ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι υποκριτικές ανησυχίες ΗΠΑ και ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιοποιούνται ως εργαλείο ενάντια στην Κούβα

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα «Κούβα, η περίπτωση του Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«O Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, που επιχειρείτε με ψήφισμα να ηρωοποιήσετε, είναι επικεφαλής της αποκαλούμενης "Πατριωτικής Ενωσης της Κούβας" (UNPACU), της πιο δραστήριας οργάνωσης αντεπαναστατών στη χώρα. Συνελήφθη από τις κουβανικές αρχές μετά από καταγγελία πολίτη ότι μαζί με άλλους τρεις ομοϊδεάτες του τον ξυλοκόπησαν βαριά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία.

Τα περί κακοποίησης, ανεπαρκούς ποσότητας τροφής κ.λπ. είναι ψέματα που κατασκευάζουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η πρεσβεία τους στην Αβάνα, με στόχο να εμφανίσει τα ανδρείκελά της ως θύματα.

Ο Φερέρ είναι άλλος ένας περισσότερο αναγνωρίσιμος στα επιτελεία ΗΠΑ και ΕΕ παρά στη χώρα του και τον κουβανικό λαό.

Καταγγέλλουμε την ευρωενωσιακής κοπής "βιομηχανία" επιλεκτικής προστασίας δήθεν "ακτιβιστών", τις a la carte υποκριτικές ανησυχίες της ΕΕ περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν γνώριμο εργαλείο για την πιο αποτελεσματική διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν έχουν κυβερνήσεις της προτίμησης της ΕΕ ή κρατών - μελών της».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., η ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας φιλοξενεί τον Ομάρ Κουότα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, κεντρικό ομιλητή σε εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και την αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Θα προλογίσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Επίσης, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη στις 5 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, η OΠ Αττικής της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αλληλεγγύης στην πάλη των λαών και της νεολαίας της Λατινικής Αμερικής.

Και σ' αυτήν την εκδήλωση θα μιλήσει ο Ομάρ Κουότα, ενώ θα προλογίσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία από την αστυνομία ο θάνατος του 18χρονου φοιτητή

Η είδηση του πορίσματος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Κολομβίας από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στον 18χρονο Ντύλαν Κρους εντείνει τη λαϊκή οργή στη χώρα. Εκεί διατυπώνεται με σαφήνεια ότι ο θάνατός του προήλθε από φυσίγγιο αστυνομικής καραμπίνας των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, τύπου «bean bag διαμετρήματος 12 mm» και είναι δολοφονία. Ο Ντύλαν χτυπήθηκε σε διαδήλωση στις 23 Νοέμβρη και μετά από δύο μέρες «έφυγε» από τη ζωή, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο της Μπογκοτά (αρχικά είχε θεωρηθεί ότι χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι).

Εξηγώντας γιατί πρόκειται για βίαιη ανθρωποκτονία, η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Κλαούντια Γκαρσία Φίνο, σημείωσε συγκεκριμένα: «Τα ευρήματα της νεκροψίας μάς επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε ότι ο θάνατος του Dilan Cruz οφείλεται σε διεισδυτικό κρανιοεγκεφαλικό τραύμα που προήλθε από πυρομαχικά που πυροδοτήθηκαν από πυροβόλο όπλο και προκάλεσε σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο». Επίσης, δήλωσε ότι το πόρισμα θα μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε συμφοιτητές του και κόσμο που διαμαρτυρήθηκαν και χτες συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με την πολύ επιτυχημένη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι της αστυνομίας προσπάθησαν να παραπέμψουν σε ...άτυχη στιγμή, ισχυριζόμενοι ότι αυτά τα φυσίγγια χρησιμοποιούνται για τη διάλυση πλήθους. Ομως, σύμφωνα με βίντεο που έχουν διαρρεύσει, ο άτυχος 18χρονος χτυπήθηκε από απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία εκτός από την αντίθεση στη δολοφονική ESMAD και στα αντιλαϊκά μέτρα που χτυπάνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των νέων γίνονται με αίτημα να σταματήσουν οι παραβιάσεις, από την πλευρά της κυβέρνησης, της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC και οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών.


ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Χρειαζόμαστε "μηνύματα αφύπνισης" για το ΝΑΤΟ»

Οι σοβαρές αντιθέσεις αναδείχθηκαν και στη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Στόλτενμπεργκ

Τις βαθιές αντιθέσεις που επιδρούν όλο και περισσότερο στη συνοχή του ΝΑΤΟ ανέδειξε και η χτεσινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον γενικό γραμματέα της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκέμβρη. Με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», ο Μακρόν είπε ότι «τα ερωτήματα που έθεσα είναι ανοιχτά και δεν έχουν επιλυθεί... Αρα, χρειαζόμασταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Είμαι ευτυχής που δόθηκε και είμαι ευτυχής που όλοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει μάλλον να σκεφθούμε τους στρατηγικούς μας στόχους».

Περιγράφοντας τρία ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν συνολικά το ΝΑΤΟ, είπε ότι «το πρώτο πολύ βασικό είναι πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας πως «αυτό προϋποθέτει έναν διαυγή, δυναμικό και απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία».

Αναδεικνύοντας τις διαφωνίες που υπάρχουν και ως προς τον τρόπο «αναμέτρησης» και διαπραγμάτευσης με Ρωσία - Κίνα, είπε ότι το επόμενο θέμα «με το οποίο θα ασχοληθούμε, όχι απλά λόγω της Συνόδου αλλά γενικά, είναι: Το ΝΑΤΟ αποτελεί μια συλλογική αμυντική οργάνωση, αλλά ενάντια σε ποιον ή σε τι; Ποιος είναι ο κοινός μας εχθρός; Μερικές φορές ακούω να λέγεται ότι είναι η Ρωσία ή η Κίνα. Είναι όμως ο στόχος της Ατλαντικής Συμμαχίας να προσδιορίσει τη μία ή την άλλη δύναμη ως εχθρό μας; Δε νομίζω».

Τρίτο ζήτημα - συνέχισε - είναι «ποια είναι τα καθήκοντα και τα δικαιώματα που έχει ένας σύμμαχος απέναντι στον άλλον. Μέσα σε μια συμμαχία, αυτό υπάρχει: Αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος, χωρίς διαβούλευση, συντονισμό, να πάρεις αποφάσεις που θα έχουν έναν πολύ άμεσο αντίκτυπο σε συμμάχους».

Ενδεικτικές των αντιθέσεων είναι πάντως και οι διεργασίες γύρω από τον «επανακαταμερισμό» των οικονομικών βαρών στο ΝΑΤΟ, ζήτημα για το οποίο θα παρουσιαστεί μια νέα φόρμουλα. Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σχετικά ότι στο εξής «οι ΗΠΑ θα πληρώνουν λιγότερο. Η Γερμανία περισσότερο» και οι δύο χώρες θα καλύπτουν καθεμιά περίπου το 16% του ΝΑΤΟικού προϋπολογισμού, ωστόσο ζητούμενο είναι το πώς θα μοιραστεί το υπόλοιπο ανάμεσα στους άλλους εταίρους. Πάντως, ο Μακρόν δήλωσε σχετικά: «Η Γαλλία δεν θα ξανανοίξει το ζήτημα. Αν θέλουν κάποιοι να εξετάσουν το ζήτημα του "καταμερισμού του κόστους", όπως το αποκαλούν, ας έρθουν να το δουν. Κι αν θέλουν να δουν ποια είναι η εισφορά της Γαλλίας, ας έρθουν στις τελετές που θα κάνουμε τη Δευτέρα στη μνήμη των στρατιωτικών μας» που σκοτώθηκαν σε ΝΑΤΟική αποστολή.

Εξετάζεται και η ρωσική πρόταση για «μορατόριουμ»

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε σε πρόταση που είχε κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα «μορατόριουμ» για μη ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και αλλού, πρόταση την οποία το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει αναξιόπιστη και κανένας από τους ηγέτες δεν έχει απαντήσει. Η επίσημη θέση του ΝΑΤΟ είναι ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Με επιστολή του στις 19 Σεπτέμβρη προς τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, την Κίνα, την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον Στόλτενμπεργκ, ο Ρώσος Πρόεδρος ζητά δέσμευση από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (βλέπε ακύρωση Συνθήκης INF). Αναφέρει ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και αλλού, όσο οι ΗΠΑ δεν το κάνουν. Η επιστολή Πούτιν ζητά «μια ανακοίνωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περί μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ανάλογη με αυτή της Ρωσίας».

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απάντηση Μακρόν «φυσικά δεν είναι λεπτομερής, αλλά τουλάχιστον εξέφρασε κατανόηση για την ανησυχία» της Ρωσίας «και ετοιμότητα για διάλογο από αυτήν τη σκοπιά».

Ο Μακρόν έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι η Γαλλία «σε καμία περίπτωση δεν αποδέχτηκε την πρόταση», αλλά «τη θεωρήσαμε βάση για συζήτηση, δεν πρέπει απλώς να την πετάξουμε. Ας είμαστε σοβαροί, πρόκειται για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Επίσης χτες, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ την 5ετή παράταση της Νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (New START), αν και θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί και μια μικρότερης διάρκειας παράταση. Η Συνθήκη λήγει το Φλεβάρη του 2021 και περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν Ρωσία και ΗΠΑ στις 1.550 η καθεμιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Eκδήλωση για τα 60χρoνα της Κουβανικής Επανάστασης

Τιμώντας τα 60 χρόνια από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»).

Θα μιλήσουν οι: Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας, Νίκος Μόττας, γενικός γραμματέας Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική και τραγούδια από την Κούβα, που θα ερμηνεύσει το λάτιν συγκρότημα «Duo Los Capos».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ