τη στελέχωση των νοσοκομείων μοίρασε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην επικοινωνιακού τύπου φιέστα που έγινε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με αφορμή τη λειτουργία τεσσάρων κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση, με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Αττικόν» και συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εφαρμόζει πολιτική επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ηδη χρησιμοποίησε και την πανδημία της «νέας γρίπης» προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σ' αυτά τα πλαίσια και προκειμένου να επιδείξει δήθεν ευαισθησία για τη δημόσια Υγεία, ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν στην επίσκεψή του απ' την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας, είπε χτες: «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, για μας, η Κοινωνική Πρόνοια, η Υγεία, είναι προτεραιότητα. Ηδη, παραδίδουμε 77 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους ασθενείς, στα νοσοκομεία, ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια Υγεία». Στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει περίπου 35 κλίνες ΜΕΘ απ' τις 150 πλήρως εξοπλισμένες οι οποίες παραμένουν κλειστές διαχρονικά με τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η λειτουργία των κλινών αυτών επισπεύσθηκε και με αφορμή την πανδημία, όμως αντί να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσλαμβάνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) γιατροί και νοσηλευτές με σύμβαση έργου και εντεκάμηνες συμβάσεις. Ουσιαστικά θα δουλεύουν με «μπλοκάκι» και χωρίς δικαίωμα καταβολής μισθού ή επιδομάτων ή οποιασδήποτε άλλης παροχής.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής, σίγουρος για την υγεία του» και υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές, όταν οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία είναι 25.000 και ετησίως αποχωρούν 3.000 εργαζόμενοι που δεν αντικαθίστανται.

Αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τεράστιες ελλείψεις

Την προσπάθεια «αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων», απ' την κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν». Τονίζοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ουσία μετατρέπεται σε εργολάβο των δημόσιων νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας εργαζόμενους που θα δουλεύουν με «μπλοκάκι» και χωρίς δικαιώματα. Υπογραμμίζει ότι λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού εξακολουθούν να μη λειτουργούν 2 ακόμα κλίνες στη ΜΕΘ Ενηλίκων, παραμένει κλειστή η ΜΕΘ Παίδων με 12 κλίνες, ενώ λειτουργούν μόλις 4 απ' τα 22 κρεβάτια της Μονάδας Νεογνών - τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει τεράστια ανάγκη για κλίνες σε Μονάδα Νεογνών στη χώρα.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι «η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και επιμέρους τμήματα του νοσοκομείου έχει πάρει τραγικές και επικίνδυνες διαστάσεις». Στο νοσοκομείο λειτουργούν 645 απ' τις 735 κλίνες (δηλαδή το 88% των κλινών) με μόλις 51% του προσωπικού που προβλέπει ο ξεπερασμένος οργανισμός του. Ενδεικτικά των ελλείψεων είναι ότι:

  • Υπηρετούν μόλις 17 τραυματιοφορείς, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 50.
  • Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπηρετούν μόνο οκτώ μόνιμοι νοσηλευτές και το μεγαλύτερο μέρος της εφημερίας καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
  • Σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο 5 απ' τα 14 χειρουργικά τραπέζια.
  • Στα νοσηλευτικά τμήματα 1 - 2 νοσηλεύτριες είναι υπεύθυνες για 30 - 34 ασθενείς.
  • Στη μαιευτική κλινική μια μαία έχει τη φροντίδα 30 - 40 μητέρων και 10 - 20 νεογνών.
  • Τα τμήματα καλούνται να λειτουργήσουν με επικουρικό προσωπικό και εργαζόμενους με stage, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τους επόμενους μήνες.
  • Το προσωπικό δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς την αναγκαία 12ωρη ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών, οφείλονται χιλιάδες ρεπό, ενώ δεν έχουν πληρωθεί οι υπερωρίες των εργαζομένων για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη 2009 και οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών για τους ίδιους μήνες.

Οπως σχολίασε στον «Ρ» η γιατρός του «Αττικόν» Αθανασία Τζιόκα, από το 2002 που λειτούργησε το νοσοκομείο το έχουν επισκεφτεί πολλοί υπουργοί και πρωθυπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίοι υπόσχονταν ότι θα προσληφθεί το προσωπικό για την πλήρη λειτουργία του για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, αλλά οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν λόγια. «Ενα διάστημα έφεραν κάποια άτομα με συμβάσεις τρίμηνες, εξάμηνες, οχτάμηνες κλπ., και με stage, οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους και είμαστε πλέον στον ίδιο παρονομαστή», τόνισε.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
Υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Ο πλούτος που παράγεται μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες

Η Υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά εμποδίζεται από την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα.

Η πρόσβαση όλου του λαού στις υπηρεσίες Υγείας που έχει ανάγκη, απαιτεί στόχους πάλης για την πρόληψη - προστασία της Υγείας του και για την κατάργηση της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας, για αγώνα που θα συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, για ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι ώστε το σύστημα Υγείας να δομείται, παίρνοντας υπόψη τους νοσογόνους παράγοντες και επιδημιολογικούς δείκτες, τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας, το φύλο και την ηλικία, με στόχο την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί σε πάλη μεταξύ άλλων για:

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ. Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέσα από το δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Πλήρη παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. εργασιακή σχέση, αριθμός ενσήμων, εθνικότητα), χωρίς καμία πληρωμή, άμεση ή έμμεση, από το κρατικό - δημόσιο σύστημα.
  • Πλήρη στελέχωση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό.
  • Να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθερός χρόνος απασχόλησης για όλους και έως μια εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς. Να μετατραπούν οι παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας με πυρήνα το Δημόσιο Δωρεάν Κέντρο Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, να αναπτύσσεται σε κάθε πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
  • Ολες οι μονάδες και υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα, με τις υποδομές, τον εξοπλισμό τους, το προσωπικό τους, που πρέπει να έχει μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας.
  • Να απαγορευτούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Κρατική φροντίδα και παροχή ανάλογων σύγχρονων, δωρεάν υπηρεσιών για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους πάσχοντες.
  • Η προστασία της Δημόσιας Υγείας να συνδεθεί με αντίστοιχες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες και δράσεις για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, της παραγωγής φαρμάκων, καθώς στο συγκεκριμένο κλάδο κυριαρχούν επίσης τα μονοπώλια. Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους και χρειάζεται εξειδίκευση γεωγραφική, επιδημιολογική, επίσης κατά φύλο και ηλικία.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη δημόσια Υγεία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Κρύβει όμως επιμελώς αν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή για ελαστικές μορφές εργασίας, όπως συνέβη με τις πρόσφατες προσλήψεις για τα 77 κρεβάτια ΜΕΘ που υπερηφανεύεται ότι μόλις άνοιξε. Αυτές οι ΜΕΘ δε λειτουργούν με μισθωτούς των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά με "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους με εργολάβο το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τους έχει προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "μπλοκάκια", ως ελεύθερους επαγγελματίες.

Ομως και αυτές οι προσλήψεις που εξήγγειλε αποτελούν κοροϊδία. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ακόμα και με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων, όπου, χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πάνω από 25.000, ενώ του ιατρικού πάνω από 3.000.

Η πραγματική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης στην Υγεία - Πρόνοια είναι η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

Η "προσβάσιμη" και "ποιοτική" δημόσια υγεία που υπόσχεται ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πόλη και την ύπαιθρο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ