ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Δεν θα περάσουν η νοθεία και η απάτη στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου!

Από απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Πάτρα
Από απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Πάτρα
Την προσπάθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να οργανώσει εκλογές νοθείας και απάτης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) την Κυριακή 3/12 καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ), απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, στους τίμιους συνδικαλιστές και τους χιλιάδες εργαζόμενους της Πάτρας να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, με τη δική τους αποφασιστική συμμετοχή στα συνδικάτα να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.

Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές του ΕΚΠ και τα όσα έγιναν στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση αντιπροσώπων, η ΤΑΣ αναδεικνύει τον επιζήμιο ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και υπογραμμίζει ότι η αποδυνάμωση αυτών των δυνάμεων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης και την άνοδο των αγώνων της ενάντια στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το υπηρετούν.

Ουσιαστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων, παρά τον αρνητικό συσχετισμό

Στην ανακοίνωσή της η ΤΑΣ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Η δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχε το προηγούμενο διάστημα ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων στην πόλη μας. Παρά τον αρνητικό συσχετισμό και τη συνολική κατάσταση του εργατικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, οι δυνάμεις μας έδωσαν τη μάχη για τη μαζικοποίηση και τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Αυτή τη συμβολή αναγνωρίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι σήμερα.

Είναι δεκάδες οι χώροι δουλειάς όπου τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΤΑΣ στη διοίκηση του ΕΚΠ, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της στήριξης των αγώνων για να αντιμετωπιστούν οι απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά, η κατάργηση και αλλαγή συμβάσεων. Οργάνωσαν κινητοποιήσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την ανεργία, οι γενικές απεργίες, οι απεργιακοί αγώνες για τους νεκρούς συναδέλφους μας στα έργα των οδικών αξόνων, η πολύμηνη μάχη για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο Καζίνο, και άλλους δεκάδες μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Συνέδριο - παρωδία, προσπάθεια νομιμοποίησης της νοθείας

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ΠΑΣΚΕ, που είχε αυτοδυναμία στο ΕΚΠ, και από κοντά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έδωσαν τη μάχη της ενσωμάτωσης του λαού στα σχέδια της αστικής τάξης και της κυβέρνησης.

Το συνέδριο του ΕΚΠ, που πραγματοποιήθηκε στις 14/11, ήταν συνέδριο παρωδία και προσπάθειας νομιμοποίησης της νοθείας. Η ηγετική ομάδα της διοίκησης του ΕΚΠ, με τη στήριξη των ανθρώπων τους από τη ΓΣΕΕ, με εκφυλιστικές διαδικασίες, χωρίς καν να υπάρχει κατάλογος των αντιπροσώπων από τα σωματεία που έπρεπε να είναι στο συνέδριο, προσπάθησε να επιβάλει, με ψέματα και συκοφαντίες, αποκλεισμούς των σωματείων και των αντιπροσώπων τους που δεν ήταν στη δική τους λογική. Η αποφασιστική στάση μας στη συνέλευση και η μαζική αντίδραση για το δίκιο μας, πράγμα που έγινε γενικώς αποδεκτό και από τους υπόλοιπους αντιπροσώπους, ανάγκασε την ηγετική ομάδα του ΕΚΠ να μην προχωρήσει στον αποκλεισμό των σωματείων που εισηγήθηκε.

Στο συνέδριο δεν έγινε καμία συζήτηση, παρά την προσπάθεια των δυνάμεων της ΤΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τη μέρα του συνεδρίου για να πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση με τοποθετήσεις από τους αντιπροσώπους. Επίσης δεν υπήρχαν πρακτικά σωματείων, ποιοι αντιπρόσωποι έπρεπε να παρευρίσκονται. Τα έλεγξε όλα η πρόεδρος (όπως η ίδια είπε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο)... Δεν μας είπε όμως η απερχόμενη πρόεδρος, πώς το δικό της σωματείο παρουσιάζει 9 αντιπροσώπους για το συνέδριο του ΕΚΠ; Δηλαδή ψήφισαν 428 εργαζόμενοι σε τεχνικά γραφεία στην Πάτρα; Και αν ναι, γιατί δεν κατέθεσε τα πρακτικά των αρχαιρεσιών ούτε στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ, ούτε στο Πρωτοδικείο, όπως είναι υποχρεωμένη; (...)

Την ίδια στιγμή νομιμοποιούν σωματεία όπως των ναυτεργατών Ρίου - Αντιρρίου, που κουβάλαγαν ψηφοδέλτια από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μητρώο μελών με 100 περίπου ψηφίσαντες που δεν υπάρχουν στα ναυτολόγια των συγκεκριμένων πλοίων όπου φαίνεται ότι εργάζονται.

Είναι οι ίδιοι που νομιμοποίησαν τις εκλογικές διαδικασίες στις καθαρίστριες, όπου όταν έκλεισε η κάλπη είχαν ψηφίσει 70 και ξαφνικά ανακοινώθηκαν 112, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ελεγχθεί από την απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ τα πρακτικά των αρχαιρεσιών και χωρίς να έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο.

Αντίστοιχα ζητήματα με νοθείες υπάρχουν και σε άλλα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ, τα οποία τα έλεγξε μόνο η απερχόμενη πρόεδρος, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων "Η Ενωση", με έδρα την Πάτρα, που εμφανίζει εκατοντάδες ψηφίσαντες από τη Λάρισα, την Κομοτηνή, την Αιτωλοακαρνανία, την Κορινθία, χωρίς καν αριθμούς μητρώου ΙΚΑ, να εκλέγουν αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας! Ολα αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα ένα μήνα πριν περίπου, όταν τους ''πιάσαμε στα πράσα'' με κλειδωμένο το Εργατικό Κέντρο να ανοίγουν τις μαύρες σακούλες σκουπιδιών για να μετρήσουν τις ψήφους που μάζευαν 4 μήνες από όλη την Ελλάδα, για να βγάλουν αντιπροσώπους για το ΕΚΠ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Δεν μας κάνει εντύπωση η στάση και η τακτική της ηγετικής ομάδας του ΕΚΠ, είναι άλλωστε γνωστό το ότι υπερασπίζουν τη γραμμή και τη στρατηγική της αστικής τάξης της περιοχής μας, σε όποιο κλάδο κι αν δραστηριοποιούνται. Είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο πολέμησαν με κάθε τρόπο τις μεγάλες πρωτοβουλίες συνδικάτων και φορέων της πόλης που πάρθηκαν φέτος και πέρυσι για τα ζητήματα της ανεργίας, για το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑΚΕ και άλλοι που συντάχθηκαν και συντάσσονται μαζί τους) στήριξαν και στηρίζουν όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τα παρουσιάζουν ως μονόδρομο, λένε στους εργάτες να σκύβουν το κεφάλι και να συμβιβάζονται με την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Είναι οι δυνάμεις αυτές που οργανώνουν ημερίδες, όπως αυτή για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που οργάνωσε πρόσφατα το ΕΚΠ μαζί με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, για μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο και τους εργάτες σκλάβους.

Δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε το όργιο νοθείας και παρατυπιών

Τους βεβαιώνουμε ότι δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας το όργιο νοθείας και παρατυπιών, που στόχο έχει να δημιουργήσει ψεύτικους συσχετισμούς. Δεν θα αφήσουμε να θεωρούν τα σωματεία και το ΕΚΠ τσιφλίκι τους, με τους εργαζόμενους στον πάγο, να μην παίρνουν χαμπάρι με ποιους τρόπους καθορίζονται οι συσχετισμοί.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Πάτρας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΠ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΠ πρέπει να ξεφύγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με κυβέρνηση και εργοδοσία.

Τους καλούμε να μην αποδεχτούν συνέδρια και εκλογές μηχανισμών, εκβιασμών και διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθους αντιπροσώπους, από σωματεία με νόθες εκλογές και ανύπαρκτα μητρώα.

Δεν χωράνε αυταπάτες για το ρόλο τους, ούτε για τη στάση τους. Τώρα είναι που χρειάζεται η εργατική τάξη της πόλης μας να τους απομονώσει, να τους γυρίσει την πλάτη. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας. Ειδικά αυτή την περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα μέτρα, τον νέο βάρβαρο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις και ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, να οργανώσουμε την απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Θέλουμε Εργατικό Κέντρο αποκούμπι και πραγματικό στήριγμα των εργατών και των αγώνων τους και όχι παραμάγαζο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλους τους έντιμους συνδικαλιστές, ανεξαρτήτως παράταξης, κυρίως όμως τους χιλιάδες εργαζόμενους της πόλης μας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους να μπουν, με τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα, οι ίδιοι εμπόδιο σε αυτούς που στέκονται εχθρικά προς τα συμφέροντά τους. Καλούμε την εργατική τάξη της πόλης μας να μην επιτρέψει τη νοθεία και τον εκφυλισμό τις επόμενες μέρες.

Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ - Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα!».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Με τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στην 4η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16) στις 10 π.μ. και την παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10 π.μ., ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη οι περιφερειακές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων για την Υγεία.

Οι πρωτοβουλίες των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, που συντρίβουν τις συντάξεις τους και συρρικνώνουν τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως αυτά αποτυπώθηκαν και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, θα κορυφωθούν με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος, στις 5 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org