ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

«Η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή», επανέλαβε ο Ερντογάν

Associated Press

«Η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή», επανέλαβε ο Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Τις πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επανέφερε με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ), επισήμανε ότι «διερχόμαστε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στη χώρα μας, στην περιοχή μας αλλά και σε όλο τον κόσμο», και αναφερόμενος στην κατάσταση ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε: «Εξαιτίας των πρόσφατων ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, τα προβλήματα στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε θέμα μεγαλύτερων συγκρούσεων συμφερόντων. Οι απρόσεκτες ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνικής Κύπρου, με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες δρουν παράλληλα, έχουν γίνει πηγή κινδύνων και απειλών, πρώτα και κύρια, για τους ίδιους... Δε θα επιτρέψουμε τα σχέδια οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας ορισμένων σε ζώνες της Μεσογείου, στις οποίες δεν έχουν δικαιώματα».

Επίσης, χαρακτήρισε «μάταιες» τις προσπάθειες όσων στοχεύουν «να περιορίσουν την τουρκική επιρροή στην περιοχή» και ότι «δεν πρόκειται να επιτραπεί» καμία εξέλιξη «που είναι αντίθετη στα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή» και - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» - επανέλαβε πως η Αγκυρα δεν θα αποδεχτεί στο Αιγαίο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε πως «μονομερείς ενέργειες στην περιοχή δεν συνεισφέρουν στην παγκόσμια ειρήνη» και ζήτησε να ληφθεί υπόψη «η αποφασιστικότητα της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο».

Νέες ασκήσεις και «μονάδες ασφαλείας»

Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι και οι πέντε νέες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, για τη διενέργεια ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σε περιοχές που περικλείουν το Καστελόριζο. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε διεθνή ύδατα αλλά σηματοδοτούν την «ετοιμότητα» που δυναμώνει και στρατιωτικά στην περιοχή. Αλλωστε, τις γεωτρήσεις που συνεχίζονται στα ανοιχτά της Κύπρου - της αμερικανικής «ExxonMobil» αλλά και της τουρκικής ΤΡΑΟ - «συνοδεύουν», διακριτικά προς το παρόν, σειρά στρατιωτικών πλοίων, όπως συνηθίζεται σταθερά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστική είναι και η είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά και κυπριακά ΜΜΕ, περί σύστασης «Μονάδων Θαλάσσιας Ασφάλειας» στην οποία προχωρά η Τουρκία. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται για «ειδική μονάδα» που θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το 2023, με στόχο «να προστατεύσει τις πλατφόρμες και τα γεωτρύπανα» της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με το γνωστό πρόσχημα της «αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλά για «γέφυρες διαλόγου»

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ερντογάν, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «η Ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας» και συνιστώντας στην Τουρκία «αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της» να ακολουθήσει «υπεύθυνη στάση». Μάλιστα, σε μια περίοδο που τα παζάρια της Τουρκίας με ΗΠΑ αλλά και ΕΕ δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας, η Αθήνα επιμένει να εντοπίζει «ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» και καταλήγει εκφράζοντας ξανά την προθυμία του ελληνικού κεφαλαίου να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στην προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα «ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές Δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της».

Και Κύπριος ακόλουθος Αμυνας στην Ουάσιγκτον

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα η τουρκική επιθετικότητα θα καθοριστεί και από τα σχέδια και την τακτική ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων με τα οποία η Αγκυρα διατηρεί σταθερή συνεργασία - όπως βέβαια και διαφωνίες - με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται ξανά στην περιοχή μας ο αρμόδιος για την Ευρασία υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Στις 13 Δεκέμβρη ξεκινά στην Ουάσιγκτον ο «στρατηγικός διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας. Ενώ, χτες, στη Λευκωσία, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση ακολούθου Αμυνας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, «στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και άσκησης μιας ισορροπημένης αμυντικής διπλωματίας». Πρόκειται για εξέλιξη που ακολουθεί την πρόσφατη υπογραφή «Δήλωσης Προθέσεων» για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην Ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας την προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε όλα τα επίπεδα (στρατιωτικό, επιχειρηματικό, διπλωματικό), με στόχο τη γεωπολιτική τους ισχυροποίηση έναντι πρώτα απ' όλα της Ρωσίας, αλλά και άλλων αντίπαλων δυνάμεων.

Συναντήσεις για το Κυπριακό

Νέα ορμή στις διεργασίες θα δώσει και ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο θα διερευνηθεί και στις επαφές που θα έχει η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, σε Αθήνα και Αγκυρα (4 και 5 Δεκέμβρη αντίστοιχα).

Ακόμα, αναμένεται συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, για να ενημερωθεί ο πρώτος για την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δεύτερος στην Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χτες, ο Κυπριανού είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από την οποία δήλωσε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ότι υποχρέωση του καθενός είναι να παραμερίζει τις διαφορές με άλλα κόμματα για να επικεντρωθούν σε όσα ενώνουν και ότι «εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε το πού μπορεί να φτάσει η Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων, πρέπει να πάμε πίσω στις συνομιλίες». Από την πλευρά του, ο Νεοφύτου επίσης εκτίμησε ότι «σημασία έχει να βρίσκουμε πού συμφωνούμε, για το εθνικό καλό». Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «το μοντέλο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μπορεί να μην είναι το ιδεατό για μερίδα Τουρκοκυπρίων αλλά και Ελληνοκυπρίων. Ομως είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να ζήσουμε σε μία επανενωμένη και ασφαλή πατρίδα».


Ολοκληρώνεται η «Μέδουσα»

Στιγμιότυπο από την άσκηση
Στιγμιότυπο από την άσκηση
Ολοκληρώνεται σήμερα η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7 - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18». Η «Μέδουσα» ξεκίνησε το 2015, πραγματοποιείται δυο φορές ετησίως, μια φορά στην εν δυνάμει αιγυπτιακή ΑΟΖ και μια στην ελληνική, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε υλοποίηση των περιβόητων σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρωτοστατεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα για την εμπέδωση ευρωατλαντικής «τάξης» και «ασφάλειας», προς διασφάλιση ενεργειακών υποδομών και διαύλων, την ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στην άσκηση συμμετείχαν ως «παρατηρητές» από τη γέφυρα της φρεγάτας «Ελλη» και 4 στελέχη από τις ΗΠΑ, όπως και στελέχη - παρατηρητές από «μετριοπαθή μουσουλμανικά» - όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν - κράτη, δεμένα στο ευρωατλαντικό άρμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Μετείχαν επίσης παρατηρητές από Ιταλία, Ρουμανία και Πορτογαλία.

Τα σενάρια στα οποία δούλεψε η άσκηση ήταν επίσης ενδεικτικά των στοχεύσεών τους. Π.χ., σύμφωνα με Αιγύπτιους επιτελείς ασκήθηκαν σε σενάρια όπως αντιμετώπιση πειρατείας σε πλοίο, κατάρριψη drone, ανθυποβρυχιακό πόλεμο με υποβρύχιο εναντίον υποβρυχίου και, το πιο σημαντικό απ' όλα, διασφάλιση πλατφόρμας άντλησης υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετείχαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα Ενεργειακά και άλλους τομείς, Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου. Χτες, άλλωστε, σε μια από τις τελευταίες φάσεις της άσκησης στο Μάλεμε και στα ανοικτά βόρεια της Κρήτης, παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Αμυνας των 3 κρατών και στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στις δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επανέλαβε τα περί «άξονα ευστάθειας σε μια ταραγμένη περιοχή» που ξεκινά από τα Βαλκάνια και φτάνει έως τη Β. Αφρική, αποσπώντας όπως είπε θετικά σχόλια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Συνδέοντας εξάλλου τους στρατιωτικούς «άξονες» με τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, είπε ότι η χώρα μεταμορφώνεται σε ενεργειακό κόμβο και παραγωγό Ενέργειας, ενώ επιβεβαιώνοντας ότι τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν και ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης, είπε ότι η χώρα «έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τις ΕΔ και σε τέτοια σενάρια». Επανέλαβε τέλος τα περί Ελλάδας ως «παρόχου ασφαλείας» στην περιοχή και δεν απέκλεισε τετραμερείς ασκήσεις με συμμετοχή και του Ισραήλ.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σ. Αγγελίδης, επίσης συνδύασε τη λεγόμενη ασφάλεια με την «ανάπτυξη της περιοχής», συμπληρώνοντας πως απέναντι στις απειλές της Αγκυρας «η Λευκωσία με αθόρυβες αλλά ουσιαστικές ενέργειες», που σημαίνουν «αναβάθμιση» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, συνεχίζει και «τρέχει» τα ενεργειακά της σχέδια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ