ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει μια οικονομία απαλλαγμένη από το κριτήριο του κέρδους

Eurokinissi

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «κλιματική αλλαγή» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Μεθοδευμένα καλλιεργείτε την επικίνδυνη αντίληψη της ατομικής ευθύνης. Δηλαδή, για την πρόκληση ρύπων ευθύνεται ο εργατοϋπάλληλος που κινήθηκε με αυτοκίνητο, αεροπλάνο και τον φορτώνετε με "πράσινους" φόρους ή οι μεγάλοι όμιλοι αερομεταφορών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις επιδοτούν με "πράσινα" ταμεία;

Η αλήθεια είναι πεισματάρικη: 90 μεγάλοι όμιλοι ευθύνονται για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων από το 1988, είκοσι μονοπώλια για το 35% των εκπομπών άνθρακα τις τελευταίες δεκαετίες. H "Exxon Mobil", η "BP", η "Shell", η "ΤΟTAL" κ.ά. διαφημίζουν τα "πράσινα" προγράμματά τους, ενώ αποτελούν μερικούς από τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Οι πόλεμοι για τους ανταγωνισμούς των ομίλων προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει μια σχεδιασμένη κεντρικά οικονομία απαλλαγμένη από το κριτήριο του κέρδους, χωρίς εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μονοπώλια, με στόχο την ικανοποίηση σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με πλήρη ενεργοποίηση της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου για την ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού, την προστασία του περιβάλλοντος».

Τη σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ θα πληρώσουν πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι

Τις βαριές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με την παρέμβασή του στη συζήτηση για τα «μέτρα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τη διαφορά για την "Airbus" στην ευρωπαϊκή γεωργία» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, απαντώντας στις επιδοτήσεις της ΕΕ προς την "Airbus". Αντίστοιχα μέτρα προετοιμάζει η ΕΕ.

Τη σφοδρή οικονομική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ που διεξάγεται με επίδικο ποιων μονοπωλίων τα συμφέροντα θα υπερισχύσουν, θα πληρώσουν πάλι μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι, όπως πλήρωσαν οι μικροί ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα το εμπάργκο της Ρωσίας, σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χάρη στις συμμαχίες της με ΗΠΑ και ΕΕ εξαιρέθηκε τελικά από τους δασμούς το ελληνικό ελαιόλαδο. Δεν λέει όμως ότι στις λίστες δασμών αυτών των "συμμάχων" βρίσκονται ελληνικά προϊόντα, όπως το βιομηχανικό ροδάκινο και η φέτα, ενώ τη "λυπητερή" πληρώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο λαός. Δεν λέει ότι φέτος η τιμή του ελαιολάδου για τους μικρούς παραγωγούς έπεσε στα τάρταρα. Και την ίδια στιγμή, η ΕΕ αποφάσισε την αποθεματοποίησή του, δηλαδή την απόσυρση από την αγορά μεγάλων ποσοτήτων για να μην πέσει η τιμή του στην κατανάλωση, ώστε τα λαϊκά νοικοκυριά να συνεχίζουν να το αγοράζουν πανάκριβα, για να θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι και οι όμιλοι της μεταποίησης.

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι μικρομεσαίοι αγρότες που ζουν τις συνέπειες της ΚΑΠ δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από δασμούς, αντι-δασμούς και λυκοσυμμαχίες. Πρέπει να οργανωθούν, να παλέψουν για τις δικές τους ανάγκες ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ/ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (Sox) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες για τα πληρώματα». Εισηγητής θα είναι ο Ηλίας Μπιλάλης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφιος διδάκτορας.

-- Στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΝΑΒΟ της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ιατρική καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Μια άλλη ματιά στην Ιατρική Εκπαίδευση». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 8.30 μ.μ., λαϊκό γλέντι της ΚΟΒ Ευόσμου, στο 2ο ΚΑΠΗ, στον συνοικισμό Ελπίδα. Θα μιλήσει η Δώρα Τατσούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Κυμίνων, εκδήλωση με θέμα «Το πρόβλημα με το νερό στα χωριά μας. Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Δέλτα.

-- Στις 7 μ.μ., εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι, με θέμα «Ο μύθος της ανάπτυξης για όλους. Υπάρχει διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Προχώματος, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» του Αναστάση Γκίκα, μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας.

-- Στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στο Μεσημέρι με θέμα «Η οργάνωση της αγροτικής οικονομίας που έχει ανάγκη ο τόπος μας». Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ των Σερρών, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» του Α. Γκίκα, με ομιλητή τον ίδιο.

-- Στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Πυλαίας, θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Θεσσαλονίκη, μήτρα ταξικής πάλης». Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.

-- Η ΚΟ Καμβουνίων διοργανώνει εκδήλωση στις 11.30 π.μ. στο Τρανόβαλτο, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοινότητας, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ορυκτό πλούτο προς όφελος του λαού: Η περίπτωση της εξόρυξης και αξιοποίησης του μάρμαρου Τρανοβάλτου χτες, σήμερα και αύριο». Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει γλέντι.

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Συκεών (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν ο Σταύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αθήνας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) με θέμα «Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή και το λαό μας». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει φασιστική επίθεση σε βάρος μέλους του Κόμματος

Την άνανδρη και θρασύδειλη φραστική επίθεση από φασιστοειδές της Ευκαρπίας κατά του μέλους του Κόμματος και συμβούλου της Κοινότητας Ευκαρπίας, Βέτας Παπαδοπούλου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει, «στα σκοτάδια της Ευκαρπίας, άντρας με καλυμμένο το πρόσωπό του και περιμένοντάς την έξω από το σπίτι της επιτέθηκε φραστικά εναντίον της φωνάζοντας υβριστικά και απειλητικά συνθήματα. Το περιστατικό συμβαίνει για δεύτερη φορά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως αυτό που τους ενοχλεί είναι η πρωτοπόρα δράση του Κόμματος για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της περιοχής όπως ο σχεδιασμός για την καύση απορριμμάτων από το "ΤΙΤΑΝ". Τους ενοχλεί η δράση μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η δράση του Κόμματος ενάντια στο σύστημα που στηρίζει και γεννά τους κάθε λογής φασίστες αποτελεί "καρφί" στο μάτι τους, και αυτό είναι που τους πονάει».

Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα κάμψουν το ηθικό και θα φοβίσουν τους κομμουνιστές. Και καλεί το λαό και τη νεολαία της Ευκαρπίας με την πάλη τους να απομονώσουν τους νοσταλγούς του Μεταξά, τους υμνητές του Χίτλερ και του φασισμού, τα τσιράκια των εφοπλιστών και των βιομηχάνων καθώς και το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που τους γεννά, τους συντηρεί και τους χρησιμοποιεί ως ιδεολογικό και κατασταλτικό μηχανισμό.

Περιοδείες για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο («ΕΛΑΪΣ»).

-- Στις 9 π.μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στο Λαύριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ