ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις

Σε αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους καλεί η ΔΑΣ

Σε παναττική τρίωρη στάση εργασίας (από τις 12 μ. έως το τέλος του ωραρίου) προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία.

«Να καταβληθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα - Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους» είναι το σύνθημα με το οποίο καλεί στη στάση εργασίας η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση». Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία «να αξιοποιήσουν την τρίωρη στάση εργασίας και με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, περιοδείες κατά χώρο να απαιτήσουν να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας», αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες «για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην 24ωρη γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη» και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Πρέβεζα

Στο πλαίσιο της απεργίας του ελαστικά απασχολούμενου προσωπικού στα νοσοκομεία, το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) προχωρά σήμερα στις 2 μ.μ. σε κινητοποίηση στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο ΠαΓΝΗ δουλεύουν 300 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό), είτε ως επικουρικό προσωπικό, είτε μέσω ΟΑΕΔ, είτε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε με «μπλοκάκι», είτε με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, με τον αριθμό να φτάνει τους 850 εργαζομένους.

Σε κινητοποιήσεις προχωρά σήμερα και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, με παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στις 11.30 π.μ., και στη διοίκηση του Νοσοκομείου στις 12.30 μ.μ., διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταγγέλλοντας παράλληλα την απληρωσιά του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας εργάζονται αυτήν τη στιγμή 35 άτομα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται, καθώς σε μεγάλο βαθμό αντικαθιστούν όσους συνταξιοδοτούνται. Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν προχτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ενώ για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας πραγματοποίησε σύσκεψη στις 22/11, όπου πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντιδρά στην εντατικοποίηση και τις απλήρωτες υπερωρίες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε χτες το απόγευμα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες. Η κινητοποίηση προετοιμάστηκε με συζήτηση σε χώρους δουλειάς, που πήρε τη μορφή αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων σε καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, του Σωματείου στη «Mellon», σωματειακών επιτροπών, με υπογραφές εργαζομένων σε κείμενο ενάντια στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Στο πλευρό τους, έξω από το υπουργείο Εργασίας, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Το πανό του κλαδικού Σωματείου πρόβαλλε το σύνθημα για «Μείωση του εργάσιμου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του κλαδικού σωματείου συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη. Οπως κατήγγειλε, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για μια σειρά χώρους δουλειάς, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, με ευθύνη της κυβέρνησης. Επιπλέον, αναφέρθηκε περίπτωση όπου ενώ το σωματείο είχε καθορίσει ραντεβού με το ΣΕΠΕ για έλεγχο σε κατάστημα της Eurobank, η μέρα εκείνη ήταν η μόνη μέρα που οι εργαζόμενοι δεν δούλεψαν υπερωρίες!

Ο γγ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία ελέγχων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προσωπικό, την ώρα που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς! Το κλαδικό σωματείο δήλωσε ότι όσα ισχυρίζεται ότι κάνει η κυβέρνηση, είναι ελάχιστα μπροστά στην καθημερινότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Υπάρχουν όχι μόνο απλήρωτες, αλλά και αδήλωτες υπερωρίες.

Η Εφ. Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού, μετά τη συνάντηση ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα, φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα που πρέπει να βρει συνέχεια, τον τρόπο που άνοιξε η συζήτηση στους χώρους δουλειάς και προετοιμάστηκε η χτεσινή κινητοποίηση.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «INTERAMERICAN» - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Εμποδίζουν την επικοινωνία της ΕΑΣΚ με τους εργαζόμενους

Τη στάση της διοίκησης της «Interamerican» και των εκπροσώπων του επιχειρησιακού σωματείου στο συγκεκριμένο όμιλο καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ), επισημαίνοντας ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικοινωνία της με τους εργαζόμενους της εταιρείας και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου (Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων - ΣΥΑΕ).

Οπως αναφέρει η ΕΑΣΚ, στις 16/11, «η επιχείρηση εμπόδισε την είσοδο εκπροσώπων της ΕΑΣΚ και το μοίρασμα της διακήρυξής της στο κτίριο που στεγάζεται η "Anytime". (...) Την εταιρεία "εκπροσώπησε" ο ταμίας του επιχειρησιακού σωματείου! Αυτός "εξήγησε" στους εκπροσώπους της ΕΑΣΚ πως η "Interamerican" δεν επιτρέπει την περιοδεία υποψηφίων ενόψει εκλογών του ΣΥΑΕ, γιατί το κλαδικό σωματείο... "ουσιαστικά δεν έχει μέλη στην επιχείρηση", ενώ "στον όμιλο όλοι είναι γραμμένοι στο επιχειρησιακό σωματείο"». Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση από τον γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου, ο οποίος, ακόμα χειρότερα, «κάλεσε την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης να... συνοδεύσει τους εκπροσώπους της ΕΑΣΚ έξω από τον χώρο».

Αυτός είναι, σημειώνει η ΕΑΣΚ, «ο συνδικαλισμός που κυριαρχεί σήμερα στον κλάδο κι αντιπροσωπεύει η παράταξη "Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση" - σε κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ)». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων στην "Anytime" (όπως και σε άλλα τμήματα της "Interamerican", λ.χ. μηχανογράφηση) είναι "ενοικιαζόμενοι", τους οποίους το επιχειρησιακό σωματείο αρνείται να εγγράψει ως μέλη, όπως δεν τους καλύπτει και η επιχειρησιακή σύμβαση που αυτό υπογράφει με την "Interamerican"... Επομένως, το κλαδικό σωματείο είναι το μόνο στο οποίο μπορούν να εγγραφούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι!».

Η ΕΑΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν «με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Με εγγραφή όλων μας και πρώτα απ' όλα όλων των εργαζομένων με καθεστώς "ενοικίασης" στο κλαδικό σωματείο ΣΥΑΕ. Με μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του ΣΥΑΕ και στήριξη των δυνάμεων της ΕΑΣΚ και των υποψηφίων της μέσα από τους χώρους της "Anytime" και της "Interamerican"».

  • Οι εκλογές συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

-- Θεσσαλονίκη: 28, 29, 30 Νοέμβρη (15.00 - 18.00), στο υποκατάστημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, Μητροπόλεως 13, πλατεία Ελευθερίας.

-- Αθήνα: Παρασκευή 1/12 (12.00 - 19.00). Δευτέρα 4/12, (12.00 - 19.00). Τρίτη 5/12 (10.30 - 19.00), στα γραφεία του ΣΥΑΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα 5ος όροφος.

Ο

ΕΑΒ: Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 11.30 π.μ. Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της στάσης εργασίας στα μέσα Νοέμβρη ενάντια στις νέες μισθολογικές και μη μισθολογικές περικοπές, στις οποίες η κυβέρνηση ζητά επιπλέον να περιληφθεί η κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας με αναδρομική ισχύ.

«ATHENS LEDRA»: Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Την ίδια ώρα έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, μετά από αίτημα των εργαζομένων και του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι, που βρέθηκαν στην ανεργία από τον Ιούνη του 2016, όταν η επιχείρηση προχώρησε σε παύση λειτουργίας, δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση, παλιούς και νέους ιδιοκτήτες.

«ΤΟΞΟΤΗΣ»: Με κινητοποίηση θα δώσουν το «παρών» οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Τοξότης» στην τριμερή συνάντηση που έχει οριστεί μεθαύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι, όπως αποφάσισαν στη συνέλευσή τους, θα συγκεντρωθούν στις 12 μ., στην Ομόνοια, και θα κατευθυνθούν με πορεία στο υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, ενώ στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται έως την 1/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα 29/11, Αθήνα, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Πέμπτη 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου στις 30/11 και στις 2/12. Αύριο οι εκλογές θα γίνουν στην καντίνα του ΑΗΣ Α (6.30 π.μ. - 4 μ.μ.) και στις 2/12 στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, πίσω από το Κέντρο Υγείας (12 μ. - 8 μ.μ.).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, 1/12 - 8/12. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στις 1, 4, 5, 6, 7 και 8 Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο (10 π.μ. έως 6 μ.μ.), στις 2/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρουσάδων (10 π.μ. έως 6 μ.μ.) και στις 3/12 στο Γυμνάσιο Λευκίμμης (10 π.μ. έως 6 μ.μ.).
  • Το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του που θα γίνουν 4/12 - 10/12.
  • Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Υπαλλήλων Οδικών Μεταφορών Αιτωλοακαρνανίας θα γίνουν την Κυριακή 3/12 (11.30 π.μ. - 7.30 μ.μ.), στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
  • Εκλογές πραγματοποιεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, το Σάββατο 2/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.), την Κυριακή 3/12 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και τη Δευτέρα 4/12 (1 μ.μ. - 7 μ.μ.).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org