ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέο αντεργατικό σχέδιο απόσχισης και «μεταφοράς» εργαζομένων

Η εργοδοσία της Alpha Bank παίρνει τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς, με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Σε πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, καλεί το κλαδικό Σωματείο
Σε πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, καλεί το κλαδικό Σωματείο
Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η εργοδοσία της Alpha Bank ανακοίνωσε το δικό της αντεργατικό σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή επιχειρεί να μεταφέρει στην εταιρεία που θα πάρει το τμήμα και τους εργαζόμενους σε αυτό, με χειρότερους εργασιακούς όρους.

Ιδια είναι και η στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οπως στην Τράπεζα Πειραιώς έτσι και στην Alpha Bank παρουσιάζουν το σχέδιο της τράπεζας ως μια αναπόφευκτη διαδικασία και καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους.

Καταγγελία από την ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank

Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank τονίζει ότι η απόσχιση «έρχεται να υπηρετήσει τα σχέδια τραπεζιτών, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κυβέρνησης για μείωση του λειτουργικού κόστους, που σημαίνει επέκταση της φτηνής και "ευέλικτης" εργασίας, προκειμένου οι τράπεζες να είναι ανταγωνιστικές για να εξασφαλίζουν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων. Δηλαδή, πληρώσαμε την κρίση τους με τις μειώσεις μισθών, τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τώρα ζητάνε να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους».

Καταγγέλλοντας τις ηγεσίες των δύο σωματείων στην τράπεζα (Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank και Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος), σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις τους είναι τέτοιες ώστε «αδυνατούμε να διακρίνουμε ποια έχει γράψει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και ποια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων! Είναι ξεκάθαρο ότι οι πλειοψηφίες και των δύο Συλλόγων (...), σε πλήρη σύμπλευση και διατεταγμένη υπηρεσία, έχουν αναλάβει εργολαβικά τη μείωση του προσωπικού στην τράπεζα με κάθε τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την "κοινωνική ειρήνη" για την εργοδοσία. Κοινώς, βάζουν πλάτη για να απολυόμαστε είτε με τις εθελούσιες είτε τώρα με την απόσχιση χωρίς να ανοίγει ρουθούνι».

«Ολοι αυτοί οι εργατοπατέρες όχι μόνο δεν οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, «αλλά έχουν το θράσος:

-- Να επικαλούνται ευκαιρίες για τη νέα γενιά, ενώ ήδη στην τράπεζα εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν είτε με καθεστώς ενοικίασης είτε με μπλοκάκι, με μισθούς πείνας και εργασιακά δικαιώματα - λάστιχο.

-- Να μιλούν για αξιοκρατία και σεβασμό της αξιοπρέπειας των συναδέλφων όταν ακόμα και τα δελτία αξιολόγησης γίνονται κατ' εντολή της διοίκησης.

-- Να αποκαλούν τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές, τη στιγμή που σχεδιάζουν κεκλεισμένων των θυρών ως πεφωτισμένοι, προκειμένου να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων.

-- Να λοιδορούν κάθε μορφή αγώνα και διεκδίκησης, να καλλιεργούν σκόπιμα στους συναδέλφους εφησυχασμό, ενώ ήδη ανακοινώνουν στις Διευθύνσεις Καθυστερήσεων στη Λ. Συγγρού ότι οι εργαζόμενοι θα αποσχιστούν χωρίς καν να ερωτηθούν».

«Οι μεθοδεύσεις τους δεν θα μείνουν αναπάντητες. Θα μας βρουν μπροστά τους. Κανένας εργαζόμενος μόνος του», ξεκαθαρίζει η ΕΣΑΚ.

Τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της τράπεζας και των εργατοπατέρων, η ΕΣΑΚ καλεί: «Οι εργαζόμενοι, τόσο στις διευθύνσεις που είναι υπό την απειλή της απόσχισης, όσο και στους υπόλοιπους χώρους δουλειάς, να επιδιώξουν συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις, να συμπορευτούν με την ΕΣΑΚ και το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στο δρόμο της διεκδίκησης με βάση τις ανάγκες μας.

Διεκδικούμε: Καμία απόλυση - Καμία απόσχιση να μη γίνει δεκτή. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Τα προεδρεία του Συλλόγου Alpha Bank και ΕΝΑΣ να ορίσουν άμεσα ΔΣ για απεργιακή απάντηση».

Απεργία ενάντια στις απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα

Στο μεταξύ, να μην υπογράψουν τις απολύσεις, να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο και να πάρουν μέρος στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για σήμερα, Παρασκευή, καλεί τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, σε κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας απολύονται δεκάδες «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, που δουλεύουν για λογαριασμό της τράπεζας εδώ και 15 - 20 χρόνια.

«Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση - Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει το Σωματείο. Επισημαίνει ότι το κύμα απολύσεων «συνδέεται με τις δεσμεύσεις της τράπεζας για μείωση του "λειτουργικού κόστους", δηλαδή των εργαζομένων της».

Βουλευτής της ΝΔ μηνύει συνδικαλιστές που είχαν αποκαλύψει απόπειρα νοθείας

Την ίδια ώρα κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ιδιότητα για να μη δικαστεί...

Τον πρώην συνδικαλιστή και σημερινό βουλευτή της ΝΔ, Β. Σπανάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για την ενέργειά του να μηνύσει όσους αποκάλυψαν και διαπίστωσαν απόπειρα νοθείας σε συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην οποία πρωταγωνίστησε, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος κρύβεται πίσω από τη βουλευτική του ιδιότητα για να αποφύγει να δικαστεί για την εν λόγω απόπειρα νοθείας.

Μεταξύ των όσων μηνύει το στέλεχος της ΝΔ είναι και δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ.

Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Βασίλειος Σπανάκης, βουλευτής πλέον της ΝΔ, συνεχίζει να ζητάει "τα ρέστα" από εκείνους που αποκάλυψαν την απόπειρα νοθείας που επιχειρήθηκε με άθλιο τρόπο στις 2/12/2016, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ.

Την ώρα που ο ίδιος "κρύβεται" για να μη δικαστεί, ζητώντας μετά από 2 αναβολές να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή για να αποφασιστεί αν θα αρθεί ή όχι η βουλευτική του ασυλία, αν δηλαδή θα δικαστεί ως κοινός θνητός ή αν θα φροντίσει το κόμμα του να παραγραφεί το αδίκημα για το οποίο με αυτεπάγγελτη διαδικασία κατηγορείται, η Δικαιοσύνη προχωρά τη μηνυτήρια αναφορά του κατά των συναδέλφων Βέτας Πανουτσάκου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Αντώνη Πατίδη, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της δικαστικής αντιπροσώπου που προέδρευε στην εφορευτική επιτροπή και του αστυνομικού που πήγε στο χώρο του συμβάντος, με το επιχείρημα ότι τον "ενέπλεξαν σε ανύπαρκτο σχέδιο νοθείας"!

Υπενθυμίζουμε ότι η απόπειρα νοθείας που επιχειρήθηκε κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 36ουΣυνεδρίου της ΑΔΕΔΥ αφορούσε τη χρήση κάρτας αντιπροσώπου και διαβατηρίου του Βασίλειου Σπανάκη (αντιπροσώπου της ΔΑΚΕ από την Ομοσπονδία των Εφοριακών/ΠΟΕ-ΔΟΥ) από άλλον εκλεγμένο αντιπρόσωπο (από την Ομοσπονδία των Τελωνειακών με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ), προκειμένου να ψηφίσει, γεγονότα που καταδικάστηκαν ομόφωνα από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει για άλλη μια φορά τόσο τη συγκεκριμένη απόπειρα νοθείας, όσο και την όλη εξέλιξη και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλειο Σπανάκη, συνδικαλιστή μέχρι πρότινος της ΔΑΚΕ από την ΠΟΕ-ΔΟΥ.

Ολα αυτά δείχνουν τι συνδικαλιστικό κίνημα οραματίζεται και προωθεί η ΝΔ, ποιοι είναι οι "άξιοι" και οι εκφραστές της νομιμότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική ευθύνη για τις επιλογές που προωθεί, για τις ενέργειες των βουλευτών του, για το συγχωροχάρτι που έδωσε στον Β. Σπανάκη, που όχι μόνο τον επανέφερε λίγους μήνες μετά το συμβάν στα καθήκοντα του γραμματέα οργανωτικού της ΝΔ, αλλά και τον προώθησε στη βουλευτική εκλογή.

Εκφράζουμε τη στήριξή μας στους συναδέλφους, οι οποίοι έκαναν το αυτονόητο, και απαιτούμε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία, με το να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο».

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μπλοκάρουν τη συγκρότηση της προσωρινής διοίκησης

Κάλεσμα να συγκροτηθεί άμεσα σε Σώμα η προσωρινή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) απευθύνει η ΔΑΣ, καταγγέλλοντας τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι οποίες αφού πρώτα δεν άφησαν να ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, πλέον μπλοκάρουν και την συγκρότηση της προσωρινής διοίκησης της ΠΟΕΜ σε Σώμα.

Η ΔΑΣ καλεί σε συνεδρίαση την Τρίτη 3/12, στις 10 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας, για τη συγκρότηση της προσωρινής διοίκησης σε Σώμα, τονίζοντας πως κάθε συνδικαλιστής πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το 30ό Συνέδριο της ΠΟΕΜ ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 2 και 3/11. Ομως, όπως υπενθυμίζει η ΔΑΣ, «παρά τις αποφάσεις του Σώματος του συνεδρίου, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δεν άφησαν, πραξικοπηματικά, να ολοκληρωθούν οι εργασίες του, καθώς επέμεναν να συμμετάσχουν οι νόθοι αντιπρόσωποι, προσπαθώντας έτσι να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο της Ομοσπονδίας, ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητες να στηρίζουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των βιομηχάνων του κλάδου».

Στις 7/11 εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για διορισμό προσωρινής διοίκησης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής κατατέθηκαν τρία αιτήματα: Ενα της ηγεσίας του σωματείου της «Intracom», η οποία, «χωρίς απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου», πρότεινε η προσωρινή διοίκηση να αποτελείται μόνο από μέλη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, και δύο προτάσεις από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «με ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων», που ζητούσαν διορισμό διοίκησης με πρόσωπα από όλες τις παρατάξεις και αίτημα «να αποκλειστούν τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που έφεραν αποκλειστική ευθύνη για την ακύρωση του συνεδρίου».

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να οριστεί οκταμελής προσωρινή διοίκηση «αποτελούμενη από τέσσερα μέλη της ΔΑΣ, δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ και δύο μέλη της ΔΑΚΕ».

«Οι δικές μας δυνάμεις σε κάθε περίπτωση θα μπουν μπροστά και σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο πλευρό μας για να οργανωθεί η πάλη σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα σε κάθε χώρο δουλειάς», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΔΑΣ στους εργαζόμενους.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ακύρωση απόλυσης εργαζόμενου που αρνήθηκε απαράδεκτες εργοδοτικές αξιώσεις

Την ακύρωση της απόλυσης εργαζομένου, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχθεί την αξίωση της επιχείρησης για εικονική απόλυση χωρίς την καταβολή αποζημίωσης και τη συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση, αποφάσισε ο Αρειος Πάγος, επιδικάζοντας στον απολυμένο εργαζόμενο 41.556 ευρώ (αποζημίωση, επιδόματα που δεν του είχαν καταβληθεί κ.ά.).

Τον Απρίλη του 2008, ο εργαζόμενος προσλήφθηκε αρχικά σε αναψυκτήριο - εστιατόριο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ 14 μήνες μετά καταρτίστηκε νέα σύμβαση αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης και πενθήμερης εργασίας. Τέσσερις μήνες αργότερα όμως, υπό την απειλή της απόλυσης, ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας 16 ημερών τον μήνα, ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Υπό το καθεστώς αυτό, απολύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011, χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης.

Ο Αρειος Πάγος, επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου, δικαίωσε τον εργαζόμενο, αποδεχόμενος το παραπάνω σκεπτικό, ενώ επιπρόσθετα η απόφασή του χαρακτηρίζει «προσχηματικό» τον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι η απόλυση έγινε για οικονομικοτεχνικούς λόγους, καθώς «υποκρύπτει την πραγματική της βούληση, που ήταν να απαλλαγεί από τον εργαζόμενο αυτόν, που διεκδικούσε τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ